Şu da emredildi: Yüzünü dine bir Hanif olarak çevir. Sakın müşriklerden olma.
Yunus Suresi 105
Ben bir Hanif olarak yüzümü gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Müşriklerden değilim ben.
Enam Suresi 79
İbrahim ne bir Yahudi idi, ne de bir Hıristiyan. O sadece hanif bir müslümandı. O müşriklerden değildi.
Ali İmran Suresi 67
Şu da kuşkusuz ki, İbrahim başlıbaşına bir ümmetti; bir Hanif olarak Allah'ın önünde eğiliyordu. Müşriklerden değildi.
Nahl Suresi 123
De ki Allah doğrusunu söylemiştir / vaadinde sadıktır.Haydi artık Hanif olarak İbrahim'in Milleti'ne uyun! Müşriklerden değildi o.
Ali İmran Suresi 95
Allah'a ortak koşmadan, Hanifler olarak... Allah'a ortak koşan kişi, gökten düşmüş de kendisini kuşlar kapışıyor veya rüzgar onu uzak bir yere fırlatıp atıyor gibidir.
Bu başlık ve namaz salat mıdır başlıkları altında katkı yapıp katılımcı oldum, elbetteki fikir sahibleri anladıklarını test etme ve hesabını vermekle mükelleftirler. Çünkü her fikir karşıtlarının itirazlarına da dirençli olmalıdır.
Fikri eleştirinin gerekli olduğuna ve yapılmasına inanan biri olarak başkalarınında benim fikirlerimi eleştirme hakkı kendiliğinden doğmaktadır.
Hiç birşeye sırf babamdan duydum diye inanmadım kimseden de böyle inanmasını beklemeye hakkımın olmadığını düşünüyorum.
Şimdilik, doğru olduğuna inandığım şeyleri dile getirdim.
Bundan sonrada yolculuğuma devam edeceğim.
Sataşmalara, nefsi mudafayla cevab vermeyi zül kabul ettim, yine zül kabul ederim.
Yazılanlar yazıldı ve yazılmaya devam edecektir.
Salat-namaz tartışmalarından bu yazıyla birlikte çekiliyorum.
İncittiğim ve kırdığım kimselerden özür diliyorum.
selam ve dua ile,
rıdvan
__________________ Tanrı'ya inanan adam olmak kolay, ve fakat Tanrı'nın inanacağı adam olmak zor!
Tedris ve türevleri Kuran'da hep "okumak" anlamıyla ayetlerde geçiyor. Bu okuma yazılı bir metinden okumadır. Bu fiil Resul için hiç kullanılmamıştır. Örneğin; iqra', iqrauu, ve utlu gibi udrus ve udrusuu emir kipleri Kuran'da geçmezler.
Onlar ki, sadece
"Bizim Rabbimiz Allah'tır!" dedikleri için haksız yere yurtlarından
çıkarıldılar. Çünkü, Allah insanları birbirlerine karşı savunmasız
bıraksaydı, şüphesiz o zaman, içlerinde Allah'ın isminin çokça anıldığı
manastırlar, kiliseler, havralar ve mescidler (çoktan) yıkılıp gitmiş
olurdu. Ve muhakkak ki Allah, O'nun davasına arka çıkanlara yardım
edecektir: çünkü, Allah (her şeyi hükmü altında tutan) en yüce iktidar
Sahibidir. Hac 40,
???????????????????????
Namaza çağırdığınızda onu oyun ve eğlence edindiler. Böyle yaptılar; çünkü onlar akıllarını işletmeyen bir topluluktur. Maide 58,
peygamberimizin çevresindeki toplumun alışık olduğu ve yapageldiği ritüellerle ilgili yaklaşımını iyi analiz etmeliyiz...
o bu ritüelleri toptan yasaklamış yada hiç bilinmeyen yeni ritüeller mi önermiştir...
yoksa bu uygulamalardaki şirk içeren unsurları temizleyip mümkün oldukça sağlıklı ve kolay bir şekilde devam edilmesi yönünde mi gayret etmiştir...
benim görüşüm toplumlarda var olan tüm ibadetlere ve geleneklere karşı son derece hoş görülü bir şekilde yaklaşılmalıdır...
ama bu ibadetlerin ve geleneklerin içinde ve çevresinde oluşan şirk unsurlarına karşı dikkatli olmalı ve bunları dikkate vermelidir...
tabi bu noktada neyin şirk neyin de başka bir şey olduğu sorusu gündeme gelecektir...
mesela ben dini yalnız allaha has kılmaktan ne anlıyorum başkası ne anlıyor...
yine dönüp dolaşıp en baştaki konuya geliyoruz farkındaysanız...
kuran yeter ...yalnız kuran... dini kurana has kılmak demek midir dini allaha has kılmak...
bana göre din benim hayatımsa ve bu hayatı rabbin rızası doğrultusunda yaşamak sa ...
benim yapacağım şey bana verilen tüm özelliklerimle ve yeteneklerimle karşıma çıkan ve ulaşabildiğim her veriyi rabbimin rızasının ne yönde olduğunu anlamakta kullanmaktır...
yani aklımla kalbimle gözümle kulağımla vicdanımla dimağımla görebildiğim duyabildiğim hissedebildiğim sezebildiğim anlabildiğim her şeyi değerlendirip hakka ulaşabilmektir...
çünkü sahip olduğum tüm kabiliyetlerin ve ulaşabildiğim tüm verilerin yaratıcısıda allahtır...
ben sadece allahın benim elime kadar gelmiş yazılı sözlerine itibar ederim başkada birşeyini kaale almam diyemem..
tabi ki kuranın son derece titiz bir şekilde biizm elimize kadar gelmesi bizim için en büyük bir devlettir ...
elimiz de kuran gibi çok sağlam bir ölçü ve akıl gibi çok değerli bir ölçen varken tarihi bilgiler bilimsel veriler rivayetler menkıbeler güzel ve anlamlı sözler felsefi doktrinler gelenekler ve görenekler ve diğer dinler benim için hakikatin doğru bir şekilde kavranabilmesine çok yardımcı olacak unsurlardır...
bütün bunların içinde bizim aklımızı çelecek görüşümüzü bulandıracak pek çok yanlış bilgi ve görüş mutlaka olacaktır...
hayatın kendiside yanlışların içinden doğru olanı seçip ona sahip olma uğraşı değil midir zaten...
__________________ O halde yüzünü, Allah'ı bir tanıyarak dine, Allah'ın insanları üzerine yaratmış olduğu fıtratına doğrult. Allah'ın yaratışında değişiklik bulunmaz. Dosdoğru din budur. Fakat insanların çoğu bilmezler.
Katılma Tarihi: 11 ocak 2009 Yer: Micronesia Gönderilenler: 474
Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
baybora Yazdı:
selam,
Bu başlık ve namaz salat mıdır başlıkları altında
katkı yapıp katılımcı oldum, elbetteki fikir sahibleri
anladıklarını test etme ve hesabını vermekle
mükelleftirler. Çünkü her fikir karşıtlarının
itirazlarına da dirençli olmalıdır.
Fikri eleştirinin gerekli olduğuna ve yapılmasına
inanan biri olarak başkalarınında benim fikirlerimi
eleştirme hakkı kendiliğinden doğmaktadır.
Hiç birşeye sırf babamdan duydum diye inanmadım
kimseden de böyle inanmasını beklemeye hakkımın
olmadığını düşünüyorum.
Şimdilik, doğru olduğuna inandığım şeyleri dile
getirdim.
Bundan sonrada yolculuğuma devam edeceğim.
Sataşmalara, nefsi mudafayla cevab vermeyi zül kabul
ettim, yine zül kabul ederim.
Yazılanlar yazıldı ve yazılmaya devam edecektir.
Salat-namaz tartışmalarından bu yazıyla birlikte
çekiliyorum.
İncittiğim ve kırdığım kimselerden özür
diliyorum.
selam ve dua ile,
rıdvan
Selam,
Sevgili Rıdvan,Özurdileye-bilmek bir erdem ki sizin
ozurdilemenizi gerektirecek hicbirsey goremedim son 100
sayfada,sizi tebrik ediyorum ve degerli Fikirlerinizden
diger bolumlerde faydalanmayı umuyorum.
"
Sataşmalara, nefsi mudafayla cevab vermeyi zül kabul
ettim, yine zül kabul ederim.
"
bolumune Şerh koymak kaydı ile Veda yazınızın altına
imzamı atarım.
İnsanların fikirlerinizi daha iyi anlamak icin sordugu
soruları "Sataşma"olarak degil,bir fırsat olarak
degerlendirmelisiniz.
En kısa surede başka başlıklar altında sataşmalara
devam:) Allah ilminizi ve ecrinizi artırsın.Bu hepimiz
için geçerli bir Dua...
Amin.Selametle...
__________________ "Allah dilemedikçe siz bir şey dileyemezsiniz"
Namaza çağırdığınızda onu oyun ve eğlence edindiler. Böyle yaptılar; çünkü onlar akıllarını işletmeyen bir topluluktur. Maide 58,
Sevgili ibrahimizm!
Hemen bir öceki ayette de "...Dininizi oyun ve eğlence edinenleri..." diye geçiyor. 58'deki salat, onları çağırdığınız namaz mı? Din /iman olmasın! Biraz düşün!
abi orda yazdım siz bir evvelki ayetten bahsettiniz, orada onları çağırdığınız namaz mı var yoksa inananların birbirlerini çağırmaları mı, ayrıca, hac 40 ta havra kilise manastır geçiyor mu geçmiyor mu bunları konuşalım.
yanıldığımı düşündüğün noktada beni uyarmanı senden rica ediyorum...
__________________ O halde yüzünü, Allah'ı bir tanıyarak dine, Allah'ın insanları üzerine yaratmış olduğu fıtratına doğrult. Allah'ın yaratışında değişiklik bulunmaz. Dosdoğru din budur. Fakat insanların çoğu bilmezler.
Sayın Haktansapmaz siz benden tez davrandınız ve söylemek istediğim şeyi benden evvel siz söylediniz sayın İbrahimizm'e.
5/58 ayetinin siyakındanda anlaşıldığı üzere "salat"ın namaz olmadığına ilişkin en büyük delillerdendir. İman etmemiş olan müşrikler önce imanamı yoksa namazamı çağrılırlar! İnşaallah sayın İbrahimizm bey değerlendirecektir.
Diğer ayete gelince ona ilişkinde bir tenkid yapalım. 22/40 da geçen "savamiu" "biyeun" "salavatun" kelimeleride yine sayın İbrahimizm'in ifade ettiği "manastır" kilise" "havra" anlamlarına mı gelmektedir? Değerlendirilmesi ümidi ile...
Muhabbetle...
__________________ Benliğin galebe çaldığı hiçbir yerde, vahiyden, adaletten ve merhametten bahsedilemez.
Sizin yetkiniz yok foruma yeni mesaj ekleme Sizin yetkiniz yok forumdaki mesajlara cevap verme Sizin yetkiniz yok forumda konu silme Sizin yetkiniz yok forumda konu düzenleme Sizin yetkiniz yok forumda anket açma Sizin yetkiniz yok forumda ankete cevap yazma