Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
Sevgili Metehan,
Bak, değer verdiğim ve samimi gördüğüm kardeşim! Ben namaz, zekat vs yok demiyorum, Kuran’da yok diyorum. Allah’ın buyruğunda yok diyorum. Varsa çıkarıverin diyorum.
Kuran’da sadaka ve çoğulu sadakalar, anlatılmış. Okuyan sadakanın ne olduğunu anlıyor. Sadakanın anlatıldığı surelerinin tümünün de Medenî oluşları dikkat çekiyor. Gel gör ki Kuran’da geçen zekatlara sadakayı yüklemişler. Kuran’da zekat salatın sonucudur. Salat yoksa zekat da olmaz. Salat iman Kuran’a bağlılık, zekat onun açığa vuran yüzü…
Bana salatın ne olduğunu sorup duruyorsun.. Tekrar söyleyeyim salat ve zekat vahyin tamamıdır, Kuran’ın tümüdür. İkame-i salat biten şekliyle Kuran dersi, sürekli oluşuyla inanca bağlı hayatın tümüdür.
Aslında ben “Kuran’da Salat Namaz mıdır” başlığı altında ilgili görüşlerimi detay sayılacak genişlikte anlattım. Gerçekbilgi imzasıyla asılı olan ilmi değer taşıyan başlıklı yazılar da bana ait. Bana ait olmayanlar kısır çekişmeler, muhataplara güya bildiği Arapça’sıyla caka satmalar, sahibini küçültücü hitaplar, (kardeşim önce Arapça öğren de gel… Daha isim fiil tanımıyorsun! …) gibi ve benzeri edep dışı soru ve cevaplar…Aslında Gerçekbilgi adındaki şahıs Arapça’nın elifini dahi bilmez (Dikkat! Alfabenin demiyorum.).Hoş olmayan şeyler yazmak zorunda kaldığım için arkadaşlardan özür diliyorum.
Metehan kardeşim, aslında benden salatı değil de sanki namazı anlatmamı bekliyorsun gibi.Gerçekte soruların muhatabı ben değil, Kuran’da namaz /kıyamlı şekilsel salat vardır diyenlerdir. Yalınız Kuran diyen, namaza gelince tersi dönüyor. Tepesi üstü ters dönmüş olanla ayakları üstünde dimdik yürüyen bir midir?Hangisi yolun ortasında dosdoğru yoldan şaşmadan hedefe varır! Kulaklarını kapatıp ağızlarını açıyorlar; hep soruyorlar, yalınız kendi seslerini duyuyorlar!
Disiplin diyorsun.. Namaz bir askeri eğitim değil ki.. Ben şimdi daha disiplinli olduğumu iddia ediyorum. Göz yaşı!… göz yaşı yalınız namazda; namazın rüku ve secdesinde mi akıtılabiliyor!
Çok şey yazmanın, anlatmanın faydasına artık inanmıyorum. Sizi tenzih ederim, özden anlamayan çok sözden de anlamaz. Salatın, zekatın… rukunun, secdenin… anlamları , tanımları Kuran’da bulabilirsiniz. “Salli” emrine “namaz kıl”, “ekimissalate” emrine de “namaz kıl”… Biri doğru ise diğeri yanlıştır! İkisine de muhatap Resul’dür. Salli, Allah’la olan boyutu, Ekimissalate ise inanalarla olan boyutudur salatın. Rabbini dinle, Rabbinden al inananlara dinlet!
Salatı kısaca bir cümle ile tanımlarsak; Salat, aklın Allah’a doğru irtifaıdır ki, O’na secde edelim, O’na şükür edelim, O’nun meunetini talep edelim. Biraz açarsak; Secde iman, şükür karşılık vermek, meunet talep etmek imdat etmektir /Allah’n yardımını hak edip dilemektir.. Allah bizden ne istiyor? Aklın bunu kavrayıp teslim olması= secde; Buna vereceğimiz doğru tepki = şükür; Bu süreçte fukara /muhtaç olduğumuz yardımını talep... Bunlar = Salat. O da = Din.
Vesselam.
|