Şu da emredildi: Yüzünü dine bir Hanif olarak çevir. Sakın müşriklerden olma.
Yunus Suresi 105
Ben bir Hanif olarak yüzümü gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Müşriklerden değilim ben.
Enam Suresi 79
İbrahim ne bir Yahudi idi, ne de bir Hıristiyan. O sadece hanif bir müslümandı. O müşriklerden değildi.
Ali İmran Suresi 67
Şu da kuşkusuz ki, İbrahim başlıbaşına bir ümmetti; bir Hanif olarak Allah'ın önünde eğiliyordu. Müşriklerden değildi.
Nahl Suresi 123
De ki Allah doğrusunu söylemiştir / vaadinde sadıktır.Haydi artık Hanif olarak İbrahim'in Milleti'ne uyun! Müşriklerden değildi o.
Ali İmran Suresi 95
Allah'a ortak koşmadan, Hanifler olarak... Allah'a ortak koşan kişi, gökten düşmüş de kendisini kuşlar kapışıyor veya rüzgar onu uzak bir yere fırlatıp atıyor gibidir.
Arkada�lar№n dikkat etmedi�i /edemedi�i bir husus var: უrnek getirdikleri ayetlerdeki "XATEME" ve t�revleri fiillerin hepsinin de " 'ALგ " cer edeat№yla birlikte kullal№lm№� olmas№.
XATEME 'ALგ; M�h�rlemek, kapatmak, etkisiz k№lmak, bitirmek, sona erdirmek...
Allah kimin kalbine, g�z�ne, kula�№na "xateme" yap№yorsa, onun anlamaz, g�rmez, duymaz k№l№yor; onun bu duyular№n№ tamamen yok ediyor, siliyor, duyars№z, etkisiz k№l№yor.
Halbuki XგTEM kelimesi "m�h�r anlam№na olup bir mesaj№ kapatmak, sona erdirmekten �ok tasdik ediyor. "Ben de yazd№klar№n№n alt№n№ aynen m�h�rl�yorum" derken, yazd№klar№n№ aynen onayl№yorum diyorum. Yoksa yazd№klar№n№z№ kapat№yorum, bitiriyorum, sonland№r№yorum, etkisiz k№l№yorum demiyorum. Kald№ ki, Resul kendinden �ncekilerin m�hr�d�r, yani do�rulayan№d№r. Bu anlam№ destekleyen ayetler var Kuran'da. Ancak sonuncusu oldu�unu do�rulayan ba�ka bir ayet g�sterilemez.
Ayr№ca, XგTEM ile xჴtim veya xitჴm kelimelerini bir birine kar№�t№r№mayal№m. Bak№n, M. ცslamo�lu durumu fark etmi� ve "peygamberlerin sonuncusu" anlam№n№ verirken, xჴtem yerine "xჴtim" okuyu�unu tercih etti�ini s�ylemeyi ihmal etmemi�tir.
Muhabbetle.
Selam sevgili haktansapmaz,
Sonuncusu oldugunu dogrulayan ayet, Maide/3'deki ifade olabilir mi?
Dinin kemale ermesi ve Allah'in tum nimetlerini bahsetmesi..
__________________ sana iyi görünen bir başkasının kötüsüyse ona "gerçek" değil “düşün” denir. gerçekler değişmez ama düşün değişkendir.
Öğretmen bir ders yılını tamamladığında, muhatabı olan öğrencilere sizin eğitiminiz tamamlandı der. Eğitimi tamalanan öğrenciler hayatlarına devam ederler.
Lakin öğretmen henüz o eğitimi almamış öğrencileri eğitmeye devam edecektir.
Kuran "siz" dediğinde kimi kastediyor, önemli olan bu.
Mesela 3/140; "Eğer siz (Uhud’da) bir yara aldıysanız, şüphesiz o topluluk da (Müşrikler de Bedir’de) benzeri bir yara almıştı..."
Buradaki "siz" hitabı kime ?
__________________ "(Onu size indirdik ki) <Kitap, yalnız bizden önceki iki topluluğa indirildi, biz ise onların okumasından habersizdik (o Kitâpları okuyamıyor, dillerini anlayamıyorduk)> demeyesiniz."(En'am,156)
İlgili ayet Kuranın gerçekten son ayeti midir? Ayette haram kılınan şeyler başka ayetlerde de (2:173, 6:145, 16:115) geçmesine rağmen neden bu ayetlerde Allah bugün dininizi tamamladım demiyor da 5:3 te söylüyor. Halbuki hepsi de aynı şeylerden bahsediyor. Ve ilginçtir konumuz olan ayet de dahil, ayetlerin hepsi de zarurette/darda olanın yemesine cevaz verir şekilde bitiyor. Diğer ayetlerde dinin tamamlanmasından bahsedilmiyor, sadece konumuz olan ayette bahsediliyor.Ayetin bu kısmı sanırım başka bir zamanda inmiş. Ama nasılsa buraya sıkıştırılmış.
O zaman hep beraber bir peygamber bekleyelim..nasıl olsa
bekleyenlerden olmuş oluruz da,babaları uyarılmayan
güruhtan ola ki sayılarak yakayı kurtarırız..
tabi olmak elçiye mi Allaha mı?
Elçi öldü o zaman hemen elçinin bir nesil ardından
gelenlerde o vahiyden sorumlu değil miydi?
Vahye çok yüksek tepelerden
bakıyorsunuz,büyükleniyorsunuz...
Vahyin ritüel anlatmadığını kavradınız..sonra ne oldu?
Vahiy ne anlatıyor?
diye sorulduğunda gözünüze hemen toz toprak içindeki
adamlar mı geliyor?
Kuranın mücadelesi nedir?
Allah var mı?Allah yok mu?
hangisi?
yoksa Allahlar yok mu?
İnsan içinden insanlara Rablik taslayan ZENGİN KODAMAN
ların sistemine itaat etmeyin demiyor mu yoksa?
yoksa cennetteki yemişleri mi sayıp duruyor..?
arkeoloji çalışmaları yapılırken bulunan yazıtları insan
oğlu neden çözmeye çalışıyor?neden değerliler?
Vahyin içerisinde bir söz geçti..dedi ki:büyüklenme
dağları yırtamazsın..bunun neresi eski?
elçiye itaat et..kim edecek?onu gören..ya görmeyen?
kendine ulaşan vahye sahiplendiğinde vahiy ona da ulaşmış
olmayacak mı?
elçi ölür ve öldürülürse gerisin geriye eski zihninize mi
döneceksiniz diye neden sordu Allah?
vazgeçin bu hevesten..ve Kuran ne anlatıyor,yine eskisi
gibi anlama çalışın..selametle..
O zaman hep beraber bir peygamber bekleyelim..nasıl olsa
bekleyenlerden olmuş oluruz da,babaları uyarılmayan
güruhtan ola ki sayılarak yakayı kurtarırız..
Yooo... Sandığın kadar "basit" değil. O, insanı işitici ve görücü kıldı ki sınansın ! İnsanı yarattı ve ona doğruyu ve eğriyi öğretti.
prangasiz Yazdı:
Elçi öldü o zaman hemen elçinin bir nesil ardından
gelenlerde o vahiyden sorumlu değil miydi?
Her beşer mevcudundan / bilip anladığından mesul.
prangasiz Yazdı:
Vahye çok yüksek tepelerden
bakıyorsunuz,büyükleniyorsunuz...
Bu söz karşısında benim de "sen vahye hiç bakmıyorsun" deme hakkım doğar herhalde !
prangasiz Yazdı:
Vahyin ritüel anlatmadığını kavradınız..sonra ne oldu?
En azından Kuran'dan muhatabıma -misli ile mukabele hakkı müstesna- senin bana / bize reva gördüğün gibi hitap etmemeyi öğrendim.
prangasiz Yazdı:
arkeoloji çalışmaları yapılırken bulunan yazıtları insan
oğlu neden çözmeye çalışıyor?neden değerliler?
Arkeoloji bulgularından mı sorulacaksın ?
prangasiz Yazdı:
Vahyin içerisinde bir söz geçti..dedi ki:büyüklenme
dağları yırtamazsın..bunun neresi eski?
Çaresizlik ve çelişkinin verdiği rahatsızlık sebebiyle bu konuda yazdıklarımı iyice okumadığın anlaşılıyor. Demediğim şeye, "dedi" demeyin.
prangasiz Yazdı:
elçiye itaat et..kim edecek?onu gören..ya görmeyen?
kendine ulaşan vahye sahiplendiğinde vahiy ona da ulaşmış
olmayacak mı?
Önce şu soruya kendi vicdanında cevap verebilmelisin, VAHİY SANA ULAŞTI MI? Mushafın ulaşması ile vahyin ulaşması aynı şey midir ? Hiç bir tereddüt yaşamadan anlamadığın şey önünde okununca bu sana ulaşmış mı oluyor ?
prangasiz Yazdı:
elçi ölür ve öldürülürse gerisin geriye eski zihninize mi
döneceksiniz diye neden sordu Allah?
Doğru, bu soruyu sana mı sordu ? Bak, az önce verdiğim misali bile anlayamamışsın.
prangasiz Yazdı:
vazgeçin bu hevesten..ve Kuran ne anlatıyor,yine eskisi
gibi anlama çalışın..selametle..
Diğer başlıkta "kırılma noktası" tespitimi doğrulayan bir cümle... Gayet hayırlı bir gelişme.
Sana çelişkiler odasında mutluluklar diliyorum. Senin inancın sana, benim inancım bana !
__________________ "(Onu size indirdik ki) <Kitap, yalnız bizden önceki iki topluluğa indirildi, biz ise onların okumasından habersizdik (o Kitâpları okuyamıyor, dillerini anlayamıyorduk)> demeyesiniz."(En'am,156)
Öğretmen bir ders yılını tamamladığında, muhatabı olan öğrencilere sizin eğitiminiz tamamlandı der. Eğitimi tamalanan öğrenciler hayatlarına devam ederler.
Lakin öğretmen henüz o eğitimi almamış öğrencileri eğitmeye devam edecektir.
Kuran "siz" dediğinde kimi kastediyor, önemli olan bu.
Mesela 3/140; "Eğer siz (Uhud�da) bir yara aldıysanız, şüphesiz o topluluk da (Müşrikler de Bedir�de) benzeri bir yara almıştı..."
Buradaki "siz" hitabı kime ?
Sevgili Ali, Bugüne kadar her "ya beni israil/ey israiloğulları" diye başlayan ayetleri Gelenekciler;"bak Allah Yahudilere lanet okuyor" "Onlara sesleniyor" diye algılamadılar mı? Buzağaya tapınanlar,Allaha Ortak koşanlar ve İÇİMİZDEKİ SAMİRİLER kimler? Hatırlasanıza,sizde bu konuda güzel yazılar yazdınız. Musanın "Rabbimiz bir inek boğazlamanızı emrediyor"dediğinde işi yokuşa sürenler kim? Anlamsız ve boş sorular soranlar? mesela Sakız çiğnersem orucum bozulur mu?,Gaz kaçırırsam Abdestim bozulur mu? kıvamında... Bu sorular size tanıdık geliyor mu acaba?Aşın bakın Sahur özel programlarını...Nihay hatiboğlu v.s. Maide 101 Kime hitab ediyor o halde?
İşin aslı şu ki Kur'anda görenler için gerçektende bir büyük "FİTNE" var. Yoksa BİZ inandık demekle,kendi halimize bırakılacağımızı mı sanıyoruz? Görmüyormuyuz her yıl başımıza irili-ufaklı sayısız badireler geliyor? Gerek Malımızla-gerekse Sağlığımızla ve daha neler nelerle DENENİYORUZ. İlimde ilerleyenler-sizin gibi- daha ne VESVESELERLE denenmek zorunda. Altın ATEŞTEN geçmeden Saflaşmıyor.
Müslamanca davranış/tavırlardan bir tanesi de EMPATİ değilmidir?
Kendini o günün İmanlılarının yerine koyabiliyorsan,hatta Resulün çektikleri anlamak/hissetmek için,kendini onun yerine koyabildiğin oranda müminsin demektir... Bir Uhud savaşından,zamandan ve mekandan bağımsız olarak hepimizin alacağı DERSLER var. En basitinden,geçite yerleştirilen okçular,hevalarına uyup-Resulün sözünden çıkmasalardı olayların seyri değişecekti...Ama onlar Yağmanın derdine düştüler. Makro ve Mikro düzeyde daha nice Bedirler ve Uhudlar meydana geliyor? HerAN bir yeni meydan savaşı gerçekleşiyor.Vicdanlada kan gövdeyi götürüyor.Ama bunlar Gözle görülen savaşlar değil...
Saygılar...
__________________ Haşr -10
"Rabbimiz, bizi ve bizden önce inanmış olan kardeşlerimizi bağışla; kalbimizi inananlara karşı kin beslemekten koru.
Rabbimiz, sen şefkatlisin, Rahimsin,"
Empati becerisi erdem sahiplerinin, Kuran'ı bir hidayet rehberi olarak görenlerin işidir.
Kuran her "siz" dediğinde, "Ha... Bak burada bize sesleniyor" demek empati değildir.
Bilakis empati şudur;
Kuran "siz" dediğinde, "Kuran, ilk muhataplarına şunu söylemiş, bu bizim yaşadığımız çağ ve mekanda neye karşılık gelir?" deyip bir yol edinmektir.
Esen kal.
Sizin yetkiniz yok foruma yeni mesaj ekleme Sizin yetkiniz yok forumdaki mesajlara cevap verme Sizin yetkiniz yok forumda konu silme Sizin yetkiniz yok forumda konu düzenleme Sizin yetkiniz yok forumda anket açma Sizin yetkiniz yok forumda ankete cevap yazma