Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
Bir soruya 14 eylül tarihli VATAN’da Süleyman Ateş’in verdiği cevap aklımı karıştırdı. Çünkü soru, işçi haklarıyla ilgili; Süleyman Ateş, köle haklarından söz ediyor.
Kuran müfessiri Süleyman Ateş’e göre ellerinizin altındaki (köleler) demek olan ma meleket eyman üküm köşe yazarı Süleyman Ateş’e göre (emrinizin) altındaki işçiler olup çıkmış...
İşçi, köle midir?
Benim bildiğim, köle insanın kulu demek. Allah’ın dininde insana mı kul olunur, Allah’a mı?
Süleyman Ateş dün (14 eylül) de Ahzab 59’ın farz ilan ettiği cilbabın tesettür olduğunu öne sürüyordu. Ve tesettürü Kuran yorumlarında namus diye pazarlıyor. Ama cilbabın cariyelere yasak olduğunu söylüyor.
Bu durumda Yüce Allah cariyelerin namussuz olmasını mı istiyor?
Anlamıyorum. Ve düşündükçe anlamadığım sorular artıyor. Örneğin, iddiaya göre bir müminin cariyesiyle nikahlı olmadığı halde sevişmesi caizmiş. Osmanlılarda halifeler cariyleleriyle nikahsız yatarmış.
Caiz midir sahiden?
Nisa 24’e verilen meal geliyor aklıma:
Savaşta tutsak olarak ellerinize geçen cariyeler müstesna, evli kadınlarla evlenmeniz de haramdır... (Süleyman Ateş)
Evli cariyenizin kocası İnsan Hakları Mahkemesine baş vurursa size nolur; İslama nolur?
Lütfen görüşlerinizi bildirip anlamama yardım edin. Mümkünse ilgili ayetleri anarak. Teşekkürler ve
sevgi ile, Hasan Akçay
CEVAP: “Allah’a kulluk edin, O’na hiçbir şeyi ortak koşmayın, ana babaya, akrabaya, öksüzlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yanınızdaki arkadaşa, yolcuya, ellerinizin (emrinizin) altında bulunanlara iyilik edin. Allah, kurumlu, böbürlenen insanları sevmez” (Nisâ: 98/36)...
Kişinin emri altında çalıştırdığı işçilere, hizmetçilere iyi, şefkatli davranması Kuran’ın emridir. Peygamberimiz de, “Emriniz altında bulunan hizmetliler, işçiler sizin kardeşlerinizdir. Allah onları sizin emriniz altına vermiştir. Yediklerinizden onlara da yediriniz, giydiklerinizden onlara da giydiriniz. Onlara ağır işler teklif etmeyiniz. Eğer ederseniz onlara yardım ediniz” (Buhari, İman: b. 22; Müslim, Eyman: b. 10) buyurmuştur. Peygamberimiz, ayrıca ölüm hastalığında dahi hizmetçilere, zayıflara iyilik edilmesini tavsiye etmiş, “Namaza dikkat ediniz! Namaza dikkat ediniz! Elinizin altında bulunanlar hususunda Allah’tan korkunuz” (Ebu Davud, Edeb: 124) buyurmuştur.
|