Şu da emredildi: Yüzünü dine bir Hanif olarak çevir. Sakın müşriklerden olma.
Yunus Suresi 105
Ben bir Hanif olarak yüzümü gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Müşriklerden değilim ben.
Enam Suresi 79
İbrahim ne bir Yahudi idi, ne de bir Hıristiyan. O sadece hanif bir müslümandı. O müşriklerden değildi.
Ali İmran Suresi 67
Şu da kuşkusuz ki, İbrahim başlıbaşına bir ümmetti; bir Hanif olarak Allah'ın önünde eğiliyordu. Müşriklerden değildi.
Nahl Suresi 123
De ki Allah doğrusunu söylemiştir / vaadinde sadıktır.Haydi artık Hanif olarak İbrahim'in Milleti'ne uyun! Müşriklerden değildi o.
Ali İmran Suresi 95
Allah'a ortak koşmadan, Hanifler olarak... Allah'a ortak koşan kişi, gökten düşmüş de kendisini kuşlar kapışıyor veya rüzgar onu uzak bir yere fırlatıp atıyor gibidir.
İzninizle başka bir pencereden bakacağım konuya...
Domuz eti yiyen ateist, müslüman olduğunda domuz eti yemekten vaz geçecek. Vazgeçmezse neolur?
Kedi eti yiyen budist, müslüman olduğunda Kedi eti yemeğe devam edebilirmi? yemeğe devam ederse ne olur?
Çekirge yiyen müslüman , çekirge yemeyen müslümana ' Bizim dinimizde çekirge yemek caizdir.Neden yemiyorsun sen müslüman değilmisin' diye sorabilirmi ? sorduğunda da ' Türk gelenek göreneğinde, kültüründe çekirge yemek yoktur' diye cevap veren, çekirge yemeyen müslümanın haklılığı varmıdır?
"Domuz eti yiyen ateist, müslüman olduğunda domuz eti yemekten vaz geçecek. Vazgeçmezse neolur?"
Günahkar olur,günahta ısrar ederse Allaha imanına şirk karıştırmış ve patronunu dinlemediğinden işinden atılma durumuna gelmiş işçi konumuna düşer.
Kedi eti yiyen budist, müslüman olduğunda Kedi eti yemeğe devam edebilirmi? yemeğe devam ederse ne olur?
Aslında Kuranda yenilmesi gereken hayvanlarla ilgili bazı ilkeler var.Ancak birçoğumuz yolun başında olduğumuzdan bu konuda çıkarım yapmakta zorlanıyoruz.Esasta insanlar arasında av hayvanları ve eti yenilecek hayvanlar konusunda genel bir konsesüs oluşmuş ve rabbimiz bu konsesüse binaen bize (domuz eti ve diğer yasaklananlar hariç),uymamızı ister gibi bir anlam çıkarıyorum.Yine de ihtiyatlı davranarak canlı olarak domuzdan başka yasaklanan hayvan olmadığı için kesin hükümlere varmak istemiyorum.
Bu açıdan kedi yada kelb eti yiyen müslümanlara,ikna edebilirsem ve onlara ulaştırabilirsem örfümde varolanı tavsiye etmeyi yeğlerim,mecbur kalmadıkça onların yediklerini de asla yiyemem.
Yani vetejeryan olmayı,böyle varlıkları yemeye tercih ederim.
__________________ "Bir kavme olan kininiz sizi adaletten ayırmasın.."
Örfümüzde çekirge eti yemek yok ama bütün mezheplerde çekirge eti yemek caiz. Bu durumu neyle açıklayacağız?
Tatar ve müslüman birisinin örfünde amca kızı ile evlenmek kesinlikle yoktur ama müslümanın amca kızı ile evlenmesi caiz olabiliyor.Bu durumu neyle açıklayacağız?
Gelenek,görenek,örf ,adet zaman içinde mutlak değişir.
Haram olan şeyler asla değişmez.( Örn: Anne, kızardeş,teyze, hala, kaynana,sütanne, sütkardeş ile evlilikler, leş, kan, domuz eti yemek gibi )
müslüman bi insan şirksiz bir allah inancı var hayvanı keserken allahın adını anmayı unuttu(birde tavuklar için düşünün bir anda yüzlerce kesiliyor) bu hayvanlar harammı?..
günahkar arada şirkede giren ama bundan haberi olmayan müslüman olduğunu zanneden biri hayvanı keserken üzerine allahın adını andı bu hayvan harammı?..
müşrik biri imanın islamın gereklerini yerine getirmiyor inanmıyor bu tip şeylere ama toplumsal zorunluluktan dolayı kurban bayramında kurban kesiyor ve üzerine allahın adını anıyor bu hayvan harammı?
kafir allahı inkar eden biri allahın adını anmadan ticaret amaçlı kesti ve sattı.. bu harammı?
kafir bir insan hayvanı keserken bu hayvanı şunun için kesiyorum bunun adına kesiyorum dedi ve kesti bu harammı?...
son olarakda müslüman olduğunu zanneden biri türbede vekil karşılamada kabirde yeni bir ev araba aldığında vb. şeylerde allahı anarak kesti bu harammı?
şunlar şunlar dışında haram edilmiş bir şey bulamıyorum...
biz haramları biliriz... gerisini miden kaldırıyosa ye...
Haram olan yiyecekler: 6/1452/173 16/115O, size sadece leş, kan, domuz eti ve ALLAH'tan başkası adına kesileni haram kılmıştır. Her kim (bunları yemeye) mecbur kalırsa, (suistimal yolunu) aramamak ve sınırı aşmamak koşuluyla günah işlemiş olmaz. ALLAH Bağışlayandır, Rahimdir.
Leş
Akıtılmış kan
Domuz eti
Allahtan başkası adına adanmış hayvan
Yukarıdaki dört maddenin dışında haram kılınan bir madde yok 6/145De ki: "Bana vahyedilende, yiyen birisi için şunların dışında haram edilmiş bir madde bulamıyorum: (1) Leş, (2) akıtılmış kan, (3) domuzun eti –ki pistir–, (4) ALLAH'tan başkasına sapıkça adanmış yiyecekler."
Helal olan yiyecekler: 5/4
Temiz olan yiyecekler helal 5/4
Bize bildirilenler dışındaki çiftlik hayvanları helal 22/30
İşte öyle. Kim Allâh'ın yasaklarına saygı gösterirse, o (hareketi), Rabbinin yanında kendisi için iyidir. Size (âyetlerle) oku(nup açıkla)nanlar dışındaki hayvanlar sizin için helâl kılınmıştır. Artık o pis putlardan ve yalan sözden kaçının.
__________________ Artık kim tağutu tanımayıp Allah'a inanırsa, o, sapasağlam bir kulpa yapışmıştır; bunun kopması yoktur.
SORU:
Helal et konusu çok kafamı karıştırıyor. Maide suresi 3’üncü ayette,
Allah’tan başkası adına kesilenlerin murdar olduğu belirtilmiştir. Aynı
surenin 5’inci ayetinde ise kitap ehlinin yiyeceklerinin helal olduğu
vurgulanıyor. Bildiğim kadarıyla Avrupa ve Amerika’da hayvanı önce
şokluyor, sonra kesiyorlar. Bu hayvanın eti helal mi? Ayrıca “Allah’tan
başkasının adıyla kesilenler” ifadesini nasıl yorumlamak lazım?
Yabancılar besmele çekmeden kestikleri için Allah adına kesilmediği
anlamı çıkar mı? Helal et kavramı tam olarak nedir? (Turcan Uralkan)
CEVAP:
Helal et nedir biliyor musunuz? Kur’ân-ı Kerîm’in yasakladığı etler
dışındakilerdir. Kur’ân’da yasaklanan et ürünleri şunlardır: Kendi
kendine ölmüş hayvan, domuz eti, Allah’tan başka bir tanrı adına
kesilen hayvan ve akıtılmış yani dışarıya akmış kan. İşte bunları yemek
haramdır. Kitap ehli bir kimsenin kestiği helaldir. İnsanlar kendi
kendine Kur’ân’ın helal kıldığını yasaklayamaz. Bu çok büyük bir cüret
olur, saygısızlık olur. Hristiyan’ın besmele çekmesi beklenemez.
Besmele Allah’ın varlığını kabul etmek demektir. Hristiyan Allah’a
inanır. Kiliseye giden, İsa’ya inanan ve Allah’a kendi dinine göre
ibadet eden insanı müşrik saymak Kur’ân düşüncesine aykırıdır.
Kur’ân’da müşrik kadınla evlenmek yasakken kitap ehli kadınla evlenmek
caizdir.
Hayvanı kesmeden önce şoklamaya gelince, bunun amacı
hayvana acı çektirmemek ve kesim işini çabuklaştırmaktır. Hayvan
kesilirken bir damarını kıpırdatacak olsa da yine eti yenir. Ava
çıkanlar hayvanı vurur. Silahla vurulan hayvanların, kuşların eti
yeniyor. Şoklama da bir çeşit silah sayılır. Ayrıca şoklamanın ardından
hayvan zaten kesiliyor. Aslında bu helal et furyasını çıkaranların
çoğu, bu işlerle uğraşan, et satan ticaretçilerdir. Hristiyan’ın
kestiği haram olacak ki adam kendi etlerini satsın. Ama onların
kendilerinin kestiklerini iddia ettikleri hayvanlar da yine Hristiyan
kesimhanelerinde kesilmiş hayvanlardır. Kanmayın bu din sömürücülerine.
Dinin amacı insanların yolunu daraltmak değil, maddi ve manevi
sağlıklarını korumaktır. Şoklanarak çabucak kesilmiş hayvanların etleri
kontrol altındadır, sağlık açısından daha yararlı olabilir. Temiz,
sağlığa zararsız etleri haram etmeye kimsenin hakkı yoktur.
__________________ O halde yüzünü, Allah'ı bir tanıyarak dine, Allah'ın insanları üzerine yaratmış olduğu fıtratına doğrult. Allah'ın yaratışında değişiklik bulunmaz. Dosdoğru din budur. Fakat insanların çoğu bilmezler.
Sizin yetkiniz yok foruma yeni mesaj ekleme Sizin yetkiniz yok forumdaki mesajlara cevap verme Sizin yetkiniz yok forumda konu silme Sizin yetkiniz yok forumda konu düzenleme Sizin yetkiniz yok forumda anket açma Sizin yetkiniz yok forumda ankete cevap yazma