Şu da emredildi: Yüzünü dine bir Hanif olarak çevir. Sakın müşriklerden olma.
Yunus Suresi 105
Ben bir Hanif olarak yüzümü gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Müşriklerden değilim ben.
Enam Suresi 79
İbrahim ne bir Yahudi idi, ne de bir Hıristiyan. O sadece hanif bir müslümandı. O müşriklerden değildi.
Ali İmran Suresi 67
Şu da kuşkusuz ki, İbrahim başlıbaşına bir ümmetti; bir Hanif olarak Allah'ın önünde eğiliyordu. Müşriklerden değildi.
Nahl Suresi 123
De ki Allah doğrusunu söylemiştir / vaadinde sadıktır.Haydi artık Hanif olarak İbrahim'in Milleti'ne uyun! Müşriklerden değildi o.
Ali İmran Suresi 95
Allah'a ortak koşmadan, Hanifler olarak... Allah'a ortak koşan kişi, gökten düşmüş de kendisini kuşlar kapışıyor veya rüzgar onu uzak bir yere fırlatıp atıyor gibidir.
Katılma Tarihi: 09 temmuz 2009 Yer: Turkiye Gönderilenler: 90
Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
yani sirf tevrat 6 gun dedi diye guvenmekmi lazim,ona bak 6 yi Kur'andan kopyalamis ama kafasina gore aciklama yapmis. Kur'an en saglam dayanak,bizim o kitaplara ihtiyacimiz yok tabiki okuyun ama kiyaslamada kullanmamak lazim,gereksiz,tefferuat,
Bakmak ve Gormek farklidir.
Selametle
Tevrat veya incil gibi kitaplar bizim hadis veya diğer dini kitaplar gibi din adamı veya siyasi otoriteler tarafından yazılmış veya yazdırılmışlardır.Ancak bu kitaplarda da Kur"an veya vahiyle örtüşen bilgi veya haber veya ayrıntılar vardır.Olması da çok doğaldır.Çünkü Kur"an"ın da belirttiği gibi peygamberlere,doğrudan muhatap olan bir çok insan,peygamberlerine inanıp, cansiperane destek olan topluluklar oluşturmuşlardır.Peygamberler ve söz konusu toplumları vasıtasıyla bir çok vahyi bilgiler,rivayeten kuşaktan kuşağa intikal ediyor,etmişti zaten.
Bundan dolayı tevrat ve incildeki, Kur"an"daki vahiylerle örtüşen bilgiler,toplumların kuşaktan kuşağa aktardığı bilgilerdir.
Kur"an"dan Hz.İbrahiğmin,Hz.Nuh sonrası insanların önderi,sonraki peygamber veya müslümanlarında atası kılındığını anlıyoruz.İbrahimin muhatabı olan insanların,İbrahimin önderliğine hiç itiraz etmediklerini de görüyoruz.
Ayrica,İbrahimin ateşe atıldığı yerden ayrıldığı ve başka bir bölgeye gittiği,o bölgeye gittikten sonra oradaki insanlara önder seçildiği anlaşılıyor.
O insanlar,İbrahimin ateşe atıldığını,ancak ateşin onu yakmadığını falan bilmiyordu,görmemişti.Buna rağmen,İbrahim onlara hiç bir mucize göstermeden mi,onlar ibrahimin imamlığına riza gösterdiler?
Bana göre hayır.İbrahim onlara büyük bir mucize gösterdi.Ama o mucizenin ne olduğunu Kur"an"dan anlamak,anlayabilmek,oldukça zor.
Katılma Tarihi: 09 temmuz 2009 Yer: Turkiye Gönderilenler: 90
Sevgili hayrullah.
Yazdıklarını takip etmiyorum.Ama sana önemli bir hatırlatmada bulunayım.Maide,3.ayeti nasıl çevirdiğini bilmiyorum.Ama ayeti yanlış okuduğundan eminim.Çünkü ayetin işaret ettiği şeylerle,araplarda dahil din adamlarının anladığı şey farklı.
Bu ayet,dikili taşlardan,fal oklarından falan hiç söz etmiyor.Ayet,sivri veya kesici taşlarla, hayvanların boğazlanmasını,yani öldürülmesini yasaklıyor.Aynı ayet,hayvanlara ok atmak süretiyle öldürülmesini de yasaklıyor.Yani ayet,sadece boğazlanmak,yani boğazdaki belli damarları kesmek süretiyle kesilen hayvanların etlerinin yenebileceğini,bunun dışında kalan yöntemlerle kesim yapmanın haram olduğunu anlatıyor.Ama anlayan mı var.
Buna bağlı olarak,90.ayetin sözünü ettiği dikili taşlarda satranç taşlarıdır.Yani ayet,sarhoşluk veren içeceklere ve kumar araçlarına dikkat çekiyor.meysir,kumara da dikkat çeker,ama meysir kelimesinin asıl anlamı sarhoşluk veya sarhoşluk hali"dir.Yani bu ayet,kumar tutkunu adam ile,sarhoş adamı aynı kefeye oturtmaktadır.
Katılma Tarihi: 11 ocak 2009 Yer: Micronesia Gönderilenler: 474
Buna bağlı olarak,90.ayetin sözünü ettiği dikili taşlarda
satranç taşlarıdır.Yani ayet,sarhoşluk veren içeceklere
ve kumar araçlarına dikkat çekiyor.meysir,kumara da
dikkat çeker,ama meysir kelimesinin asıl anlamı sarhoşluk
veya sarhoşluk hali"dir.Yani bu ayet,kumar tutkunu adam
ile,sarhoş adamı aynı kefeye oturtmaktadır.
---------------------------------------------------------
Satranc ne zaman kumar oldu???Beş yaşımdan beri Satranç
oynarım.Bir yaşıma daha girdim:)
Siz satranc taşı ile ayeti bağdaştırdınız ya artık ne
deseniz inanmam.Demek ki ben kumarbazın öde gideniymişim
de haberim yokmuş.
Satranç binlerce yıldır oynanan bir Strateji
oyunudur ve içinde sıfır şans barındırır.Tamamı ile bir
Zeka oynudur.Demek ki herkesin kafasına göre kuranı
evirip-cevirip yorumlaması fiili işleyini zelil
edebiliyormuş.Kendinizi komik durumlara düşürmeyin Lütfen
hepimiz din kardeşiyiz...
__________________ "Allah dilemedikçe siz bir şey dileyemezsiniz"
ben diğerlerinin olduğu gibi seninde yazdıklarına bakıyorum..
ve şimdi Foruma bir sorum var..aşağıya asılan bu ayetlerin muhattapları inananlar mıdır?yoksa inanan erkekler midir?bu ayetin içeriği kadınları kapsamamakta mıdır?
yoksa salat sadece erkeklere mi has?kadınlar bu salat emrinin dışındalar mı?onlar sefer edemezler,onlar hasta yorgun olamazlar,onlar ayak yolundan gelemezler mi?vs vs uzar gider...
şimdi ayetin genel meali
Ey
iman edenler! Namaz kılmaya kalktığınız zaman yüzlerinizi,
dirseklerinize kadar ellerinizi, başlarınızı meshedip, topuklara kadar
ayaklarınızı yıkayın. Eğer cünüp oldunuz ise, boy abdesti alın. Hasta,
yahut yolculuk halinde bulunursanız, yahut biriniz tuvaletten gelirse,
yahut da kadınlara dokunmuşsanız (cinsi birleşme yapmışsanız) ve bu
hallerde su bulamamışsanız temiz toprakla teyemmüm edin de yüzünüzü ve
(dirseklere kadar) ellerinizi onunla meshedin. Allah size herhangi bir
güçlük çıkarmak istemez; fakat sizi tertemiz kılmak ve size (ihsan
ettiği) nimetini tamamlamak ister; umulur ki şükredersiniz.
ve senin,
Salat
≠ namaz durumunda bir ÇEVİRİ : Toplantılara katılacağınız zaman / bir
araya geleceğiniz zaman / beraber olacağınız zaman, yüzlerinizi,(en az)
dirseklere kadar ellerinizi yıkayın; başlarınızı ve (en az) topuklara
kadar ayaklarınızı sıvazlayın / hafifçe yıkayın**. Eğer cünüp iseniz
(cinsel ilişkiye girmiş iseniz) tamamen yıkanın. Eğer hasta iseniz
(yıkanamıyorsanız, hastalığınız yıkanmanıza engel oluyorsa) veya şu
durumlarda iken su bulamamışsanız : 1. Yolculuk üzere iken 2. Kadınlara
dokunmuşsanız ( cinsel birleşme olmasa bile, hormonlar faaliyete geçmiş
ise) 3. tuvaletten gelmiş iseniz temiz bir toprağa ellerinizin yüzeyini
hafifçe dokundurun / toprak ile temas ettirin / toprak ile sıvazlayın*.
ve hatırlatıcının:
" Ey (Muhammedevahyettiğimiz
kur’an’a) inananlar/emniyet güven duyanlar , dengeniz yerinde değil
iken/fikirleriniz oturmadan, ne dediğinizi bilinceye/fikirleriniz
netleşinceye kadar yani anlamaktan/araştırma imkanından /bilgiden uzak
/belirginleştirememe bir konumda iken-anlama yolunda/ sürecinde olmanız hariç- zihinsel kirlerden yıkanıp mutmainleşinceye kadar
destek için çağırıldığınız dersleri/vahiy bildirimlerini uygulamaya
yanaşmayın. Eğer içinizde sıkınt/şek şüphe hastalığı varsa veya hala
bir araştırma üzerinde iseniz ya da biriniz yabancısı olduğunuz
tuhaf çirkef bulduğunuz bir fikirle geldiyse yada kadınları yoklamış/onlarlaistişare etmişgene de çözüm/mutmain
edecek veriyi bulamamışsanız, (bu durumda, mevcut vahiy verilerinden
yola çıkarak) temiz huzurlu bir yönelişle kendinizi ve elinizdeki
imkanlarınızı çözüm için seferber edin . Şüphesiz, Allah, affedendir,
mağfiret edendir. (4/43)Ya eyyuhellezine amenuEy (Muhammedevahyettiğimiz kur’an’a) inananlar/emniyet güven duyanlar!nkuntum sukera dengeniz yerinde değil iken/fikirleriniz oturmadan, ma tekulune ne dediğinizi tealemu bilinceye/fikirleriniz netleşinceye hatta kadar ve yani velacunuben anlamaktan uzak /belirginleştirememe bir konumda iken -illa abiri sebil anlama yolunda/ sürecinde olmanız hariç- hatta teğtesilu zihinsel kirlerden yıkanıp mutmainleşinceye kadar LA TEKRABU-S-SALATdestek için çağırıldığınız dersleri/vahiy bildirimlerini uygulamaya yanaşmayın. Ve inkuntum merdaEğer içinizde sıkıntı varsa ev ala seferin veya hala bir araştırma üzerinde iseniz ev cae ehadun minkum minel ĞAİTya da biriniz yabancısı olduğunuz tuhaf çirkef bulduğunuz bir fikirle geldiyse ev lamestumun nisa vede kadınlarıda yoklamış/onlarla da istişare etmişde felem tecidu mae genede çözüm bulamamışsanız, (bu durumda, mevcut vahiy verilerinden yola çıkarak) tayyibtemiz seidhuzurlu feteyemmemu bir yönelişle bivucuhikum kendinizi ve eydikum ve elinizdeki imkanlarınızı femsehu (çözüm için)seferber edin . İnnellahe kane afuvven ğefurenŞüphesiz, Allah, affedendir, mağfiret edendir. (4/43)
Ey (Muhammedevahyettiğimiz kur’an’a) inananlar/emniyet güven duyanlar! Her vahyi bildirimlere destek vereceğinizde / uygulamaya kalktığınızda, kendinizi ve dayanaklarınıza kadarki imkanlarınızı şeytani,kötü dürtülerden yıkayın ve başlarınızdaki öncüler ile ve sizin ve eşinizin sülalesine kadarki yere sağlam basan adamlarınızı da, (vahyi bildirimlere destek vermeye) teşfik edin, anlamaktan,araştırmaktan,bilgiden uzak /belirginleştirememe bir konumda iseniz zihinsel kirlerdentemizlenin mutmainleşin. Eğer içinizde sıkıntı/sıkınt,şek şüphe hastalığı varsa hala bir araştırma üzerinde iseniz ya da biriniz yabancısı olduğunuz tuhaf çirkef bulduğunuz bir fikirle geldiyse yada kadınlarıyoklamış/onlarla istişare etmişdegenede mutmainleşmeçözümünü
bulamamışsanız, bu durumda, mevcut vahiy verilerinden yola çıkarak
temiz huzurlu bir yönelişle kendinizi ve elinizdeki imkanlarınızı
seferber edin . Allah size güçlük çıkarmak istemez, ama sizi temizlemek
ve üzerinizdeki nimeti tamamlamak ister. Umulur ki şükredenlerden
olursunuz. (5/6)Ya eyyuhellezine amenuEy (Muhammedevahyettiğimiz kur’an’a) inananlar/emniyet güven duyanlar! İza kumtum ila s selatiDestek vereceğinizdevucuhekumkendinizi ve eydiyekumve imkanlarınızıilel merafikirefakatçilerinize /sözünüzün geçtiklerinize kadarkileri feğsiluzihinsel kirlerden vahyi bildirimlerle yıkayın bi ruusikumve başlarınızdaki öncüler ile ve erculekumve yere sağlam basan adamlarınızı ilel kabeyn iki kökü(sizin ve eşinizin sülalesine)de vemsehuteşfik edin, ve in kuntum cunubeneğer anlamaktan/araştırma imkanından /bilgiden uzak /belirginleştirememe bir konumda iseniz fetehheruzihinsel kirlerdentemizlenin mutmainleşin.ve in kuntum merda Eğer içinizde sıkıntı /şek şüphe hastalığı varsa ev ala seferin veya hala bir araştırma üzerinde iseniz ev cae ehadun minkum minel ĞAİTya da biriniz yabancısı olduğunuz tuhaf çirkef bulduğunuz bir fikirle geldiyse ev lamestumun nisae yahutkadınlarıyoklamış/onlarla istişare etmişdefelem tecidu mae genede çözüm/mutmain edecek veriyi bulamamışsanız,minhu bu durumda, mevcut vahiy verilerinden yola çıkarak seidhuzurlu teyyibtemiz bir şekilde feteyemmemu yönelin bivucuhikumkendinizi ve eydikumve elinizdeki imkanlarınızı femsehuseferber edin/devreye sokun .Ma yuridullahu liyecale aleykum min harecin velakin yuridu liyutehhirekum veli yutimme nimetehualeykum leallekum teşkurun
Allah
size güçlük çıkarmak istemez, ama sizi temizlemek ve üzerinizdeki
nimeti tamamlamak ister. Umulur ki şükredenlerden olursunuz. (5/6)
şimdi bende arapça vs yokturda bu ayetin başında ey inananlar hitabı hani erkeğe veya kadına hitap eki vs si barındırıyor mu?barındırmıyorsa yani ey inananlar derken her iki cinside içine alıyorsa o zaman ey inanan erkek ve kadınlar dediğimizde bir hata etmiş olur muyuz...velev ki olmadı..ayetin devamında kadınlara dokunduğunuzda kısmını..ey inanmış erkek ve inanmış kadınlar!,sizler kadınlara dokunduğunuzda...gibi bir anlamsızlık ortaya çıkmıyor mu?yani buradaki dokunmanın cinsi münasebet olduğunda şüphe yok mu sizce?
Katılma Tarihi: 07 ekim 2008 Yer: Turkiye Gönderilenler: 672
Sayın İbrahimizm,
Burada kadınlara dokunmak tabirinden cinsel birleşme anlıyoruz. Başka türlü anlamak hayatı zorlaştırmaktan başka bir şey değil. Bir şey alıp verirken örneğin alış verişte, dolmuşta para üstü gibi, mutlaka parmak ucu kadar olsun kadın eline değiyorsun.
Sonra bir büyüğün, onun elini öpmüyormusun. Türkiyede bu tip düşünceler bir ara moda olmuştu. Eşimin akrabalarından bir yengemiz hacca gitti. Geldiğinde ziyaretine gittik. Ben elini öpmek istedim. Bana Kusura bakma ben artık el vermiyorum dedi. Ya sabır, ya Allah. Din de, geleneklerde ne hale geldi. Bu saçmalığın sebebi ne.
Hiç ses etmedim. Tepki de vermedim. Öyle istiyorsan öyledir dedim içimden.
Daha sonraki bir bayramda gittiğimde elini öpmeme ses çıkarmadı. Başka erkeklerde yengelerinin elini öptüler. Demek bir dönemmiş. Kadın da anladı yaptığının saçma olduğunu. Hayatı zorlaştırdığını ve bizim güzel geleneklerimize aykırı olduğunu.
Sayın Hayrullah41 in yazısında Kadınlara dokunmak lafının yanında (Hormonlar harekete geçmişse) ifadesine katılmıyorum. Yoksa adam ben kadınla tokalaştığım zaman da hormonlarım harekete geçiyor falan diyebiliyor. Kadını özellikle cinsel yönüyle takıntı sahibi olmuş erkekler için, kadın düşüncesi bile hormonları harekete geçirmektedir.
Dinciler, mezhepçiler bu durumları kadına baskı için malzeme yapmaktadırlar. Kadınla tokalaşmak haram diyorlar, itiraz edince de senin erkekliğin yok mu, nefsin uyanmıyormu diye ahkam kesiyor. Bunlar toplumda takıntılı düşünceler yaratıyor ve zarar veriyor.
Ben de kadınla tokalaşmanın haramlığına nereden varıyorlar diye düşünüyordum. Bu ayetin kadın aleyhine yorumundan kaynaklanıyordur mutlaka.
Herkese selamlar,
__________________ Allah Aklını kullanmayanların üzerine pislik yağdırır.
43. Ey iman edenler! Sarhoşken, ne söylediğinizi bilinceye kadar, cünüpken de -yolculuk halinde olmanız müstesna- boy abdesti alıncaya kadar namaza yaklaşmayın. Eğer hastalanırsanız yahut yolculuk halinde bulunursanız yahut biriniz tuvaletten gelmişse yahut kadınlara dokunmuşsanız, bütün bu durumlarda su da bulamamışsanız, temiz bir toprakla teyemmüm edin. Yani yüzlerinizi ve ellerinizi meshedin. Allah Afüvv'dür, günahları affeder, Gafûr'dur, hataları bağışlar.
43.Ey iman eden kadınlar ve erkekler,aklınız örtülü /sağlıklı düşünemeyecek halden,yaptığınız ve söylediğinizin idrakine varma haline kadar salattan uzak durun.
Bunun dışında;hasta veya yolcu olduğunuzda da salata yaklaşmayabilirsiniz ve bunların dışında ayrıca;sizden birileri wc den gelmişse veya cinsi münasebette bulunmuşsa temizlensin çünkü Allah sizi temiz görmek istiyor,velev ki temizlenecek su bulamadınız o halde Allahın sizi bu konuda af etmesi/sizden bunu geçmesi/din konusunda psikolojik sıkıntıya düşmenizi istememesi/size rahmetini sunması sebebiyle temiz bir toprakla teyemmüm ederek su buluncaya kadar yönelişinize devam edin..
olma ihtimali var mı acaba arkadaşlar?
gerçi şu teyemmüm işi bana hala garip geliyor ya Allah bilir.
ve dikkatimi çeken/düşündüren şu yorum?
Değerli Rıdvan ,
Seni yormak istemezdim. Çalışmalarında başarılı olmanı diliyorum her zaman.
'ÂBİRÛN (ÂBİRÎN) 'ÂBİR'in çoğuludur ve ism-i fâildir. 'Âbibirîn, sebil'e muzaf olduğundan sonundaki çoğul nunu düşmüş.
Manası: (bşi) boydan boya/ karşıdan karşıya geçenler, katedenler ...
"LÂ TAQRABUSSALÂTE"; "Salata yaklaşmayın!" demek, salatın mekanına yaklaşmayın demektir. "İLLÂ 'ÂBİRİİ SEBİLİN"; "bir yoldan geçmeniz dışında". Yanı, munafıklara; " beyniniz kiletli olarak (sukârâ) ve de itaat etmediğiniz /dinlemdiğiniz halde (ve lâ CUNUBEN), yoldan geçmenin dışında, salatın semtine dahi yaklaşmayın!" diyor.
Sizin yetkiniz yok foruma yeni mesaj ekleme Sizin yetkiniz yok forumdaki mesajlara cevap verme Sizin yetkiniz yok forumda konu silme Sizin yetkiniz yok forumda konu düzenleme Sizin yetkiniz yok forumda anket açma Sizin yetkiniz yok forumda ankete cevap yazma