Şu da emredildi: Yüzünü dine bir Hanif olarak çevir. Sakın müşriklerden olma.
Yunus Suresi 105
Ben bir Hanif olarak yüzümü gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Müşriklerden değilim ben.
Enam Suresi 79
İbrahim ne bir Yahudi idi, ne de bir Hıristiyan. O sadece hanif bir müslümandı. O müşriklerden değildi.
Ali İmran Suresi 67
Şu da kuşkusuz ki, İbrahim başlıbaşına bir ümmetti; bir Hanif olarak Allah'ın önünde eğiliyordu. Müşriklerden değildi.
Nahl Suresi 123
De ki Allah doğrusunu söylemiştir / vaadinde sadıktır.Haydi artık Hanif olarak İbrahim'in Milleti'ne uyun! Müşriklerden değildi o.
Ali İmran Suresi 95
Allah'a ortak koşmadan, Hanifler olarak... Allah'a ortak koşan kişi, gökten düşmüş de kendisini kuşlar kapışıyor veya rüzgar onu uzak bir yere fırlatıp atıyor gibidir.
Sayın Zübeyr bana şöyle bir ithamda bulunmuşsunuz.
( resul ile verilen örnek olarak bugünün yetkililerini, bir tutuyorsunuz, yaratıcının seçtiği ile, ehlisünni yada farklı inançların seçtiği yetkililere aynı saygıyı gösterelim diyorsunuz, bunu sizin samimi olarak söylediğinize inanmıyorum.)
Çok ilginç benim peygamberimiz ile başka bir beşeri bir tuttuğumu gösterecek tek bir söz bile söylemedim. Demekki insanlar karşısındaki kişilerin sözlerine kendi açılarından bakıp anlamlar yükleyebiliyor ve kendince değerlendirebiliyor. İşte kur'anada bu düşünceyle baktığımızda aynı yanlış yapılıyor.
Allah kur'anın yarısından fazlasında,yüzlerce ayetinde peygamberlerden kıssalar verir. Peki verdiği yüzlerce örnekler o devre, o toplumamı ait yalnızca, bizlere aktaracağı hiç bir şeyler yokmu. Halbuki hepsi peygamberler, yada konusu geçen olaylar yoluyla bizlere ibret almamız için nakledilir kur'anda. Ama hiç kimse onlar peygamberlerin içinde olduğu olaylardır, bizleri ilgilendirmez demez. Çünkü Allah ne söyler bizlere? Peygamberlerin kıssalarında sizler için örnekler, ibretler vardır der. Düşünün lütfen Allah bir ayetinde bizlere nasıl bir öğüt verir? Sizleri yönetecek kimseleri ehil kişilerden seçin, daha sonrada onlara itaat edin der.
Değerli arkadaşım ben hiç kimsenin yazdığına karşı sözüm olamaz. Sizin neye inanacağınızda sizi ilgilendirir. Ben Allahın ayetlerinden nasiplenmek için çaba gösteriyorum, benim yaptığım birilerini doğrulamak adına çaba göstermek değil, rabbin bizlere bu ayetiyle neler anlatmak istiyor onu anlamaya çalışıyorum. Daha açıkcası bu ayet o devre aittir demem hiç bir zaman, Allah bir söz söylemişte bir konu anlatmışsa kur'anda, kırıntısında bile yüzlerce güzellik vardır, istifade etmek için çırpınırım. O ayetten bir ders çıkarırım birbaşka arkadaşımız başka bir ip ucu daha bulur ondanda nasiplenirim. İşte kur'an böyle bir kitaptır, eğer ona bakışınız ve niyetiniz onu anlamaya çalışmaksa her istediğiniz cevabı o size verecektir.
Kur'an ayetlerinin evrensel olup olmadığını eğer hala düşünüyorsanız, zaten bu sözlerim size hitaben söylenmemiş kabul ediniz. Allah bir daha elçi ve kitap göndermeyeceğini söylüyorda kur'ana sarılın diyorsa, elimizdeki son rehber her zamana uyan bir rehberdir. Bunun aksini düşünen zaten kur'anın özünü daha tam kavramamış demektir diye düşünüyorum. Tabi bu benim düşüncem.
Katılma Tarihi: 30 mart 2008 Yer: Uganda Gönderilenler: 126
Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
gümüştabak yazdı.
Peygamberimiz yaşadığı devrin hem din adına rabbin elçisi, hemde devletin yani yürütmenin başı idi, yani toplumun yöneticisi başkanı. Allah buna benzer önemli kişilere karşı bizlerin, davranış şeklinin nasıl olması gerektiği konusunda örnek veriyor. Yöneticilerimiz çok önemli bir görevdedir, onları çok önemli bir konu olmadan rahatsız etmeyiniz. Düşüncesiz davranarak karşımızdaki insanları zor durumda bırakmayınız, çünkü o insanlar bu zor hallerini sizlere açıp söyleyemeye bilirler, örneğini detayına varıncaya kadar anlatmaya çalışıyor Rabbim. Aynı konular günümüzde çok karşılaşılan bir durum değilmi?
gümüştabak yazdı
Sayın Zübeyr bana şöyle bir ithamda bulunmuşsunuz.
( resul ile verilen örnek olarak bugünün yetkililerini, bir tutuyorsunuz, yaratıcının seçtiği ile, ehlisünni yada farklı inançların seçtiği yetkililere aynı saygıyı gösterelim diyorsunuz, bunu sizin samimi olarak söylediğinize inanmıyorum.)
Çok ilginç benim peygamberimiz ile başka bir beşeri bir tuttuğumu gösterecek tek bir söz bile söylemedim. Demekki insanlar karşısındaki kişilerin sözlerine kendi açılarından bakıp anlamlar yükleyebiliyor ve kendince değerlendirebiliyor. İşte kur'anada bu düşünceyle baktığımızda aynı yanlış yapılıyor.
Peygamber eşleri için söylenenlere gelince. Bu durumda olan yöneticilerinizle aile içinde eşleriyle birlikte yakın durumlarınızda onlara karşı dikkatli olunuz uyarısını da ben aldım Rabbimden. Siz daha düşünseniz, belkide çok daha farklı şeyler çıkarabilirsiniz. Akıl akıldan üstündür. Bu söylediklerim çok fazla düşünmeden aklıma gelenlerdi.
sn gümüştabak burdaki dikkat konusunda sadece yönetici eşleri içinmi uyguluyorsunuz, onun dışındakiler için dikkat etmeye gerek yok yani, peki resul eşleri ile evlenmeyin derkende, acaba bir başbakanın eşi yada başka bir yöneticinin eşi ile evlenmeyin anlamınımı çıkarmamız gerekli.
selamlar...
haktansapmazın yorumu için size doğru olan budur bunu doğru olarak kabul etmeniz dayatmasında bulunmadım böyle bir iddiam da olmadı herkesin yorumu kendini bağlar,sizin ayeteri anlama çabanıza saygımız sonsuz...
vesselamu ala menittebeal huda
__________________ koymuş postasını,GÖRMÜŞ RESTİNİ!!! he canım sen getir üstünü!!!
Behr bı deva kuçka heram nabe!!!
hılas!!!
Siz onca ayetin anlatmak istediği kısadan hiseleri bir tarafa bırakıp, peygamberimizin eşleri ile evlenmeyin kısmını kendinize delil almanız çok ilginç. Bu kısım bizi ilgilendirmiyorsa, diğer sözlerde bizi bağlamaz düşüncesinden yola çıkmakta bir başka bakış açısı elbette. Kimileri de buna benzer onlarca ayeti nesh ederek kur'anda uzaklaşıyor. Demekki bu işin yöntemleri çok farklıymış. Ben size başka bir örnek daha vereyim isterseniz. Örneğin Allah peygamberimizin eşlerine hitaben, siz başka birisinin eşlerine benzemezsiniz, sizin yaptığınızın karşılığıda farklıdır diye ikaz eder. Ama aynı ayetlerin devamında öncesinde de hepimizi ilgilendiren konular işlenir. Şimdi bu cümle bizi ilgilendirmiyor diye ayetin tamamını mı bir kenara bırakalım. Aklı olan buradan bile ders alır. Sorumluluk arttığında herkeze düşen payda artacaktır. Bunun bilincinde olmak çok önemlidir. Kur'andan herkez çok farklı nasiplenir, kimisi burası bizi ilgilendirmez der, pas geçer, kimiside kılı kırk yarıp kur'anın özüne iner. İşte imtihanın not değerlendirmeside burada başlıyor zaten.
Verdiğim cevaplar arasında çelişkiyi görüyormusunuz demişsiniz, ama neresi olduğunu söylememişsiniz. İki cevabımda hiç bir çelişki yok. Sanırım aramızda frekans farklılığı var. çelişki var diyorsunuz ama nerede? çelişki olması için aynı konuda farklı bir söz söylemiş olmam gerekir. Lütfen bana bunu gösterirmisiniz?
gümüştabak yazdı,
Peygamberimiz yaşadığı devrin hem din adına rabbin elçisi, hemde devletin yani yürütmenin başı idi, yani toplumun yöneticisi başkanı. Allah buna benzer önemli kişilere karşı bizlerin, davranış şeklinin nasıl olması gerektiği konusunda örnek veriyor. Yöneticilerimiz çok önemli bir görevdedir, onları çok önemli bir konu olmadan rahatsız etmeyiniz. Düşüncesiz davranarak karşımızdaki insanları zor durumda bırakmayınız, çünkü o insanlar bu zor hallerini sizlere açıp söyleyemeye bilirler, örneğini detayına varıncaya kadar anlatmaya çalışıyor Rabbim. Aynı konular günümüzde çok karşılaşılan bir durum değilmi?
sn gümüştabak,çelişki burda resul için ehli için inen ayeti, siz yöneticiler için aynı yönde kullanıyorsunuz, diyorsunuzki yöneticilerimiz çok önemli görevdedirler, bu yöneticilere aslında örnek verseydiniz daha net olurdu, çünkü isim vermediğinizde yöneticiler göreceli bir kavram oluyor, kime göre yönetici, kimin seçtiği yönetici,vs vs.
gümüştabak yazdı,
Siz onca ayetin anlatmak istediği kısadan hiseleri bir tarafa bırakıp, peygamberimizin eşleri ile evlenmeyin kısmını kendinize delil almanız çok ilginç.
sn gümüştabak sorunda burda zaten, yani cevap veremeyen cami hocalarının yaptığı gibi yapıyorsunuz, takılacak başka ayet yokmuydu, bunun dışında soracağın başka ayet yokmu takılacak tek yer bumu diye cevap veriyorlar, sizinkide bu oldu malesef....
hayrlısı olsun...
__________________ koymuş postasını,GÖRMÜŞ RESTİNİ!!! he canım sen getir üstünü!!!
hılas!!!
Çok doğru aynı zihniyeti kendiniz yaptığınızın farkında bile değilsiniz. Rabbin söylediği gibi, senin önünde kitap duruken onu bırakıp, başkalarınamı akıl veriyorsun diyor. Ama başkalarına akıl veren önündeki rehberden bir haber olduğunun farkında değil. Bu tür tartışmalara girmem. Benim babam senin babanı döver misali örnekler başladımı, orada akıl sona ermiş demektir. Selametle.
sn gümüştabak,
siz yazı yazıyor ama eleştiri istemiyor,soru istemiyorsunuz, diyorsunki kardeşim ben yazarım akıl veririm ama aklımıda eleştirmem, nediyeyim aynı cami hocalarının noktasını koydunuz.
sizede selam.
hılas!!!
Sayın arkadaşım bakın siz bana söylediğiniz yanlış duruma kendiniz düşüyorsunuz. Eleştiri saygısızlık değildir. Eleştirdiğiniz zaman, karşı fikrinizi getireceksiniz. Fakat daha sonra da karşınızdaki düşünceye saygı duyacaksınız. Sizin gibi düşünmüyor diye bilmem kime benzetip işin içinden sıyrılmak yok. Kur'an ehli olan önce karşısındakini saygıyla dinler, daha sonra fikrini kur'an ile anlatır. Yine dinlemiyorsa aradan çekilir gider. Ne sen benden sorumlusun kardeşim, nede ben sizden sorumluyum. O halde geriye dönün ve bana sorduğunuz soru şeklinizi birde kendinize sorun, işte ozaman ne söylemek istediğimi anlayacaksınız.
malik bin nebi yazdı,
Tozlu kitabın sayfalarından, "Kitab"ın sayfalarını tozlandırmanın, ortalığı tozu dumana katmanın bir anlamı yok,
sn malik bey, 1,5 milyar insanın değer verdiği bir kitabın iç sayfalarını merak edip okumak bizimde hakkımız, yıllardır tozu dumana katan, kuran anlaşılmaz diye diye tozlu raflarda daha da tozlanan kuran'ın bir sayfasından dolayı çıkardığımız tozdan dolayı siz maske takacak hale geldiyseniz demekki iş gerçekten çetinmiş.
ben gerçekten sizin hacı oruçlar ölmesin derneğinin kurucusu olarak sizi burda göreceğimi sanmıyordum, demekki dernek dışına ayıracak vaktiniz varmış...
hoşgeldin:))
hoşçakalasın:))
hılas!!!
halukgta Yazdı:
Sayın arkadaşım bakın siz bana söylediğiniz yanlış duruma kendiniz düşüyorsunuz. Eleştiri saygısızlık değildir. Eleştirdiğiniz zaman, karşı fikrinizi getireceksiniz. Fakat daha sonra da karşınızdaki düşünceye saygı duyacaksınız. Sizin gibi düşünmüyor diye bilmem kime benzetip işin içinden sıyrılmak yok. Kur'an ehli olan önce karşısındakini saygıyla dinler, daha sonra fikrini kur'an ile anlatır. Yine dinlemiyorsa aradan çekilir gider. Ne sen benden sorumlusun kardeşim, nede ben sizden sorumluyum. O halde geriye dönün ve bana sorduğunuz soru şeklinizi birde kendinize sorun, işte ozaman ne söylemek istediğimi anlayacaksınız.
sn gümüştabak, benim sorumun cevabı kuranda yazılı olsaydı zaten size sormazdım, cevabını bulamadığım için ortaya koydum, siz benim takılmamı bir kenara bırakında deyinki kardeşim bende bunu bilmiyorum, yada verdiğiniz cevaba geleck eleştiriyi yada yeni soruyu kabullenin, resul yok eşi yok eşi ile niçin evlenmeyin diyor, şimdi burdan siz ne anlıyorsunuz?
soru gayet açık eğerki bu sorunun cevabı o döneme ait bir konu başlığı ise işte o zaman bu ayet evrensel bir ayet değil anlamı çıkmazmı?
samimi olarak devam edecekseniz buyrun ayeti tartışalım.
selamlar...
hılas!!!
Bu konuyu parçalı yaklaşımlarla tartışmamızın bir sonuç vermeyeceğini düşünüyorum. Bu konuyu yeni bir başlık olarak açıp, Allah kısmet ederse detaylı kur'an bütünlüğünde yazmak istiyorum. Yazdığım zaman burayada linkini eklerim. Saygılarımla Halukgta
Sizin yetkiniz yok foruma yeni mesaj ekleme Sizin yetkiniz yok forumdaki mesajlara cevap verme Sizin yetkiniz yok forumda konu silme Sizin yetkiniz yok forumda konu düzenleme Sizin yetkiniz yok forumda anket açma Sizin yetkiniz yok forumda ankete cevap yazma