Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
Sadece bu konuda yardım istemek için foruma üye oldum. (İzleyici olmak ta güzeldir.)
Problem Şu:
Kur'anda hüküm koyma yetkisinin Sadece Allah'a ait olduğu belirtilmektedir.
Birçok ayette Büyük Günah, Günah, Yasak gibi kavramlar geçmekte iken, haram kavramı az sayıda geçmektedir.
Örnekler:
Faiz, domuz eti haram iken, zina büyük günah, uyuşturucu ve sarhoş edici maddeler "şeytanın pislikleri" olarak geçmekte ve sakınılması istenmektedir.
Yine Kur'an dan biliyoruz ki; Allahın haram kılmadıklarını haram kılmak biz kulların haddine değildir ve şirke kadar götürür.
Geleneksel İlahiyatçılar Haram ve Günah kavramlarının aynı anlamda kullanıldığını aralarında fark olmadığını söylüyor. Bu açıklama beni tatmin etmediğinden, Kur'an mealleri üzerinde ayetlere karşılaştırmalı olarak bakmaya çalıştım. İncelemem bitmedi ama şu an itibarı ile net bir sonuca da ulaşamadım.
Sizlerden ricam; Bu kavramlar 've sonuçları açısından' arasındaki benzerlikler, farklılıklar, ve farklı kullanımlarındaki hikmetin ne olduğu konusuna açıklık getirilmesidir.
Açıklamalarda, sadece Kur'an'a ait bilgilerin dayanak yapılmasını hadis, fıkıh, icma gibi kaynaklara sadece gerekli görüldüğünde başvurulmasını özellikle rica ediyor, çalışmalarınızda başarılar diliyorum.
Saygılarımla.
|