Şu da emredildi: Yüzünü dine bir Hanif olarak çevir. Sakın müşriklerden olma.
Yunus Suresi 105
Ben bir Hanif olarak yüzümü gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Müşriklerden değilim ben.
Enam Suresi 79
İbrahim ne bir Yahudi idi, ne de bir Hıristiyan. O sadece hanif bir müslümandı. O müşriklerden değildi.
Ali İmran Suresi 67
Şu da kuşkusuz ki, İbrahim başlıbaşına bir ümmetti; bir Hanif olarak Allah'ın önünde eğiliyordu. Müşriklerden değildi.
Nahl Suresi 123
De ki Allah doğrusunu söylemiştir / vaadinde sadıktır.Haydi artık Hanif olarak İbrahim'in Milleti'ne uyun! Müşriklerden değildi o.
Ali İmran Suresi 95
Allah'a ortak koşmadan, Hanifler olarak... Allah'a ortak koşan kişi, gökten düşmüş de kendisini kuşlar kapışıyor veya rüzgar onu uzak bir yere fırlatıp atıyor gibidir.
Katılma Tarihi: 06 temmuz 2005 Yer: Turkiye Gönderilenler: 96
Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
selam,
Kurana aykırı bir inanç olduğu vurgulandığı halde neden bu derece elimizde ne bilimsel ve ne de dinsel herhangi bir kanıt bulunmamasına rağmen NAZAR konusuna şüpheci yaklaşıyoruz!
Bir insanın doğruya doğru demesi için daha neyi görmesi gerekir bilemiyorum
1- Kuranda olmadığı hatta kuran anlayışına tamamen ters düştüğü ortada
2-Bilimsel herhangi bir kanıtı yok...Bilimsel denilebilecek tek şey özel eğitimli birilerinin yaptığı ekstrem olaylar...
3-Dünya bilim literatüründe bu derece yaygın olduğu düşünülen bir konuda neden tek bir araştırma bile yok! Ki varsa bunu saygın bilimsel yayın organlarında(örn. science) olduğunu kanıt olarak getirebilirsiniz...
4-BU inanışın toplumda gruplaşmayı, başına gelenlerden başkalarını sorumlu tutmayı, Allah 'ın dilemesi dışında ve insanların iradesi dışında birilerinin birilerine zarar vermesi gibi bir çarpık anlayış doğurmakta olduğu açıkça ortada iken bu inancı sorgulamak yerine doğruluğunu ispata çalışmak ne derece bir suç acaba?
5-Kesin olmayan bir konuda hala inançlı olmak(!), kurana aykırılığı ortada iken hala inanmayı sürdürmek, Allah' ın ayetlerine karşı cephe almak, kuşkulu bilgiyi yaymak ne derece bir suç acaba?
6-Allah hakkında bilgimiz olmayan şeyi ona iftira olarak dizmek, bu kitaba göre kurtuluşa ermeyi engelleyen bir suç(16/116)....Hala konunun şirk boyutunda olduğunu görmemek konusunda ısrar edenlerin-üstelik sadece kuran inanırı olduğunu söylediği halde- takındığı tutumu üzücü buluyorum...
"42Şura/30-“Başınıza gelen her türlü musibet(bela, kötülük, olumsuzluk), sizin kendi ellerinizin işlediklerinden kaynaklanmaktadır. Allah, çoğunu da affetmektedir.” 4/79-“Sana gelen her iyilik, bil ki Allah ‘tan ‘dır. Sana gelen her kötülük de, kendindendir…” Bu ayetlere göre, insanı derinden etkileyen her türlü olay, BÜYÜ, UĞURSUZLUK, ŞANSSIZLIK, KADER, BURÇ, MUSKA VEYA NAZAR kaynaklı değildir. Kendi yaptıklarımızdan dolayıdır. Allah ‘ın bilgisi ve kontrolü dışında hiçbir şey gerçekleşmez-6En’am/59 "
Nazara inanmakla yukarıdaki ayetleri yalan saymış oluyoruz..Ayrıca Alah dışında gizil güçlerin hayatı kontrol ettiğini söylemiş oluyoruz..Oysa tek kontrol merkezi var o da Allah'tır....
Hem ayetleri yalan saymakla(6/21-24 16/116), hem kuranda aksi geçtiği halde din konusunda bir iddada bulunmak, buna inamakla ve hem de Allah 'ın gücüne benzer gizil güçlerin olduğuna inanmakla NAZARA İNANMAK, ALLAH 'A ŞİRK KOŞMAKTIR!
YANİ MESELE SADECE FİKİRSEL BİR AYRILIK DEĞİL İNANÇSAL BİR AYRILIKTIR....
__________________ Allah temiz akıl sahiplerini sever!
Katılma Tarihi: 31 mart 2005 Yer: Germany Gönderilenler: 380
Selam
6-Allah hakkında bilgimiz olmayan şeyi ona iftira olarak dizmek, bu kitaba göre kurtuluşa ermeyi engelleyen bir suç(16/116)....Hala konunun şirk boyutunda olduğunu görmemek konusunda ısrar edenlerin-üstelik sadece kuran inanırı olduğunu söylediği halde- takındığı tutumu üzücü buluyorum..(erdemli)
Kardeşim yerden göğe kadar haklısın ama gel gör ki zaaflarımız bir türlü yakamızı bırakmıyor.
Gelenekten öğrendiğimiz bir çok şeyi kuranla tanıştıktan sonra elimizin tersiyle bir kenara atarken maalesef bu konularda bir çok kişinin ayağı tökezliyor. Nazar inancını hiç kimse ilk önce kurandan öğrenmedi
Ya kimden elbetteki çevremizdeki insanlardan . Sonra kalkıyoruz bu safsatayı kurana onaylatmak için ilgisiz ayetleri bu inanca dayanak yapıyoruz.
Bakın size bir örnek
Sizi diğer forumlardan takip ediyorum! Konulara akılcı yaklaşıyorsunuz! Ama siz de biliyorsunuz ki her insanda olan önyargı sizde de var! Arapça bilginiz yeterli mi değil mi, yanınızda bulunmadığım için bilemem ama siz şu ayeti nasıl çevirirdiniz?
68/51 Mesajı işittikleri zaman, inkarcılar
neredeyse seni gözleriyle yiyeceklerdi. "O, delidir!" diyorlardı.
وان يكاد الذين كفروا ليزلقونك بابصارهملما سمعوا الذكر ويقولون انه لمجنون
Basar=göz, görme, kalp gözü, idrak vb. anlamlarına gelir ... Putdüşmanı gibi başka anlam çıkartacak mısınız bunlardan ayrı bilemem! Ayette, mesajı işiten kafirlerin bakışlarını kullandıklarını yazıyor! Açık yani!
Peşin hükümlü olmayın! Neden derseniz, bakışlarıyla etkileyen canlılar vardır yeryüzünde! Örneğin babam (ki 53 yaşında) anlatır durur hep, "falan köyde bir garip adam vardı, birisinin meyvasına (nazarî) baksa ağacı kuruturdu, hayvana baksa hayvan ölürdü ... derdi! Bu tip insanlar belkide çoktur! Biraz dışa açılsak diyordum hani!!! (ismiönemli değil)
Bu şahıs sadece kuran diyen birisi .Gelenekçileri atalar dinine uyuyorsunuz diye yerden yere vuruken bu konuda kalkıp babasının anlattığı ne idüğü belirsiz safsatayı burda kuran adına zikretmesi apaçık bir çelişki değil mi ?
Katılma Tarihi: 06 temmuz 2005 Yer: Turkiye Gönderilenler: 96
selam,
Bence bu tutumun kaynağı sanıldığı gibi geleneksel bakış açısıından kurtulamamak...
Sorgulayıcılığı belli noktalarda işleten sadece kuran sözcüleri, mesele temel dinsel meselelere gelince çuvallayabiliyorlar...
Ben, bundan önce de tartışılan nazar ve buna benzer meselelerin sıradan olmadığını, nazara inanan birinin müslüman olamayacağına dikkat çekmek için yazdım..
Umarı mesaj gereken yerlere ulaşmıştır....
__________________ Allah temiz akıl sahiplerini sever!
Katılma Tarihi: 08 ocak 2006 Yer: Turkiye Gönderilenler: 7
slm nazar gibi uydurma ve kesinlikle allahın ayetlerine aykırı bi inancı dine sokup,bundan korunmak için girişimlerde bulunan müşrikler elbette olacaktır.dediğiniz dualar kuranın hangi ayetleridir acaba? allah hangi ayetlerde, nazardan korunmak için ne demiş? yoksa okunan dualar da bir uydurmayı meşrulaştırmak için başka bir uydurma olmasın? dediğiniz dua yüzünde sivilce olup bundan kurtulmak sivilce dua okuyan,evime hırsız girmesin diye hırsızdan korunma duası okuyan insanalrın davranışına döndü.nazar boncuğu da takmak gerekir mi acaba? allah :
25/55. Tanrı'yı bırakıp kendilerine yarar ve zarar sağlayamayacak şeylere
ibadet ediyorlar. Kafirler, (asıl) kendi rabbine karşı (şeytana) arka çıkandır.
na zara inanmak kuran ayetlerine ters düştüğü ve allahı dinde devredışı bıraktığı için kesinlikle şirktir ve şirk koşanlar müşriktir ii günler
Kurana aykırı bir inanç olduğu vurgulandığı halde neden bu derece elimizde ne bilimsel ve ne de dinsel herhangi bir kanıt bulunmamasına rağmen NAZAR konusuna şüpheci yaklaşıyoruz!
Bir insanın doğruya doğru demesi için daha neyi görmesi gerekir bilemiyorum
1- Kuranda olmadığı hatta kuran anlayışına tamamen ters düştüğü ortada
2-Bilimsel herhangi bir kanıtı yok...Bilimsel denilebilecek tek şey özel eğitimli birilerinin yaptığı ekstrem olaylar...
3-Dünya bilim literatüründe bu derece yaygın olduğu düşünülen bir konuda neden tek bir araştırma bile yok! Ki varsa bunu saygın bilimsel yayın organlarında(örn. science) olduğunu kanıt olarak getirebilirsiniz...
4-BU inanışın toplumda gruplaşmayı, başına gelenlerden başkalarını sorumlu tutmayı, Allah 'ın dilemesi dışında ve insanların iradesi dışında birilerinin birilerine zarar vermesi gibi bir çarpık anlayış doğurmakta olduğu açıkça ortada iken bu inancı sorgulamak yerine doğruluğunu ispata çalışmak ne derece bir suç acaba?
5-Kesin olmayan bir konuda hala inançlı olmak(!), kurana aykırılığı ortada iken hala inanmayı sürdürmek, Allah' ın ayetlerine karşı cephe almak, kuşkulu bilgiyi yaymak ne derece bir suç acaba?
6-Allah hakkında bilgimiz olmayan şeyi ona iftira olarak dizmek, bu kitaba göre kurtuluşa ermeyi engelleyen bir suç(16/116)....Hala konunun şirk boyutunda olduğunu görmemek konusunda ısrar edenlerin-üstelik sadece kuran inanırı olduğunu söylediği halde- takındığı tutumu üzücü buluyorum...
"42Şura/30-“Başınıza gelen her türlü musibet(bela, kötülük, olumsuzluk), sizin kendi ellerinizin işlediklerinden kaynaklanmaktadır. Allah, çoğunu da affetmektedir.” 4/79-“Sana gelen her iyilik, bil ki Allah ‘tan ‘dır. Sana gelen her kötülük de, kendindendir…” Bu ayetlere göre, insanı derinden etkileyen her türlü olay, BÜYÜ, UĞURSUZLUK, ŞANSSIZLIK, KADER, BURÇ, MUSKA VEYA NAZAR kaynaklı değildir. Kendi yaptıklarımızdan dolayıdır. Allah ‘ın bilgisi ve kontrolü dışında hiçbir şey gerçekleşmez-6En’am/59 "
Nazara inanmakla yukarıdaki ayetleri yalan saymış oluyoruz..Ayrıca Alah dışında gizil güçlerin hayatı kontrol ettiğini söylemiş oluyoruz..Oysa tek kontrol merkezi var o da Allah'tır....
Hem ayetleri yalan saymakla(6/21-24 16/116), hem kuranda aksi geçtiği halde din konusunda bir iddada bulunmak, buna inamakla ve hem de Allah 'ın gücüne benzer gizil güçlerin olduğuna inanmakla NAZARA İNANMAK, ALLAH 'A ŞİRK KOŞMAKTIR!
YANİ MESELE SADECE FİKİRSEL BİR AYRILIK DEĞİL İNANÇSAL BİR AYRILIKTIR....
Nazar inanışı da diğer boş hurafeler gibi BATIL İNANÇ olarak adlandırılır günlük konuşmalarda. Hem batıl deriz, hem de inanırız, daha baştan saçmalığı belli aslında.
Bence en büyük problem, insanların dinlerini Kuran'dan öğrenmemeleri ve hayatta sahip oldukları her türlü inancı Kuran ekseninde sorgulamamaları. Ben Kuran okuyup nazara inananlardan bahsetmiyorum, müslümanım deyip gerisini boşlayan ve batıl inançlar içinde yüzenlerden bahsediyorum. Bu kişilerin evleri,işyerleri boy boy nazar boncuğuyla doludur. Ne kadar korkunç bir şey aslında değil mi, resmen bir taşın korumasına sığınmak...
Çok değil 5-6 ay önce ben de aynen böyleydim. Bir akşam Kuran okuyup düşünürken gözüm duvardaki koca nazar boncuğuna takıldı ve dehşete kapıldım, ben niye astım bunu buraya diye. O gece evden en az 5 tane, ertesi gün işyerinden de bir o kadar nazar boncuğunu çöpe yolladım. Şimdi, nerede nazar boncuğu görürsem uyarımı yapmaya çalışıyorum, elimden geldiğince anlatıyorum. Başarılı olduğum zamanlar olduğu gibi, deli muamelesi gördüğüm de oluyor doğrusu.
Hepinizi kutlarım arkadaşlar güzel yazılar olmuş,en doğrusu yarattılkarının tumünün serrınden Allaha sığınırım demek değil mi?Yani felak ve nas okumak,Allaha sığınmak tüm belalardan.Eger nazar Kuranda geçseydı yani böyle kötu bir etkının varlığı herhaldekı en uygun yer Felak ve Nas surelerınde gecerdı,ama yok.
Gözlerıyle devirme bence yanlış anlaşılıyor,bu mecazı ve onların kinlerını anlatmak için kullanılmış,eger gercek bir etkı olsaydı,Felak ve Nas'ta gecerdi.
Nazar ve nazar boncuğu ve bunlarla ilgili uygulamalar bidat sızlerınde belırttığı gıbı ...
Ama bu bıdatlar toplımdan nasıl sılınır bilmiyorum bız bıle toplum içinde bu konularda uyarı yapmaktan,konuşmaktan, geleneğin tabularını tartışmaya açmaktan çekınırken?
O inkâr edenler Zikr(Kur'ân)'ı işittikleri zaman, neredeyse seni gözleriyle devireceklerdi. "O mecnundur" diyorlardı.kalem/51
Allah, gözlerin hainliğini ve kalblerin gizlediğini bilir mümin/19
Bazı insanlar diğerlerinin bakışlarından etkilenebilir veya bu bakışların insanlar üzerinde etkisi olabilir.sanırım bebekler falan bundan daha fazla etkileniyor.ama bundan korunmanın yolu nazar boncuğu mudur değil midir orası tartışılabilir.belki ufak da olsa bir etkisi olsa bile tamamen koruma sağlayacağını sanmam.
O inkâr edenler Zikr(Kur'ân)'ı işittikleri zaman, neredeyse seni gözleriyle devireceklerdi. "O mecnundur" diyorlardı.kalem/51 Allah, gözlerin hainliğini ve kalblerin gizlediğini bilir mümin/19.
Bu ayeti hurafe/put inanırları(nazar ve benzeri maddeleri yardım aracı olarak gören ve inananlar) kanıt olarak getiriyorlar. Ayeti inceleyelim
1- Eğer nazar varsa kimin etkisi değiyormuş(KAFİRLERİN)
2-Bu inkarcılar ne zaman bu hisselere kapılıyor? (ZİKİRİ KURAN'I İŞİTTİKLERİNDE)
3-İnkar edenlerin içine girdikleri bu çirkefçe tavır amacına ulaşabilmiş mi? (NEREDEYSE SENİ GÖZLERİYLE DEVİRECEKLERDİ. ifadesiyle görüyoruz ki ulaşamamış)
Azure Yazdı:
Bazı insanlar diğerlerinin bakışlarından etkilenebilir veya bu bakışların insanlar üzerinde etkisi olabilir.sanırım bebekler falan bundan daha fazla etkileniyor.ama bundan korunmanın yolu nazar boncuğu mudur değil midir orası tartışılabilir.belki ufak da olsa bir etkisi olsa bile tamamen koruma sağlayacağını sanmam.
Nazar boncuğunun nasıl bir etsikisi olabilir; böyle ufakta olsa bir koruma sağladığı hangi bilimsel yayında yayınlanarak bize iletildi ki nazar boncuğu kullanımına ve nazar inancına ışık yakıyorsunuz?
Sizin yetkiniz yok foruma yeni mesaj ekleme Sizin yetkiniz yok forumdaki mesajlara cevap verme Sizin yetkiniz yok forumda konu silme Sizin yetkiniz yok forumda konu düzenleme Sizin yetkiniz yok forumda anket açma Sizin yetkiniz yok forumda ankete cevap yazma