Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
Selam arkadaşlar,
Neredeyse 3 yıldır ateist forumda düzenli yazarım. En sevmedikleri müslüman tiplemesiyim onlar için. Yani kendini hanif diye nitelendiren gruba mensup bir inanır olduğum için. Sürekli bana reformistsin, dini dejenere edip yeni bir din algısı oluşturuyorsun diye karşı çıkarlar.
Onların kafalarında din ve Allah algısı geleneğin kemikleştirdiği itikad biçimi ve bunun hala şiddetli bir şekilde devam etmesi.
Ben gençlik yıllarımda inancı ve Allahı sorgularken şunu sorardım kendime.
Allah bir tane ise neden farklı farklı dinler var? Eğer ben bu sorudan sonra araştırma yapmasaydım belki şu an ben bile ateist olacaktım.
Ama şunu çok rahat söyleyebiliyorumki ateist yada teist olmak, kişinin kişiliğiyle/eylemleriyle pek alakalı değil. Sanırım vicdanlara verilen kulak burada çok önemli.
Aslında konu çok detaylı tartışılır boyutta, fırsat buldukça bu tartışmaya katılmak isterim ama ateistlerin sözden en can alıcı savundukları şey şudur. Evrim Teorisi.
Evrim Teorisi varoluşu bilimsel olarak açıklayan bir teoridir. Şu an gerçekliği tam olarak ispatlanmasa bile dünyada en çok kabul görün varoluş sürecini anlatır.
Kuranı hatırlayalım burda. Kuran peygamberin kafasına gökten düşmedi, 1 günde de tüm ayetler ona iletilmedi.
23 yıllık bir zaman sürecinde bu vahyin tamamlandığını biliyoruz.
Yani kuran bizzat yaşanılan/varolan/gerçek olan sosyal hayata dair insana önermelerini sunmuş, daha dürüst ve erdemli nasıl yaşanırın ilkelerini göstermiştir.
Bundan hareketle evrim teorisi gibi bir teori var önümüzde ve kuranda bir çeşit evrilmeye/tekamüle işaret eden ayetlerde olduğu bir gerçek.
İşte bu noktada bir inanır ilk refleks olarak yaratılışı sanki gözüyle görmüş gibi Adem ve Havvaya endeksliyor. Halbuki kuranda Havva geçmez.
Ademin ise tekil şahıs olduğu bile şüphelidir ama bu işin başka boyutudur, neyse.
Burada ateist hemen karşı argümana geçer ve derki.
Çatlasanda patlasanda maymundan geldin. :) İnanın böyle.
Şimdi bir inanır olarak şunu hiç sorduk mu kendimize:
Allah var olan tek yaratıcı. Başka hiçbir sıfatını/eylemini bilmesek bile başlı başına bu yaratıcı vasfını bilmemiz lazım. Bilmemiz derken bilmeninde ne olduğunu konuşmak gerek. Dedim ya konu çok girift aslında.
Devam edelim.
Allah tek yaratıcı ise, o bize geleneğin öğrettiği gibi hokus pokus bir yaratma ile de yaratır, bir evrim ile de yaratır.
Varsayalım Allah evrim teorisindeki gibi bir yaratma ile canlılığı yaratmış olsun, bu onun Allahlığına halel getirir mi?
Esas hayır Allah Ademi çamurdan yarattı, onun kaburgasından da Havvayı yarattı demek Allahı sınırlamak olmuyor mu?
Selam ederim.
__________________ benim namazım, bütün ibadetlerim, hayatım ve ölümüm bütün alemlerin rabbi olan ALLAH içindir.
|