Şu da emredildi: Yüzünü dine bir Hanif olarak çevir. Sakın müşriklerden olma.
Yunus Suresi 105
Ben bir Hanif olarak yüzümü gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Müşriklerden değilim ben.
Enam Suresi 79
İbrahim ne bir Yahudi idi, ne de bir Hıristiyan. O sadece hanif bir müslümandı. O müşriklerden değildi.
Ali İmran Suresi 67
Şu da kuşkusuz ki, İbrahim başlıbaşına bir ümmetti; bir Hanif olarak Allah'ın önünde eğiliyordu. Müşriklerden değildi.
Nahl Suresi 123
De ki Allah doğrusunu söylemiştir / vaadinde sadıktır.Haydi artık Hanif olarak İbrahim'in Milleti'ne uyun! Müşriklerden değildi o.
Ali İmran Suresi 95
Allah'a ortak koşmadan, Hanifler olarak... Allah'a ortak koşan kişi, gökten düşmüş de kendisini kuşlar kapışıyor veya rüzgar onu uzak bir yere fırlatıp atıyor gibidir.
Bir Bilgisayar programı üzerinde çalışıyorum. C+ dili ile programlayacağım sistemin çalışma prensibi/mantığı ve algoritmasını tartışmaya açmak sureti ile ortak aklın verimliliğinden faydalanmak niyeti ile bu başlık altında ve bu platformda,yeni fikirlerle tasarımımı pürüzsüz hale getirmek istiyorum.
Peki neden bu başlığı Bilgisayar bölümüne değilde buraya açtım? Anlatayım efendim; Benim uzun zamandır kullanmadığım zenaatlarımdan biride Java Kapsulasyonu ve C+ programcılığıdır. Bununla birlikte kendi Tekamulüm ve elbette Allah rızasını kazanmak adına Kuran araştırmacılığımda söz konusu... Benim amacım piyasada ki "hasenat" v.s. gibi bir programdan ziyade, önceleri istediğim kelime kalıbını surelerde arayan ve karşılaştıran bir program yazmaktı. Ancak zamanla karşılaştığım AYETLER de ki ÇARPITMA beni farklı arayışlara yöneltti. Şöyle ki ben Mushafın Terkibi konusunda muzdaribim. Allahın vaadi haktır.Kelimesi dahi değişmemiş olan Kuran üzerinde BÜYÜK OYUNLAR oynandığı aşikar. Nedir bu "oyunlar" diye soracak olursanız? Bunlar ESBABI Nuzul yani nuzul sebebi adı altında Hadislerle bir ÖNYARGI oluşturmak sureti ile insanlara Ayetleri nasıl anlamaları gerektiğini dikte etmişler ve Kelimeleri anlamlandırma konusunda sayısız yönlendirme yapmışlardır.(örnek:HURİ...ZEVC...SALAT...ZEKAT..SADAKA...SE BH...SAVM..BEYT...HACC..) Surelerin iniş sırasından tutunuzda,Ayetlerin sıralamasına kadar her yerde bir müdehale var. Bir Bakara Suresinin oluşturan Ayetler birçok Bağlamdan koparılmış ve TOPLAMA hale getirilmiş... Aheng bozulmuş örneğin Maide Suresi ile HAcc Nisa ile Nur ve daha nice sureden birbirlerine Ayet transferi yapılmış. Bu elbette benim kanaatimdir.Ancak beni bağlar...Katılmayabilirsiniz. Programa dönecek olursak; Amacım SURELERDEN BAĞIMSIZ olarak Ayetleri INPUT olarak girmek, oluşturacağım harf,Ayet Databankından Sureleri Mekki medeni diye ayıran mantığında ötesinde BAĞLAM olarak bir araya getirmek. Daha doğrusu bir araya getirmesini hiçbir DUYGU/ÖNYARGI ve ÖN KABUL barındırmayan Bilgisayara bunu yaptırmak. İşte bizler gibi ATALARININ DİNİ ETKİSİ ALTINDA KALMAMIŞ olan ve Duygusallıktan UZAK Bilgisayar vasıtası ile Ayetleri biraraya getirmek.Amacım ebced hesablarına giirmek değil ama varsa bir "NOTA" bir Aheng/Sıralama onuda yakalamak.Rahman suresinde olduğu gibi kafiyeleride dikkat alacak bir formülasyonda düşünüyorum. Sonuc itibarı ile Sunnetullah Matematik(KDR) üzerine kuruludur.Bir kader /takdir üzeredir. Ayrıca Programın derleyeceği Ayetler sıralamasını hangi Sabit ve Değişken Parametrelere göre ve ne gibi Kriterlere göre sıralamsı gerektiğinin teknik formulasyonu konusunda C+ veya C# dana anlayan dostlar varsa onlarında teknik görüşlerini almaktan mutluluk duyarım. Konuya FİKİR,DÜŞÜNCE,Arabca Bilgisi ve Teknik yönden olmak üzere yapacağınız katkılar için şimdiden teşekkürler...
Saygılarımla...
__________________ Haşr -10
"Rabbimiz, bizi ve bizden önce inanmış olan kardeşlerimizi bağışla; kalbimizi inananlara karşı kin beslemekten koru.
Rabbimiz, sen şefkatlisin, Rahimsin,"
Basitten başlayarak yola çıkacağım bu uygulamada örneğin Şerh (İnşirah)ve Asr surelerini birleşik olarak tasnif etmek sureti ile programa yönlendirmelerde bulunacak kodlar yazmayı düşünüyorum. Ayrıca Kıssaları bütünlüğünü bozmaması için Programa tanıtmam gerekecek. Bu tanıtma işlemini yapabilmek için programa yazacağım kodlarda herbir Ayet için Satır kodu vereceğim.Elbette bu her satır ve ayet için Uniq bir kod olmalı.(tek ve benzersiz) Böylece program Ayetleriin içinde ki kelimeleri bir String olarak birbirinden koparmadan muhtemel sıralamalar yapıp onayıma sunacak. Burada insan mantığı ister istemez devreye giriyor. Ancak bu tür durumlarıda buradan paylaşmak ve fikir almak sureti ile danışman ululelbablara ihtiyacım var. Lütfen konuya katkılarınızı esirgemeyiniz. Olmaz diyenlerinde -neden olAmayacağını belirtmesini rica ediyorum.
Sevgiler....
"Rabbimiz, bizi ve bizden önce inanmış olan kardeşlerimizi bağışla; kalbimizi inananlara karşı kin beslemekten koru.
Katılma Tarihi: 19 haziran 2007 Yer: Nauru Gönderilenler: 97
Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
selam sayın UlulEbsar
çalışmalarınız için kolaylık ve muvaffakiyetler dilerim.Allah yar ve yardımcınız olsun derim.Elimden geldiğiği kadar da fiili olarak yardımda bulunacağımı bilmenizi isterim.
zamanla karşılaştığım AYETLER de ki ÇARPITMA beni
farklı arayışlara yöneltti. Şöyle ki ben Mushafın Terkibi
konusunda muzdaribim. Allahın vaadi haktır.Kelimesi dahi
değişmemiş olan Kuran üzerinde BÜYÜK OYUNLAR oynandığı
aşikar. Nedir bu "oyunlar" diye soracak olursanız? Bunlar
ESBABI Nuzul yani nuzul sebebi adı altında Hadislerle bir
ÖNYARGI oluşturmak sureti ile insanlara Ayetleri nasıl
anlamaları gerektiğini dikte etmişler ve Kelimeleri
anlamlandırma konusunda sayısız yönlendirme
yapmışlardır.(örnek:HURİ...ZEVC...SALAT...ZEKAT..SADAKA..
.SE BH...SAVM..BEYT...HACC..) Surelerin iniş sırasından
tutunuzda,Ayetlerin sıralamasına kadar her yerde bir
müdehale var. Bir Bakara Suresinin oluşturan Ayetler
birçok Bağlamdan koparılmış ve TOPLAMA hale getirilmiş...
Aheng bozulmuş örneğin Maide Suresi ile HAcc Nisa ile Nur
ve daha nice sureden birbirlerine Ayet transferi
yapılmış. Bu elbette benim kanaatimdir.Ancak beni
bağlar...Katılmayabilirsiniz.
Allahın vaadi haktır.Kelimesi dahi değişmemiş olan
Kuran üzerinde BÜYÜK OYUNLAR oynandığı aşikar. Nedir bu
"oyunlar" diye soracak olursanız? Bunlar ESBABI Nuzul
yani nuzul sebebi adı altında Hadislerle bir ÖNYARGI
oluşturmak sureti ile insanlara Ayetleri nasıl anlamaları
gerektiğini dikte etmişler
Kıymetli UlulEbsar Kardeş gerçekten çok gerekli bir konuya temas etmişsin,Allah senden razı olsun.Aynı acıları ben yıllar önce çekmeye başlamıştım,bu acılarımı biraz olsun nasıl dindirebilirim,ben bu konuda ne yapabilirim diye günlerce düşündüm ve sonunda bazı fikir ve kanaatlere vardım,bu işi kökten yapmaya karar verdim.çünkü kök sağlam olmazsa,dallarında çürüklük olması kaçınılmaz olurdu.Meallendirmelerdeki, tefsirlerdeki bu kadar çarpıtmaları görünce kendi kendime dedim acilen bir Kur'an sözlüğüne ihtiyaç var ve bunu yapmalıyım dedim ve Yaklaşık on yıldır bu çalışmamı devam ettirdim,tabiki maişet kaygısı da var bu yüzden işimle de meşgul olmak zorundayım,akşamları zaman buldukça bu sözlük işiyle günde en az 3 saat olmak üzere bu sözlük işiyle meşgul oluyorum.Sende diyeceksinki zaten piyasada bir düzine sözlük var sen ne diye bununla uğraşıyorsunki diyeceksin bende diyorumki''Evet kitap olarak var,bunu bende biliyorum,benim çalışmamın bunlardan farklılıkları iki yönlü 1.yönü Kitap değil bilgisayarda yazılı olması 2.yönü Hurafelerden arındırılmış Kur'an sözlüğü olması.Tabiki bunu da excel dosyasına yazıyorum.Hurafelerden arındırılmış sözlüğü oluşturma işimi Hanifdostların bütün linklerini okuyup incelemeden bitmiş saymayacağım çünkü gerçekten Hanifdostları kelime kriterlerini en iyi deşifre eden bir site olarak buldum bu yüzden bütün hanifdostlara teşekkür ediyorum.Excel dosyasına yazıyorum fakat bunu proğram haline nasıl dönüştürebilim onu bilmiyorum,çünkü proğramcılıktan anlamıyorum,o biraz ince iş,Bunu nasıl değerlendirebiliriz fikirlerini veya tekliflerini de almak isterim,şu ana kadar arapça-türkçe olarak 150bin kelimelik excel datam var.Benim hayal ettiğim Kur'an proğramı ise şu şekildeydi:Hasenatta gerçi bu var,kelimelerin arapça köklerini(rootlarını)gösteriyor fakat bu benim için yeterli değil,ben istiyorumki Kur'andaki bir kelimenin üstüne fareyle işaretleme yaptığımız zaman (veya işaretleme yapmadanda olabilmeli)o kelimenin üzerinde bir menü görülmeli ve o menüde o kelimenin bütün değişik anlamlarını da içeren manalarını gösterebilmeli,mesela hacc kelimesinin üstüne fareyle geldiğimiz zaman toplanmak,tartışmak,propoganda yapmak,yasaları tartışmak diye gösterebilmeli,salat kelimesinin üstüne geldiğimiz zaman bir menü açılmalı ve o menüde,yönelmek,desteklemek diye gösterebilmeli.işte hayalini kurduğum Kur'an proğramı bu şekildedir.Elimdeki 150bin kelimelik datanın bu tür bir amaca hizmet ve katkısı olabilir mi proğramcılıktan anlamadığım için onuda bilmiyorum.veya senin poğramına katkısı olurmu bilmiyorum katkısı olursa yardımcı olurum inşaallah.Selamlar,Sevgiler.
Kıymetli UlulEbsar Kardeş senin proğramın üzerindeki tekliflerim ise şunlardır:veya proğramına şu aklı vermelisin. 1-kelimeleri irtibatlandırarak konuyu diz 2-konuyu irtibatlandırarak cümleleri diz 3-cümleleri irtibatlandırarak(yakınlaştırarak) ayetleri diz bakalım bilgisayar(veya proğramın) bu mantıkla nasıl bir dizilim yapacak. esen kal.
ilginiz için teşekkür ederim. Program tamamlanmak üzere...Bir kaç modülü tamamlandı...Üzerinde biraz daha çalışmam gerekiyor.Şu an itibarı ile eklediğimiz arama motoru sayesinde seçilen kelime köklerini buluyor.Ama üzerinde bir kaç yıl çalışmam gerekiyor ki optimum (Vusta)seviyeye gelsin ve maksimum (Azami) faydayı Müminlere sağlasın... Sonrasında hiçbir hak taleb etmeden dileyenlerin istifadesine sunacağım. Rabbim dilerse... selametle...
Sizin yetkiniz yok foruma yeni mesaj ekleme Sizin yetkiniz yok forumdaki mesajlara cevap verme Sizin yetkiniz yok forumda konu silme Sizin yetkiniz yok forumda konu düzenleme Sizin yetkiniz yok forumda anket açma Sizin yetkiniz yok forumda ankete cevap yazma