Şu da emredildi: Yüzünü dine bir Hanif olarak çevir. Sakın müşriklerden olma.
Yunus Suresi 105
Ben bir Hanif olarak yüzümü gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Müşriklerden değilim ben.
Enam Suresi 79
İbrahim ne bir Yahudi idi, ne de bir Hıristiyan. O sadece hanif bir müslümandı. O müşriklerden değildi.
Ali İmran Suresi 67
Şu da kuşkusuz ki, İbrahim başlıbaşına bir ümmetti; bir Hanif olarak Allah'ın önünde eğiliyordu. Müşriklerden değildi.
Nahl Suresi 123
De ki Allah doğrusunu söylemiştir / vaadinde sadıktır.Haydi artık Hanif olarak İbrahim'in Milleti'ne uyun! Müşriklerden değildi o.
Ali İmran Suresi 95
Allah'a ortak koşmadan, Hanifler olarak... Allah'a ortak koşan kişi, gökten düşmüş de kendisini kuşlar kapışıyor veya rüzgar onu uzak bir yere fırlatıp atıyor gibidir.
Katılma Tarihi: 21 nisan 2005 Yer: ABD Gönderilenler: 311
Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
Ilginc ve forumda tartisilmayan bir konu. Konuyu tartismaya acmak icin su haber ile baslayalim dedim.
Milli Piyango Haram Mı Helal Mi?
Aktif Haber 19.12.2005 12:01
Milli Piyango İdaresi, yılbaşı özel çekilişinde 20 trilyon vermeye hazırlanıyor. Ancak Vakit'in tartışmaya açtığı bir konu ortalığı karıştıracak:"Milli Piyango haramdır!"
Vakit Gazetesi, Milli Piyango'yu tartışmaya açtı. Gazete milyonlarca insanın dört gözle beklediği özel çekilişin haram olduğunu yazdı. İşte gazetenin haberi....
"Milli Piyango Haramdır
Milli Piyango İdaresi, yılbaşında dağıtacağı büyük ikramiyenin 20 trilyon lira olduğunu açıkladı. İslâm hukukçuları ise, Milli Piyango'nun kumar sayıldığını, piyangodan gelecek paranın haram olduğunu söylediler. İlahiyatçılar, Milli Piyango'nun neden haram olduğunu gazetemize değerlendirdi. KARAMAN: BU BİR KUMAR İslâm Hukuku Profesörü Hayrettin Karaman, "Marketler çekiliş kuponu veriyorlar, insanlar araba vs. çıkması için o kuponları alıyorlar, buna haram demiyoruz, oysa Milli Piyango gibi şeylere haram diyoruz; aradaki fark nedir?" sorusuna şu karşılığı verdi: "Bir ticaret veya zenaat ile meşgul olan kimse müşterilerini artırmak için onlar arasında kur'a çekerek veya belli bir miktarda alım yapanları, iş verenleri tespit ve tercih ederek hediyeler verebilir, bir şeyler bağışlayabilir; bunda sakınca yoktur. Piyango ve benzerleri böyle değildir. Piyango idaresi başka bir iş yaparak ve o işten kazandığının bir kısmını ayırarak müşterilerine dağıtmıyor (hibe etmiyor, bağışlamıyor); bilet alanların paralarını topluyor, çekiliş yaparak (bir nevi kur'a çekerek) onların bir kısmına veriyor, kendisi de büyük bir pay alıyor. Bilet alanlar verdikleri para karşılığında bir mal veya hizmet almıyorlar, parayı idareye veya bileti kazananlara da bağışlamıyorlar; bilet alanın amacı az verip çok kazanmaktır. Kazanma yolu da kumardır; yani birçok kişinin parasını bir araya getirip, her biri büyük pay kendinin olsun diye beklerken içlerinden birkaçına (kurayı, çekilişi kazananlara) vermekten ibarettir. Üç beş kişinin ortaya birer milyon lira koyup zar atarak, kâğıt çekerek, atlar koşturarak... hangisininki kazanırsa parayı alması ile piyango vb. arasında bir fark yoktur..."
"KAZANILAN PARA HELAL DEĞİL" Dükkandan, marketten alış veriş yapanın verdiği paranın karşılığı olan mal veya hizmeti aldığını, market sahibinin verdiği armağanın ise onun kendi kazancından ayırıp verdiği bir bağış olduğunu hatırlatan Karaman, "Kumar oynayan (bilet alan, totoya, lotoya para yatıran) bu para karşılığında idareden bir mal almaz, toplanan paradan -verdiğine nisbetle daha fazla olan miktarı- kazanmak ister; kazandığı da diğer bilet alanların, kazanmak isteyenlerin, oyuna/çekilişe katılanların paralardır. İdarenin dince kumar sayılan bu işlemden kazandığı paranın bir kısmını veya tamamını kamu yararına, hayır ve hasenâta harcaması yapılan şeyi meşrulaştırmaz, helal hale getirmez. Haram sayılan yoldan kazanılan diğer paralar da böyledir; onları iyi yerlerde harcamak yapılan işi meşrulaştırmaz; mesela elde etme yolu hırsızlık ise bunu hırsızlık olmaktan çıkarmaz, hükmünü değiştirmez" dedi.
ÇİÇEK: MİLLİ PİYANGO ALMAK İSRAFTIR Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Çiçek de, Milli Piyango'nun şans oyunları kapsamında, emeksiz kazanç olduğunu söyledi. Emeksiz kazancın en ileri noktalarından birinin kumar olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Çiçek, "Milli Piyango alan kişilerin, malım bana ait, istersem veririm, istersem vermem yaklaşımı da yanlıştır... Kişi mülkiyetinde olan şeyler üzerinde tasarruf yetkisine sahiptir, ama bu konuda genelde ölçüsüz değildir. Malım var istersem ateşe atarım, istersem yırtıp atarım diyemezsiniz" dedi.
NEDİM URHAN'DAN UYARI Yrd. Doç. Dr. Nedim Urhan ise piyango ve diğer şans oyunlarının tamamının İslâm'da katiyyen haram olduğunu belirterek; bunu bile bile piyango bileti alanların küfre gireceklerini kaydetti. Nedim Urhan, konunun inanç, sosyal, İslâm hukuku ve ahlaki yönden sakıncaları bulunduğunu belirtti. Urhan, İslâm hukukunda emek harcamadan bir paranın helal olmasının mümkün olmadığını belirtti.
BAYTAN: PİYANGO, KUMARDIR Emekli Vaiz Enver Baytan da Milli Piyango'nun haram olduğuna işaret etti. Baytan şunları söyledi: "Piyango, şüphesiz haramdır. Kumardan farksızdır. Çünkü emek sarfetmeden para gelmesi sözkonusudur. Kitabımıza göre alınteri ile kazanılan paranın yerini hiçbir şey tutmaz. İnsanlarımıza tavsiyem, piyango bileti alarak kumara hiç yönelmesinler."
__________________ A'raf 194 Allah dışındaki yakardıklarınız sizin gibi KULLARDIR , eğer iddianızda haklıysanız , hadi çağırın onlarıda size cevap versinler
Selam Nuri kardeş,biz yukarıdaki zatlar bizi aydınlatmasa da(!)elimizdeki Kuranda her türlü şans oyununu ,piyango,toto ,loto,at yarışı,vs.nin şeytan işi olup hepsinin haram edildiğine inanırız.
Ancak bizim putdüşmanı gibi Kurancı(!) dostlarımız da var.O, ne yapar eder,azıcık içkinin yanında,namaz kılmamanın yanında,birçok emirin bizi değil,peygamberi bağladığını bildirmesinin yanında herhalde garibim(!) bunun da bir kuransal(!) çözümünü bize buluverecektir.Ucundan acıcık diyenler lütfen bu derinbilgemize müracaat eylesinler.Haydi kalmadı bitiyoooor,yetişen kazanıyooooor.....
__________________ ''Eğer biz bu Kur'anı bir dağın üzerine indirseydik,kesinlikle onun,Allah korkusuyla baş eğerek parça parça olduğunu görürdün..''Haşr:21
Sagol Abdullah cevabin icin ama sirf her turlu sans oyunu , piyango, loto yarisinin seytan isi olup haram edildigien dair Kurandan aciklamayi daha iyi ogrenebilmek ve guncel bir konu icin tartsiamay actim.
Put dusmanini zaten taktigimzi yok. Kuran isiginda bu konuyu nasil aciklariz. Onu konuda diger dostlarin fikirlerini ogrenmek isteriz.
nuri
__________________ A'raf 194 Allah dışındaki yakardıklarınız sizin gibi KULLARDIR , eğer iddianızda haklıysanız , hadi çağırın onlarıda size cevap versinler
2:219 Sana sarhoşluk vereni ve kumari sorarlar. De ki: "Onlarda hem büyük günah, hem insanlar için (bazi) yararlar vardir. Ama günahlari yararlarindan daha büyüktür." Ve sana neyi infak edeceklerini sorarlar. De ki: "Ihtiyaçtan artakalani." Böylece Allah, size ayetlerini açiklar; umulur ki düsünürsünüz;
Sarhoşluk verenler ve kumar haram değildir.Dikkat etmek gerekirki, ayette onlar büyük günahtır denmiyor, sadece onlarda büyük günah vardır deniyor.Bilakis yararlarının olduğu da söyleniyor.Elbetteki günahları yararlarından büyüktür.Ama ne düpedüz günahtır ne de haram.
Xavier kardeş.Kuranın sadece bir ayetini alıp buna göre hüküm vermek sağlıklı değil.Kuranın muhkem ve müteşabih kuralı vardır:Bir konuda son hüküm verilinceye kadar,o konudaki bütün ayetler müteşabihtir.Son hüküm verildiği anda kitabın anası,özü olan bu hüküm yani muhkem olan kurala göre diğer ayetler müteşabih (benzeşen)kabul edilip buna göre yorumlanırlar.
Bundan dolayı Maide:90 ayeti muhkem olup sizin yukarıda yazdığınız ayet ise onunla benzeştiği için müteşabihtir.Ancak kalbinde hastalık olanların müteşabihlere uyduğu 3/7 de belirtilmektedir.Lütfen bu konularda titiz olalım.Biliyorsunuz ki Allah Kurana parçacı yaklaşanları devamlı kınamaktadır.selam ve dua ile.
__________________ ''Eğer biz bu Kur'anı bir dağın üzerine indirseydik,kesinlikle onun,Allah korkusuyla baş eğerek parça parça olduğunu görürdün..''Haşr:21
Gerçi bu konuyu daha önce baya bi konuşmuştuk bu forumda, yani içkinin haram olup olmaması konusunu.Ben o yüzden diğer ayetleri buraya tekrar taşımadım, dileyen forumda bir arama yapar ve bulur dedim kendi kendime.
Nitekim, içki ve kumar Kuran'ın tümüne göre haram değildir.Siz haram olduğuna inanıyorsanız, yine Kuran'dan delil getirmelisiniz.
"O, sana Kitab’ı indirendir. Onun bazı âyetleri muhkemdir, onlar kitabın anasıdır. Diğerleri de müteşabihdir. Kalplerinde bir eğrilik olanlar, fitne çıkarmak ve onun olmadık yorumlarını yapmak için müteşabih âyetlerinin ardına düşerler. Oysa onun gerçek manasını ancak Allah bilir.Ve İlimde derinleşmiş olanlar, “Ona inandık, hepsi Rabbimiz katındandır” derler. ancak akıl sahipleri düşünüp anlar". Simdi bu ayet uzerinde biraz dusunelim.
1. Burda kastedilen Kuranmidir. Eger Kuran ise Peygambere inisinden onceki, Allah katinda korunan durumumu ? Yoksa Mushaf haline gelisinden onceki halimi kasit ediliyor.
2. Egere Kur'an degil Levh- mahfuz kasit edilmisse bu anlam Kuran ile birlikde Tevrat, incil diger kitaplarida kapsamis olmaz mi ?
3. Kur'an bir cok ayetden bahseder. Varliklarin olagan ve olagan disi seyirlerine de ayet der. Bu durumda gokde ve yerde ne varsa ayetdir. Birde Peygamber efendimize indirlen soze de ayet der.
4. Bu durumda muheken ve mutesabihlik hangisindedir. ?
5. Tabi cevaplanmasi gereken en onemli soru. Muhkem ve mutesabih zit anlamlimidir. Yoksa birbirni kapsayan kelimeler midir ?
6. Kur'an kendisini hakim bir kitap olarak tanitir. Bu Kelime muhkem ile ayni koktendir. Yani Kur'an ayetlerin bir kismina degil bir anlamda tamamina muhken demekdir.
Muhkem müteşabihlerle ilgili geniş bilgi veren bir çalışmayi indirip once okuyalim isterseniz bakalim gercekden Muhkem ve Mutesabih Abdullah16 dostumuzun dedigi gibi mi?
Bu çalışma okunduktan sonra konu üzerinde konuşmak daha sağlıklı olur.
Muteşabihler adlı bu calismayi su linke tiklayarak indirebilirsiniz.
Katılma Tarihi: 18 nisan 2005 Yer: Turkiye Gönderilenler: 214
Selam!
Alkolün azını (sarhoş olmayacak miktarda alımını) mazur görmeyen zihniyete soruyorum "siz şeytan işi pislik" ten ne anlıyorsunuz? İlgili ayetlerde falan gram almak yasaktır yada doğaldır denilmiş mi? "Alkol (aklı örtücüler) Şeytan işi bir pisliktir" denilmiş! Gayet açık ve net bir ayet! Sarhoş olmayıncaya kadar içmenin mahzuru yok diyenler, kondom kullanarak cinsel ilişkiye girmeye de ruhsat verirler mi o zaman? Çünkü orda da "zina haramdır" demiyor! Böyle denilince bir açık bulduğunu mu zannediyorlar tiryakileri?
Allah elbette biliyor insanın bu iki konuda zaafının bulunacağını! Şahsen ben alkol almıyorum az da olsa, zina etmiyorum hiçbir şekilde, kumar oynamıyorum milli piyango dahil!... örnekler çoğaltılabilir! Birşeyin zararlı olduğu illa haramla mı belirlenir? Yani öyle olsaydı Allah kuluna zulmediyor derlerdi o zaman! "Alkol almak, zina etmek, kumar oynamak, fal ..." şeytan işi birer pisliktir demekle sana bir yol gösteriyor Allah! İşte şeytanın yolu (hamr, zina, kumar vb.), işte benim yolum (cennet şarabı, yaşıt eşler, zinetler vb...)!
Şimdi sarhoş olmayacak kadar içenler, çocuk yapmayacak kadar cinsel ilişkiye girenler, batmayacak kadar kumar oynayanlar, iflas etmeyecek kadar faiz yiyenler, gaybı bilmeyecek kadar fal vb.ile uğraşanlar ... veya böyle düşünenlere arka çıkanlar "ben müminim" demesin lütfen! En azından kendisine yazık etmesin! Kendilerince haklı olabilirler ama, Kuran'a göre safları belli!!!
Selametle!
__________________ 16/4 İnsanı küçük bir damladan yarattı, fakat buna rağmen o, apaçık bir düşman kesildi.
Katılma Tarihi: 22 aralik 2005 Yer: Costa Rica Gönderilenler: 4
Selam arkadaşlar.Bu forumun en yeni üyesiyim.Kurana ilgi ve bağlılığınızı okuyup anlayınca üye olmaya karar verdim.Ancak sitede büyük bir kargaşanın olduğunu görmek beni üzüyor.Örneğin bu piyango konusunda bile net bir görüş yok.oysa Kuranda sağa ya da sola kıvırtmak yoktur ve olmamalıdır.Bazı bilgiler tahminimce iyice özümsenip bütün olarak kavranmadığından olacak yanlış aksettirilebiliyor.Oysa kuranın 23 yılda cahil bir toplumu eğite eğite en iyi aşamaya getiriyor.Acizane görüşüm ayetler ağzımızda sakız olmamalı ve iyice özümseyip kavradıktan sonra bu hükümleri yaygınlaştırmalıyız.yoksa bilmeden hem kendimize hemde bu siteye gelenlere kötülük yapmış oluruz.görüşmek üzere.
__________________ KUR'AN VE YALNIZCA KUR'AN DİYEN NESİLLERİN ARTMASI DİLEKLERİMLE.
ismail02 Yazdı:
Selam arkadaşlar.Bu forumun en yeni üyesiyim.Kurana ilgi ve bağlılığınızı okuyup anlayınca üye olmaya karar verdim.Ancak sitede büyük bir kargaşanın olduğunu görmek beni üzüyor.Örneğin bu piyango konusunda bile net bir görüş yok.oysa Kuranda sağa ya da sola kıvırtmak yoktur ve olmamalıdır.Bazı bilgiler tahminimce iyice özümsenip bütün olarak kavranmadığından olacak yanlış aksettirilebiliyor........
Hos Geldin ismail
Gordugun gibi burda dini Allah has kilma mucadelesinde amac konulari Kuran olcusune vurmak. Konusarak Allah'in kitabini anlamak icin ugrasiyoruz. Eminimki bir cok arkadas bu konu hakkinda fikirlerini beyan ettikden sonra, ortaya konu hakkinda net bir yaklasim cikar.
Amacimiz once yasamak, eger yasarken karsilastigimiz konulari konusarak, Kuran olcusune vurmak.
nuri
Sizin yetkiniz yok foruma yeni mesaj ekleme Sizin yetkiniz yok forumdaki mesajlara cevap verme Sizin yetkiniz yok forumda konu silme Sizin yetkiniz yok forumda konu düzenleme Sizin yetkiniz yok forumda anket açma Sizin yetkiniz yok forumda ankete cevap yazma