Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
Bir Kur'an Kavramı olarak Zekat'ın aşağıdaki açıklama ve tanımından tatmin oldum. paylaşıyorum :
ZEKÂT KURAN'DA "ARINMA" OLARAK KULLANILMIŞTIR
Gelenekçi Müslümanlar aynı salat gibi Kuran'da zekâtın da hiç geçmediğini yani Kuran'ın eksik olduğunu savunurlar ve bu eksikliği alimlerin kararlarıyla ve hadislerle doldurmaya çalışırlar. Kişinin malının kırta birinin fakire dağıtılması hadislerden dinimize girmiş, Kuran'da hiçbir dayanağı bulunamayan başka bir yalandır. Kuran'da zekât kelimesi "saflık, arınma, arındırma" olarak kullanılmıştır ve hadis kitaplarını Allah'ın kitabına şirk koşanlar bir varsayıma inanmaktadırlar. Kazancından başkalarına vermek inananlar için emredilmiştir fakat bu kelime "zekât" değil "anfak" ve "sadaka"dır.
Zekât sözcüğünün sözlük anlamları:
زكى : arttı, çoğaldı; gelişti, büyüdü / ve meyve verdi; arındı; arındırma, saflık; zekât
Genelde zekât kelimesinden önce kullanılan fiilin sözlük anlamları:
اتى : gelmek; izlemek; çıkarmak, yaymak; göstermek; arttırmak; üretmek; ödemek.
Kul innemâ ene beşerum mislüküm yûhâ ileyye ennemâ ilâhüküm ilâhüv vâhıdün festekıymû ileyhi vestağfirûh ve veylül lil müşrikîn. Ellezîne lâ yü'tûnez zekâte ve hüm bil âhırati hüm kâfirûn. 41:06-07 De ki: "Ben ancak sizin gibi bir insanım. Bana ilahınızın bir tek ilah olduğun vahy olunuyor. Artık O'na yönelin, O'ndan mağrifet dileyin. Ortak koşanların vay haline! Onlar ZEKATI VERMEZLER; ahireti de inkar edenler onlardır."
Bir müşrik zekât verirse bu onun ahirete inandığını mı gösterecek? Bu âyeti Kuran ışığında inceleyeceğiz.
Peygamber Niye Gönderilmiştir?
02:129 Ey Rabbimiz! Onlara içlerinden senin ayetlerini kendilerine okuyacak, onlara kitap ve hikmeti öğretecek, ONLARI TEMİZLEYECEK ( yuzakkihîm ) bir peygamber gönder. Çünkü üstün gelen, her şeyi yerli yerince yapan sensin.
03:164 Andolsun ki içlerinden, kendilerine Allah'ın âyetlerini okuyan, ONLARI TEMİZLEYEN / ARINDIRAN ( yuzakkihîm ), kendilerine kitap ve hikmeti öğreten bir Peygamber göndermekle Allah, müminlere büyük bir lütûfta bulunmuştur. Halbuki daha önce onlar apaçık bir sapıklık içindeydiler.
Allah Kimleri Arındırmayacak?
02:174 Allah'ın indirdiği kitaptan bir şey gizleyip, onu az bir pahaya değişenler yok mu, işte onların yiyip de karınlarını doyurdukları, ateşten başka bir şey değildir. Kıyamet günü Allah ne kendileriyle konuşur ne de ONLARI TEMİZE ÇIKARIR (yuzakkihîm). Orada onlar için can yakıcı bir azap vardır.
03:77 Allah'a verdikleri sözü ve yeminlerini az bir bedelle değiştirenlere gelince, işte bunların ahirette bir payı yoktur. Kıyamet günü Allah onlarla konuşmayacak, onlara bakmayacak ve ONLARI TEMİZE ÇIKARMAYACAKTIR (yuzakkihîm). Onlar için acı bir azap vardır.
Allah gerçek mesajı saklayıp bunu az bir bedel karşılığında satan riyakarları arındırmayacak. Gerçekten de mesaj bir dolu yalanın altında kalmış, üstü bir yığın uydurma hurafelerle örtülmüştür. Bunların nedeni ise yasak olduğu halde toplanan hadislerdir. Zekâtı hadislerde anlatılan zekât olarak düşünürsek Kuran'da hiçbir detayını bulamayız fakat arındırma, arınma olarak düşünürsek tüm detayıyla açıklandığını görürüz. Aynı şey salat için de geçerli. Dua olarak düşünürsek hiçbir kanıta rastlayamayız fakat bağlılık, sadakat, bağlı olmak, yakından izlemek olarak alırsak tüm detayını bulabiliriz. Kuran'da zaten "dua" kelimesi vardır. Edilmesi gereken dua da odur ve her yerde edilebilir.
Peki arındırmamız gereken nedir? Şems suresi bu soruya cevap veriyor:
91:07-10 Nefse ve ona bir takım kabiliyetler verene, sonra da ona iyilik ve kötülükleri ilham edene yemin ederim ki, nefsini kötülüklerden arındıran ( zekahe ) kurtuluşa ermiştir, onu kötülüklere gömen de ziyan etmiştir.
Alıntı : www.gercekislam.com / Not: Alıntı yapılan Projede paylaşmadığım ve tatmin olmadığım bilgilerde mevcuttur. Ancak Zekat konusunu apayrı tutuyorum ve yukarıdaki açıklamanın beni tamamıyla tatmin ettiğini, "Zekat" ile "İnfak Etme" kavramlarının tamamıyla birbirinden ayrı kavramlar olduğunu ve "Zekat" kavramının -yüzakkihim/zekahe-Arınma/Temizlenme yolu ile derece alma anlamı içerdiğine kanaat getirdim. Bu çalışmadan dolayı teşekkür ediyorum.
__________________ "Bak işte günler!Biz onları insanlar arasında dolandırır dururuz. Allah bu sayede iman edenleri bilecek, sizden tanıklar edinecektir."3:140
--BLOG--
|