Şu da emredildi: Yüzünü dine bir Hanif olarak çevir. Sakın müşriklerden olma.
Yunus Suresi 105
Ben bir Hanif olarak yüzümü gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Müşriklerden değilim ben.
Enam Suresi 79
İbrahim ne bir Yahudi idi, ne de bir Hıristiyan. O sadece hanif bir müslümandı. O müşriklerden değildi.
Ali İmran Suresi 67
Şu da kuşkusuz ki, İbrahim başlıbaşına bir ümmetti; bir Hanif olarak Allah'ın önünde eğiliyordu. Müşriklerden değildi.
Nahl Suresi 123
De ki Allah doğrusunu söylemiştir / vaadinde sadıktır.Haydi artık Hanif olarak İbrahim'in Milleti'ne uyun! Müşriklerden değildi o.
Ali İmran Suresi 95
Allah'a ortak koşmadan, Hanifler olarak... Allah'a ortak koşan kişi, gökten düşmüş de kendisini kuşlar kapışıyor veya rüzgar onu uzak bir yere fırlatıp atıyor gibidir.
Katılma Tarihi: 15 temmuz 2007 Yer: Turkiye Gönderilenler: 135
Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
Meryem 26.
"Ye, iç. Gözün aydın olsun! Eğer insanlardan birini görürsen de ki:
Ben, çok merhametli olan Allah'a oruç adadım; artık bugün hiçbir
insanla konuşmayacağım."
Gercekten bu nasıl iş? Kim dedi ki size oruc acları anlamaktır diye. Biri sizi fena tokatlamış anlaşılan.
Oruc müslümanların Cumartesi Yasağıdır. Biz oructa ihtilafa düşünce işin icine hile hurda katınca bize farz oldu (16:124). Yoksa niye olsundu ki.
Hani icimizden cumartesi yasağını ciğneyenlere sahit olmussun sen. İftardan başlar ağlarını germeye ta ki Sahura kadar. Ağına balıkları iyice doldurur. Sefil maymunlar gibi habire yer, icer.. (2:65) Siyah iplikmiş beyaz iplikmiş kimin umurunda. Ne bilsin maymun siyahı beyazdan ayırmayı. Onun ici yemek icmek, Ta ki gün kararana pardon gözü kararana kadar. Sonra akşamki karaltıya kadar sefil sefil dolanır.
Beti benzi atar, kafayı yer. Tam bir sarhoşluk hali. Üstelik o sarhoş halinde kalkar birde salat etmeye calışır, gündüzün iki vakti minimum. Sarhoşken salat etmeyin diyene nispet yapar gibi.
Bu yassak bize kıyamete kadar kabahat olarak yeter. Ki aşşagilik ve sefil maymunları bize ibret vesikası yapan Rabbin sözü gercek olsun. Bakar bakar atalarimiz olan yahudi kafalıları ibretle yad ederiz. Daha ne olsun.
__________________ Onlar, iman etmiş ve kalbleri Allah zikriyle yatışmış olanlardır. Evet, iyi bilin ki, kalbler Allah'ın zikri ile yatışır. (Rad 28)
selam ile muhtar kardeşim, ne güzel demişsin yüreğine sağlık,
yolda giderken bir mahla çarptı gözüme şöyle yazıyordu,
"Hoşgeldin Ya Şehru Ramazan"
Sonra ayet aklıma geldi,
Diyanet (O sayılı günler), insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur’an’ın kendisinde indirildiği Ramazan ayıdır. Öyle ise içinizden kim bu aya ulaşırsa, onu oruçla geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutsun. Allah, size kolaylık diler, zorluk dilemez. Bu da sayıyı tamamlamanız ve hidayete ulaştırmasına karşılık Allah’ı yüceltmeniz ve şükretmeniz içindir.
A. Bulaç Ramazan ayı... İnsanlar için hidayet olan ve doğru yolu ve (hak ile batılı birbirinden) ayıran apaçık belgeleri (kapsayan) Kur'an onda indirilmiştir. Öyleyse sizden kim bu aya şahid olursa artık onu tutsun. Kim hasta ya da yolculukta olursa, tutmadığı günler sayısınca diğer günlerde (tutsun). Allah, size kolaylık diler, zorluk dilemez. (Bu kolaylık) sayıyı tamamlamanız ve sizi doğru yola (hidayete) ulaştırmasına karşılık Allah'ı büyük tanımanız içindir. Umulur ki şükredersiniz.
Y.N. Öztürk Ramazan o aydır ki; insanlara kılavuz olan, iyi-kötü ayrımıyla hidayetten kanıtlar getiren Kur'an, onda indirilmiştir. O halde bu aya ulaşanınız onu oruçlu geçirsin. Hasta olan veya yolculuk halinde bulunan, tutamadığı gün sayısınca başka günlerde tutsun. Allah sizin için kolaylık ister; O sizin için zorluk istemez. Tutulmamış olan günleri tamamlamanızı, sizi doğru yola kılavuzladığı için Allah'ı yüceltmenizi ister. Ve sizin şükretmeniz umulmaktadır.
ramazan mı bize geliyor yoksa biz mi ona ulaşıyoruz ??
ramazan gelmez biz ramazana ulaşır ve şahit olursak o zaman bu durum
aynı hayra ulaşmak ve imana ulaşmak gibi ulaşırız yeteriz şahit oluruz sonra da yazılırız bakınız yunus 11 ve bakara 189
gibi olmaz mı*
peki iman gereçeğe şahitlik edince çıkarsa hayır değerlerin şahitliğinin sonucu ise,şahitlik benliğe şahit olmanın sonucu ise, ramazana şahitliğin sonucu nedir ? Oruç mu? ama ulaşacağımız oruç değil şahit olacağımız ramazan? Ramazana oruçla şahit olucaz demek ki ?
Geleneksel Oruç: 1-Oruç
tutan insanların tutmayanları dinsizlik veya saygısızlık yapıyorlar
gibi görmelerine,onlara kinli bir tavırla yan bakmalarına hatta zaman
zaman onları dövüp sövmelerine sebep olduğu için bu tür bir aç kalmanın
toplumun birliğine ve kardeşliğine de zarar verdiğini düşündürmüyor mu? 2-insanlar
ramazanda aç kaldıkları için haliyle iş gücü de düşüyor,çoğu insan
zaten öğleye kadar ancak çalışabiliyor bu durumda ülkenin iktisadi
durumuna zarar verilmiş olmuyor mu? 3-Zaten çok zengin olmayan ve aç olan bir arap toplumunu Allah niye aç bırakmaya çalışmış olabilir ki? 4-Allah,bir
topluma zarar verebilecek şeyleri emretmeyeceğine göre bütün bunlar
muvacehesinde aynen salat kelimesinin çarpıtıldığı gibi
oruç(svm)kelimesi de çarpıtılmış ve amacından uzaklaştırılmış olamaz
mı?. Kur'andaki svm: Kıymetli Arkadaşlar,svm(oruç)'un ne olduğunu Cenabı Allah Kur'anında
Meryemin ifadesiyle tarifini yapmıştır,ancak her şeye şekilcilik
penceresinden bakıp bunu gösteriye veya gösterişe dönüştürme heveslileri
gelenekçi atalar dininin mensupları tarafından bu kavram amacından
saptırılmış ve çarpıtılmıştır.Delil mi istiyorsunuz işte Kur'andan
delili: Meryem26:''Ye iç, gözün aydın olsun. İnsanlardan birini
görecek olursan 'Ben Rahman için oruç adadım, bugün hiçbir insanla
konuşmayacağım' de.'' buyurulmuştur. Bu ayette şu hususlar belirgindir 1-Ayette bizzat savm kelimesi geçer 2-ayette açıkça zikredildiği üzere oruç tutarak yiyip içmek mümkündür,hatta teşvik edilmiştir. 3-insanlarla konuşmamak oruçtur. 4-Savm/sıyam: Geri durma, kendini tutma, kendini
alıkoyma'dır 5-Sıyam; tutukluluk hali Buradaki''ne
tür veya hangi şartlarda oluşan konuşmamak veya kendini gizlemek savm
olur? meselesi ise araştırılmaya açık bir konudur''. mesela üzgün veya yorgun olduğunda kendini dinlendirmek için bir müddet inzivaya çekilmek denebilir. veya seni üzmesini tahmin ettiğin insanlarla konuşmamak ve onlardan bir müddet uzak durmak, veya konuşmalarını çarpıtacağını düşündüğün insanlarla konuşmamak, veya şahsi sırlarını veya ülkenin gizli sırlarını saklamak, veya,günahkar toplulukların şerlerinden uzaklaşmak için bir müddet gizlenmek veya bunların hepsi. selamlar,sevgiler.
Anlamama sorunu, o gün olmuş bitmiş bu ramazan orucu ve haram aylardaki haccı (oruç ve hac bir biriyle ilşkilidir ve hac asla tartışma falan değildir) günümüze kadar taşımış olmak...
Kendisine selam olsun, Dermanbeg gillerin ramazan orucunu ve haccı ekberi nasıl anladıkları ve nasıl güncelleştirdiklerini merak ediyorum. Bir de, şu "meleket eymanukum" 'un öncesinde "salatil fecr"in, sonrasında "salatıl 'aşa"nın ve "hine teda'ûne siyâbekum minezzahîrati"de izin isteyecekleri üç vakit ve iki salattan ne anladıkları ve ne şekilde güncelleştirdikleri konusunu marak ediyorum.
Katılma Tarihi: 01 haziran 2010 Gönderilenler: 197
Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
Sayin Haktansapmaz
Benim Arapcam yok kullanacagim yegane argumanlar bilgim zekam
ve vicdanim
Buyrun Bir cirpida da siz aciklayin salat savm hac ne demek? Mescid i
haram mescidi aksa ne demek?
Ben daha bugun acikladim farkli bir baslikta dusuncelerimi
Buyrun bir de siz aciklayin belki yanlis dusunuyorumdur
Siz buyrun
Ben seve seve okurum
Sevgiyle
__________________ Ancak bir cehennem öğretebilir insana
Kırık ayaklarla cennete girilemeyeceğini...
Anlamama sorunu, o gün olmuş bitmiş bu ramazan orucu ve haram aylardaki haccı (oruç ve hac bir biriyle ilşkilidir ve hac asla tartışma falan değildir) günümüze kadar taşımış olmak...
Sanırım siz bu uygulamaların o döneme ait olduğunu ve günümüze taşınmaması/taşınamayacağı gerektiğini savunuyorsunuz..Size de selam olsun sn.Hocam,eğer ben böyle olduğuna inansaydım kendime Kurandan başka yol arardım..Benim şahsen ulaştığım ramazanı ve orucu yanılmıyorsam 3 yıl önce "Ulu-Yol" nikiyle foruma asmıştım..ancak epey aramama rağmen bulamadım..Ben şahsen neyin "ne" olduğundan ziyade Kuran vahyinin her döneme hiç zorlamadan uyarlanabileceğine inanıyorum..ve Kuranında böyle bir özellikle indirildiğini düşünüyorum..Kısaca;Kuran her döneme dokunan/dokunabilecek özellikte bir kılavuzdur..
Kendisine selam olsun, Dermanbeg gillerin ramazan orucunu ve haccı ekberi nasıl anladıkları ve nasıl güncelleştirdiklerini merak ediyorum. Bir de, şu "meleket eymanukum" 'un öncesinde "salatil fecr"in, sonrasında "salatıl 'aşa"nın ve "hine teda'ûne siyâbekum minezzahîrati"de izin isteyecekleri üç vakit ve iki salattan ne anladıkları ve ne şekilde güncelleştirdikleri konusunu marak ediyorum.
Mevcut anlatıların/ritüellerin yaşam dışı olduğu konusunda sanırım hem fikiriz..Dediğim gibi 3 yıl önce astığım şahsi ulaşımım şudur ki;"şehr-u ramazan ve hac" beraber düşünülmelidir..Ben,haccın tüm arayış sahibi insanlar için genel bir bilgilendirme ve eğitim olduğunu bununda ancak eğitmenin belirleyeceği mekanda olacağını düşünüyorum..Bu eğitim sırasında cinsellik ve bunun getireceği düzen bozucu eylemlere karşı beri durmayıda savm olarak algılıyorum..Zaten kadınlı erkekli bir toplanmada da başka bir insicam bozucu tehlike olmasa gerek..! Şehr-u ramazan;bu bilgilenme sırasında oluşan psıkolojık bir durumdur..Yani tam anlamıyla "Fikre Kızışmak"tır.İşte bu psikolojı bozulmasın diye savm edilir..
Salat;vakti belirlenmiş ve bu vakitler içerisinde, belli bir amaç uğruna yapılan bir çabalar silsilesidir..Bu konuyu yakın zamanda epey tartışmıştık..
Hacc18:''Göklerde ve yerde olanların,güneş,ay,yıldızlar,dağlar,ağaçlar,
hayvanların ve insanların birçoğunun Allah'a secde ettiklerini görmüyor
musun?''buyurulmuştur. güneş,ay,yıldızlar,dağlar,ağaçlar Allah'a
nasıl secde ediyorlar?Allah'ın onlara verdiği kainatta ve yeryüzündeki
vazifelerini yaparak secde etmiş oluyorlar.işte insanların dünyada
yaptıkları işler de secde ve ibadet sayılır.yani bir katibin yazı
yazması,bir memurun bilgisayarıyla yazması,bir işçinin kürek
sallaması,bir çiftçinin bağını budaması,bir şoforün otobüsüyle insanları
taşıması,bir çöpçünün çöpleri toplaması,bir temizlikçinin temizliğini
yapması,bir hanif dostumun burada insanları yorumlarıyla aydınlatması
hep secde ve ibadet sayılıyor. selamlar,sevgiler.
Sizin yetkiniz yok foruma yeni mesaj ekleme Sizin yetkiniz yok forumdaki mesajlara cevap verme Sizin yetkiniz yok forumda konu silme Sizin yetkiniz yok forumda konu düzenleme Sizin yetkiniz yok forumda anket açma Sizin yetkiniz yok forumda ankete cevap yazma