Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
selam selam sidharta
önce selamdan başlayayım bak mesela bu selam sünnettir farzdır ama benim kullandığım hali pek bir ritüeldir. yani kurallarını gözetmekten dolayı dışardan gelen birisinin İLGİSİNİ çeken bir selam.bir arkadaşım bana "slm slm kullanma bari selam selam kullan" demişti. hala da öyle kullanıyorum.
namazın ritüelliğine gelince : bazen mekkede kılınan namazları naklen veriyor tv ler. orada cemaatin namaz kılınırkenki haline bir bak. göze ters gelen bir çok hareket yapıyorlar. peki nedeni ne,namazı düzgün kılmadıklarından mı? hayır onlar farzların yerine getiriyorlar ama bizim kültürümüze göre biraz "namazın hakkını vermiyorlar" gibimize geliyor.
biz den kastım anadolu insanıdır. malum asker milletizdir ve bir komutan yada amir karşısındaki tavrımız ve hareketlerimiz bıçak gibi keskin ve kesindir. namazı da bu askeri disiplin içerisinde öğrendik. cemaatle namaz kılanları televizyonlarda seyrederiz,aralarında hep öksürenler tıksıranlar olur ama asla safı bozan yada hareketleri kaçıran( yaşlılar hariç) görmeyiz. bu kadar dışardan bakıldığında göze hş gelen namazı düşün ve buna aşırı yüklenmiş bir huşuyu birleştir.
karşına inanılmaz bir güzellikle yerine getirilmiş bir ritüel çıkar.
yani bu sadece DIŞARDAN bakıldığında "vay be ne namaz kılıyor" dediğimiz insanların namazlarıdır. estetik açısından alır götürür izleyeni. ama namazın doğru olup olmadığına biz karar vermiyoruz karar ibadetin yapıldığı makama aittir.
benim kastım buydu ve büyük ihtimalle gene anlatamadım derdimi
selam selam
|