Yazanlarda |
|
Guests Guest Group
Katılma Tarihi: 01 ekim 2003 Gönderilenler: -259
|
Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
SELAM HEPİNİZE,
Naci Çelik'in, Site'ye katılması ile başlayan tartışmalar bir çok kişinin ezberini bozmasına rağmen hayata yansıma noktasında somut değil,havada kalmaya mahkum düşünceler olarak kalacağa benziyor.
Naci Çelik'in, yazdığı tüm kitapları okudum,kendisiyle de 1999 yılında uzunca sohbetimiz oldu.Fikirlere saygılı,kibar,konuksever bir insan,Allah razı olsun.
Burada Naci Çelik'in, ortaya koyduğu düşünceleri tartışmaktan ziyade Site'de ekseri çoğunluğun Kuran'a ve hayata bakışını tartışmak istiyorum.
Tartışmanın seyrine ışık tutması açısından Naci Çelik'in,Semazen arkadaşa verdiği cevabi yazısından bir paragraf alıntılıyorum.
NACİ ÇELİK YAZDI:
" Ben Kur”an”ı,Kur”an”ın önerdiği gibi tertil ederek okumaya çalışıyorum.(73/1-5.) Ayetleri günümüze uyarlayıp,sahnelendiriyorum.Sonrada sahnelediğim ayetleri,uzun uzun gözlemliyorum,yani seyrediyorum."
Evet Dostlar,
Naci Çelik'in,Peygamber isimleri,Hayat kadınları,İblis vs.gibi konularda yapmış olduğu yorumları doğru ya da yanlış diye tartışmak istemediğimi belirttim.
Bu Site'de hemen hemen herkes tıpkı Naci Çelik'in yukarıda ki tavrı gibi Ayetleri sahneye koyup seyretmeyi Kuran'ın tariflediği Müslümanlık için yeterli görüyor.
Bu sebeple Kuran'dan, bizzat seyirci değil de oyuncu olarak sahneye çıkaracak her somut fikre bir şekilde mazeret/sebep bulunarak karşı çıkılıyor.
Nedir bunlar?
Site'de bir kesim tüm enerjisini müdahil olamayacağı siyasi/etnik tartışmalara veriyor.Bir kesim de sonuçsuz ve her kesimle iyi geçinmeyi hedefleyen sıkıcı,uzun araştırma yazılarına.Doğal olarak iki tarafta seyirci olmanın ötesine geçemiyor.
İsa ve Yahya, aynı kişi mi?Peki bunun Hayata geçirilecek tarafı nedir?
Bir de şuna bakalım "Allah Meryem'i güzel bir bitki gibi besleyip büyüttü"Şimdi biri, bitki örneğinden hareketle Allah,bu ayeti ile "kadınlarınızı,kızlarınızı hayatın meşgalesine,iş ortamına bırakmayın, hizmeti onların ayaklarına götürün"diyor,dese ve uygulasa bu durum da Site'de ki, bayan ve erkek arkadaşların tepkisi ne olurdu şahsen ben merak ediyorum.
İşte bu da seyretmeyip bizzat formayı giyerek sahaya çıkmaktır.
Sakal bırakmak,erkek çocukları sünnet ettirmemek,kızların kulaklarını deldirmemek gibi uygulamalar ve yukarıda ki bitki örneği sanal'dan somut'a yani tirübünden sahaya inmektir,Allah'ın da arzuladığı bunlardır.
Kimin adamıyız ve elimizde ki malzemeler kime ait hiç düşündük mü acaba?Yediğimiz,içtiğimiz kimin imalatı Allah'ın mı İnsanın mı?Onca tehlikeye rağmen Ashabı Kehf'in, şehirden, "arındırıcı yiyecek"alma çabası nedendir?
Çok tartışılan Salat-ı İkame etmek "Bir İmam'ın önderliğinde,Fecir de ve Akşam da, gün içerisinde yapılacakların içtimasıdır" denirse,seyretmekten ziyade bunu oynamayı tercih edebilirmiyiz?
Kuran,kendisine talip olanları İlahi formayı giyip sahada yer almaya davet ediyor,tirübünde seyirci olmaya değil.Cennet yürüyüşümüze katkı sağlayacak somut fikri olanlar konuşsun dinleyelim.Aksi takdirde 'lafla peynir gemisi yürümüyor.'
Denebilir ki,:"biz zaten Naci Çelik'e toptan karşı çıktık onunla aynı düşünmüyoruz ki"
Ben de derim ki:Hayır sadece çıkardığınız sonuçlar farklı.Kuran'a ve hayata bakışınız aynı.
Selametle.
|
Yukarı dön |
|
|
iblissavar Uzman Uye
Katılma Tarihi: 06 subat 2007 Gönderilenler: 363
|
|
|
|
Selam dostlar, Nihayet sanal oluşumlardan sıyrılıp gerçekçi,ayakları yere basan oluşumlara doğru yol almanın adımları atılıyor.Gerçi bildiğim kadarıyla benzer adımlar önceden atılmış gibiydi ama sonuçsuz kaldı.İnşallah burada başlatılanı daha uzun soluklu ve seyirci değil,oyuncu merkezli olur.
__________________ ŞEYTANDAN VE ONUN EVLİYASINDAN KAÇINMANIN EN İYİ YOLU,ŞEYTANA KÜLAHINI TERS GİYDİRMEKTİR!
|
Yukarı dön |
|
|
Guests Guest Group
|
|
|
|
SELAM İBLİSSAVAR,
Yazın biraz sır kokuyor.Neden başkalarının somut adımlarını sayıyoruz da kendimizi sınavın dışındaymış gibi göstermeye çalışıyoruz?
Acaba "Herkesin kendi kitabını yazıyor olması"gerçeği değişti de bizim mi haberimiz olmadı?
Selametle.
|
Yukarı dön |
|
|
rasih Uzman Uye
Katılma Tarihi: 04 ocak 2007 Yer: Turkiye Gönderilenler: 128
|
|
|
|
beyaz kardeş yazdıkların için Allah senden Razı olsun..."Onlar sözü dinlerler ve en güzeline uyarlar" şu ana kadar okuduğum yazılar içinde işi söz kısmından çıkarıp eylem kısmına yönelten bu kadar güzel bir yazı okumadım...selam üzerinize olsun...
__________________ (Bu) Kitab'ın indirilmesi, aziz ve hakim olan Allahtandır.Şüphesiz, sana bu Kitab'ı hak ile indirdik; öyleyse sen de dini yalnızca O'na(KİTABA) halis kılarak Allah'a kulluk et.zümer-1-2
|
Yukarı dön |
|
|
mirror Katilimci Uye
Katılma Tarihi: 13 mart 2007 Gönderilenler: 92
|
|
|
|
Beyaz yazdı:
Site'de bir kesim tüm enerjisini müdahil olamayacağı siyasi/etnik tartışmalara veriyor.Bir kesim de sonuçsuz ve her kesimle iyi geçinmeyi hedefleyen sıkıcı,uzun araştırma yazılarına.Doğal olarak iki tarafta seyirci olmanın ötesine geçemiyor.
Mevcut manzarayı bir projektör ,ayna gibi kimseyi incitmeden yansıtmışsın,tebrık ederım..
Evet hanifleri,gelenekçilerden farklı kılan bir şey olmalı,müslümanların çoğuna dınde kaynak nedır diye sorsan Allah kelamı kitabımız Kuran derler,çoğu hadisleri sadece gerektiğinde basvurulacak ek kaynak olarak gösterir.Yalnız Kuran demek ama bılınçaltındaki gelenekçi bakışla yorumlamak ile hadisleride dıne ek kaynak katmak arasında ulaşılan sonuç olarak aslında çok fazla fark yoktur.
Öyleyse bizim farkımız nedir? Mesela gözlemlediğim en belırgın fark namazı 3 kılmaksa bunu gelenekçilerde yapıyor,adına cem dıyorlar,peki farkımız turbelere savas açmak mı ?,bunuda artık her gelenekçi alım,dıyanet söyluyor,eğer farkımız şeyh mucızelerıne ınanmamasaksa bunuda artık doğuda bazı ufak yerleşım birimlerı yada az bir cahıl kesım harıç herkes farkında, televızyonlar bas bas şeyhlerle ılgili yayın yapıyor.Kımse mezhep göruşlerınede köru körune ınanmıyor,lafta şu alımi önder alıyoruz deselerde çoğunluk bu mezhep göruşlerınden kurallarından bihaber,bılsede işine gelmeyenı uygulamıyor,mesela dişe dolgu yaptırmak gibi...vs bu örnekler çoğaltılabılır.Dıkkat edın artık siteye eleştiri,hakaret amaçlı bile gelenekçilerden,hadisçilerden kımse gelmıyor,çunku fark sanıldığından çok daha az,özellıklede ibadetlerde....
Hanifler olarak halktan bir adım önde gidip yolu açmak için farkımız trıbunden sahaya çıkıp,Kuranı halis yorumlamak,objektif olarak,arap örfunden sıyrılarak bize yeni inmişcesıne sorgulamak,atalar dınını hıç gocunmadan en ayrıntısına kadar incelemek,sorguya çekmek,arastırmak olmalıdır,hatalı duşunceler elbette olacaktır ama hiç duşunmemekten ıyıdır,akıl işletmeyenın ustune pıslık yagar.
Barış ve esenlik üzere olun...
|
Yukarı dön |
|
|
barış Uzman Uye
Katılma Tarihi: 13 eylul 2006 Yer: Turkiye Gönderilenler: 339
|
|
|
|
Selam,
Kuran tek rehberim kaynağım diyen birisinin herhangi bir uygulaması, ibadeti yada yorumu, gelenekçilerin bir mezhebin, hatta mesela Zerdüştlüğün yada Budizm'in bir fikrine, uygulamasına benziyorsa,aynıysa, bu bize neyi gösterir? Bu kişinin yaptıkları muhakkak özgün ve kimseyle benzeşmeyen bir yapıda mı olmak zorunda?
Amellerimizin doğruluğunu test için, dünyadaki hiçbir şeyle benzeşmemesini mi baz alacağız? Yani bir hanif muhakkak toplumdan ayrı ve belki de marjinal olmak mecburiyetinde midir?
Mesela, ben üç vakit namaz kılıyorsam, gelenekte de cem var diye bu amelim yanlış mıdır? O zaman Kuran'a bakmayıp, mezhepçi birini bulup, o ne yapıyorsa direkt tersini mi yapacağız?
Halktan bir adım önde gitmek, doğru bildiğini söylemek ve yaşamak araştırmak, elbette ki her kişinin yükümlülüğüdür. Bu sitede de buna yönelik tartışmalar zaman zaman yapılmaktadır.
Gelenekçiler gelmiyor ya, bence benzeşildiğinden değil de, bizden umutlarını kestiklerinden olabilir. ''Ne halleri varsa görsünler'' diyor olabilirler:)
Bizi farklı kılacak olan nedir? Bu hususta çok olgunlaşmış ve orjinal fikirlerim yok. Ancak bu başlığın işler olmasını ve çokça fikir paylaşımı yaşanmasını dilerim.
Benim söylemek istediğim, muhakkak %100 farklı olacağım diyerek hareket etmenin bizi yanlışa götürebileceğidir.
Saygıyla.
|
Yukarı dön |
|
|
Guests Guest Group
|
|
|
|
beyaz kardeş yazdıkların için Allah senden Razı olsun..."Onlar sözü dinlerler ve en güzeline uyarlar" şu ana kadar okuduğum yazılar içinde işi söz kısmından çıkarıp eylem kısmına yönelten bu kadar güzel bir yazı okumadım...selam üzerinize olsun...
SELAM RASİH,
Kardeş,siteye hoş geldin.İçten,halis desteğin ardı sıra gittiğimiz sözün yoldaşı olsun İnşallah.
Allah’a emanet.
|
Yukarı dön |
|
|
Guests Guest Group
|
|
|
|
MİRROR YAZDI:
"atalar dınını hıç gocunmadan en ayrıntısına kadar incelemek,sorguya çekmek,arastırmak olmalıdır,hatalı duşunceler elbette olacaktır ama hiç duşunmemekten ıyıdır,akıl işletmeyenın ustune pıslık yagar.
Barış ve esenlik üzere olun...
BEYAZ YAZDI:
Değerli katkınıza müsaadenizle bir nokta da katılamayacağımı beyan etmek istiyorum.
Şöyle ki,
“Atalar dinini hiç gocunmadan en ayrıntısına kadar incelemek,sorguya çekmek,araştırmak olmalıdır..” Kardeş,bu bataklıkta gül aramaktan başka bir işe yaramaz.Böyle bir yükümlülüğümüz de olmadığına göre biz,yol alma adına bataklıklarda gezmektense Kuran’ın güller deryasında payımıza düşeni alma çabasına girişmeliyiz,diye düşünüyorum.
Selamlar.
|
Yukarı dön |
|
|
şeyma Uzman Uye
Katılma Tarihi: 03 subat 2007 Yer: Turkiye Gönderilenler: 179
|
|
|
|
Selam dostlar,
Öncelikle teorik açıdan yeterli olmak en azından Cennet için asgari sınırda olmak gerekir ki,daha sonra bu asgari yeterliliğimizi pratiğe uygulayalım.
Bizi farklı kılacak olan nedir?sorusunun en güzel yanıtı Sayın Hasan Öktem'in KURAN'DA MÜMİNLERİN VASIFLARI isimli çalışmasıdır.Ordaki bütün maddeleri sindirdiğimiz zaman farkımız hem teorik hem de pratik olarak ortaya çıkacaktır.
Selametle.
__________________ FATİHA: 6, 7/ Bizi doğru yola, kendilerine nimet verdiklerinin yoluna ilet; gazaba uğrayanlarınkine ve sapıklarınkine değil.
|
Yukarı dön |
|
|
|
|