Yazanlarda |
|
Saffet Metin Uzman Uye
Katılma Tarihi: 07 ekim 2008 Yer: Turkiye Gönderilenler: 672
|
Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
Sayın Hayrullah41,
Kur'andan başka Vahiy yoktur.
Kur'anın Sure tertibi yani önce fatiha, sonra Bakara gibi kitaba yerleştirilmesi sahabenin tercihidir. Bu sahabe de Hz. Ebubekir ve Hz. Osmanın kurduğu komisyonda görev yapan sahabedir.
Kulaktan dolmacılar, rivayetçiler dediklerin bunun Vahiyle olduğunu söylerler. Asıl onların delilleri yoktur.
Bu arada benim şahsımın Kur'anın sırası ile bir problemim yok. Ben ister geleneksel, ister alfabetik, ister nuzul sırasında olsun anlarım.
Ben sadece insanlara o da dini kültürü zayıf olanlara , dinle ilgili yanlış kanaatlere kapılmasınlar diye nuzul sırasında meal okumalarını tavsiye ediyorum o kadar. Çünkü ben de çok karşılaştım böyle tiplerle.
__________________ Allah Aklını kullanmayanların üzerine pislik yağdırır.
|
Yukarı dön |
|
|
asım Uzman Uye
Katılma Tarihi: 14 agustos 2008 Yer: Turkiye Gönderilenler: 1700
|
|
|
|
elinizdeki tarihi verilerin hiç birini güvenilmez bulduktan sonra...
nasıl oluyorda hala kuran şöyle indi böyle toplandı diyebiliyorsunuz...
bu söyledikleriniz kuran harici bilgiler değil mi...
kuranın içinde ne zaman indiği bilgisi yok...
birisi kalksa kuran bin beş yüzyıl önce değil bin yıl önce yazıldı dese kurandan bir delille bunu nasıl çürüteceksiniz...
nasıl toplanndığı ayetlerin neye göre bir araya getirildiği tamamen tarihi bilgiler ve kuran harici veriler...
bu çelişki nasıl farkedilmiyor şaşıyorum...
__________________ O halde yüzünü, Allah'ı bir tanıyarak dine, Allah'ın insanları üzerine yaratmış olduğu fıtratına doğrult. Allah'ın yaratışında değişiklik bulunmaz. Dosdoğru din budur. Fakat insanların çoğu bilmezler.
|
Yukarı dön |
|
|
aliaksoy Uzman Uye
Katılma Tarihi: 05 subat 2007 Yer: Turkiye Gönderilenler: 989
|
|
|
|
Selam,
Eğer Kuran'daki mevcut sure dizilimini sahabeler yaptıysa, matematiğe çok ilgili olmalılar.
http://www.aliaksoy.net/2007/02/26/ayet-ve-surelerin-siralan masindaki-duzen/
Esenlikle...
__________________ "(Onu size indirdik ki) <Kitap, yalnız bizden önceki iki topluluğa indirildi, biz ise onların okumasından habersizdik (o Kitâpları okuyamıyor, dillerini anlayamıyorduk)> demeyesiniz."(En'am,156)
|
Yukarı dön |
|
|
cin13 Uzman Uye
Katılma Tarihi: 23 ocak 2007 Gönderilenler: 385
|
|
|
|
Merhaba. Sayın Ali Aksoy,
1. Siz, Allah'ın Kuran'ın kendi sözü olduğunun kanıtı olsun diye, böyle objektif, matematiksel bir delil bıraktığını mı düşünüyorsunuz?
Objektif kanıt ile seçme iradesi birbiriyle çelişmez mi?
Allah, böyle dolaylı yollar ile Kuran'ın kendi sözü olduğunu kanıtlamak yerine, Peygamber'i gökten bir melek olarak indirseydi çok daha kolay bir kanıt getirmiş olmaz mıydı?
Yoksa, Allah bizim uğraşıp bu kanıtı keşfetmemizi mi amaçladı?
2. Sure numaralarını önce, ayet sayısını sonra yazarsak, (T-tek, Ç-Çift)
Ç-Ç T-Ç Ç-T T-T Ç-Ç , T-Ç , Ç-T , T-T ,
dönüşümlerini yaptığımızda toplam değişmeyeceğinden dolayı, örneğin, 2-4-16-18.... sureleri kendi aralarında, 3-5-7-19...sureleri kendi aralarında, 6-8-10-12.....kendi aralarında, 1-9-11-13.... sureleri kendi aralarında değiştirebiliriz. Mucizevi toplam değişmeyecektir.
3. Kendi kendime deney yaparken, 8 sureli bir kitap tasarladım. Tamamen rastgele olmak üzere surelere ayet sayısı verdim. Sırayla, 5,7,11,21,8,12,18,12.
Aynı formülü bu sisteme uyguladığımda, toplam ayet sayısı ile çift sayıların toplamı arasındaki farkın 1'den 8'e kadar olan rakamların toplamı olduğunu gördüm. Mucize mi?
__________________ Dinin bakış açısına göre,tüm bu fantastik harikulade evren,tüm bu karmakarışık şeyler, ancak, Tanrı’nın, insanların iyi ve kötü için çabasını gözlediği bir sahnedir.. Bu sahne,bu oyun için çok büyük!
|
Yukarı dön |
|
|
aliaksoy Uzman Uye
Katılma Tarihi: 05 subat 2007 Yer: Turkiye Gönderilenler: 989
|
|
|
|
Selam Cin13,
Şifrecilikle hiç bir alakam yoktur. Ama "gerçek" öyle değil.
Karşımda duran, sınanmaya açık, gözle görülür, elle tutulur şey gerçektir.
Bu gerçek, "şifre ve/veya matematik formül" de olsa değişmez.
Diyorum ki, Kuran sureleri tertip edilirken orada değildim. Onu kimin tertip ettiğini görmedim. Ancak, elimde tertip edilmiş bir nüshanın sure sıra numaraları ve ayet sayıları hakkında ilginç bir bulgu var.
114 sureli ve her suresi farklı sayılarda ayet barındıran bu kitabın, sure numaraları ve ayet sayıları hakkında ileri sürülmüş, hesabı ortada, hiç kimseye gaib olmayan bu "denge" nin sebebi nedir ?
Tesadüf değilse iki seçenek var,
1) Kitabın tasnifi bir bilenin işidir.
2) Beşer tasnif ettiyse ciddi bir çaba sarfettiklerinden dolayı matematik tarihine geçecek bir iş üretmişlerdir. İşin tuhafı, bu "kasıtlı" başarıları ile övündükleri de işitilmemiştir.
Esenlikle...
__________________ "(Onu size indirdik ki) <Kitap, yalnız bizden önceki iki topluluğa indirildi, biz ise onların okumasından habersizdik (o Kitâpları okuyamıyor, dillerini anlayamıyorduk)> demeyesiniz."(En'am,156)
|
Yukarı dön |
|
|
asım Uzman Uye
Katılma Tarihi: 14 agustos 2008 Yer: Turkiye Gönderilenler: 1700
|
|
|
|
kuranın tertibi
__________________ O halde yüzünü, Allah'ı bir tanıyarak dine, Allah'ın insanları üzerine yaratmış olduğu fıtratına doğrult. Allah'ın yaratışında değişiklik bulunmaz. Dosdoğru din budur. Fakat insanların çoğu bilmezler.
|
Yukarı dön |
|
|
Guests Guest Group
Katılma Tarihi: 01 ekim 2003 Gönderilenler: -259
|
|
|
|
Öyle böyle değil, hurafe, bidat ve uydurmalardan tamamen sıyrılmak,
Eğer yüce Allah, Kuran'ı daha iyi anlamak için hangi ortamda, hangi olay için indiğini araştırın, öğrenin deseydi, tamam.
Ancak Kuran'daki ifadelerin çoğunda, hatta Muhammed A.S.'a hitap edilen ayetler olarak kabul edilen (-ki o dönemde öyle olabilir de) ayetlerin çoğunda -sen- ifadesi vardır. Eğer burada özel isim kullanılsa idi, tamam derdik, bu ayet bizimle ilgisiz. ancak -sen- denildiği için ve ben bu ayeti 1400 sene okuyorsam, öğretilerden sıyrılmış tertemiz bir akıl ile, oradaki -sen- ifadesine kendimi muhatab olarak görürüm.
Bu kısa girişi yazmamın amacı, kuran'ın mevcut sıraya göre okunduğunda anlaşılamaz olduğunu öne süren görüş içindir. Bir de bu şekilde okumayı deneyin.
ve Kuran zaten bu sıraya göre inmiş olamaz mıyı tekrar tekrar düşünün. Kuran'ın bu sıraya göre inmiş olması, herhangi bir ayetin, ayet indikten sonraki bir zaman için gerçekleşmiş olmasını engellemez.
Selametle,
|
Yukarı dön |
|
|
muhliskul Ayrıldı
Katılma Tarihi: 26 nisan 2007 Yer: Australia Gönderilenler: 854
|
|
|
|
Degerli Cin 13 yazdiklariniza katiliyorum. Asagidaki ifadelerinizle ilgili bir kac sorum olacak.
Bu deneyinizi yaparken rastgele davrandiginizi soyluyorsunuz. Buyuk bir matematiksel mucize gibi tanitilan bu sonuclar, kasit gutmeksizin olusabiliyor mu? Bu sonuclarin olusmasi icin peygamberin veya sahabenin bilincli bir planlama yapmis olmalari gerekir mi?
Son olarak Kuran'in bu isnad edilen ozelligi sayesinde sizin Kuran'a olan imaniniz artiyor mu?
Kuran'in vahyinin hak oldugunun delili olarak mucize isteyenlere "Kuran yetmiyor mu diye kizan Allah, fikrini degistirerek, cok sonralari anlasilabilecek bu mucizeyi caktirmadan Kuran'a yerlestirmisdir diyebilirmiyiz?
Allah'a emanet
Kadir
"Kendi kendime deney yaparken, 8 sureli bir kitap tasarladım. Tamamen rastgele olmak üzere surelere ayet sayısı verdim. Sırayla, 5,7,11,21,8,12,18,12.
Aynı formülü bu sisteme uyguladığımda, toplam ayet sayısı ile çift sayıların toplamı arasındaki farkın 1'den 8'e kadar olan rakamların toplamı olduğunu gördüm. Mucize mi? "
|
Yukarı dön |
|
|
Saffet Metin Uzman Uye
Katılma Tarihi: 07 ekim 2008 Yer: Turkiye Gönderilenler: 672
|
|
|
|
Sayın hayrullah41,
Bakın Kur'anın geleneksel sırasından rahatsız değiliz.
Bugüne kadar hep öyle okudum. Yanlış falan da anlamadım.
Kur'anı doğru anlamak için tek gerekli şeyin temiz akıl olduğuna inanıyorum. Temiz akıl varsa doğru değerlendiriyorsun. Yoksa zaten anlasan da anlamak istemezsin.
İlahiyat, hukuk, Arap filolojisi, mühendislik gibi konularda tahsilli olmak, bilgi sahibi olmak falan şüphesiz bu konuda insana güzel bakış açıları sağlamakla birlikte, illa da olması şart şeyler değil.
Biz Kur'anı yüce Allahın sözü olarak kabul ediyoruz ve onda geçen mucizevi ifadelere Allahın kudreti olarak bakıyoruz. Bir takım Ateistlerin yaptığı gibi akıl dışı ifadeler olarak değil.
Kur'an da bazı mucizelerden bahseder. Örneğin Nuh 1000 sene yaşamıştır. Kehf suresinde bazı imanlı gençler mağarada 300 sene uyumuşlardır. Hz. İbrahim kuşların başlarını kopartarak öldürmüş, ama Allah onları dirilterek hiç bir şey olmamış gibi uçurmuştur. Hz. İsa babasız olarak yaratılmış, doğumun hemen ardından beşikte konuşmuş ve insanlara Allahtan, imandan, gelecek son peygamberi müjdeden bahsetmiştir. Hz. Musa Kızıldenizi yarıp Yahudileri kurtarmıştır.
Şimdi akıl kurallarına göre bunların hiç biri insanlar tarafından yapılamaz. Bugünün teknolojisi buna yetmez. İnsanların güçleri buna yetmez. Bunlara biz Allahın Mucizeleri diye inanıyoruz. Allahın Kadir , sıfatı gereğince Allah her şeye kadir. Onun için zor, imkansız falan var mı yok.
Ama bazı insanlar, hatta çok okumuş bazı ateistler bunlar akla ve bilme aykırı, biz bunlara inanmayız, bunlar hurafedir diyorlar.
Ben bunlara sadece ve sadece Yüce Allah dediği için, Kur'anı insan sözü değil vahiy kabul ettiğim için inanıyorum. Kur'anı okuduğum zaman ister Arapça, ister meal, sonunda "Sadakallahül Azim" diyorum. Yani ne demek. Şüphesi Allah doğru söyler demek. Bu okuduğum ayetleri Allah söylüyor ve ben de bunlara inanıyorum demek.
Anlatabiliyormuyum, Allah kavramını, vahiy kavramını tam kavrayamamış kişiler bunlara inanmıyor, hatta dalga geçiyor. Hatta Kur'anı hz. Muhammedin yazdığı, vahiyle, Allahla alakası olmayan bir kitap gibi algılıyor, kabul ediyor, ona göre hüküm veriyorlar.
Adama oku diyorsun, adam düz bir mantıkla , katı bir kalp le okuyor. Saçma sapalak yorumlara varıyor. Mesela diyorki, Kur'an çok hoşgörüsüz bir kitap önüne geleni öldürün diyor. Yok Kadını erkeği ayırıyor. Erkeklere cennetteki nimetleri sayıyor, kadınlara saymıyor vb.
Bir sürü mesnetsiz, saçmalık.
Adam diyorki hristiyanlık kadını erkeği ayırmıyor falan . alakası yok. Kadına baskı, hem tevratta, hem incilde katmerli var. Hatta İslamda Kadının şahitli var da, hristiyanlık ta 19 yüzyıl ortalarına kadar kadının şahitlik hakkı bile yoktu.
Esasen hristiyanlığın ve yahudiliğin bir çok anlayışı hadisler yokuyla dine boca edilmiş. Bunu da bilmiyor. Ben 22 yaşımda Kitab-ı Mukaddes okuduktan sonra bunun farkına vardım.
Ben bu temiz olmayan akıl sahiplerini gördükten sonra en azından bir tedbir olarak iniş sırası diyorum. Gerçi temiz olmayan akıl sahipleri, sapla samanı birbirine karıştıran ve bunu akılcılık, bilimcilik adına yapanları gördükten sonra bu da kar etmeyebilir.
Yoksa geleneksel sıra değişsin, bütün Kur'anlar iniş sıralı olsun falan gibi bir isteğimiz, davamız falan yok.
Kur'an geleneksel sırada inmemiştir. Yani Mekki sure, Medeni sure ayrımı var. Geleneksel sırada önce Fatiha mekki sure, sonra Bakara, Al-i İmran, Maide sureleri var ki bunlar medeni. Ama bu sırada yazılması, peygamber tarafından uygun görülmüş olabilir veya sahabe de böyle yapmış olabilir. Sonuçta hakkında bilgi sahibi olmadığımız, olamadığımız bir konu.
Medeni surelerin uslubuyla, mekki sure uslubu farklı. Medeni sureler belli bir vahiy kültürüne, anlayış olgunluğuna erişmiş bir topluma vahyedilmiş (Medine Site devleti), Mekki sureler ise mekkede putperestlikte ayak direyen insanlarla mücadele dönemi.
Mekkede az müslüman, çok müşrik var ve bunlar içiçe. Medinede çok müslüman , az münafık var. Müşrikler ve düşmanlık besleyen yahudiler dışarda. Mekkede müslümanlar baskı altında uğraşıyorlar, medinede ise müslümanlar hakim ama uğraşmak zorunda kaldıkları hainler var.
Bütün Mekki surelerin ana fikri, şirk, şirkten sakındırma. Allahın tehditleri hep şirk üzerine. Bana hiç bir şeyi ortak etmeyin. Sadece bana inanın, benden korkun. Dini sadece bana has kılarak ibadet edin. Şefaat yetkisi benimdir. Din günü arkadaşlık, dostluk, akrabalık yoktur.Kimsenin kimseye faydası yoktur. Çünkü herkes o günün dehşeti, azabı nedeniyle kendi derdindedir. Kur'anın yarısından fazlası bunu anlatıyor.
İnanın insanlar Kur'an dan sadece bunu anlasalar ve uygulasalar , bilinçli dini anlayış ve yaşayış adına çok mesafe almış oluruz. Ama maalesef tam tersi. Şirkten sakınma anlaşılmıyor. Uygulanmıyor. Uygulansa insanlar Oruç babaya gidip oruç açmaz, telli babadan kısmet dilemez. Eyüp sultana vb kendi köy kasaba evliyasına gidip dualarına torpil istemez. Bunları ençok yapan da hatimci, mukabeleci kesim. İmanlı olduklarını bildiğim, yanlışlarına üzüldüğüm dindar insanlar. Dilerim Allah bu konuda bilinçlerini arttırsın. Onlara vahiy kültürü versin.
Herkese selamlar.
__________________ Allah Aklını kullanmayanların üzerine pislik yağdırır.
|
Yukarı dön |
|
|
cin13 Uzman Uye
Katılma Tarihi: 23 ocak 2007 Gönderilenler: 385
|
|
|
|
Bu deneyinizi yaparken rastgele davrandiginizi
soyluyorsunuz. Buyuk bir matematiksel mucize gibi tanitilan bu
sonuclar, kasit gutmeksizin olusabiliyor mu? Bu sonuclarin
olusmasi icin peygamberin veya sahabenin bilincli bir planlama yapmis
olmalari gerekir mi? (Muhliskul)
Değerli Kardeşim Muhliskul,
Büyük matematiksel mucize gibi tanıtılan bu sonuçlar kasıt gütmeksizin
pekala oluşabilir. Bu sonuçların oluşması için Peygamber'in veya sahabenin bir
planlama yapmış olmaları da gerekmez.O örneği vermemin nedeni de buydu. Söz konusu
mucize sonucun nasıllığını sorgularken, tamamen rastgele o sayıları seçtim ve
sonuçta tesadüfen benzer sonuca ulaştım. Yine açıktır ki bu sonucun da mantıklı
bir gerekçesi yoktur.
İlk örnekte uygulanan yöntem pek tabii, ilahi bir yöntem değildir. Ayet
numarası ile ayet sayısını toplamak, çıkan sonucu tek ve çift olarak ayırıp,
sonra bunları toplayıp ilişkiler kurmak..Başka bir tertiple de çalışarak başka
mucizeler keşfedilebilinir. Tevrat'ın şifresinde olduğu gibi..
Ayrıca tek-çift sayıların toplamı gibi son derece basit bir prensip gereği,
sureler kendi aralarında toplam sayıyı değiştirmeden, yani mucizeyi bozmadan da
yer değiştirebilir. Yani 114 surenin yeri bu mucizeye göre de sabit değildir.
Aynı mucizeyi bozmadan, yüzlerce farklı mushaf tertibi oluşturulabilinir.
Son olarak Kuran'in bu isnad edilen ozelligi sayesinde sizin Kuran'a olan
imaniniz artiyor mu?
Kuran'in vahyinin hak oldugunun delili olarak mucize isteyenlere
"Kuran yetmiyor mu diye kizan Allah, fikrini degistirerek, cok
sonralari anlasilabilecek bu mucizeyi caktirmadan Kuran'a
yerlestirmisdir diyebilirmiyiz?(muhliskul)
Burada zaten sizinle hemfikiriz. Kuran'ın anlamı dışında bir delile
ihtiyacı olduğunu düşünmüyorum. Kaldı ki, nesnel delil ve inanç bir arada bulunamaz. İman, ortada nesnel
kanıt olmadan, "görmeden" inanmaktır.
__________________ Dinin bakış açısına göre,tüm bu fantastik harikulade evren,tüm bu karmakarışık şeyler, ancak, Tanrı’nın, insanların iyi ve kötü için çabasını gözlediği bir sahnedir.. Bu sahne,bu oyun için çok büyük!
|
Yukarı dön |
|
|
|
|