Şu da emredildi: Yüzünü dine bir Hanif olarak çevir. Sakın müşriklerden olma.
Yunus Suresi 105
Ben bir Hanif olarak yüzümü gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Müşriklerden değilim ben.
Enam Suresi 79
İbrahim ne bir Yahudi idi, ne de bir Hıristiyan. O sadece hanif bir müslümandı. O müşriklerden değildi.
Ali İmran Suresi 67
Şu da kuşkusuz ki, İbrahim başlıbaşına bir ümmetti; bir Hanif olarak Allah'ın önünde eğiliyordu. Müşriklerden değildi.
Nahl Suresi 123
De ki Allah doğrusunu söylemiştir / vaadinde sadıktır.Haydi artık Hanif olarak İbrahim'in Milleti'ne uyun! Müşriklerden değildi o.
Ali İmran Suresi 95
Allah'a ortak koşmadan, Hanifler olarak... Allah'a ortak koşan kişi, gökten düşmüş de kendisini kuşlar kapışıyor veya rüzgar onu uzak bir yere fırlatıp atıyor gibidir.
Katılma Tarihi: 05 ocak 2007 Yer: Turkiye Gönderilenler: 611
Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
haktansapmaz Yazdı:
HAKgelenek Yazdı:
tanınan resule gelen vahiyse,şuanki vahyin (kuranın)tanındığını düşünüyormusunuz,yoksa ortadaki vahyin(kuranın )tanınması için bir resule ihtiyaç varmıdır
Aleykesselam HAKgelenek, Yaşar Nuri "O kendilerine kitap verdiklerimiz var ya, onu öz oğulları tanıdıkları gibi tanıyıp bilirler." şeklinde çevirmiş ayeti. Yani, "onu" nla neyi veya kimi kastettiğini belli etmemiş kurnaz(!)
Sizce tanıdıkları Resul muydu Kuran mıydı?
Ben vahyi tanıyorlardı diyorum. Yani Resulün vahyi söylemlerini normal bir beşer sözünden ayırd edecek vahyi tecrübeye sahiplerdi. Vahiy olanı, vahiy olmayandan ayırabiliyorlardı. Vahyi Resul ile değil, Resulü vahiy ile biliyorlardı. Aslında vahiy alan Resul taşıdığı ruh'ul-Kudus /Vahyi alan ruh, diğer bir deyişle Cibril O'nun duruşuna ,kşiliğine, karekterine yansımıştır. İşte Resul söylediği sözlerle beraber sergilediği duruş, etrafına yaydığı enerji ile de tanınır. Yoksa daha önceki vahilerde anlatılmış kendisinde bulunduğu ileri sürülen fiziki vasıflar, işaretlerle değil.
Sualinize gelince, bugün neyin vahiy, neyin vahiy olmadığı konusunda bile bir sürü görüş /mezhep vardır...!
Bence inananlarının Kuran'ı doğru anlamaları ve aynı doğrularda ittifak etmeleri (ihtilaf etmemeleri) için dahi olsa resule ihtiyaç vardır.
selam haktansapmaz hocam.
toplumun genel yapısına baktığımızda net olarak gözüküyorki bir sürü islam var bizim örnek alacağımız bir tane hak model yok,eğerki fetret ehli olarak yaşamımız sona ererse şu içinde bulunduğumuz ihtilaf bizi zorlu bir hesabın muhattapları yapacaktır.
rabbim yar ve yardımcımız olsun
selam ve dua ile
__________________ Nahl.6:Bir güzellik de vardır onlarda sizin için: Sabah saldığınız sırada, akşam topladığınız sırada. Ve lekum fîhâ cemâlun hîne turîhûne ve hîne tesrehûn
sayın saffet metin.
sizin şahsi görüşünüzün herkes tarafından kabul görülüp görülmemesi çok önemli değil netice itibari ile herkes ahiret için kendi kitabını yazacaktır.
sizinde düşüncelerinizin illaki sağlam kaynaklar üzerine kurulu olduğunu düşünüyorum sizin düşüncelerinizin boş hayeller olmadığı gibi aynı şekilde bizlerinde boş hayeller kurarak böyle bir beklenti içinde olmadığımızı hatırlatırız.
elinde sağlam doneler olmayan hiç bir insan bulunduğu zamanın insanlarına karşı ayakta duracak güce sahip değildir,hakkın batıla üstünlüğü her dönem olacaktır ki hak tecelli etmişse kimin batıl kimin hak bir düşünceye sahip olduğunu zaman yada ahiret hayatı net olarak gösterecektir.
şimdilik kimlerin hak kimlerin batıl düşündüğünü ima ederek kimseye herhangi bir şey isnat ettiğimin olmadığını belirtirim..
size önceki sayfadan bir sualim olmuştu bu konudaki düşüncenizi merak etmekteyim.
selam ve dua ile
__________________ Nahl.6:Bir güzellik de vardır onlarda sizin için: Sabah saldığınız sırada, akşam topladığınız sırada. Ve lekum fîhâ cemâlun hîne turîhûne ve hîne tesrehûn
Katılma Tarihi: 07 ekim 2008 Yer: Turkiye Gönderilenler: 672
sayın bembeyaz,
sitenizi okudum. İlmi altyapınızı biliyorum. Bu konuda akademik unvana sahip bir kişisiniz.
Bu sitede çok çeşitli insan var.
Mesela Günlük bütün katkı yazılarını okuyorum. Sonra o alt başlık altında daha önce yazılanları da okuyorum.
Daha boş vakitlerimde mümkün olduğu kadar çok başlık okumaya çalışıyorum.
örneğin gördüğüm Hakgelenek ve islamcı arkadaşlar normalinde bildiğimiz makul, tepki çekmeyen şeyler yazarken, bir konuda bakıyorsunuz işte kıyametten önce resul gelecek, Allah kimseyi uyarmadan yok etmez. falan filan.
Biz de bilgimizle uyarmaya çalışıyoruz.Artık kimse Vahiy almayacak. Aldım diyen varsa yalancıdır diye. Adam kabul eder veya etmez. Onun katkısı o, benim katkım bu. . Bizleri okuyanlardan onun gibi düşünenler de olabilir, benim gibi de.
Sonuçta o delillerini koyar, ben delillerimi koyarım.
Burası mahkeme değildir Ama bir mahkemeye benzetirsek hakimler, gönüllerdir, beyinlerdir.
Sonuçta şu da vardır ki "Herkesin aklını pazara çıkarmışlar, herkes kendi aklını almış " derler.
Ben sizin de yazılarınızı okuyorum.
Bazen bakıyorum da benimle aynı şeyleri de söylüyorsunuz.
Siz hadis bilgisi yüksek bir insansınız. Ayrıca görüyorum ki Kur'ana aykırılık içeren zayıf bazı hadisleri sizde eleştiriyorsunuz.
Herhalde bu sitede bazı arkadaşlar, Biz hanif müslümanız, Kur'anın dışında bir şey tanımıyoruz. Hadisler hepsi uyduruktur- anafikirli şeyler söylüyorlar. Siz buna karşı bir gard alıyorsunuz psikolojik olarak.
Benim söylediğim Hadis Kur'ana uygunsa kabul, değilse değildir. Hadis Kur'ana eş tutulamaz.
Benim çok sevdiğim Yaşar Nuri Öztürk, Süleyman Ateş,Bayraktar Bayraklı, Zekeriya Beyaz hocalar da hadisi inkar etmez. Onlarında dediği hadisin Kur'ana arzıdır. Kur'an kabul ediyorsa doğru, etmiyorsa yanlıştır.
Çünkü hadisi inkarda şöyle bir sorun var. Bilirsiniz ilahiyat fakülteleri tefsir ve hadis ağırlıklı hocalardan ve bilimlerden oluşmaktadır.Ayrıca bu bilimler uluslararasıdır. Yani üzerinde Türkiyede de çalışma yapılır, Pakistanda da yapılr. Oxford ta da yapılıyor. Hadisi tümden inkar, o ilimlerdeki bilgileri, çalışmalarıda inkar olur. Hadisi sağlıklı temellere oturtmak bütün İslami çalışmalara olumlu bir katkı sağlayacaktır. Bunun islami bilgiye ulusal ve uluslararası düzeyde katkısı olacaktır.
Aslında benimde istediğim,sizlerinde onay vereceğiniz çözüm hadis anlayışının ümeyyenin usuli hadis kurallarına göre değil, sadece Kur'an ın metin tenkidine tabi tutulmasıdır. Ben ayrıca hadisteki arap gelenekleri,Sahabe tercihleri, israiliyyat, mesihhiyat ve yabancı kültür (budizm, hinduizm, zerdüştlük, manicilik, şamanlık vb.) etkilerinin de sağlıklı biçimde ortaya konmasını öneririm.
Arkadaş ne yaptın sen, ortada hadis falan kalmadı diyorsanız. Onu bilemem.
Ama buna rağmen yine ortada makul sayıda hadis kalacaktır.
İslamiyet çok şişmanlığından dolayı, tansiyonu şekeri azmış, acilen kilo vermesi gereken bir hastaya benzemektedir. İşte dediğim akademik çalışmalar ve yaklaşımlar ile hasta sağlıklı bir bünyeye kavuşacaktır inşallah.
Selamlar.
__________________ Allah Aklını kullanmayanların üzerine pislik yağdırır.
saffet metin yazdı.
örneğin gördüğüm Hakgelenek ve islamcı arkadaşlar normalinde bildiğimiz makul, tepki çekmeyen şeyler yazarken, bir konuda bakıyorsunuz işte kıyametten önce resul gelecek, Allah kimseyi uyarmadan yok etmez. falan filan.
Biz de bilgimizle uyarmaya çalışıyoruz.Artık kimse Vahiy almayacak. Aldım diyen varsa yalancıdır diye. Adam kabul eder veya etmez. Onun katkısı o, benim katkım bu. . Bizleri okuyanlardan onun gibi düşünenler de olabilir, benim gibi de.
sayın saffet bey.
öncelikle sayın islamcı ile hiç bir bağım yoktur bunun bilinmesini isterim,şimdiye kadar yazdığımız çoğu yazıların geneli tepki çekmiştir bu konuda bizleri tanımadığınız gerçekliği var,resul konusunda ise çok tartışmalar oldu herkesin bildiği kendisinin sorunudur.sadece resul konusunda islamcı ve ben bu sitede aynı düşünmüyoruz başka dostlarında hak bir resulun olması yönünde duaları var.
sizde bilginizle uyarmaya çalışıyorsunuz,siz kime göre bilgilisiniz siz de yusufun kavminin düştüğü sapkınlığa neden düşüyorsunuz,kusura kalmayın ama sizin bilginizin durumu hiç tatmin edici değil.
birde bu bilgi konusunu yaşamsallığa dönüştürmedikten sonra ne önemi olabilir acaba aşşağıdaki nahl suresinin güzelliğini anlamak için bilgimi gerek yoksa yaşamakmı?
selam ve dua ie
Katılma Tarihi: 31 temmuz 2007 Yer: Turkiye Gönderilenler: 736
Saffet Metin Yazdı:
sayın bembeyaz,
,.....
Çünkü hadisi inkarda şöyle bir sorun var. Bilirsiniz ilahiyat fakülteleri tefsir ve hadis ağırlıklı hocalardan ve bilimlerden oluşmaktadır.Ayrıca bu bilimler uluslararasıdır. Yani üzerinde Türkiyede de çalışma yapılır, Pakistanda da yapılr. Oxford ta da yapılıyor. Hadisi tümden inkar, o ilimlerdeki bilgileri, çalışmalarıda inkar olur. Hadisi sağlıklı temellere oturtmak bütün İslami çalışmalara olumlu bir katkı sağlayacaktır. Bunun islami bilgiye ulusal ve uluslararası düzeyde katkısı olacaktır. (çok doğru)
Aslında benimde istediğim,sizlerinde onay vereceğiniz çözüm hadis anlayışının ümeyyenin usuli hadis kurallarına göre değil, sadece Kur'an ın metin tenkidine tabi tutulmasıdır. Ben ayrıca hadisteki arap gelenekleri,Sahabe tercihleri, israiliyyat, mesihhiyat ve yabancı kültür (budizm, hinduizm, zerdüştlük, manicilik, şamanlık vb.) etkilerinin de sağlıklı biçimde ortaya konmasını öneririm. (baktıysanız eğer biz bunu yaptık çalışmalarımızda)
Arkadaş ne yaptın sen, ortada hadis falan kalmadı diyorsanız. Onu bilemem.
Ama buna rağmen yine ortada makul sayıda hadis kalacaktır.
İslamiyet çok şişmanlığından dolayı, tansiyonu şekeri azmış, acilen kilo vermesi gereken bir hastaya benzemektedir. İşte dediğim akademik çalışmalar ve yaklaşımlar ile hasta sağlıklı bir bünyeye kavuşacaktır inşallah.
Selamlar.
saffet bey, yazdıklarınıza aynen katılıyorum... son derece haklısınız...
Sayın Hakgelenek ,
Genel olarak insanların dinle aldatılmasına karşıyım. Bir gün biri çıkarsa ki desin ben Allahtan vahiy aldım. Kim olursa olsun ona inanmam ve terkederim. NİÇİN.
Reşat Halifenin 19 iddiası bana mantıklı gibi geliyordu. İşte hep duymazmıyız Kur'an bir mucizedir. İnsan üstü bir kitaptır. Onu yaratmaya bir insanın gücü yetmez. Kim bu insan sözüdür derse onu Sekara atacağım. Onun üzerinde 19 var. Falan.
Neyse Kur'anı kompüterize ettik 1974 yılında Kur'an ve 19 arasındaki ilişkiler yığınını bulduk ama Tevbe suresinin son iki ayeti buna uymadı. Onun için çıkarılmalı. - tabi ben bu fikre ihtiyatla yaklaştım. Doğru gibi gözüküyor ama - diyordum o zaman Allah, - Kur'anı biz indirdik, onu koruyacak ta biziz - demiş.
Bu nasıl koruma diyordum. Bak iki tane vahiy olmayan ayet (haşa) eklenmiş diye düşünüyodum, sonra kardeşim Kur'an dan eksiltme yapılmamış ki ekleme yapmışlar , yani korumamış olmuyor, aksine yapılan sahtakarlığın 19 mucizesinin vakti gelince nasıl gün ışığına çıkacağını göstermek için özellikle muhafaza etmişdiyordum.
Yüce Allah Güya insanlara 19 mucizesinin vakti gelince açmış, hemde Kur'ana ümeyyenin soktuğu (huzeyme bin ensari) iki sahte ayeti (haşa) 19 mucizesiyle açığa çıkarmıştı.
Gayet mantıklı gibi geliyordu. Her şeyi açıklıyordum. Ta ki Bakara 282 i görünceye kadar.
Bir de rahmetli Reşat Halife , işte arkadaş nebiler bitti ben resulum gibi. Edip Yüksel de bu tezleri savundu.
Şimdi bunlar yanlıştır ve Allah ile aldatmadır.
Şimdi de ki, ya arkadaş ben çalıştım. Bilgisayarla bu işi çözdüm. Yüce Allah bana böyle bir şerefi nasip etti falan de. (tamam bunu da demişsin ama resulluk vb. ne yani ? Kendine insanüstü bir payemi çıkarıyorsun, Yüce Allah la vahiy yakınlığımı kuruyorsun ne)
Hz. Muhammedle Nebilik bitti. Ahzap 40 bunu bildirir. Resullük bitmedi. Reşat Halife resuldur. Ondan sonrada resuller gelecektir. – sen bunları deyince ben sana inanmam. Demeseydin , ihtiyatlıydım ama galiba haklı diyordum. Neyse şimdi olayı çözdüm rahatım. Kur’ana eklenen de yok, çıkan da yok.
Sayın hakgelenek sizinle ve sayın islamcıyla ilgili olarak dediklerim hakkınızda hüsni zandır. Tamam sizi bazı başlık altında örneğin (suruş vb) görüyordum.
Yazdıklarınız çok farklı gelmiyordu.
Bu Mehdi konusu ile ilgili başlık altında fikirlerinizi daha yakından tanıdım.
Farklı düşünmeniz bu site açısından bir zenginliktir.
Benim açımdan da bir sıkıntı yaratmamaktadır.
Ben de çok araştıran ve genelden farklı düşünen bir insanım. Belki yazılarımdan anlamışsınızdır.
Fikirlerinize katılmayabilirim, bunu belirtici yazılar da yazarım. İsterim ki Arkadaş bir de bu taraftan bak gibi bir mesaj olsun.
Yani fikir vardır, ego yoktur.
Arkadaş asla ben haklıyım, sen haksızsın, daha da neler görüp duyacağız gibi bir düşüncem yoktur.
Sadece fikirleriniz birazdeğişik geldi o kadar.
Sitede genel olarak insanlarla hoş geçinirim. Çünkü araştırma üzerine yazarım.
Bu bahsettiğiniz Yusuf Kavminin sapkınlığından neyi kastettiniz anlayamadım.
Herkese selamlar.
Katılma Tarihi: 03 haziran 2008 Yer: Turkiye Gönderilenler: 292
saffet metin kardeş, hak gelenek kardeşin dediği gibi aramızda bir bağ yok. ama sen bizim yazılarımızdan hiçbirini okumamışsın o yüzden tepki çekmeyen şeyler yazmıyorlar diyorsun. tasavvufun en büyük yanlışı diyerek tasavvufun olamayacağını ancak sapıklık olduğunu yazanda benim. neyse konuyu uzatmayayım. benim anlatmak istediğim şu bak arapçasından şu şekilde geçer ahzap 40;
resulullahi ve hatemen nebiyyin manası (Allah(c.c.) ın resulü ve nebilerin sonuncusu)
zaten kuran kıyamete kadar korunan bir kitaptır bu yüzden daha kitap gelmeyecek amenna.buna sözüm yok. ama kitapta başka resul beklemeyin bu ancak sapıklıktır diye bir ifade yok. ayette neden resul ifadesi var.
yani ayetler şu şekilde geçseydi sizin fikrinize eyvallah derdim.
hatemen nebiyyin sadece böyle geçseydi yada
hatemen resulin ve hatemen nebiyyin ifadesi olsaydı yine lafım olmazdı ;)
__________________ ne kadar hatırlanmak istiyorsan o kadar hatırla.
Katılma Tarihi: 03 haziran 2008 Yer: Turkiye Gönderilenler: 292
bak ortada büyük bir yanılgı var. bu yanılgı ne biliyor musun? başka peygamberin gelmeyeceğini yalanlama ve ayetleri peygamberlerin sonuncusu olarak yorumlama.
bu yorumlama insanlara şunu yapar. peygamber geldimi yalanlamak hemde en çok yalanlayanlardan olmayı doğurur. hak gelenek kardeşin anlatmak istediği yusuf kavmi asla başka peygamber gelmiyecek demişti ve geldi. şimdi kavim mi hataya düştü yoksa Allah(c.c.) mı (haşa). sen gelmiyecek desen bile ALLAH(c.c.) nurunu tamamlayacaktır.
Allah(c.c.) ın kanunu nedir? nedir Allah(c.c.) ın kanunu. sapık bir kavme yanlışı gösterip yapmamasını söyleyen bir peygamber gönderir. bu peygamber onları uyarır. onlarda yalanlarlar. bunun üzerine çok geçmeden keyifli bir vakitlerinde (hiç Allah(c.c.) ı düşünmesinler diye zenginlik verir) azap eder. şimdi kıyamet bir yok oluş değil mi? o büyük bir helak değil mi?
__________________ ne kadar hatırlanmak istiyorsan o kadar hatırla.
sayın islamcı ,
Ben çok kitap okudum ve şimdiye kadar dediklerinize rastlamadım.
Resul başka, nebi başka ayırımı yapıyorsunuz ve bundan değişik sonuçlara ulaşıyorsunuz.
Benim bilgim sünni kesim kıyamete doğru hz. İsa gelecek der. Her cuma günü, cuma vakti Şamda Ümeyye camiinde bir beyaz at hz. İsanın gelişi için hazır bekletilir. Söylentide güya Cuma vakti, cuma zamanı, Ümeyye Mescidine inecekmiş. 1982 yılında karayoluyla hacca giden babam anlatmıştı. O camide Cuma namazı kılmış ve çekilen beyaz atı gözleri ile görmüş.
Bu bana, biraz şamdaki mescidlerini kutsal kılmak için Ümeyyenin uydurmuş olduğu bir tezgah izlenimi veriyor.
Hz. İsanın geleceğine hristiyanlar da inanır.
Benim bakışım Prof. Yaşar Nuri Öztürk'ün kitaplarından öğrendiğimdir.
Ayrıca Kitab-ı mukaddes ve Barnabas incili kültürüm var.
Pavlus ilahiyatı deyip geçerdim.
Belki Kıyamete doğru hazreti isanın gelişi şöyle olabilir. Gerçek Barnabas incili ortaya çıkar ve Hristiyan ilahiyatı radikal bir biçimde değişebilir, islama, hz.Muhammede bakış değişebilir.
Hristiyanlar şu andaki Türkçesi olan Barnabas incilini , hristiyanlıktan müslümanlığa geçen bir papazın yazdığı sahte bir incil olduğunu söylüyorlar.
Şu sıralar Ülke tv deki sıradışı programında hakkaride bulunan gerçek Barnabas inciliyle ilgili programlar yapılıyor.
Şia kardeşlerimizin inandığı Mehdi inancı gerçekten üzüldüğüm bir olaydır.
Artık hz. Alinin Soyundan gelen Ehli Beyt imamlarının siyasi sebeblerle zehirlenerek öldürülmesinin önü alınamayınca, inşallah gelecekte güzel günler görürüz Ehli Beyt ten biri gelir. Dünyayı düzeltir inancı.
Sonuçta ben umutlarımı gelecek herhangi bir resul ve mehdiye bağlamıyorum.
Yaşar Hoca Kur'anın bu inançlara onay vermediğini söyler.
Sizler görüşünüzü daha derli toplu, etraflıca bana anlatabilirmisiniz, Ayrıca Yusuf kavminin bahsettiğiniz ayeti hangisidir.
Ben Kur'anı çok okurum. Bildiğim bir ayettir muhtemelen , ama farklı bir gözle, anlamla bakıyorumdur da sizinle aynı sonuçlara varmıyorumdur.
Herkese selamlar,
Sizin yetkiniz yok foruma yeni mesaj ekleme Sizin yetkiniz yok forumdaki mesajlara cevap verme Sizin yetkiniz yok forumda konu silme Sizin yetkiniz yok forumda konu düzenleme Sizin yetkiniz yok forumda anket açma Sizin yetkiniz yok forumda ankete cevap yazma