Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
Sevgili Dermanbeg ve hayrullah meral,benim konumum böyle.Ancak Dermanbeg"in önerisine uyabilmem pek mümkün gözükmüyor.Çünkü benim çocuklarım analarının karnından müteahhit doğdu.Yani yüksek bir yaşam standardının içinde buldular kendilerini.Aynı şekilde benimde yaşam standardım yükseldi veya bozuldu.Çünkü gençliğim yoksulluk içinde geçti,geçmişti.Belkide bundan dolayı çocuklarıma karşı bonkör davrandım.
Benim tesbit veya tahminlerime göre,Türkiyede benim gibi bol para harcayan,yani çok tüketim yapan,% 30"luk bir kesim var.Bana göre bu kesim,Türkiye pazarının veya türk ekonomisinin motoru durumunda.Bu kesim,krizden dolayı harcamalarını kısınca,piyasa iyice durgunlaştı.Bundan dolayı televizyonlarda,halkı tüketime yönlendirmek için,ayrica ve özel reklamlar yapıldı.Bu reklamları hepiniz duymuşsunuzdur ve hala da devam ediyorlar.Bu reklamları hükümet ve ekonomi çevreleri hazırladı,yaptı.Reklamlarda,halka adeta yalvariyorlar.Ne olur,alın,satın,yeyin için diyorlar.Yani insanları israf etmeye davet ediyorlar.
Ama imamlar hala,israf haramdır diye,bas bas bağırıyorlar.
60 Yaşımdayım.15 yıl evveline kadar,bir kere olsun taze ekmek yiyemedim.Çünkü bayatlayan ekmekleri çocuklarım yemiyordu.Ekmekler çöpe gitmesin diye hep ben yiyordum.Çünkü imamlar,her insan bir lokma ekmek israf etse,bu 70 milyon lokma eder.70 milyon lokma da,bilmem ne kadar ekmek eder diyordu.Ama bu arada,devletin köylüden satın aldığı buğdaylar silolarda çürüyordu.
Demem o ki,olay çok karmaşık ve çok kompleks bir olay.Bir açıdan bakınca,benim ve benim gibi çok tüketim yapan ailelerin durumunda yadırganacak bir şey yok.Ama başka bir açıdan bakarsan,biz tüketim yapmiyor,ateş biriktiriyoruz.
Benim tesbitim odur ki,Kur"an,dayanışmayı esas alan bir ekonomik veya kalkınma modeli ön görüyor.Kur"an veya hayrullah meralin dikkatimize sunduğu ayetten,en azından temel ihtiyaçlar konusunda,bütün vatandaşların eşit olması gerekiyor.Bunun için,ya asgari ücretler insanca bir düzeye çıkartılmalı,ya da sözünü ettiğim,%30"luk kesimden,ekstradan özel tüketim vergileri alınmalıdır.Halbu ki bugün,600 lira maaş alan bir insanda ekmek alırken,benim verdiğim vergi kadar vergi veriyor.Ya da başka çözümler gerekiyor.Mutlaka bunun çözümleri var veya bulunur.Ancak bilhassa türkiye gibi faşist veya ergenekoncu devletlerin işine gelmiyor.
Ben bile bu sistemi kurarım veya Kurabilirim diye düşünüyorum.Ama şimdisize bu sistemi anlatsam veya önersem,hemen homurdanmaya başlarsınız valla.
Bence Kur"an bu sorunu çözüyor.Ama zavallı din adamı veya siyasi otoriteler,bilerek veya bilmeyerek hokus pokus yapıyor.Kur"an köleliğin kaldırılmasını öneriyor veya bu çağda kölelikten söz edilemez diyerek,insanları köleliğin alasına mahküm ediyorlar.
Benim sözünü ettiğim,%30"luk kesim,Kur"an"ın dikkat çektiği "hür" kesimdir.Bu kesimin veya belli bir gelirin altında kalan kesimde,"köle"diğer bir Kur"an"ı ifade ile,yoksul kesimdir.Kur"an bu kesimlerin,resmen ve alenen bilinmesini,bilhassa istiyor,emrediyor.Örneğin,varlıklı kesime mensup,bir adam veya bir genç veya bir çocuk,yeşil kimlik sahibi,yoksul insanlarda,sarı kimlik sahibi olabilir,olmalıdır.Ve varlıklı kesime tanınmış,daha bir çok sosyal,kültürel veya siyasi farklılıklar,yani üstünlükler tanınmalıdır.Böyle bir toplum son derece dinamik ve son derece başarılı ve birbiriyle yarış içinde olur.İnsanlar,bir çok sosyal veya kültürel haklara (örneğin,seçme,seçilme hakkına)sahip olmak için azami gayreti gösterir.v.s.v.s.Var mı,bi itirazınız?
Selam ile.
|