Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
Öncelikle namazın neden insanlara farz kılındığı konusunu düşünüp anlamak gerekli..Günde 3 veya 5 vakit ,6rekat veya 40rekat her ne şekilde olursa olsun kılınan namazın amacı nedir?
Geleneksel namaz kılma anlayışına baktığımızda mamazın olmazsa olmazları;
1- abdest alınacak
2-kadınlar başörtüsü takacak
3-çocukluğumuzdan beri öğrenegelmiş bulunduğumuz belli başlı arapça dua ve sureler okunacak
Ben anadili türkçe olan müslüman biri olarak, namazlarda bu sure ve duaları arapça ezberden okumaktayım ama gerçek şu ki bu otomatiğe bağlanmış şekilde ezberden okuduğum ,belli başlı ve çoğunun tam olarak ne anlama geldiğini bilmediğim sure ve dualar namazı kıldığımda bana ne veriyor?(bu sadece benim için geçerli değil ,namazını bu şekilde kılan milyonlarca kişi için de geçerli)
Kur'anı okuyup anladıkca namazın amacının şu olduğu sonucuna vardım
Kılınan her vakit namazda kurandan ayetler okunmalı(anlayarak türkçe olarak) diyelim bakara suresinin ilk ayetinden başlayıp her rekatta dilediğim kadar anlayarak ayet okudum ve bunu her namazda devam ettirerek 2 veya 3 ay gibi bir zamanda kur'anın tüm ayetlerini baştan sona anlayarak okumuş olurum.Bu döngü kuranın baştan sona kadar tekrar tekrar okunması şeklinde sürüp gider.. Böylelikle Allah'ın sözü olan her bir ayeti ,tekrar tekrar okumuş, onun emir ve yasaklarının hayatıma yön vermesini sağlamış olurum.Kur'anı kılavuz edinmiş bir insan olarak sosyal yaşantımı yönlendirmiş olurum.
Bence namazın insanlara farz kılınmasındaki en önemli nedenlerden biri budur.Kuranı okumak ve gündelik yaşama uyarlamak.
Ama gelenekci zihniyet malesef bunun karşısında;
Kur'an ayetleri kesinlikle arapça okunmalı yoksa anlamları bozulur gibi dayatmayla karşımıza çıkmakta.!
__________________ O, yaratıp şekillendiren, âhenk veren ve düzene koyandır
|