Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
Efrayim
Sevgili UlulEbsar,
Ben sorgulamaya şu şekilde başladım aldığım cevaplar da şöyle:
1-) Adem ile Havva kitabımızda geçmediği halde nereden ve niye öğrendik?
1-)a- Kitabımızda geçmezse geçmesin.Tevrat'tta geçmesi ve itikatımıza zarar vermemesi biz müslümanlar için yeterlidir.
1-)b- Bazı zayıf hadislerde yer alması,Hac'da da Adem ile Havva'ya yer verilmesi ,onlara dua okunması yeterli bir sebebtir.
1-)c- Allah yazmamış ama,isimsiz eş olmamalı ve bize görede isim uymuş.Onca ulema bu isimlere karşı gelmemiş,biz mi karşı geleceğiz.Hem,isim bir boncuktur,ha Havva,ha Şukufe ne fark edecek?Önemli olan isimler değil, itikattır...
2-) Amin kitabımızda geçmediği halde nereden ve niye öğrendik?
2-)a- Kitabımızda geçmezse geçmesin.Tevrat'tta geçmesi ve itikatımıza zarar vermemesi biz müslümanlar için yeterlidir.
2-) b- Birçok hadis ve sahabenin söylemlerinde,'aminin' özel bir yeri var mescitler amin ile çınlardı.
2-)c- Aminin putperestlikten geldiği iddiası çok saçma.'KABUL ET' manasına Allah'a yakarıştır.Kuran'da yer almaması bir şeyi değiştirmez,peygamberimizin söylemi yeterlidir.
3-) Kuran'da 'yürüyerek namaz' yer aldığı halde,biz müslümanlar yürüyerek namazı bilmiyoruz,ama 'kaza namazı' kitabımızda yer almadığı halde,hemen hemen bütün müslümanlar bu namazı biliyor ve uyguluyorlar.Bu bir çelişki değilmi? Bu durumu nasıl izah etmeliyiz diye sorulduğunda:
3-)a- Ben hiç duymadım nerden öğrendiniz kim uydurdu?
3-)b- Adı geçen meali iyi tefsir etmek gerekir.Hangi anlamda kullanılmıştır'yürüyerek namaz'
3-)c-Ayette geçen 'eğer korkarsanız' cümlesindeki korkma kelimesi hangi anlamda kullanılmıştır,ona bakmak lazımdır.
4-)d-Din işleri yüksek kurulu: Namazda,kıyam,ruku secde şarttır.Dolayısıyla 'yürüyerek namaz' olmaz.
5-)e- Namazı kıl da nasıl kılarsan kıl.Bence bu 'yürüyerek namaz' bir ayrıntıdır,üzerinde konuşulmasına bile gerek yoktur.
6-)f- 'Yürüyerek namaz' varsa 'kaza namazı'na ne gerek var
7-) g- 'Yürüyerek namaz' ayeti(bakara 239),bizim şimdiye kadar öğrendiğimiz namaz ile ilgili tüm bilgileri yeniden gözden geçirmemizi gerektirir. Bilgilerimizi yeniden formatlamalıyız.(Ben de aynı fikirdeyim)
8-)h - Ayrıntılara takılıp kalmayalım.İtikatla megul olalım.
9-) ı - Mealllerden yola çıkarak kitabımızı anlamaya kalkarsak,böyle abuk sabuk konularla uğraşırız.
Birçok dostun katılacağı bölümler olacağı gibi, katılmadığı bölümler de olacaktır.Yararlı bir fikir tartışması olması dileği ile,
Sevgi ile,
|