Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
İlgili Ayetler
17/13. Her insanın kaderini kendi boynuna (kişisel seçimine) bağlamışızdır. Diriliş gününde, kendisi için bir kayıt çıkarıp yayımlarız.
4/28. ALLAH ise yükünüzü hafifletmek istiyor. Çünkü insan zayıf yaratıldı.
10/12. İnsana bir zarar dokundu mu, yanı üzerine yatarken veya ayaktayken veya oturmuşken bizi çağırır. Ona zarar veren şeyi kendisinden giderdik mi, sanki kendisine dokunan o zarardan dolayı bizi hiç çağırmamış gibi davranır. Sınırı aşanlara, yaptıkları işler işte böyle süslü gösterilir.
11/9. İnsana kendimizden bir rahmet tattırsak ve sonra ondan çekip alsak, umutsuzlaşır, nankörleşir.
12/5. (Babası Yakup:) "Yavrum," dedi, "Rüyanı kardeşlerine anlatma, olur ki sana karşı bir plan kurarlar. Çünkü şeytan, insana apaçık bir düşmandır.
14/34. O'ndan ne dilediyseniz size verdi. ALLAH'ın nimetlerini sayarsanız bitiremezsiniz. İnsanoğlu gerçekten çok zalimdir, çok nankördür.
16/4. İnsanı küçük bir damladan yarattı, fakat buna rağmen o, apaçık bir düşman kesildi.
17/11. İnsan, iyi bir şey için dua ettiğini sanırken aslında kötü bir şey için dua eder. İnsan çok acelecidir.
17/53. Kullarıma söyle: En güzel biçimde konuşup tartışsınlar. Çünkü şeytan aralarına girer. Şeytan, insanın apaçık düşmanıdır.
17/67. Okyanusta size bir sıkıntı dokunursa O'ndan başka çağırmakta olduklarınız kaybolur. Fakat sizi kurtarıp karaya çıkarınca, dönersiniz. İnsan nankördür.
17/83. İnsana nimet verdiğimiz zaman, yüz çevirip yan çizer. Kendisine kötülük dokununca da umutsuzluğa düşer.
17/100. De ki: "Rabbimin rahmet hazineleri sizin elinizde olsaydı, harcamakla tükenir korkusuyla onları tutacaktınız. İnsan cimridir."
18/54. Biz bu Kuran'da halk için her türlü örneği verdik. Fakat insan tartışmaya çok düşkündür.
19/66. "Öldüğüm zaman diri olarak çıkarılacak mıyım," diye soruyor insan.
19/67. İnsan, önceden hiç bir şey değilken kendisini nasıl yarattığımızı düşünmez mi?
21/37. İnsanlar aceleci olarak yaratılmıştır.*[1] Size ayetlerimi (işaretlerimi) göstereceğim; acele etmeyin.
22/66. O'dur size can veren, sonra sizi öldüren ve sonra sizi dirilten... İnsan elbette pek nankördür
23/12. Biz, insanı özel bir balçıktan yarattık.
25/29. "Beni, bana ulaşan mesajdan saptırdı. Gerçekten, şeytan insanı yarı yolda bırakır."
29/8. Biz insana, anne ve babasına iyi davranmasını öğütlemişizdir. Ancak onlar, hakkında bilgin olmayan bir şeyi bana ortak koşman için seninle mücadele ederlerse ikisine de uyma. Hepinizin dönüşü banadır ve yaptıklarınız şeyler hakkında size bilgi vereceğim.
31/14. Biz insana ana babasını öğütledik. Annesi onu büyük bir güçlükle taşır. Sütten kesilmesi iki yıl içinde olur. Bana ve ana babana teşekkür etmelisin. Dönüş banadır.
33/72. Biz sorumluluğu (sınanmayı) göklere, yere, dağlara sunmuştuk da onlar onu yüklenmekten çekinmişler ve kabul etmemişlerdi. Ancak onu insan yüklendi; o zalim ve cahil olmuştu.
36/77. İnsan, kendisini bir damlacıktan yarattığımızı görmez mi ki bize karşı apaçık bir düşman kesilir?
39/8. İnsana bir kötülük dokundu mu Rabbine yönelerek O'nu çağırır. Ona kendisinden bir iyilik verdi mi, daha önce kime yalvarmış olduğunu unutur ve O'nun yolundan saptırmak için ALLAH 'a eşler koşmağa başlar. De ki, "İnkarınla biraz yaşa, sen ateş halkındansın."
39/49. İnsana bir kötülük dokunduğu zaman bizi çağırır; ancak ona bir nimet verdiğimiz zaman ise: "Bu, bana bilgimden dolayı verilmiştir," der. Aslında o bir testtir, ne var ki çokları bilmez.
41/49. İnsan, iyilik istemekten bıkmaz. Ancak kendisine bir kötülük dokunduğunda umutsuzdur, kötümserdir.
41/51. İnsana bir nimet verdik mi, yüz çevirip yan çizer. Başına bir kötülük geldiğinde ise yalvarıp durur.
42/48. Yüz çevririrlerse, biz seni onlara bir bekçi olarak göndermedik. Sana düşen sadece bildirmektir. Biz insana tarafımızdan bir rahmet taddırdığımız zaman onunla sevinir; ama kendi yaptıklarının bir sonucu olarak başlarına bir kötülük gelse, o zaman insan nankörleşir.
43/15. Kullarından bazılarını O'na bir pay olarak ayırdılar. İnsan gerçekten apaçık bir nankördür.
46/15. Biz insana, ana ve babasına iyilik etmesini öğütledik. Anası onu zahmetle taşır, zahmetle doğurur. Ana karnında taşınması ile sütten kesilmesi otuz ay sürer. Nihayet olgunluk çağına erince ve kırk yaşına varınca: "Rabbim, bana, anama ve babama verdiğin nimete şükretmeğe ve razı olacağın yararlı işler yapmağa beni yönelt. Benim soyumu islah et. Ben tövbe edip, sana teslim olanlardanım," demelidir.
50/16. İnsanı biz yarattık ve onun kendi kendine neyi fısıldadığını iyi biliriz. Biz ona şahdamarından daha yakınız.
53/24. İnsan her umduğuna kavuşacak mıdır?
53/39. İnsan için ancak kendi çalışması vardır.
55/3. İnsanı yarattı.
59/16. Onlar tıpkı şeytan gibidir: İnsana, "İnkar et" der. Sonra o inkar edince de, "Benim seninle bir ilişkim yok. Ben, evrenlerin Rabbi ALLAH'tan korkarım," der.
70/19. Doğrusu insan endişeli bir karaktere sahiptir.
75/3. İnsan, kemiklerini bir araya toplayamayız mı sanıyor?
75/5. Doğrusu, insan her şeyin önüne sergilenmesini ister.
75/10. O gün insanoğlu, "Kaçacak yer nerede?" der.
75/13. O gün insana, yapıp yapmadığı herşey haber verilir.
75/14. Doğrusu, insan kendi kendisine tanıktır.
75/36. İnsan, başıboş bırakılacağını mı sanıyor?
*76/1. İnsanın üzerinden, kendisinin anılmaya değer bir şey olmadığı bir zaman peryodu geçmemiş midir?
76/2. Biz insanı bir sıvı karışımdan yarattık ki onu sınayalım. Bu yüzden onu işiten ve gören yaptık.
79/35. O gün insan, neyin uğrunda çaba harcadığını anlar.
80/17. Yazıklar olsun insana; ne kadar da nankördür!
80/24. İnsan, yiyeceğine bir baksın!
82/6. Ey insan, seni Onurlu olan Rabbine karşı aldatan nedir?
84/6. Ey insan, Rabbine doğru çalışıp çabalarsın ve sonunda O'nunla karşılaşırsın.
86/5. İnsan neden yaratılmış olduğuna bir baksın.
89/15. Rabbi, sınamak için insana bolca verip sevindirdiği zaman, "Rabbim bana cömert davrandı," der.
89/23. Ki cehennem de o gün getirilmiştir. İşte o gün insan anlayacaktır. Artık anlamanın kendisine ne yararı var ki!
90/4. İnsanı zorluklar arasında (direnmesi için) yarattık.
95/4. Biz insanı en güzel bir biçimde yarattık.
96/2. O, insanı bir embriyodan yarattı.
96/5. İnsana bilmediklerini öğretti. 6. Doğrusu, insan azar;
99/3. İnsanın da, "Buna ne oluyor?" dediği zaman,
100/6. İnsan Rabbine karşı çok nankördür.
103/2. İnsanlar zarardadır.
15/26. İnsanı, kurumuş, yıllanmış balçıktan yarattık.
32/7. O yarattığı her şeyi mükemmel hale soktu. İnsanın yaratılışına balçıktan başladı.
55/14. İnsanı, çömlek gibi kuru bir çamurdan yarattı.
__________________ Artık kim tağutu tanımayıp Allah'a inanırsa, o, sapasağlam bir kulpa yapışmıştır; bunun kopması yoktur.
|