Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
Merhaba Arkadaşlar,
Bu konu gerçekten çok uzadı.
İslamın ibadetinde Allaha secde etmek vardır. İbadet yeri de mesciddir. Bunu Yüce allah Kur'anda İçinde allahın adının anıldığı Havralar,Kiliseler, Mescidlerden falan (Hac 40) bahsediyor.
Hz. Peygamber devrinde bu mescidler kapalı değildi. Genel olarak bahçe şeklinde idi. Daha sonradan Üzeri kapalı binalar şekline çevrildi.
Ben bunları bu başlık altındaki yazılarımda çok uzun yazdım, ama Arapçası kuvvetli arkadaşları ikna edemedim. Onların savunduğu Kur’an da şekli Namaz yok ,Kur'an toplantısı var. Kur’an toplantısı dediğin şey Hristiyanların ibadetine benziyor.
Arkadaşlar Hristiyanlar kilisede nasıl ibadet ediyor sanıyorsunuz. Gidiyorlar. önlerine incili açıyorlar. Papaz o günün vaazı neyse incilin o bölümüyle ilgili Latince veya Milli dilde konuşuyor. Üstüne İlahi söylüyorlar.Haleluyaa gibi. (Allaha hamd olsun gibi bir manası var. ) İşte belli günlerde kominyon yiyorlar . (Şaraplı ekmek. Güya ekmek hz. isanın etini, şarap kanını sembolize ediyor. Rahip özellikle uyardı aman vaftiz olmadıysanız, hristiyan inancına sahip değilseniz sakın yemeyin diye. Yani biz de saygıdan uyduk.
Yani incil toplantısı gibi Kur'an toplantısı olur. İmam, vaiz kimse açar Kur'anın türkçesini ayetleri bir güzel tefsir eder. Biz de ne oluyor. Cemaat Kur’an dan bihaber. Adam Kur’an, zayıf hadis, + kendinin ve başka yobaz imamların (mesela imam rabbani vb.) laflarını, yorumlarını katıyor, Ofli hoca misali millete üfürüyor.
Ben bir yazımda ne dedim. Tarikatlar falan derslerini ilmihal, yok hocaefendilerin kitapları üzerinden değil, Kur’an mealleri üzerinden yapsın. İnsanlarda Vahiy kültürü oluşsun.
Arkadaş sadece Kur’an ve Kur’ana uyan hadis. Önüne gelen, hadis kitabına girmiş her hadis değil. Ben de yirmi sene önce “aaa Sahihi Buhari şöyle yazıyor, yok İmamı Nevevi Riyazüs Salihinde şöyle yazıyor. Hepsi doğru, dosdoğru “ gibi yaklaşıyordum. Bugün de bir çok geleneksel arkadaşımızın yaklaştığı gibi.
Şimdi bu lafları Kur’ana ve Temiz Akla arzediyorum. Elenecekleri anında eliyorum Bu Kur’andaki şu ayetlere uymuyor gibi. Sıkıntımız, geleneksel müslüman kardeşlerimizde ne böyle bir kültür var, ne böyle bir yaklaşım var. Neden Kur’anı kendi milli dillerinde okumadıkları için, Allah ne vahyetmiş bilmiyorlar. Yani benim bunlarla tek tek mücadelem Donkişot un yeldeğirmenleri ile mücadelesi gibi oluyor. Çok yoruyor.
Konunun ibadet diliyle alakası var. Milli dille namaz kılınabilir. Örneğin Diyanet bazı camilerde pilot olarak başlatabilir. Veya biz kendimiz bireysel namazlarımızda bunu yapabiliriz. Veya Diyanet der ki bireysel namazda uygundur. Ama Camide Yerli, yabancı herkesimden insan olacağı için Arapça tercih ediyoruz ama siz evde hangi dili biliyorsanız işte Türkçe, Kürtçe, Fransızca, İngilizce, Rusça, Çingenece vb. o dilde namaz kılın.
Burada amacımız, dini sevdirmek olmalı.
Dini bilgiyi insanlara aktarabilmek olmalı, onların ilminin artmasına katkıda bulunmalıyız.
İnsanımız gerçekten dinimizi, seviyor. Ama aşırılar yüzünden de korkuyor. Çekiniyor.
Bu aşırı insanlar da dini gerçekten bilmiyor. Peygamberden torpilli (Güya) Arap gelenekleri insanlara din diye önüne konulmuş. İşin aslını astarını kimse bilmiyor. İnsanlar kafa patlatmak, araştırma yapmak istemiyor. Sadece bana güvenebileceğim bilgi sun, onunla amel edeyim diyor.
Bu sitede çok puritan insanlar var. Puritan fanatizminin, mezhep fanatizminden farkı yok. Mezhebe, Geleneksele vurucam derken kendini dine vurur halde bulmak HATA dır. Yani burada Kur’an da şekli namaz var mı yok mu nun tartışılmasıYANLIŞ. Namaz kavramının içi doluyor mu dolmuyor mu nun tartışılması. DOĞRU.
Kur’an da namaz var ama insanlar Türkçe Kur’an okumadığı için, Namazda okuduğunu anlamadığı için, en azından anlamını bildikleri şeylerle namaz kılmadıkları için, bu kavramın içini dolduramıyorlar. Bir çok müslümanın seviyesi Bedevi seviyesi. Geleneksel Arap kültürünü İslam diye bilinçsizce uygulama seviyesi.
Artık ne diyeyim. İnsanlara Acizane tavsiyem. BOL BOL KUR’AN MEALİ OKUYUN. Hatta Bu meallerden İniş sıralı olanı varsa onu alıp okuyun. Piyasada Ali Bulaç ın böyle bir meali var. İnternette de Diyanetin sitesinde var.
http://www.diyanet.gov.tr/kuran/gelissira.asp
Çünkü ben çevremdeki insanlardan çok şikayet duydum. Arkadaş okuyorum anlamıyorum. Çünkü Geleneksel tertipte Mekki vahiy i özümsemeden birden Medeni vahyin içinde buluyorsun kendini. Fatiha dan sonra Hop Bakara –(Yahudiler ağırlıklı bir sure), Sonra Al-i İmran (Hristiyanlar ağırlıklı sure.) Bunlar Medeni Vahiyler. Bunları hazmetmen için önce bir Mekke hayatındaki mücadeleri anlaman lazım. O da iniş sıralı bir mealle olur.
Böylece Geleneksel bir arkadaşımız veya ateizm den , deizm den veya imanlı günahkarlıktan dine geçen arkadaşlarımız vahiy kültürünü edinecek ve sadece kuru imanını değil, temiz aklını da dinin hizmetinde kullanabilecek bir seviyeye geleceklerdir.
Hekese Selamlar .
__________________ Allah Aklını kullanmayanların üzerine pislik yağdırır.
|