Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
selamlar..
Huve-lleżî ḣalekakum min tînin śümme kadâ ecelâ(en)(s) ve ecelun musemmen ‘indeh(u)(s) śümme entum temterûn(e)
O, o hâlıktır ki sizi bir çamurdan yarattı, sonra bir eceli bitirdi bir ecel de nezdinde müsemmâ, sonra da siz daha şübhe ediyorsunuz..
zorlayıp bir şeyler çıkarmanın alrmi yok ... ayet bariz açık. bakalım..
1. o halıktır ki sizi bir çamurdan yarattı.: o (allah) halık( yokdan yaradan var eden) sizi (adem insan canlı yürüyen ahali) çamur ( kil cıvık şekil yapılan toprak kuru haline su katıldığında hamur haline getirildiğinde istediğin şekli yapılan) yaratma( şekilsiz imsalsiz bir şey yapma)..
2. sonra bir eceli bitirdi. ( bir tavuk yumurtasını düşünelim yumurta olan yaşantısını bitirip yani yumurta halinden ölüp civciv haline gelmesi.. yani sperm ve yumurtanın kendi hallerinden ölüp insan haline dönmesi. yada bir buğday tanesinin ölüp buğday başağı haline gelmesi. )
3.bir ecelde nezlinde müsemma..: yani buraya kadar bir ölüp dirilme ile geldiniz diğer bir ölümünüz de başka bir yaşantı olarak hayat bulacaksınız. demektir. ama burası müsemma nasıl bir ecelle doğacağınızı doğmadan önce bilmiyorsanız vaktini allah tayin ettiyse bundan sonrakinide o tayin etti.
4. sonrada siz daha şüpheleniyorsunuz.: ve siz bunları bildiğiniz halde ya ölürde başka bir şey olmayız bir dağa dirilmeyiz diye kuruntulanırsınız.
ayetin anlatmak istediğine gelince. yaratan halk eden allah bir candan diğerini yaratıyor. bir canın ölümü diğerine hayat veriyor. aslın da o çamur durmadan şekil değiştiriyor. halıkçının elinde ... halk edici çamura çeşitli evreler vermiş. bu evrelerede ecel demiş.
__________________ ben yanlız kendimi kurana adadım.
|