Şu da emredildi: Yüzünü dine bir Hanif olarak çevir. Sakın müşriklerden olma.
Yunus Suresi 105
Ben bir Hanif olarak yüzümü gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Müşriklerden değilim ben.
Enam Suresi 79
İbrahim ne bir Yahudi idi, ne de bir Hıristiyan. O sadece hanif bir müslümandı. O müşriklerden değildi.
Ali İmran Suresi 67
Şu da kuşkusuz ki, İbrahim başlıbaşına bir ümmetti; bir Hanif olarak Allah'ın önünde eğiliyordu. Müşriklerden değildi.
Nahl Suresi 123
De ki Allah doğrusunu söylemiştir / vaadinde sadıktır.Haydi artık Hanif olarak İbrahim'in Milleti'ne uyun! Müşriklerden değildi o.
Ali İmran Suresi 95
Allah'a ortak koşmadan, Hanifler olarak... Allah'a ortak koşan kişi, gökten düşmüş de kendisini kuşlar kapışıyor veya rüzgar onu uzak bir yere fırlatıp atıyor gibidir.
BAKARA 177 tam da bu tartışmaya bir detaylı açıklama diye düşünüyor ve şu şekilde meallendirilebileceğini düşünüyorum:
Leysel birra en tuvellu vucuhekum kibelel meşriki vel mağribi ve lakinnel birra men amene billahi vel yevmil ahiri vel melaiketi vel kitabi ven nebiyyin, ve atel male ala hubbihi zevil kurba vel yetama vel mesakine vebnes sebili ves sailine ve fir rikab, ve ekames salate ve atez zekah, vel mufune bi ahdihim iza ahedu, ves sabirine fil be'sai ved darrai ve hînel be's, ulaikellezine sadeku, ve ulaike humul muttekûn.
"BENLİKLERİNİZİ DOĞU YA DA BATI KİMLİKLERİNE ÇEVİRMENİZ DEĞİLDİR ERDEMLİLİK, VE LAKİN ERDEMLİLİK :
ALLAH'A VE AHİRET GÜNÜNE VE MELEKLERE VE KİTABA VE PEYGAMBERLERE İMAN EDEN,
ONA OLAN SEVGİSİNE RAĞMEN MALI YAKINLARA VE YETİMLERE VE YOKSULLARA VE SOKAK İNSANLARINA VE DİLENEN VE KÖLELEŞTİRİLMİŞLERE VEREN,
VAHYİ YÜKLENEREK HAYATA HAKİM KILAN VE ARINMAYI GERÇEKLEŞTİREN,
SÖZLEŞTİKLERİNDE SÖZLERİNE BAĞLILIK GÖSTEREN,
ZOR ZAMANLARDA, HASTALIKDA VE SAVAŞIN EN SIKINTILI ANLARINDA SABIRLILAR
DAN KİM OLURSA.
ONLAR Kİ DOĞRU OLANLARDIR, İŞTE ONLAR Kİ KORUNANLARDIR."
Allah herşeyin doğrusunu tam bilendir.
selam ve saygılar..
__________________ yalnız Allah'a teslim ol ve şahitliği dosdoğru yap...
Katılma Tarihi: 07 ekim 2008 Yer: Turkiye Gönderilenler: 672
Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
Sayın Ebu Kerem,
Ben bugünkü batı kimliğini, araştıran, sorgulayan, çözüm bulan (tabii çok ta problem de yaratmakla birlikte. ) , daha fazla akleden, kurallara uyan, daha özgürlükçü bir kimlik olarak görüyorum.
Doğu kimliğini ise atalarının gelenekleri ile debelenen, akletmeyen, kurnazlık eden , kurallara uymayan , daha baskıcı, hatta çoğu feodal bir kimlik olarak görüyorum.
Avrupa topluluğu maceramızı da, her ne kadar doğulu olsakta, gönlümüzün batının iyi yanlarından yana olması şeklinde yorumluyorum.
Hanif İslamı doğu kimliği içinde görmüyorum. Hanif İslam aslında tam bugünkü batı dünyasına hitap eden bir şey.
Müslüman ülkeler içinde Türkler ,Malezyalılar ve Boşnaklar dışında hepsi feodal. (arnavutlar bile feodal) Feodalite müslüman toplulukların ayaklarına vurulmuş bir pranga. İslam ilerlemeye engel değil, ama feodalite engel. Avrupa bile bunu barutun icadıyla 1300-1400 lerde zor yıktı.
Türkiyenin doğusu neden kalkınamıyor. Feodaliteden. Feodal ortam Kapitalizmi çekemiyor. Örneğin İş bilen parası olan bir sermayedara, Balkanlar tüm kapılarını açmış. Moldova, Romanya, Bulgaristan, Kosova, Sırbistan, Bosna Hersek gel abi gel çekiyor. Ben şöyle bir yatırım yapacağım 10-15 kişi çalıştıracağım de bak önünde secde ediyorlar. Oralara bizim doğudan bile gitmiş insanlar var. Parası olan batıya kaçıyor. Neden çünkü anlayışlar feodal değil. Adam Batı Anadoluya geliyor. Sermayedar olabiliyor ama Diyarbakırda falan oldurmuyorlar.
Diyeceğim, Örneğin Müslümanlık , Afrikada yayılıyormuş. Çok ta önemsemiyorum. Çünkü feodal kültürde yaşayan insanlar, müslüman olsa ne, olmasa ne. Manitu yerine Allaha inanması adamda değişiklik yapmıyor ki, ha Afganistan, ha Kongo yani.
Ama ekonomide, bilimde, kültürde, sanatta ilerlemiş bir batı ülkesi, örneğin Fransa, Almanya, İngiltere, ABD veya Rusya (ekonomide geriler ama bilimde , kültürde değil. Kur'an İslamını keşfetse. Güneş bir batıdan doğsa. Akıl , Vahiyle buluşsa. En büyük rüyamdır benim.
Ben bunu göremem de, inşallah Allah bunu onlara da nasip eder.
Herkese selamlar,
__________________ Allah Aklını kullanmayanların üzerine pislik yağdırır.
ben bu KIBLE yani ÜST KİMLİK ayetleri tamamen bunu anlattığını düşünüyorum. Hatta BAKARA 142-150 aytelri meal anlam denememi forumda ARAFAT - KIBLE başlıklı bölümün altında yayınladım.
dediğiniz gibi yönler tarih içerisinde yükselir ve düşer ( DOĞAR ve BATAR ). Benim anladığım Rabbimiz, hangi zaman diliminde hangi medeniyette, hangi coğrafyada, hangi ALT KİMLİKLERDE yaşarsak yaşayalım bu imtihanı kazanmamızın bireysel tek şartının, VECHİMİZİ yani benliğimizi yön olarak Allah'a yani O'NUN DİNİNE hem de ŞATRASINA yani tam göbeğine dönmemizi ve işte bunun bizim KIBLEMİZ yani ÜST KİMLİĞİMİZ olduğunu belirtiyor.
bu şu anki doğu toplumları içerisinde bir ADAM İSLAM I KIBLE edinmiş ve EKIMUS SALAT ve ATÜZ ZEKAT olmuş olarak yani VAHYİ HAYATINA HAKİM KILMIŞ ve ARINMAYI GERÇEKLEŞTİRMİŞ olarak yaşamayı başarabilir. ya da PARİS in göbeğinde bir adam buna sırt çevirmiş olablir.
3000 yıl önce de tersinden MEZEPOTAMYANIN GÖBEĞİNDE bir adam sırt çevirmiş Nordik te bir adam bunu başarmış olabilir.
vel hasılı Kuran ın mesajındaki gibi KOORDİNATLAR kafir ve münafıkların mazeretleridir zulümlerine günahlarına, KOORDİNATLAR ( imtihanın zaman mekan ve şartları ) Allah a teslim olanlar için hiiç bir şey ifade etmez, onlar dosdoğru salat ederler ve arınmayı gerçekleştiriler.
Allah herşeyi en doğru bilendir.
selam ve saygılarımla..
__________________ yalnız Allah'a teslim ol ve şahitliği dosdoğru yap...
evet dünyanın neresinde olursa olsun tarihin hangi çağında olursa olsun doğruluğu ayakta tutan temiz bir ahlakla yaşayan herkes salihtir...
salihler ise mükafatlarını alacaklardır...
__________________ O halde yüzünü, Allah'ı bir tanıyarak dine, Allah'ın insanları üzerine yaratmış olduğu fıtratına doğrult. Allah'ın yaratışında değişiklik bulunmaz. Dosdoğru din budur. Fakat insanların çoğu bilmezler.
innel ebrara le fi neıym ve innel füccara le fi cahıym...
iyiler cennette kötüler cehennemde...
yani bu heran böyle ...
ileride olacak olan bir şey değil sürekli olan durum bu...
iyiler vicdanenen huzurludur ki bu altından ırmaklar akan bir yerde sevdiğinle gözgöze dane boyutları biribirine eşit üzüm yemeye enzer...
kötüler de vicdanen rahatsızdır ki bu da sürekli ateşler içinde yanan dikenli otlar yiyen kaynar sular içen adamın halinden daha kötüdür...
__________________ O halde yüzünü, Allah'ı bir tanıyarak dine, Allah'ın insanları üzerine yaratmış olduğu fıtratına doğrult. Allah'ın yaratışında değişiklik bulunmaz. Dosdoğru din budur. Fakat insanların çoğu bilmezler.
Sizin yetkiniz yok foruma yeni mesaj ekleme Sizin yetkiniz yok forumdaki mesajlara cevap verme Sizin yetkiniz yok forumda konu silme Sizin yetkiniz yok forumda konu düzenleme Sizin yetkiniz yok forumda anket açma Sizin yetkiniz yok forumda ankete cevap yazma