Şu da emredildi: Yüzünü dine bir Hanif olarak çevir. Sakın müşriklerden olma.
Yunus Suresi 105
Ben bir Hanif olarak yüzümü gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Müşriklerden değilim ben.
Enam Suresi 79
İbrahim ne bir Yahudi idi, ne de bir Hıristiyan. O sadece hanif bir müslümandı. O müşriklerden değildi.
Ali İmran Suresi 67
Şu da kuşkusuz ki, İbrahim başlıbaşına bir ümmetti; bir Hanif olarak Allah'ın önünde eğiliyordu. Müşriklerden değildi.
Nahl Suresi 123
De ki Allah doğrusunu söylemiştir / vaadinde sadıktır.Haydi artık Hanif olarak İbrahim'in Milleti'ne uyun! Müşriklerden değildi o.
Ali İmran Suresi 95
Allah'a ortak koşmadan, Hanifler olarak... Allah'a ortak koşan kişi, gökten düşmüş de kendisini kuşlar kapışıyor veya rüzgar onu uzak bir yere fırlatıp atıyor gibidir.
Katılma Tarihi: 31 temmuz 2009 Yer: Turkiye Gönderilenler: 71
Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
hayrullah yazdı,
Kuran'ı koruyacağını vaad eden ve vaadinden dönmeyen Allah, elbetteki sahabilere ve günümüz alimlerine! bırakmazdı bu sıralama işini. Nitekim bırakmadı da, bize düşen ancak kalp gözümüzü açarak, önümüzde Allah tarafından korunmuş ve EN YAYGIN kullanılan sıralamanın da zaten doğru sıralama olduğunu GÖRMEKTİR.
Selametle,
saffet metin yazdı,
İniş sırası bir SAFSATA değildir. Kur'an o sırada veya ona yakın sırada inmiştir. Bu konuda alimler arasındaki ayrılıklar ufaktır. En kabul edilen sıralamanüzul sırası http://www.diyanet.gov.tr/kuran/gelissira.aspdaki sıralamadır.Yani şu bir gerçektir kiBakara suresi, Al-i imran, Nisa surelerigeleneksel Kur'anda ilk surelerdir. Ama ilk inen sureler değildir. Bu dediklerim hepsi Medine döneminde inmiştir. Yani Peygamber vahiy almaya başlar başlamaz Bakara suresi de inmeye başlamış değildir. Bunu bütün ilahiyatçılar bilir.
selam,
kuranın iniş sırasına dair hiç bir delil yoktur,kuranın iniş sırasının belli olması kitabın evrenselliğini ortadan kaldırır,kuran her döneme hitap ederken her dönemin konumuna göre bir başlangıca sahiptir,kim derseki iniş sırası budur yada buna yakındır bu gayba taş atmaktır,her şeyin yalan olarak bize geldiği bir dönemde kuranın sıralaması şudur demek gaflettir.
selamlar
__________________ Allah ve melekleri, Resule namaz kılıyor. Ey iman edenler, siz de resule namaz kılın...... çok ilginç bir çeviri oldu değilmi. böylelikle salatın ne anlama geldiğinide öğrenmiş olduk :))
Katılma Tarihi: 07 ekim 2008 Yer: Turkiye Gönderilenler: 672
Sayın Mürselat ,
kuranın iniş sırasına dair hiç bir delil yoktur,kuranın iniş sırasının
belli olması kitabın evrenselliğini ortadan kaldırır,kuran her döneme
hitap ederken her dönemin konumuna göre bir başlangıca sahiptir,kim
derseki iniş sırası budur yada buna yakındır bu gayba taş atmaktır,her
şeyin yalan olarak bize geldiği bir dönemde kuranın sıralaması şudur
demek gaflettir.
Neden gaflet olsun. İlahiyatçılar böyle demiş. Bunu dünyadaki tüm İslami bilimlerle ilgili Üniversiteler kabul ediyor da , sizlere niye zor geliyor.
Evrenselliği kaldırmak ne alaka. İniş sırasında da, klasik sırada da Kur'an Kur'andır. Bu onun evrenselliğine halel getirmez. Yani kitap ta X suresi ikinci sırada olunca kitap evrensel, ama 80 . sırada olunca kitap yerel. Que est que elle Alaka. (Ferhan Şensoy karakterinin tepkisi)
Diyanette geliş sırası budur diye koymuş sitesine. Çok ta faydalı bir şey yapmış.
Ne gafletteyim, ne de gayba taş atıyorum.
Bakara Suresi hepsi Medinede inmiştir. Ama Kur'an da ikinci sıradadır. Bugünkü sıralamayı Ama Sahabe yaptı, ama Peygamber Vahiyle yaptı, Ama kendi içtihadıyla yaptı. Bilemeyiz.
Ama iniş sırası olmadığı gerçek. Bana güvenmiyorsanız , istediğiniz yere sorabilirsiniz. At kafadan forum bilgisi değildir bu konu.
Ben neden önemsiyorum.
Benim bir arkadaşım vardı. Eski tüfek bir sosyalist. Kuran mealini didik didik etmiş. Ama inanmıyor. Neden , aslında bir din adamının oğlu, annesi dindar, namazında , niyazında. Ama kendi bu ehl-i sünnetçilerin zırvalarına sinir olduğundan, muhalif takılıyor. Daha çok Alevilerden arkadaş ediniyor. Dini çok eleştiriyor. O zaman demişti adam, Yahu bu ne biçim din. Bismillah kitaba başlıyorsun. Onları yakalayın, bulduğunuz yerde öldürün, asın, kesin. Oyarım, cehennemde yakarım. falan filan . Güya barış dini. bunun nesi barışla ilgili yaa, daha kitabın başında böyle şeyler diyor yaa diye bir eleştiri getirmişti.
O zamanlar Kur'anın iniş sırası diye bir konu yoktu. Olay da 1995 lerde geçiyor. İşte kendi mantığımla tevil ettim. Bu Mekkeliler anlaşmaya uymuyorlar dı da, onlarda müslümanlara eza ediyordu da, Allahtan misillemeye izin çıktı gibi.
Adamın tepkisi normal. Sen iniş sırasında sondan ikinci TEvbe suresini enbaşlara koyarsan, öyle inanmayıp, aklının tüm gücünü kullanıp eleştiride bulunan İlhan Arsel, Turan Dursun ve o arkadaşım gibilerinin hiçte haksız olmayan eleştirilerine yol açarsın. Adamlara cevap vermeye çalışırsın.
Şİmdi Mürselat arkadaşım, tamam hadislere inanmıyorsun, şüphe içindesin. Ben de genel olarak bu psikolojideyim. Ama bu iniş sıralı Kur'anlar Şia kaynaklı. Hz. Alinin Kur'anı, 6. İmam Cafer Es Sadık hazretlerinin Kur'anı gibi. Bu adamların bu güne kadar gelmiş Kur'an larından ala delil mi olur. Ayrıca adamın Emevi ye yardımcı olmak gibi bir niyeti yok.Tam tersine adam şii olmakla suçlu durumunda, müthiş politik baskı görüyor. Emevinin iktidarını sağlamlaştırmak için ıraktaki yüzbinlerce şii yi öldürdüğü unutulmammalı. Sırf sünniler böyle bir şey deseydi, ya bu hadisler yalan derdik. Bilakis emevi baskısına karşı bu şekliyle saklanmış Kur'anlar. Ayrıca Şia , Kur'anın geleneksel sırasını da , iniş sırasını da kabul eder.
Hatta sayın Ali Bulaç açıkça yazmamış, ama iniş sırasındaki kabul ettiği sıra Hz. Osman Kur'anın sırası imiş. Bu bende şöyle bir kanaat hasıl etti. Acaba Hz. Osman da Kur'anı iniş sırasında yazdırdı da, (O da hz. Hafsanın Kur'anını çoğalttırdı.) sakın sonradan bunun sırasını Ümeyye değiştirmiş olmasın. Doğrusunu Allah bilir.
Çünkü Hz. Osmanın Kur'anı şu anda duruyormu. Bilmiyorum. Onun olduğu iddia edilen Kur'anlar var.(istanbul Topkapı Sarayı, Taşkent, Kahire Kur'anları ) Onların da Karbon testleri, Hz. Osmandan eli sene sonrasını gösteriyormuş.
Bu konular karanlık. Almanlar San'a Kur'anı diye bir Kur'an üzerinde çalışıyorlar. Bu Kur'an 720 li yıllara ait, harekesiz bir Kur'an.
İniş sırasına göre Kur'an size niye ters geliyor ki? Anlamıyorum. Böyle bir şeyi ilk duyduğunuzdan ve bazı şeyler mantığınıza yatmadığındandır.
Alın bir tane okuyun. Zaten bir Ali Bulaç'ın, bir de Yaşar Nuri Öztürk ün var. Zaten az sayıda basılmış. Büyük şehirlerde bile bulmanız sorun. Bulamazsanızda internette diyanetin sitesinden okuyabilirsiniz. Tavsiye ederim , tabii siz bilirsiniz.
Sonuç olarak, tepkilerinize bir anlam verememekteyim. Sayın Ali Bulaç ve Sayın Prof. Yaşar Nuri Öztürk böyle bir şeyi anlamsız bulsalar , yapmazlardı.
İniş sırasına göre Kur'an'ın dindarlara faydası olur, zararı olmaz.
__________________ Allah Aklını kullanmayanların üzerine pislik yağdırır.
kuranın iniş sırasına dair hiç bir delil yoktur,kuranın iniş sırasının belli olması kitabın evrenselliğini ortadan kaldırır,kuran her döneme hitap ederken her dönemin konumuna göre bir başlangıca sahiptir,kim derseki iniş sırası budur yada buna yakındır bu gayba taş atmaktır,her şeyin yalan olarak bize geldiği bir dönemde kuranın sıralaması şudur demek gaflettir.
Neden gaflet olsun. İlahiyatçılar böyle demiş. Bunu dünyadaki tüm İslami bilimlerle ilgili Üniversiteler kabul ediyor da , sizlere niye zor geliyor.
Selam saffet abim,
Tüm dünyadaki islam alimleri;
1. adetliyken namaz kılınamaz, oruç tutulamazı
2. namazın 5 vakit ve 20 rekat olduğunu (kimisi birleştirse de, varlığını şeksiz şüphesiz kabul ediyor)
3. zekatın belli bir oranı olduğunu
4. haccın belirli BİR ayda olduğunu
5. namaz kılarken yüzün kabeye dönmesi gerektiğini
6. namazda arapça kuran okunmaz ise, namazın KABUL!!! edilmeyeceğini
7. AYETLERİN NÜZUL (iniş) sebebini bilmeden TAM doğru anlaşılamayacağını da
ŞEKSİZ ŞÜPHESİZ kabul etmiştir.
Günümüzde kullanılan sıranın da İNİŞ sırası olabilme İHTİMALİ, HİÇ ama HİÇ düşünülmemektedir. Örneğin sizin dediğiniz bakara suresinn medine de indirilmiş olduğunun KESİN bir bilgi ile kabulu.
Peki iniş sırası diye başka bir sıra olmadığını, günümüzde kullanılan sıranın da aslında İNİŞ sırası olduğunu, BİR AN için düşünmek bize ne kazandırır :
1. Nüzul sebebi ÖN yargısı, ÖĞRETİSİNDEN kurtuluruz.
2. Meallerde yanlış verilen anlamların, GERÇEK manasını ARAŞTIRMA gereği duyarız.
3. En önemli ve ilk meselemizin Elhamdulillahi rabbil alemin olduğunu anlarız.
4. Kimlikleri doğru tanımlarız. (bakarasuresindeki , yahudilerin ve hristiyanların cenneti sahiplenmesi gibi)
5. Elhamdulillah müslümanım, cennet garanti anlayışının ne kadar sakat bir anlayış olduğunu görürüz.
....
Devamı var da, şimdilik bu kadar yeter. Esas faydasını üstteki notlarımda yazdım.
ANCAK, bana göre en önemli faydası, KURANA ŞEKSİZ, ŞÜPHESİZ iman etmemizi, ALLAHA TAM TESLİM olmamızı sağlar.
Kuranı anlamaya çalışmak için, 1400 sene geri gitmek zorunda kalmayız. Zira O Allah, o kadar ALİM ki, mesul tutacağı rehberde ŞÜPHEYE yer bırakmaz, TASNİFİNDE bile....
Hayrullah kardeşin yazdıklarına genelde katılıyorum.Aslında her insan için,Kur'anın kendisine iniş,daha doğrusu tertil sırası vardır.Buradaki bir çok arkadaşın tertili ile benim tertilim örtüşmeyebilir.Şu ayet,bu konuda gayet iyi bir yol göstericidir: "Kur'andan kolayınıza geleni okuyunuz." (Müzzemmil:20)
__________________ "Bir kavme olan kininiz sizi adaletten ayırmasın.."
Kuran'ın elimizdeki diziliş şekliyle 1-Fatiha, 2-bakara...114- Nas) tertibiyle Mekke'de okunmadığı kesin. Ya Resulullah'ın Mekke ve Medine'de geçen bir hayatı yok, yada bu kesin. İçindeki olayları bu mushafa göre sıralarsanız içinden çıkılamaz. Bu sıralamayı Allah mı, Resulü mü, sahabe mi, yaptı, yada daha sonra mı yapıldı, bu konuda ben bir şey diyemem. Kanaatım, sahabe veya daha sonra yapılmadığı yönündedir.
selam saffet metin,
kuranın mekke dönemindeki iniş sıralaması o dönemi ilgilendiren bir hal dir,dönemin yapısına göre bir hitap bulunmaktadır ve o dönemin sapıklığına göre bir uyarı yapılırken hangi surenin ilk olduğunu ve hangisinin hangi şehirde indiğini idiaa etmek kurana ters düşer,çünkü bizim o dönemle ilgili elimizde kuran dışında hiç bir sağlam kaynak bulunmamaktadır,eğer elimizde kaynak var diyen varsa buyursun ıspatlasın.
iniş sırasına göre kuran bana ters gelmiyor kardeşim çünkü iniş sırası diye bir doğru yok ortada yalan olduğu için ters geliyor dayatma olduğu için ters geliyor,
umarım anlatabilmişimdir meramımı,
selamlar
__________________ Allah ve melekleri, Resule namaz kılıyor. Ey iman edenler, siz de resule namaz kılın...... çok ilginç bir çeviri oldu değilmi. böylelikle salatın ne anlama geldiğinide öğrenmiş olduk :))
Sayın Hayrullah ve Adalet,
Medeni Sure, Mekki sure diye ayırımlar vardır. Hatta Arapça kuranlarda surelerin isminde yazar.
iniş sırası benim tertilim falan değildir.
Bana, sana,ona göre iniş sırası olmaz. İniş sırasını ancak Peygamber zamanında yaşamış ve buna şahit olmuş insanlar rivayet eder.
En sağlam üç rivayet var. Onlar arasında da fark ihmal edilebilir düzeyde. Hani Test sınavında cevapların kayması gibi bir şey.
En azından bir surenin Mekkede mi, Medinede mi indiği kesin bellidir.
Medine ve Mekke döneminin özellikleri ayrı, surelerin havası bile ayrıdır.
Ahkam ayetlerinin çoğu Medine döneminde gelmiştir.
Siz bunları bilmeden de Kur'anı anlamayı savunabilirsiniz. Hatta anlayabilirsiniz de.
Ama Kur'andan hüküm çıkan bir fıkıhçı asla böyle bir şeyi savunmaz.
Fıkıhçıları ilgilendiren bir kaynaktır. Nasıl Trigonometri cetveli ,
Matematikçileri, Kadastrocuları , topçuları ilgilendiriyorsa, İniş
sırası Fıkıhçıları ilgilendirir.
Ben Kur'anın geleneksel sırasına karşı olmadığımı defalarca söyledim.
İniş sırasına müracaat etmeden de Kur'anı anlamayı savunabilirsiniz.
Peki iniş sırası diye başka bir sıra olmadığını, günümüzde
kullanılan sıranın da aslında İNİŞ sırası olduğunu, BİR AN için
düşünmek bize ne kazandırır :
1. Nüzul sebebi ÖN yargısı, ÖĞRETİSİNDEN kurtuluruz.
2. Meallerde yanlış verilen anlamların, GERÇEK manasını ARAŞTIRMA gereği duyarız.
3. En önemli ve ilk meselemizin Elhamdulillahi rabbil alemin olduğunu anlarız.
4. Kimlikleri doğru tanımlarız. (bakarasuresindeki , yahudilerin ve hristiyanların cenneti sahiplenmesi gibi)
5. Elhamdulillah müslümanım, cennet garanti anlayışının ne kadar sakat bir anlayış olduğunu görürüz.
Bu dediğiniz şeylerin nuzul sırası ile bir alakası yok.
şimdi Nuzul sebebi ön yargısı zaten yoktur bende. Kur'an siyak sibak, kelimenin anlamları, Kuranda o kelimelerin hangi anlamda geçtikleri araştırılması ile daha iyi anlaşılacağı inancındayım. Kur'an kendini açıklar. Zaten bu sitedeki arkadaşların çoğu esbab-ı nüzul lere inanmaz. Çünkü bunlar hadis kaynaklarıdır. Ayrıca Türkçe olarak bu konuda pek bir kaynak da yoktur.
Acaba karıştırdığınız şey Nüzul sebebi ile Nüzul sırası olmasın. Bunlar farklı farklı şeylerdir. Tahminim siz Nüzul Sebebi (esbab-ı nüzül) ile Nüzul sırasını karıştırdınız.
Nüzül sebebi Kur'anı açıklamak için her sure ile ile ilgili şu ayet şu olay üzerine geldi gibi bilgileri ihtiva eden hadislerden oluşan eserlere verilen addır. Ben bunlara itibar etmem. OKusam da Kur'an la çürütürüm.
Nüzul sırası Vahyin gönderilme sırasıdır. Örneğin İslamın ilk emri Oku dur diyoruz. Neye göre diyoruz. Çünkü ilk Vahyedilen Sure Alak tır. Allahın emriyle oku da onun ilk ayetidir. Nüzul sırasından biliyoruz.
Yani anlatmaya çalıştığım, bu benim tercihim falan değildir. Konu benden sadır olmuş bir şey değildir. İlahiyat okumuş herkes bilir.
Herkese selamlar,
Sayın mürselat,
Bir dayatma falan yok.
Aslında klasik sırada Uzun medeni sureler öne alınmış. Uzun Mekki sureler ardından gelmiş. Kısa sureler Mekki, medeni karışık bir halde.
Sayın Haktansapmazın da dediği gibi, Peygamberin Mekke devrindeki Kur'an da örneğin Bakara, Ali İmran, Nisa, Maide sureleri falan yoktu.(Daha nazil olmamıştı) İnsanlar 1. Fatiha 2. Bakara sıralı bir kitap okumuyorlardı. Örneğin Tevbe suresi iniş sırasında 113, klasik sırada 9. suredir. Ama Mekke devrinde Tevbe suresinin tekbir ayeti bile nazil olmamıştı. Anlatmaya çalıştığım budur.
Dediğim gibi, konu daha çok fıkıhçıların ve akademisyenlerin bildiği, şurada onbeş yirmi sene öncesine kadar sıradan halkın hiçbir fikrinin olmadığı bir konudur.
Kimseye de bir şey dayatılmamaktadır.
Bu konuda Elmalılı Hamdi Yazır, Ali Bulaç ve Yaşar Nuri Öztürk ün mealleri vardır. Diyanet te sitesinde bu sırada meal vermiştir. Mahzurlu bir şey olsa bu şahıslar böyle eserler yazmazlardı.
Konuyla ilgilenen araştırır, okur kardeşim. Dini anlayışa faydası vardır, zararı yoktur.
Herkese selamlar,
Nüzul sırası Vahyin gönderilme sırasıdır. Örneğin İslamın ilk emri Oku dur diyoruz. Neye göre diyoruz. Çünkü ilk Vahyedilen Sure Alak tır. Allahın emriyle oku da onun ilk ayetidir. Nüzul sırasından biliyoruz.
Yani anlatmaya çalıştığım, bu benim tercihim falan değildir. Konu benden sadır olmuş bir şey değildir. İlahiyat okumuş herkes bilir
MErhaba dostum,
Nüzul sırası diye bir sıra olduğunu nereden biliyoruz? kuran dışı kaynaklardan :)
Ben kesinlikle bu tasniften başka bir sırada inmemiştiri İDDİA etmiyorum. zira edersem, ille de nuzul sırası vardır ile aynı anlayış üzere olurum. Benim dediğim şudur :
1. Kuran'ın günümüzde kullanılan tasnifine İNSAN İRADESİ karar vermemiştir. (buna kesin olarak inanıyorum)
2. günümüzde sıra aynı zamanda iniş sırası da OLABİLİR.
Bu bize açılım getirir, öğretilerden arınmamıza yardımcı olur.
saffet yazdı
selam saffet kardeş
hangi islama göre ilk sure alaktır,bu konuyu biraz daha açarmıyız,bu islam neye göre karar kılmış allahın ilk emri oku diye, bu islam olmayan bir şeyi nasıl okuyor yada nasıl okudular,ordaki oku neyle ilgili,her şeyi yanlış olan sahte bir islamın şu iniş sırasınıda kabul etmeyin gitsin ne kaybedeğiz.
selamlar
Sizin yetkiniz yok foruma yeni mesaj ekleme Sizin yetkiniz yok forumdaki mesajlara cevap verme Sizin yetkiniz yok forumda konu silme Sizin yetkiniz yok forumda konu düzenleme Sizin yetkiniz yok forumda anket açma Sizin yetkiniz yok forumda ankete cevap yazma