Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
Selamün Aleyküm! Değerli Turk_İbrahim Kardeşim!
Turk_İbrahim yazdı:
Kişisel düşünceme göre Toplantı Salatı/ Salat-Vusta Bunlar Aynı Salat'tır. Kuran'ın değişik Surelerinde önemleri belirtilmiştir. Bu nedenle Nuzul sırası bu konuda bir kriter değildir. Yani aynı İbadettir. Tek İbadettir.
Salat-ı Vustanın, cumua/Toplantı Salatı olduğunu varsayalım ve düşünelim.
Cumua/Toplantı Salatı, Cumu’a suresinin 9.ayetinden önce kılınıyor muydu?
Cumua/Toplantı Salatı, Cumu’a suresinin 9.ayetinden önce Kılınmıyor muydu?
Bunu bilmek durumundayız.
Doğrudan, ayetin kendisine bakalım.
Cumua 9: “Ya eyyuhelleziyne amenu iza nudiye lisSalati min yevmilcumu'ati fes'av ila zikrillahi ve zerulbey'a, zâliküm hayrun leküm in küntüm ta'lemun;”
Ey iman edenler! Toplantı günü salat için nida olunduğunda Allah’ın zikrine koşun ve alışverişi bırakın.İşte bu sizin için daha hayırlıdır, eğer bilirseniz.
Cumua 11:” Ve iza raev ticareten ev lehveninfaddu ileyha ve terekûke kaima kul ma 'ındAllahi hayrun minellehvi ve minetticareti, vAllahu hayrurrazikıyn;”
Bir ticaret yahut bir eğlence gördüklerinde, dağılıp ona gittiler de seni kaim halde /dimdik ayakta olduğun halde terkettiler De ki: “Allah indindeki, eğlenceden de ticaretten de daha hayırlıdır... Allah rızıklandıranların en hayırlısıdır”.
Ayetin kendisinden net olarak anlaşılan:
1.Salat kılınmış ve hutbe sırasında iken Peygamberimiz terkedilmiştir.
İnsanlar salatı kılarken bırakıp ayrılamayacaklarına göre bu durum hutbede olmuştur.
Cumu’a salatı peygamberimiz zamanında, günümüzdeki bayram hutbesi gibi salattan sonra yapılıyordu. Serahsi’nin, Mebsut’undan bakılabilir.
2. Cumu’a salatı, cumu’a suresinin ayetleri vahyedilmeden önce de kılınıyordu.
Şimdi de Salat-ı Vusta’nın geçtiği ayet olan Bakara 238’e bakalım.
Turk_İbrahim yazdı
2- "Salatları ve orta Salatı koruyun. Tam bir saygıyla Allah'ın huzurunda kıyam edin." / Bakara-238
"Salatlar" ve "Orta Salat" Bunlar kesinlikle farklı uygulamalardır. Ayette de farklı oldukları açıkça belirtilmiştir.
Bu görüşünüze aynen katılıyorum. Daha önceki yazımda da böyle olduğunu vurgulamıştım.
Bu formu okuyan kardeşlerimize kolaylık olması açısından tekrar belirtiyorum.
“Hafizu ales Salevati ves Salatil Vüsta ve kumu Lillahi kanitiyn;” Salatları ve salat-ı vusta’yı muhafaza edin. Kanitiyn olarak Allah için kıyam edin.
Salevati/Salatlar kelimesinin ne ifade ettiği bellidir. Bu, vakti daha önceki ayetlerle belirtilen salatlardır.
Salavati kelimesinden anlaşılan en az üç vakittir.
Salat-ı vusta ise bu mevkutelerin dışında olan bir salattır. (Sizin de belirtiğiniz gibi.)
Alemlerin Rabbi olan Yüce Allah bu ayetinde , Salevati ves Salatil Vüsta yerine , Salevati ves Salatil cumu’a diyemez miydi?
Çünkü salavat ile sözü edilen salatlar da,cumu’a salatı da, inananlarca biliniyor ve kılınıyordu.
Kılınan cumu’a salatında peygamberimiz terk edildiği için, Cumu’a suresinin 9 ve 11 ayetleri vahyediliyor.
Dediğiniz gibi olsa ayetin böyle olması gerekmez miydi?
Salatı vusta dan maksat, cumu’a salatı olmadığı için ayet “…salavati ves salatı vusta…” olarak vahyedilmiştir. Kusursuzluk sadece Allah’a aittir.
Mevcut bilgilerim içinde “Salat-ı Vusta”yı, elde olmayan nedenlerle kılınamayan namazın yerine kılınan salat diye düşünüyorum.
Özellikle Salat-ı Fecr, uyuyup kalınarak kaçırılan salattır.
Hayber seferi dönüşünde Peygamber Efendimizin böyle bir uygulamasının olduğunu ve bundan Salat-ı Vusta olarak bahsettiğini belirten bir rivayet vardır.
Şahsen, Kur’ân’a aykırı olmadığını sandığım bu rivayete göre amel ediyorum.
”Salat-ı Vusta”nın hangi salat olduğu ile ilgili inandırıcı bir belge ve bilgi yoktur.
Bunu araştırmak tüm Müslümanların üzerinde önemle çalışması gereken bir görevdir.
Salat-ı Vusta nın ne olduğu ile ilgili olarak, gerek şahsınız, gerekse bu formda görüş ve düşüncelerini esirgemeden bizlerin istifadesine sunan tüm kardeşlerimden Allah Razı olsun.
Rabb’im cümlemizin ilmini artırsın.
Hep birlikte, Kur’an yolunda, sevgi ve bilgilerimizin birleştiği çağlayanlar olalım. İnşaAllah.
Kusursuz olan sadece Allah’tır.
Şüphesiz en doğrusunu Allah bilir.
Sevgi,saygı ve muhabbetle.
Allah’a emanet olunuz.
|