Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
Orta karadenizin incisi ordu da doğdum çocukluğum doğduğum köyümde geçti.
O yıllarda ve şimdi de aynı geleneğin sürdüğü bir dini eğtim ve öğretim şekli geleneksel olarak benim memleketimde ve anadolu köylerinde devam etmektedir.
Yaz tatillerinde çok az dini bilgiye sahip dünya görüşü dar kişler kuran kursu hocalığı yapmaktadır.Ve o genç beyinlere islamı öğretmeye çalışmaktadır.Ben şiddet le dolu bir din eğitimi gördüm çocukluğumda bugun bu tarz bir şiddetin %10 nu görse bir çocuk dünya ayağa kalkar.
Kurs hocamız köyün namaz kılan fertlerinden biri idi bir gün çüzdeki bir ayeti ezber olarak ev ödevi verdi. Çok çalışarak bu ezberi tamamladım kursa geldim hocamızdan çok korktuğumuzdan dersimizi bilmenin heyacanı ve korku ile düzgün bir besmele ile okumaya başladım tam ayeti okumanın verdiği huzurla bitirmek üzereydim ki kafama kuvetli bir sopa indi ve gözlerim bulandı o andan sonra sopa darbeleri yağmur gibi yağdı vucudumun her yerine çareyi kaçıp kurtulmakta buldum
Aakşam eve döndüğümde hocam babama şikayet etmiş oğlun kurstan kaçtı diye eve geldiğimde babamda güzel bir benzetti yani hastanelik oldum.
Şimdi hamdolsun bu uygulamaları zaman buldukça araştırıp incelemeye çalışıyorum.
Bana göre türkiyedeki ve dünyadaki islami eğitim anlayışı ve öğretim sistemi çoğunlukla bilgisiz ve bilinçsiz uygulandığından ,yanlış öğretimden dolayı sulandırılmış islam toplumu ortaya çıkıyor.
Ögrenime başlarken çocuk yaşlarda kurkutmalarla eğitim başlıyor küçücük beyinlere korku yayılıyor allah ın kuran ın güzellikleri yücelikleri yerine dini veya geleneksel korkular yayılıyor.
Sonuçta yer yüzünde bilinçsiz isalami eğitimden dolayı zayıflamış bölük pörçük olmuş bir islam toplumu ortaya çıkıyor günümüzde olduğu gibi.Herkes benim dinim benim allahım deyip geçiyor.
Bu konuda yapılabilecekler aslında çok basit toplum içinde islami eğtim almış akademik eğtimli insanların çok olması gerekmektedir.dinini akademik seviyede öğrenmiş ilim ve bilim sahibi insanların toplum içinde ilaki dini görev yapması gerekmiyor. iş hayatında ve her alanda bu tarz eğitimli insanlar bilgi ve davranışları ile yukarıda bahsettiğim geçmişten gelen bu cehaleti ortadan kaldıracak tek yol düşüncesindeyim.
Dini derneklerin ve kuruluşların yapmaları gereken sadece insana yatırım yapmak olmalı toplum içinde dini eğitimi yüksek insan nüfüsünü artırana kadar mabed yerine insan eğitmeli kanısındayım
saygılarımla
hasan akçay
istanbul
|