Şu da emredildi: Yüzünü dine bir Hanif olarak çevir. Sakın müşriklerden olma.
Yunus Suresi 105
Ben bir Hanif olarak yüzümü gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Müşriklerden değilim ben.
Enam Suresi 79
İbrahim ne bir Yahudi idi, ne de bir Hıristiyan. O sadece hanif bir müslümandı. O müşriklerden değildi.
Ali İmran Suresi 67
Şu da kuşkusuz ki, İbrahim başlıbaşına bir ümmetti; bir Hanif olarak Allah'ın önünde eğiliyordu. Müşriklerden değildi.
Nahl Suresi 123
De ki Allah doğrusunu söylemiştir / vaadinde sadıktır.Haydi artık Hanif olarak İbrahim'in Milleti'ne uyun! Müşriklerden değildi o.
Ali İmran Suresi 95
Allah'a ortak koşmadan, Hanifler olarak... Allah'a ortak koşan kişi, gökten düşmüş de kendisini kuşlar kapışıyor veya rüzgar onu uzak bir yere fırlatıp atıyor gibidir.
Katılma Tarihi: 29 nisan 2011 Yer: Turkiye Gönderilenler: 188
Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
selam
en başta belirtmek isterim, kimsenin çok bilmiş/herşeyi bilen olduğuna inanmam, kim olursa olsun...
kavramların üzerinde konuşup anlaşmamız gerektiğine ve yine onları Kur'an içerisinde değerlendirmemiz gerektiğine kaniyim...(hasanoktem)
......innema tunzirullezine yahşevne rabbehum bil gaybi ve ekamus salate........ ......sen ancak Rabblerine karşı gaybde(samimi olarak) haşyet duyan ve salatı ikame edenleri(zikre/vahye/Kur'an a uyanları) uyarırsın......fatir/18
İnnema tunziru menittebeaz zikre ve haşiyer rahmane bil gaybi...... Şüphesiz sen o zikire (Kur’an’a/vahye) uyan ve gaybde(samimi olarak) Rahman’a haşyet duyan kimseyi uyarırsın......yasin/11
GAYB: Gizli kalmak, gizlenmek, görünmemek, uzaklaşmak, gözden kaybolmak/gizlenen, hazırda olmayan ise burada kullanılan gayb kimsenin olmadığı/kimse tarafından görülüp "aa inançlı adam bak şöyle yapıyor" denemeyeceği/yalnız başına kalınan hallerde dahi salat ı ikame eden haşyet duyan kişilerin inancı/samimi inanç kastediliyor olmalı...
Kur'an kendi kendini açıklayanıysa, bu iki ayet içerisinde birbirlerini açıklayan kısımlar var, bu sebeple salat ı ikame etmek, zikre tabi olmak/zikre uymak/vahye uymak/Kur'an a uymak la aynı anlamda görünüyor....
daha öncede belirttiğim gibi ayetler tek tek ele alınarak cevaplanır, çözüm oturduğumuz yerden bütün ayetlere tek bir anlam yükleyerek elde edilemez...
selam
e reeytelleziyenha, abden iza salla. (alak/9.10.)
alak suresinin iniş sırasına göre ilk sure olduğu söylenir/bilinir, doğrudur/kesindir bilemem(size soruyorum öyle midir), eğer öyleyse ilk surede ilk ayetlerde daha elçi rabbiyle yeni tanışmışken namaz nereden çıktı, geleneğe göre "sen, namaz kıldığında kulu (bundan) engelleyeni gördün mü? (Diyanet İşleri Meali)" diye çevirenlere soruyorum "gördünmü şu namaz kılanı engelleyeni" dendiğinde peygamber sormamış mı "rabbim namaz nedir, namaz kılmak nedir, nasıl yapılır kim o namaz kılan"... "salla", elçinin daha önceden haberdar olduğu bu şey nedir, "iza salla" halinde engellenen kişinin salla sı nedir, "iza salla" olan kişi kimdir/elçi midir, o kişi namazı kimden öğrenmiş....
9. e reeytellezi yenha, 10. abden iza salla 11. e reeyte in kane alel huda 12. ev emera bit takva 13. e reeyte in kezzebe ve tevella 14. e lem ya’lem bi ennellahe yera
9. engelleyen kişiyi gördün mü 10. bir kulu salla olduğu zaman(salat halindeyken) 11. gördün mü, ya hidayet üzerinde idiyse 12. ya da takvayı emrettiyse.. 13. gördün mü, eğer o yalanlamış ve yüz çevirmiş ise 14. o, bilmedi mi, kesinlikle Allah'ın görmekte olduğunu
hemen sonrasından gelen ayetlere baktığımızda,
gördün mü, eğer o kul hidayet/doğru yol üzerindeyse veya takvayı emrettiyse..(11,12) gördün mü, eğer o yalanlamış ve yüz çevirmiş ise...(13)
işte "iza salla" olan kişinin içinde bulunduğu o salla durumunun olma olasılıkları.... hidayet/doğru yol üzerinde olmak veya takvayı emrettmek/takvalı olmak - yalanlamak ve yüz çevirmek(burada yalanlanıp yüz çevrilen inkarcıların sistemi olmalı birbirleri ardına tekrarlanmışlar)
kişi bu durumlara zikre/vahye/Kur'an/Furkan a uyarak/tabi olarak ulaşır... zikre/vahye/Kur'an/Furkan a uymak/hidayet/doğru yol üzerinde olmak veya takvayı emrettmek/takvalı olmak/(eski kokuşmuş sistemi)yalanlamak ve yüz çevirmek..
selam
sn.fers namaz müslümanlıkla başlamadıki Hz.Muhammed "namaz nedir" diye sorsun namaz,oruç,hac bunlar zaten yahudilikte de olan kavramlar
sayın stealth35, sizin bu iddianız Kur'an a ters..
İbrahim peygamberden/diğer dinlerden öğrendi, cibril öğretti demeden önce Kur'an dan kanıt getirilsin, Kur'an aksini söylüyor...
Ve lekad na’lemu ennehum yekulune innema yuallimuhu beşerun, lisanullezi yulhıdune ileyhi a’cemiyyun ve haza lisanun arabiyyun mubinun (nahl/103). ve andolsun biz biliyoruz ki, onlar "ona bir beşer öğretiyor" diyorlar. Ona öğretiyor zannında bulundukları kimsenin dili yabancıdır, bu ise apaçık bir arapçadır.(önceki dinlerden haberdar olmadığını hatta yahudilerden kopya etti diyenlere kur'an bu ayetlerde uyarı veriyor) ......ma kunte tedri mel kitabu ve lel imanu...... ......sen kitap nedir iman nedir bilmezdin....... ve vecedeke dallen fe heda. seni dalalette/doğru yol dışında olarak bulup doğru yola iletmedi mi..
sn.fers ben Hz.Muhammed uyguluyordu demedim,onun zamanında bu tür ritüeller zaten biliniyordu dedim:)
çok basit bir örnek vererek açıklamaya çalışacağım, hayatınızda hiç dalgıçlık yapmamış olun ama birisi size dalgıçlık dediği zaman ne demek istediğini anlarsınız
selam
sn.fers ben Hz.Muhammed uyguluyordu demedim,onun zamanında bu tür ritüeller zaten biliniyordu dedim:)
çok basit bir örnek vererek açıklamaya çalışacağım, hayatınızda hiç dalgıçlık yapmamış olun ama birisi size dalgıçlık dediği zaman ne demek istediğini anlarsınız
sayın stealth35
kusura bakmayın ama verdiğiniz örnek son derece alakasız, siz benide ayetleride anlamamışsınız sanırım...
Allah elçi için söylenen şeylerden bahsediyor elçinin uyguladığından değil, kendisine bu vahiyleri eski dinlerden/kitaplardan/bu dinlerden haber veren kişiden öğrendiğini/kopya ettiğini iftira edenlere gelmiş bir cevaptır bu ayet, diğer ayetlerde peygamberin öncesinde hiçbirşeyden haberdar olmadığını bildiren ayetlerdir..
uygulasa zaten kendisine uyarı gelirdi, sen bilmiyordun/habersizdin/hiç duymamıştın denmezdi...
sn.fers bakın ilgili ayetlerde ümmi demesinin nedeni zaten sizin söylediğiniz anlamdadır yani daha önce indirilen kitaplara tabi olmamasıdır yani ehlikitap olmamasıdır,bununla ilgili bir anlam karmaşamız yok.
benim size anlatmaya çalıştığım şey ise başka,bakınız taha suresi 14.ayette Allah Hz.musa ya Şüphesiz ben Allah'ım, benden başka hiçbir ilâh yoktur. Onun için bana kulluk et ve beni anmak için namaz kıl demiştir.Yani çok öncelerden beri bilinen bir ritüeldir. umarım bu sefer anlaşabilmişizdir:)
selam
Şüphesiz ben Allah'ım, benden başka hiçbir ilâh yoktur. Onun için bana kulluk et ve beni anmak için namaz kıl demiştir.Yani çok öncelerden beri bilinen bir ritüeldir. umarım bu sefer anlaşabilmişizdir:)
sayın stealth35 siz konudan kopuksunuz galiba tartıştığımız zaten salat namaz mıdır ve ben zaten salat diye çevrilen kelimenin namaz olmadığını düşünüyorum siz bana geleneksel çeviriyi örnek sunuyorsunuz ve kanıt olarak gösteriyorsunuz... Musa peygamberin namaz kıldığına dair tek bir kanıt yok, ne Kur'an da ne diğer kitaplarda...
benim bu ayet yorumum
İnneni enallahu a ilahe illa ene fa’budni ve ekımis salate li zikri muhakkak ki ben Allah ım, benden başka ilah diye birşey yoktur, o halde bana kulluk et ve beni anmak için salatı ikame et/zikre/vahye/kur'an/furkan a uy..(taha/14)
alak suresinin iniş sırasına göre ilk sure olduğu söylenir/bilinir, doğrudur/kesindir bilemem(size soruyorum öyle midir), eğer öyleyse ilk surede ilk ayetlerde daha elçi rabbiyle yeni tanışmışken namaz nereden çıktı, geleneğe göre "sen, namaz kıldığında kulu (bundan) engelleyeni gördün mü? (Diyanet İşleri Meali)" diye çevirenlere soruyorum "gördünmü şu namaz kılanı engelleyeni" dendiğinde peygamber sormamış mı "rabbim namaz nedir, namaz kılmak nedir, nasıl yapılır kim o namaz kılan"...
sn.fers konudan kopuk falan değilim,bende sizinle aynı fikirdeyim,salat ı her gördüğümüz yerde namaz diye çeviremeyiz
ben sadece yukarıda sizden alıntıladığım cümleyi kendimce size açıklamaya çalışıyorum,sizin cümlenize vermeye çalıştığım cevapla topicin konusunda bir paralellik bulmaya çalışmıyorum,siz diyorsunuzki (tamam kabul geleneksel çeviri yanlıştır) hz.muhammed neden "namaz nedir" diye sormamıştır,bende diyorumki namaz zaten bilinen bir şey olduğu için çeviri doğrudur veya yanlıştır sormasına gerek yoktur. son yazımdı sn.fers konuyu dağıtmayalım,gene anlaşamazsak ki doğruyu bulmak adına tartışıyoruz özelden devam edelim:)
selam
bende diyorumki namaz zaten bilinen bir şey olduğu için çeviri doğrudur veya yanlıştır sormasına gerek yoktur.
ben size namazın peygamber tarafınfan bilinen birşey olmadığını ayetlerde bizzat Kur'anın kendisinin söylediğini sunuyorum siz hala aynı şeyleri söylüyorsunuz..
ayetlerle anlatamadıysam hala üstelemem anlamsız zaten..
sn.fers konuyu dağıtmayalım
bencede, sizin salat ın anlamlarıyla ilgili kur'an dan delilleriniz varsa onları alalım konu dağılmasın.
Sizin yetkiniz yok foruma yeni mesaj ekleme Sizin yetkiniz yok forumdaki mesajlara cevap verme Sizin yetkiniz yok forumda konu silme Sizin yetkiniz yok forumda konu düzenleme Sizin yetkiniz yok forumda anket açma Sizin yetkiniz yok forumda ankete cevap yazma