Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
Selam selam//
Cevaplar için çok teşekkürler. Yanlışlıkla bir ayeti anlamadığımı fark ettirdiniz. Şu anda da nasıl anlayacağım konusunda bir karara ulaşamadım..
Rum 39 un İki şekli mevcut.. birincisinde faizle para alandan bahsediliyor..
Örnek:
İnsanların malları içinde artsın diye verdiğiniz faiz, Allah yanında artmaz. Allah'ın rızasını dileyerek verdiğiniz zekata gelince, işte onlar, malları kat kat artmış olanlardır. (Elmalılı)
İkinci versiyonda ise faizle para verenden bahsediliyor
Örnek :
Şunu unutmayın: Başkalarının mallarıyla artış sağlasın diye faize verdiğiniz para, zahiren fazlalaşsa da Allah’ın nezdin de artmaz.Ama Allah’ın rızasını arzulayarak verdiğiniz zekâtlar,O’nun nezdinde bereketlenir.İşte böyle yapanlar ödüllerini kat kat artırırlar (S. Yıldırım)
Bence mealler birbirine hiç de benzemeyen şeyler söylüyor. Kurancadan anlayanlar bu konuya bir cevap getirebilir mi ? Ayette faizden mi , faize verilen paradan mı bahsediliyor..Yoksa ayetin aslından her ikisi de mi çıkıyor ?
..
Alperen kardeş aklımızı kullanıp , bir düşünmemizi sorgulamamızı istemiş. Alperen kardeşin üslubunu bilirim. Çoğu konuda aynı tavrı ben de alırım .. ancak şu ayet sanki bunu yapmayın der gibi. O yüzden çekiniyorum aslında. Uğraşırsam helal görecek çok yol bulacağıma eminim.
O ribayı yiyenler, şeytanın bir dokunuşla çarptığı kişinin kalkışından başka türlü kalkamazlar. Bu böyledir, çünkü onlar, "Alış-veriş de riba gibidir." demişlerdir. Oysaki Allah, alış-verişi helal, ribayı haram kılmıştır. Bakara(275)
Kuran üslubundan benim bildiğim: Allah’ın pek emri-vakilerle bir konuyu açıklamadığı. Ancak faizde bu durum farklı. Riba konusunda düşünmeye , tartışmaya çağırmak yerine.Benim anladığım "Yeter , biz haram kıldık, tartışma çıkartmayın" demesi var. Bu nedenle de bu konuyu sorgulamaktan ve tartışma çıkarmaktan çekindiğimi açıkça söyleyebilirim.
Tek kaynak Kuran olduğuna göre bu 6 ayetten bi sonuca ulaşmamız gerekiyor diye düşünüyorum.
Sevgiyle,
|