Şu da emredildi: Yüzünü dine bir Hanif olarak çevir. Sakın müşriklerden olma.
Yunus Suresi 105
Ben bir Hanif olarak yüzümü gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Müşriklerden değilim ben.
Enam Suresi 79
İbrahim ne bir Yahudi idi, ne de bir Hıristiyan. O sadece hanif bir müslümandı. O müşriklerden değildi.
Ali İmran Suresi 67
Şu da kuşkusuz ki, İbrahim başlıbaşına bir ümmetti; bir Hanif olarak Allah'ın önünde eğiliyordu. Müşriklerden değildi.
Nahl Suresi 123
De ki Allah doğrusunu söylemiştir / vaadinde sadıktır.Haydi artık Hanif olarak İbrahim'in Milleti'ne uyun! Müşriklerden değildi o.
Ali İmran Suresi 95
Allah'a ortak koşmadan, Hanifler olarak... Allah'a ortak koşan kişi, gökten düşmüş de kendisini kuşlar kapışıyor veya rüzgar onu uzak bir yere fırlatıp atıyor gibidir.
"ben hasanoktem bey'e bir kaç soru sordum cevap bile vermedi ne dedim kendilerine saygı duyarım" diyorsun..
bilmukabele ben de size ve diğer kardeşlerimize saygı duyuyorum...teşekkür ederim..
ben cevap verdim diye biliyorum veya en azından öyle zannediyorum...hiçbirimi cevaplandırılmadı?..bir kısmı mı kaldı cevapsız?...her neyse kusura bakma arada kaldı veya unutulduysa...karışıklıktan, yoğunluktan, o anki zaman kısıtından dolayı olup, asla kasıt olmadığına inanınız lütfen, şayet böyle bir durum olduysa...
varsa henüz hiç cevaplandırılmamış sorularınız, lütfen sorunuz kardeşim.
bildiğim, bilebildiğim, OKUyabildiğim, yorumlayıp GÖRebildiğim İŞİTebildiğim kadarıyla size cevap vermeye çalışacağım kardeşim.
muhabbetle
__________________ Andolsun, size öyle bir kitap indirdik ki sizin bütün şeref ve şanınız ondadır. Hâlâ aklınızı kullanmayacak mısınız? ENBİYA 10
Katılma Tarihi: 29 nisan 2011 Yer: Turkiye Gönderilenler: 188
Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
selam
fers kardeş sana gelince, sen senin gibi düşünen insanlara yapılan sırf düşündüğünden dolayı haksız saldırılara, sana yapılmadı diye duyarsız kalmamalıydın, hasa sana bir başkasına haksızlık aynıdır bu yakışmadı bana göre...(muvahhid)
sayın muvahhid,
"sana yapılmadı diye duyarsız kalmamalıydın" derken sizde yanıldınız..sözün muhatabı olduğumu zaten bilip dururken(her ne kadar arkadaş, "ifadelerimde direk sizi hedef almadım" demiş olsa dahi), bana yapılmadı nasılsa diyecek kadar pişkin/vurdumduymaz ve duyarsız/bana dokunmayan yılan bin yıl sefa sürsün mantığında değildim/değilim...
Namazlarını ve/veya ibadetlerini yerine getirmek ne gibi bir vebal yüklüyor ki siz bu kadar ısrarla hücum ediyorsunuz…İbadetlerin şekli çok önemli değildir önemli olan halis bir niyettir, insanları Allah’a secde etmekten, Allah’ı anmaktan ve Allah’a yalvara yakara dua etmekten alı koymak size ne kazandıracak. Sizin dininiz size benim dinim bana...(ibrahimim)
bu ifadelerin muhatablarından biri bendim...
ifadelerimde direk sizi hedef almadım, sizinde içerisinden nasipleneceğiniz kardeşane öğütlerdir. Namaz yoktur şeklinde ısrarla hücum etmiyorsanız, ibadetten alı koymuyorsanız bu sözler size değil, sözüm ortaya muhatapları kendini bilir. İstemeyerek sizi kırdımsa özür dilerim...(ibrahimim)
"ifadelerimde direk sizi hedef almadım" şeklinde geçiştirme/yön değiştirme bir cevap verilmiş olsada burada bir özür var, kişi biranda sözü söyler sonra yanlışını gördüğü anda özrünü dileme erdemine sahipse diler...yazılan zaten yazılmış "yok ben kimseye demedim" denmesini beklemek boşa zaman kaybıdır.....
yaptığım, sadece tartışmayı uzatmadan/ileri seviyeye getirmeden kesmek için ılıman/sakin/anlayışlı bir tavır sergilemek....
Katılma Tarihi: 17 ekim 2006 Yer: Turkiye Gönderilenler: 506
muvahhıd Yazdı:
Selamlar ibrahimim ve fers kardeşler
öncelikle ibrahimim sen, başkasından nasiplenmeyi bileceksin ki başkasının da senden nasiplenmesini bekleyesin, namaz kılanlara kim ne yapmış ki sen bu kadar suçlayıcı bir uslüple avukatlığa suyunuyosun abdurrahman bey ile hasanoktem bey arasında fikri bir munazara var dı kimse kimse nin onuruna şerefine hakaret etmedi ondan sonra ben ve fers konuya bir şekilde müdahil olup fikrimizi beyan da bulunduk her kesin fikrine saygıda da kusur etmeden. ayrıca sen onlar kendini biliyor dediğin kim onları söyle bizde bilelim buş ve gereksiz konuşmanın lüzümü yok başkasına tahammül etmeyene hiç tahammül edilmez/edilemez, kimsenin kimse ye hücum ettiği de yok ben hasanoktem bey'e bir kaç soru sordum cevap bile vermedi ne dedim kendilerine saygı duyarım
sen kendini nerde görüyosun ki başkasını nerde görmeye başladın. abdurrahman hoca, fers kardeş yada ben veya salat'ın sizin anladığınızdan farklı olduğunu savunanlar başka bir Allah'a mı veya kitabamı çağırdı da din taksimi yapıyosun kardeş yazdıklarını önce bi oku sonra yayınla bu da vebaldir bilene..!
fers kardeş sana gelince, sen senin gibi düşünen insanlara yapılan sırf düşündüğünden dolayı haksız saldırılara, sana yapılmadı diye duyarsız kalmamalıydın,sana değil denince söylediklerinden vazgeçmen olmadı, ha sana ha da bir başkasına haksızlık aynıdır bu yakışmadı bana göre
selam ve dua ile
Aleyküm selam muvahhıd kardeş,
Eyvallah tavsiyene uyacağım ve nasiplenmeyi öğreneceğim, benden nasiplenme hadisesi de benim verebildiğim ve karşının samimiyet ölçüsünde alma isteği ve kabiliyeti oranıncadır.
Suçlayıcı bir niyetim yok sadece bu konuları yeterince tartıştık-konuştuk, gına geldi, ibadeti savunan/yerine getiren’ler tartışmaya noktayı koyalı epey oldu…
Kimse kimsenin onuruna şerefine bişey dediği yok…
Kim onlar kısmına gelince ısrarla ısrarla namaz yok oruç yok hac yok vs. diyenler…
Büyüklenmekten Allah’a sığınırım…
Tavsiyene uyacağım ve bundan sonra yazdıklarımı tekrar okuyup öyle yayınlayacağım.
Lütfen sende benim tavsiyeme uy ve bu konuyu tekrar açmayalım, kimseye yararı yok.
Saygılar.
__________________ Ey inananlar, Allah'tan korkarsanız O size iyi ile kötüyü ayırdedici bir anlayış verir, kötülüklerinizi örter ve sizi bağışlar. Allâh büyük lutuf sâhibidir
öncelikle ibrahimim sen, başkasından nasiplenmeyi bileceksin ki başkasının da senden nasiplenmesini bekleyesin, namaz kılanlara kim ne yapmış ki sen bu kadar suçlayıcı bir uslüple avukatlığa suyunuyosun abdurrahman bey ile hasanoktem bey arasında fikri bir munazara var dı kimse kimse nin onuruna şerefine hakaret etmedi ondan sonra ben ve fers konuya bir şekilde müdahil olup fikrimizi beyan da bulunduk her kesin fikrine saygıda da kusur etmeden. ayrıca sen onlar kendini biliyor dediğin kim onları söyle bizde bilelim buş ve gereksiz konuşmanın lüzümü yok başkasına tahammül etmeyene hiç tahammül edilmez/edilemez, kimsenin kimse ye hücum ettiği de yok ben hasanoktem bey'e bir kaç soru sordum cevap bile vermedi ne dedim kendilerine saygı duyarım
sen kendini nerde görüyosun ki başkasını nerde görmeye başladın. abdurrahman hoca, fers kardeş yada ben veya salat'ın sizin anladığınızdan farklı olduğunu savunanlar başka bir Allah'a mı veya kitabamı çağırdı da din taksimi yapıyosun kardeş yazdıklarını önce bi oku sonra yayınla bu da vebaldir bilene..!
fers kardeş sana gelince, sen senin gibi düşünen insanlara yapılan sırf düşündüğünden dolayı haksız saldırılara, sana yapılmadı diye duyarsız kalmamalıydın,sana değil denince söylediklerinden vazgeçmen olmadı, ha sana ha da bir başkasına haksızlık aynıdır bu yakışmadı bana göre
selam ve dua ile
Aleyküm selam muvahhıd kardeş,
Eyvallah tavsiyene uyacağım ve nasiplenmeyi öğreneceğim, benden nasiplenme hadisesi de benim verebildiğim ve karşının samimiyet ölçüsünde alma isteği ve kabiliyeti oranıncadır.
Suçlayıcı bir niyetim yok sadece bu konuları yeterince tartıştık-konuştuk, gına geldi, ibadeti savunan/yerine getiren’ler tartışmaya noktayı koyalı epey oldu…
Kimse kimsenin onuruna şerefine bişey dediği yok…
Kim onlar kısmına gelince ısrarla ısrarla namaz yok oruç yok hac yok vs. diyenler…
Büyüklenmekten Allah’a sığınırım…
Tavsiyene uyacağım ve bundan sonra yazdıklarımı tekrar okuyup öyle yayınlayacağım.
Lütfen sende benim tavsiyeme uy ve bu konuyu tekrar açmayalım, kimseye yararı yok.
Saygılar.
Selam İbrahimim kardeşim:
son kez tavsiyene uymadığım için umarım beni anlayışla karşılarsın Allah size de bize de hepimize de rahmet etsin.
Ben neredeyse 9 10 yaşlarından beri namazını kılan 12 yaşından beride oruç tutan ve bu ibadetlerini de zor/zahmetli/meşakkatli ortamlarda (o günkü ortamlardan kasıt bulunduğum yer, zaman, konjüktür) insanların çoğunluğu müslümanlıklarını gizlerlerken ben onur ve gururla ifa ediyordum umarım rabbimiz bizlerden kabul etmiştir. ancak daha sonra kur'an la daha bir başka diyaloğa geçince ve bazı arkadaşlarlada bu konular üzerinde çalışmalar olunca bende bu sonuca vardım bu beni ilgilendirir bunları anlatmamın nedeni bazı arkadaşların, kendi adıma konuşuyorum, sanki ben namaz dan oruç tan yani bu ritüellerden rahatsızlık duyuyormuşum bu ritüellere savaş açmışız bunları yapanları başka bir yerlere ait etmişiz izlenimine/suçlamasına anlam veremedim.
Ayrıca keşke birileri bana kur'an ın referansıyla bunları ifa etmenin yolunu gösterse de bende uygulasam yok yada ben bulamadım,
Üzücü veya kırıcı olmak değil benim niyetim ki sizde o şekilde anlamamışsınız sanıyorum, teşekkür ederim niyetim kardeşce bir eleştiriydi.
Namaz İbrahim Peygamber zamanından beri gelen bir uygulama ise ve Muhammed Peygamber zamanında biliniyor ve o nedenle Kuranda detaylı olarak anlatılmıyorsa, onun soyundan gelen Musa ve İsa Peygamberlerin zamanında şekli her ne olursa olsun namaz kılınmışmıdır? Tevrat ve İncilde bu konudan bahsedilmişmidir?
Ey Kitap ehli! İbrahim
hakkında niçin tartışıyorsunuz? Oysa Tevrat da, İncil de ondan sonra
indirilmiştir.Siz hiç düşünmüyor musunuz? İşte siz böylesiniz.Haydi
biraz bilginiz olan şey hakkında tartıştınız, ya hiç bilginiz olmayan
şey hakkında niçin tartışıyorsunuz? Allah bilir, siz bilmezsiniz.
İbrahim, ne yahudi, ne de hıristiyandı fakat o, Allahı bir tanıyan
dosdoğru bir müslümandı, müşriklerden de değildi.
__________________ Ey inananlar, Allah'tan korkarsanız O size iyi ile kötüyü ayırdedici bir anlayış verir, kötülüklerinizi örter ve sizi bağışlar. Allâh büyük lutuf sâhibidir
Katılma Tarihi: 17 ekim 2006 Yer: Turkiye Gönderilenler: 506
Selam saratoga kardeş, yoğun olduğumdan sadece ayetleri buraya taşıdım, bakıp inceleyin gerekirse üzerinde teati ederiz.
Biz Beyt'i (Ka'be'yi) insanlara sevâp kazanılacak bir toplantı ve güven yeri yaptık. Siz de İbrâhim'in makamından bir namaz yeri edinin (orada namaz kılın). İbrâhim ve İsmâ'il'e: "Tavaf edenler, ibâdete kapananlar, rükû ve secde edenler için Ev'imi temizleyin!" diye emretmiştik. BAKARA 125
Bir zaman İbrâhim, şöyle demişti: "Rabbim, bu şehri güvenli kıl, beni ve oğullarımı putlara tapmaktan uzak tut!" "Rabbim, onlar insanlardan birçoğunu şaşırttılar. Artık bundan böyle kim bana uyarsa o bendendir, kim bana karşı gelirse (o da senin merhametine kalmıştır), şüphesiz sen bağışlayan, esirgeyensin."
"Rabbimiz, ben çocuklarımdan bazısını, senin Harâm Evinin yanında, ekinsiz bir vâdiye yerleştirdim. Rabbimiz, namazı kılsınlar diye (böyle yaptım). Artık sen de insanlardan birtakım gönüllüleri, onları sever yap ve onları çeşitli meyvalarla besle ki şükretsinler." İBRÂHİM 35-37
İşte bunlar; Allâh'ın ni'met verdiği peygamberlerden, Âdem neslinden, Nûh ile beraber gemide taşıdıklarımızın neslinden, İbrâhim ve İsrâil (Ya'kûb) neslinden, yol gösterdiğimiz ve seçtiğimiz kimselerdendir. Onlara Rahmân'ın âyetleri okunduğu zaman ağlayarak secdeye kapanırlardı. MERYEM 58
Ona İshak'ı hediye ettik, üstelik (torunu) Ya'kûb'u da (verdik). Hepsini de iyi insanlar yaptık. Onları, emrimizle doğru yolu gösteren önderler yaptık ve onlara hayırlı işler yapmayı, namaz kılmayı ve zekât vermeyi vahyettik. Onlar bize kulluk eden(insan)lardı. ENBİYÂ 72,73
Nânkörlük edenler, Allâh'ın yolundan ve gerek yerli, gerek dışarıdan gelen bütün insanlar için ibâdet yeri yaptığımız Mescid-i Harâm'dan (insanları) geri çevirenler (bilsinler ki), kim orada (böyle) zulüm ile haktan sapmak isterse ona acı bir azâb taddırırız.
Bir zamanlar İbrâhim'i Beyt(Ka'be'n)in yerine kondurmuş(ve ona şöyle emretmiş)tik: "Bana hiçbir şeyi ortak koşma ve tavâf edenler, ayakta duranlar, rükû' ve secde edenler için Evimi temizle." İnsanlar içinde haccı ilân et; yaya olarak veya uzak yollardan gelen yorgun develer üzerinde sana gelsinler. HAC 25-27
Zekeriyyâ, mabedde durmuş namaz kılarken, melekler ona: "Allâh sana, Allah'tan bir kelimeyi doğrulayıcı, efendi, nefsine hakim ve iyilerden bir peygamber olacak Yahya'yı müjdeler," diye ünlediler. ÂLİ IMRÂN 39
"Ey Şu'ayb, dediler, senin namazın mı sana, babalarımızın taptığı şeylerden, yahut mallarımız üzerinde dilediğimizi yapmaktan vazgeçmemizi emrediyor? Oysa sen, yumuşak huylu, akıllı(bir insan)sın!" HÛD 87
Soruma bu kadar çabuk cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.
Yolladığınız ayetlerden anladığım kadarı ile namaz konusu ibrahim peygamber soyundan gelen tüm topluluklara emredilmiş. Hatta secde eylemi namazın bir parçası olduğundan bu emir Adem'den bu yana tüm insanlığı kapsamakta. Bu bilgi benim açımdan oldukça aydınlatıcı oldu. Allah Razı Olsun Sizden.
Yanlız benim merak ettiğim konu bu değildi.
Forumdaki yazılardan anladığım kadarı ile namaz eyleminin şekilsel ve içerik yorumu İbrahim peygamber zamanından beri süre gelen, uygulanan ve zaten bilinen bir olgunun Muhammed peygamber vasıtası ile (yada ALLAH'ın vahyi ile) yeniden düzenlenen bir yapıya kavuşması olarak belirtiliyor. (Yanlış anlamadı isem)
Sosyolojik olguların çözümlenmesinde tarih ve geleneklerde önemli yer tutar. Bu ahvalde diyebiliriz ki namazın şekilsel uygulanması Muhammed peygamber zamanına kadar zaten belli tarihi bilgi ve geleneklerle devam ettiriliyordu. (Çünki Sn. Saffet Metin yazılarında tevrat ve incilde namaz konusunda yazılı bir bilgi olmadığından söz ediyor. Ben okumadım bu yüzden bilgim yok.)
Süre gelen namaz uygulamasında referans olarak hep İbrahim peygamber zamanında kılınan namazın şeklinin o devrin araplarınca da biliniyor olmasından söz ediliyor.
İyi de müslümanlar açısında bu derece önemli bir konuda İbrahim peygamber ve Muhammed peygamber arasındaki yada öncesindeki o kadar zaman, nesil ve sosyolojik olay neden yok sayılıyor da sadece İbrahim peygamber dönemi referans alınıyor.
Yani aradaki dönemde bir sürü nesil ve peygamber gelmiş geçmiş "Kuran bunları ayetlerinde belirtiyor" ama hiç mi yazılı bir metin, kitap yada bir bilgi yok İsa peygamberin yada Musa peygamberin yada önceki diğer peygamberlerin namaz kıldığına yada nasıl kıldığına dair.
Babilin altıncı kralı olan Hammurabi'nin (MÖ 1793 - MÖ 1750) taş tabletlere kazınmış kanunlarının modern hukukun temellerini oluşturduğu günümüzde, dünya nüfüsünün 1/5'ini (Dünyadaki Müslüman nüfus 2010 senesi rakamlarına göre 1,5 milyarın
üzerindedir. Buna göre 6.800.000.000'luk dünya nüfusunun beşte birinden
fazlası Müslümandır. Müslümanlar 2 milyar nüfusa sahip Hristiyanlardan
sonra dünyadaki 2. büyük dini topluluğu oluşturur. ) ilgilendiren bir konuda net ve açıklayıcı yazılı bir metinin veya tarihi bir bilginin olmayışı ben biraz şüpheye sevk ediyor.
Sizin yetkiniz yok foruma yeni mesaj ekleme Sizin yetkiniz yok forumdaki mesajlara cevap verme Sizin yetkiniz yok forumda konu silme Sizin yetkiniz yok forumda konu düzenleme Sizin yetkiniz yok forumda anket açma Sizin yetkiniz yok forumda ankete cevap yazma