Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
Selâm Dostlar ve Sinan
11/114 Ve ekımıs salate tarafeyin nehari ve zülefem minel leyli innel hasenati yüzhibnes seyyiat zalike zikra liz zakirın
http://hanifislam.kuraneksenlisiteler.com/tarafeyinnehar.jpg
tarafeyin nehari: burada gündüz(nehar)ün iki kısımı için vurgu yapılmaktadır. Bizce doğu yönünden itibaren güneşin izlediği seyir anlatılmaktadır. Doğan güneşimiz devamlı irtifa almak suretiyle zirve(tepe) yapacağı zamana değin irtifa almaya devam eder. Zirve yaptığı nokta da, tam gün ortası olup, gündüzün 1.kısmı tamama ermiştir.
http://hanifislam.kuraneksenlisiteler.com/tarafeyinnehar1.jp g
Devamında yine güneşimiz seyrine devam ile batı istikametine doğru irtifa kaybederek(duluk) hareketine devam etmekte, sonra da geceye değin bu sürecini tamamlamaktadır(gündüzün 2. kısmı).
http://hanifislam.kuraneksenlisiteler.com/tarafeyinnehar2.jp g
Ne oldu? bizce gece tarafından geldi ve yine gece tarafına döndü. Gündüz bir ayetti ve bitti! devamında gece ayeti başladı. Gece ve Gündüz iki farklı ayettirler(17/12).
[017.012] [IK] Biz, geceyi ve gündüzü iki ayet kıldık. Rabbınızdan lutuf dileyesiniz ve yılların hesabını, sayısını bilesiniz diye gece ayetini silip gündüz ayetini aydınlık kıldık. Ve her şeyi uzun uzadıya açıkladık.
"tarafeyin nehari" hitabından da, aynen yukarıdaki ayetimizde belirtildiği gibi! gündüzün "iki kısımda(eyn)" bize verildiği açıkça anlaşılmaktadır. Bu iki kısımı çizen de güneşimizdir ki; bunu da yukarıdaki yazımızda tasvir etmeye çalışmıştık. Gündüz ayeti gece ayetini sildi, gece ayeti de gündüz ayetini sildi. Gündüzde tepe yapan güneşimiz de, gündüzü iki-ye böldü! geldiği kısım 1.tarafa, tepeden itibaren gittiği kısımda taa gece ayetine değin 2.tarafa işaret etmektedir(17/78).
"trf" kökü aynı zamanda "göz" manasına da işaret etmektedir. Şimdi arkamıza yaslanıp şu tasviri güzelce bir düşünelim!
Gece kısmı; gözümüzün gözyatağındaki dışardan görünmeyen karanlık(gece) kısmı olsun. Dışarıdan görünen(gündüz~yarıküre) kısmı da hep beraber temaşa edilen ve kapaklar arsından bakan, bildiğimiz zahiri kısmı olsun diyelim. Yarıküre şeklinde olan bu zahiri gördüğümüz "göz"ümüzün bir tepe(merkez) noktasına sahip olduğunu görmekteyiz. Her iki gözkapağımız da bu tepe noktasına değin bir uzanış yapmakta(kapanma) sonra da açılmaktadırlar. Gündüz olan bu dışardan görülen gözümüzün, kapaklarca da ikiye bölündüğünü görmekteyiz. Gözkapağımızın biri, güneşimizin gündüzün 1.kısmında çizdiği hareket sürecini, diğer kapak da gündüzün 2.kısmında çizdiği hareket sürecini bizlere anlatmaktadır. Diğer bir şekilde şöyle de düşünebiliriz; gözler kapalı halde iken "gece"yiz ve "gece"miz bile sanal olarak iki-ye bölünmüştür. Her bir göz kırpmalarımızla bile gündüz olan açık bakışlarımızın da iki-ye bölündüğünü görebiliyoruz. Gözkapaklarımız da güneşimizin hareket sürecini bizlere açıklamaktadır.
ve zülefem minel leyli: "zlf" kökü bizlere "zûlfa~yakınlık" manasını vermektedir. Bu ayetimizde "gecenin ilk bölümü" diyebileceğimiz! zûlfeh(t) kelimesinin cemisi(zûlefûn) şeklinde veyahut "zûlefen" hitabı ile bizlere "gece(leyl)nin ilk saatleri"ne işaret buyurulmaktadır. Zira, yakınlığın azamisi %50 olup, bunu geçen zaman dilimleri için artık bir yakınlıktan söz edememekteyiz. Dikkat edilecek olursa "gece"ye vurgu bulunmakta olup, konunun gündüz ayeti ile bir alakası bulunmamaktadır.
Veyahutta gecede kalmak şartı ile;"gecenin gündüze yakın saatlerinde" olan zaman dilimleri için, resulullah'ın yaşamına uygun anları da bizlere anlatmaktadır! resulullah, gece vakti girince öncelikle akşam namazı olan salat-işa'yı iqame ediyor, yemek-misafir derken yatıyor ve ona(SvS) emr edilen "gece kalkışı" için "gece" kalkıyordu. Bu gece kalkışlarını da gündüzün başlangıcına şahid olmak üzere devam ettirmekte ve böylece "qur'an-el fecr" yahutta "salat-il fecr"i iqame ediyordu. Yani burada "gece ve gündüze şahid olma" bağlamına da işaretler vardır da diyebiliriz.
Ama aklımızı sündürüp! koskoca gündüzü bir lastik zannedip! sonra bir "ucu" ve "öbür ucu"ndan tutmaya çalışmaz mıyız? EVLERE ŞENLİK olan "avea" tarifesine geçmez miyiz? ALLAH'IM; SEN, AKLIMIZA MUKAYYED OL!
RZi,,, Amin
Not: Sinancığım, Allahû Teâla Hazretleri; salat-ı iqame eden ve sabr edenleri rızasına ulaştıracaktır inşaaAllah. Sakın ola salat-ı iqame etmekten gafil olma.. Kaza etme şansımız bile yok iken üstelik.. "3" vakit kafana yatmıyorsa, doğru hangisi diyorsan! ona göre iqame etmeye çalış lütfen..
__________________ EûzûBillahimineşşeytanirracim&BismillahirRahmanirRahiym..
|