Yazanlarda |
|
beyyine_45 Uzman Uye
Katılma Tarihi: 22 mart 2008 Yer: Turkiye Gönderilenler: 131
|
Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
bakara 30...
Bir zamanlar Rabbin meleklere: "Ben yeryüzünde bir halife yapacağım," demişti. (Melekler): "Orada bozgunculuk yapan, kan döken birisini mi halife yapacaksın? Oysa biz seni överek tesbih ediyor ve seni takdis ediyoruz?" dediler. (Rabbin): Ben sizin bilmediklerinizi bilirim," dedi.
Âdem'e isimlerin tümünü öğretti, sonra onları meleklere sunup: "Haydi, doğru iseniz onların isimlerini bana söyleyin," dedi.
Dediler ki: "Sen yücesin (ya Rab); bizim senin bize öğrettiğinden başka bilgimiz yoktur. Şüphesiz sen bilensin, hakimsin (her şeyin içyüzünü bilen, her şeyi yerli yerince yapansın.)
(Allâh) dedi ki: "Ey Âdem, bunlara onların isimlerini haber ver." (Âdem), bunlara onların isimlerini haber verince (Allâh): "Ben size, ben göklerin ve yerin gayblarını bilirim, sizin açıkladığınızı ve içinizde gizlemekte olduğunuz şeyleri bilirim, dememiş miydim? dedi
Meleklere: "Âdem'e secde edin" demiştik, hemen secde ettiler: Yalnız İblis diretti, böbürlendi, nankörlerden oldu
* niye muhatap melekler ? * melekler kan dökeceğini , fesat çıkaracağını nerden biliyor ? * meleklerin sözü ( hamdinle tasbih ve kuddus lemeleri , iddaamı ? * meleklerin bilmediği allah ın bildiği ? * adem ve esma ? * nasıl öğretildi !! * melekler sadık varlıklar mı ? * melekler , allah ın öğrettiğinden başka bilgisi olmayan varlıklar mıdır? * iblis meleklerden mi ? * iblis , melek soyut varlıklar mı , somut varlıklar mı ? * kıssa önceki konu ve kıssa sonrası konu ile bağlantısı var mıdır ? * müteşabih anlatım mı ? öyleyse muhkemleri ( anaları ) nerede ? * yada bu sorular allah bu misalle ne demek istedi ? diyen fasıkların soruları mı ? Onlar Kur'an'ı iyice düşünmüyorlar mı? Eğer o, Allah'tan başkasının katından olsaydı, kuşkusuz içinde birçok aykırılıklar (çelişkiler, ihtilaflar) bulacaklardı...
|
Yukarı dön |
|
|
muvahhit Ayrıldı
Katılma Tarihi: 24 haziran 2006 Yer: Turkiye Gönderilenler: 669
|
|
|
|
selamlar,
* melekler kan dökeceğini , fesat çıkaracağını nerden biliyor ?
Ben yukardakini açıklamayı seçtim..arapça bilmemenin vermiş olduğu sıkıntı büyük,keşke bilseydik daha güzel olacaktı..örnekle:Türkçeyi genel anlamda kavramış ancak bazı nüansların ayrımını yapmayı öğrenememiş bir ingiliz düşünelim...iki kişi konuşurken bir üçüncüsünün ''fazla uzatmayın''kelimesini duyan ingiliz orada neyin kısaltıldığı yada uzatıldığı üzerine düşünecektir ancak ne lastik bulabilecektir nede diğer nesne..o zaman her arap kuranı en iyi anlar sonucumu ortaya çıkar elbet anlatılmak istenen bu değil.. kan kelimesinin karşılığı bizim anladığımız manada kan mı?eğer öyle ise,
Adem ilk insan değildir..zaten bunu düşünmek hata olur diye düşünüyorum,şu üzerinde yaşadığımız dünyanın sonu geldiğinde elbet Allah yine sistemleri ve diğerlerini yaratacaktır,yani birileri cennet yada cehennemdeyken,diğerleri oluşturulan sistemde yolculuklarını yapacaklardır..veya tüm boyutlar farklı zamanlar tek zamanda hesaba çekilecektir..Allah bilir..lakin benim anladığım ise;Adem adı verilen kişinin ve eşinin ilk insanlar olmadığı,onlardan evvel bir çok sistemin gelip geçtiğidir ve bizden sonrada bu rahmet döngüsünün devam edeceğidir diyebilirim..Doğrusnu Allah bilir.
sağlıcakla
__________________ Herkes kendi ameliyle Allah’ın huzuruna gider
|
Yukarı dön |
|
|
beyyine_45 Uzman Uye
Katılma Tarihi: 22 mart 2008 Yer: Turkiye Gönderilenler: 131
|
|
|
|
Rab : * sahib * kemalata ulaşana kadar büyüten , ihtiyaçları gören , besleyen , aşama aşama
terbiye eden , yetiştiren , eğitici .
Melek : cumhur içinde , emrederek , nehyederek , yasaklayarak tasarrufta bulunan ,
özellikle akıl sahiblerin yönetilmesi , idare edilmesi ile ilgili sahip , üstlenen , yönetmeye ve
idare etmeye muktedir olmayı sağlayan güç , zorla yada güzellikle .
Adem : esmer , gece karanlığı , etle deri arası , bir şeyin dış kısmı , adam .
Halef : * arkadan gelen , peşi sıra ,ard arda gelen , yerine geçen ,
* önder , imam , başkan , vekil , lider , iktidarı elinde tutan ,
* karşı çıkmak , karşıt olmak ,
*anlaşmazlık , ayrılık , farklılık ,
*sözden dönmek ,.
Ceale : var eden , yapan , eden .
Fesad : fıtratı bozmak , nefis ve beden ile ilgili istikametin , doğruluğun dışına çıkma .
Hamd : * insandan kendi seçimi sonucunda sadır olan şeyler . insandan kendisini belirli bir
amaca yada amaçlara doğru boyun eğdirip sevk etme sonucunda sadır olan ve insanda mevcut
olan özellikler . * övülen , mehd edilen .
subh : suda ve havada süratle geçip gitmek , takdir edileni yerine getiren , harekete geçen ,
harekette olan .
kuddus : pisliği izale etme , temiz kılma , temizleme .
Hakim : ıslah etmek , düzeltmek maksadıyla menetmek , engellemek . hüküm veren kişi .
ilim ve amelle hakka isabet eden , ulaşan .
esma : * her türlü nesnenin üst kısmı yada en üst kısmı .
*hakkında haber , bilgi verilen şeyi
haberi bilgiyi ve
edat adı verilen , bu ikisi arasında bağı kuran fiil .
|
Yukarı dön |
|
|
medeni0002 Uzman Uye
Katılma Tarihi: 15 kasim 2010 Yer: Turkiye Gönderilenler: 936
|
|
|
|
beyyine_45 kardeş,bakara30'daki:''Orada bozgunculuk yapan, kan döken birisini mi halife yapacaksın?''ifadesini gerçekten güzel düşünmüşsün,tebrik ederim.melekler ademin soyundan olan insanların yeryüzünde kan dökeceklerini nereden biliyorlardı.demekki daha önce yaradılmış nesiller varki ondan biliyorlar.birde şu durum var,özellikle sünniler,ilk insan ve ilk peygamberin Hz.adem olduğunu iddia ediyorlar,bunu hangi ayeti delil getirerek söylüyorlar anlamıyorum,eğer bu ayeti söylüyorlarsa bu ayet bana göre buna işaret etmez,aksine işaret ediyor.üstelik halife kelimesi ifade edilmişki halife,sonradan gelen,arkadan gelen anlamınada geliyorki,demekki ondan önce gelenelerde olmuş.birde melekler Rabbe hiç itiraz etmezler deniliyor,ama bu mealde görüldüğü üzere itiraz ediyorlar ve bir diğer dikkat çekici husus Rabbi onlara kızmıyor.başka bir şüphede ortaya çıkarıyor,bu meal,sanki haşa Allah bilmeden bir iş yapıyormuşta melekler onu düzeltmeye çalışıyorlarmış gibi bir şüphede ortaya çıkarıyor,hani iblis veya insan bunu yapsa belki onlar yaparlar denilir,ancak meleklerin böyle bir şey yapmış olması bize tarif edilen melek kavramıyla ters düşüyor gibi geldi bana.gerçi bilgi alma amaçlı soru normaldir ama,cümlenin akışı ve soru tarzı o tür şüpheleri de ortaya çıkartıyor.bence ya bu ayetin çevriminde hatalar yapılmış,yada ayet gerçekten kapalıdır.sanki muammalı bir şifre kutusu. en doğrusunu Allah bilir. selamlar,sevgiler.
__________________ medeniyet
|
Yukarı dön |
|
|
|
|