Şu da emredildi: Yüzünü dine bir Hanif olarak çevir. Sakın müşriklerden olma.
Yunus Suresi 105
Ben bir Hanif olarak yüzümü gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Müşriklerden değilim ben.
Enam Suresi 79
İbrahim ne bir Yahudi idi, ne de bir Hıristiyan. O sadece hanif bir müslümandı. O müşriklerden değildi.
Ali İmran Suresi 67
Şu da kuşkusuz ki, İbrahim başlıbaşına bir ümmetti; bir Hanif olarak Allah'ın önünde eğiliyordu. Müşriklerden değildi.
Nahl Suresi 123
De ki Allah doğrusunu söylemiştir / vaadinde sadıktır.Haydi artık Hanif olarak İbrahim'in Milleti'ne uyun! Müşriklerden değildi o.
Ali İmran Suresi 95
Allah'a ortak koşmadan, Hanifler olarak... Allah'a ortak koşan kişi, gökten düşmüş de kendisini kuşlar kapışıyor veya rüzgar onu uzak bir yere fırlatıp atıyor gibidir.
Tum dinlerin birarada ibadet amacli kullanmasi, garip olur ve karisikliga yol acar. Bakalim nedir o goruntu?
Bu durumda hakiki Christ'lerin bir kismi icin bir de hac eklemek hatta (ilgili kiliseden) cikarilacak odenekle haccin ustune bir Isa figuru monte edilmesi gerekecektir, keza mumlar, vs.. Geri kalanlari icin hac gerekli degildir, sorun etmezler. Konulacak okul sirasi benzeri siralarda, ellerini birlestirip ibadet edebilirler.
Ustteki eklemeler presbyterian'lar icin yeterli olsa da olmazsa olmaz kurallari bir org veya kucuk bir orkestra olacaktir(ayinlerini cok sesli yapmaktalar cunku) ve orkestra ve org disindaki semboller baptist kilise mensuplari icin de gecerlidir.
Roman catholic'ler icin de benzeri ayni seyler gecerli olsa bile, bir usttekilere ilave olarak bir de Meryem bustu eklememiz gerekir, Pope veya onun ilk temcilsisi filan kazara ziyaret ettiginde, insanlar dogal olarak inanclari geregi el etek opeceklerinden, ayri bir karisiklik dogacaktir.
Eh Musluman'da ibadet etmek isteyeceginde, bunun on kosullarindan biri muzik olmamasidir. Haliyle muzik esliginde namaz kilinmaz Allah'in evinde inanca gore.. Keza hac'cin onunde de secdeye varmaz Musluman..
Eh malum ezan ve ayinin ayni binada ayni anda yapilmasi da askin bir goruntu sergileyecektir.
Ustelik ezan hoparlorden okundugundan dolayi, Hristiyan topluluklar bir zamanlar kilise olan bu yapida, ezan sesini duyduklarinda psikolojik olarak etkilenmeleri ve uzulmeleri gayet olagandir. E insaniz, vicdan tasiyoruz bunu da hesaba katmak gerekir.
Bu sebeple, bence muze olarak(dinlerin besigi anlaminda) kalsa daha guzel ve manidar olacaktir.
Ayasofyayi kilise olarak Hristiyanlara verelim saygi geregi denmis, ancak her sayginin da bir karsiligi olsa gerek..
Ayasofyanin kilise olabilmesi icin, once hristiyan aleminin de bize saygi duyup, muzelerden bir sekilde kacirilan tarihi parcalarimizi bize iade etmesi gerekir.
Cunku O parcalarda bir mozayik saklidir. Cesitli dinler saklidir. Anadolu saklidir.
Sonra din saygisina binaen, gene Hristiyan aleminin orijinal Zebur'u (su an hala dunya uzerindedir ve kisilerin tekelindedir.) tarafimiza hic degilse gostermesi (kopyalamak ve din tarihine isik tutmak acisindan) veya bir sureligine vermesi gerekir.
Sonra Barnabas Incili'nin, Hristiyanlarca kilise tarafindan tasdik edilmesi ve gundeme getirilmesi gerekir.
Icinde Isa'nin, Muhammedin gelecegini mujdeledigi o Incil'i kimin yazdiginin hic onemi yoktur. Fakat dini tarih sayfasinda onemli bir unsurdur. Nasil ki diger Incillerin yazari da baska insanlarsa, bu Incil'de stil olarak aynidir, fakat icerik olarak digerlerinden tamamen farklidir.
Bence bu aslinda Hristiyanlarin yapmasi gereken dine saygi ve vefa borcudur.
Soyle ki; Da vinci Code filmiyle Hristiyanligin sarsildigi gunlerde, caresiz kalan ve Isa'nin evlenmedigini, cocugu olmadigini kanitlayacak delil bulamayan kilisenin imdadina Kuran yetismis, ve Kuran araciligi ile Isa'nin bir aile sahibi olmadigi ispatlanmis ve filmdeki konu curutulmustur. Bu konuda en buyuk destek Turkiye'deki dini kurumdan gelmistir.
Selam... Zaman herşeyi değiştirir.Açıkçası şu son günlerdeki isviçrenin minareler hakkındaki tavrından sonra benimde bu olaya bakış açım biraz değişti. 572 ise okul numaramın son üç rakamı nick alabilmek için ekledim onu:).
Selam... Beni misyoner olarak gördünya diyecek bişey yok:).O zaman Süleyman Ateşde misyoner(onun tevrat ve incil hakkındaki görüşlerini bakınız). Selamlar....
Dediğim gibi ben görüşümü belirttim ve samimi olarak bu konu başlığı altında dedim ki: Son günlerdeki İşviçrede yaşanan minare olayından sonra bu konu hakkında görüşlerimin biraz değiştiğini söyledim. Açıkçası Camii yapılsa iyi olur.Çünkü ben isviçreyi demokratik saygılı bir avrupa ülkesi bilirdim o bile böyle yaparsa biz de böyle yapmalıyız.
Sizin yetkiniz yok foruma yeni mesaj ekleme Sizin yetkiniz yok forumdaki mesajlara cevap verme Sizin yetkiniz yok forumda konu silme Sizin yetkiniz yok forumda konu düzenleme Sizin yetkiniz yok forumda anket açma Sizin yetkiniz yok forumda ankete cevap yazma