Kuran ALLAH tarafından indirilmiştir. Giymek isteyenede ne bol nede dar gelir.
Evet bu doğru.
Kuranı yaratılmışların sözleri ile aynı kefeye koyamasınız. Kuran; yazının tam olgunlaştıgı ve yazı ile her şeyin açıklanabilği yıllarda inmiş ve onda her şey açıklanmıştır.
Bu yanlış.
Kurandan önce inan kitaplarda insanlara yol göstermiştir. Ama kuran da bu insanların yaptıkları hatalarda örneklendirmeler anlatılması için indirilmiştir.
Bu doğru.
Eger bu örnekler olmasa idi, şu anda şirk nasıl olur münafık nasıl olur kafir nasıl olur bunları somutlaştırmamıza ve tanımlamamıza imkan olmazdı.
Bu yanlış.
İşte bu tanımlamaların tam yapılması için dinin kemale ermesi için bir süreç gerekli idi ve bu süreç dinin kuranda tamamlanması ile son buldu.
Kemale eren, nedir? Kemale ermek izafi değil midir? Onlar o devir ve şartlar ile kelame ermişlerdir, lakin salt ilkeler yerine, tümünü şimdiye yansıtmak, kemale değil amma kemalsizliğe ve örnekleride çokça olduğu gibi kaosa saçmalığa ve köleliğe götürür.
İşte bu nedenle kurandan önce indirilmiş kitaplarda daha sonra gelecek olan peygamberlere ve kitaplara inanılması için söz alınmıştır.
Sözümüz söz.
Kuranın bütün ayetleri mantık olarak birbirini tamamlar, o nedenle hiç bir çelişki yoktur. Nersinden bakaranız bakın hiç bir çelişki bulamasınız.
Çelişkiye sebebiyyet veren vahyin hiçbir türevi değildir. Çelişkide olan bir arı görebiliyor musun.. çelişkiler için yaradan anılmamalı.. anılması lazım gelen, sadece boş kafalardır ve onlardır çelişkiye sebep olanlar..
Kuran bu günede ışık tutar gelecegede. Ama bunu görebilmek için ön yargılardan kurtulmak ve Kuran ile hüküm verip ilim ile kontrol etmek gerekir. Neden ilim ile derseniz doga kanunları ilimle ortaya çıkar, Kuranda her şeyin yazılı oldugu doga kanunlarından alınmıştır. Levhi maruzdan. yani.
Çok doğru bir tespit: önyargılardan arınmak.. dostum! şimdi iyice bakmalısın, kaç kereler hafıza dedim ve kimse tınlamadı.. tecrübe ile hafıza birbirine karıştırıldı. Önyargı tecrübe edilmemiş yaklaşım, dogma ise bunun artık yecüc mecüc betonitesidir. Vahiy ile hükmetmek gerek.. ancak sen salt Kuran deyip diğer vahiyleri red eder ve görmezden gelirsen, 1400 yıl önceki insanın adabı muaşeret seviyesine inmiş olursun.. Kuranı levhimahfuzdan alındı görmenin hata yönü yok ama sadece onu görmenin körlükle alakası var.
Süreci iyi degerlendirmek, bundan sonra neden peygamber ve neden kitap indirilmeyecegini anlama için çok önemlidir.
Bakınız, burada boy veriyorsunuz ve su sizden daha derin.. Allaha Allahlığı haşa öğretmekten bahsediyorsunuz ama sanırım istemeyerek.. farkında olsaydınız elbette böyle söylemezdiniz..
Şimdi ALLAH'a inanamak isteyen interneti açıp inanabilir ibadetin gereginide imanın şartlarınıda ögrenebilir. Tabi aklı ve vicdanı sayesinde.
Allaha inanmak nedir? İnanmak ve iman nedir? Önce bunlar anlaşılmalı.. size ebu Talip'i hatırlatayım.. ne dedi o: ben iman etmedim değil, iman ettim etmesine amma bunu gösterecek ömürden yetiden yoksunum.. yani iman dille bir kabul meselesi olmasa gerek.. İman bir sürecin sonucudur.. sağlıcakla
Bunun akside mümkün; inanmak istemeyende internete girerek çeşitli nedenler pek ala bulabilmektedir. Hani örnek derseniz, forumlarda yazanları düşünün.
NE DEMİŞER ARAYAN MEVLASINIDA BULUR BELASINIDA BULUR. Ne güzel söylemişler. |