Şu da emredildi: Yüzünü dine bir Hanif olarak çevir. Sakın müşriklerden olma.
Yunus Suresi 105
Ben bir Hanif olarak yüzümü gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Müşriklerden değilim ben.
Enam Suresi 79
İbrahim ne bir Yahudi idi, ne de bir Hıristiyan. O sadece hanif bir müslümandı. O müşriklerden değildi.
Ali İmran Suresi 67
Şu da kuşkusuz ki, İbrahim başlıbaşına bir ümmetti; bir Hanif olarak Allah'ın önünde eğiliyordu. Müşriklerden değildi.
Nahl Suresi 123
De ki Allah doğrusunu söylemiştir / vaadinde sadıktır.Haydi artık Hanif olarak İbrahim'in Milleti'ne uyun! Müşriklerden değildi o.
Ali İmran Suresi 95
Allah'a ortak koşmadan, Hanifler olarak... Allah'a ortak koşan kişi, gökten düşmüş de kendisini kuşlar kapışıyor veya rüzgar onu uzak bir yere fırlatıp atıyor gibidir.
Katılma Tarihi: 05 ocak 2007 Yer: Turkiye Gönderilenler: 611
Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
selam keko kendisi bu soruları sorma fırsatını yakalamıştı, ama nedense soramadı, zaten sorsun diye dermanbeg onu alıp götürmüştü ama malesef orda sorulmayanlar burda sorulursa buna adamlık demem ben kekemın.
sen abi iyisin hoşsun ama bazılarını ben kadar tanımıyorsun.
ha benim cevap vermemi istersen valla bu kadar ilmim yok.
muhabbetle.
__________________ Nahl.6:Bir güzellik de vardır onlarda sizin için: Sabah saldığınız sırada, akşam topladığınız sırada. Ve lekum fîhâ cemâlun hîne turîhûne ve hîne tesrehûn
Köleliğin kaynakları köle pazarları ve savaştır. İslam insanların yalnızca savaşta tutsak alınmasına izin verdiğine, onların da savaş sona erer ermez ya tazminat alınarak ya da bağışlanarak özgür bırakılmasını emrettiğine göre şu gerçeği artık görmeliyiz:
İslam, köleliğin kaynaklarını kurutmak suretiyle, bir çırpıda sona ermesini sağlamıştır.
Köle edinmenin bu suretle haram kılınmasından önce edinilen köleleri ise her fırsatta özgür bıraktırarak tasfiye etmiştir.
Ama siz farklı görüştesiniz. O halde 8:67, 47:4 ve 5:89'u benim anlamamda bir sorun var. Nedir? Lütfen açıklar mısınız.
Sevgi ile,
Hasan Akçay
Merhaba Akçay,
8/67 ile 47/4, kırıp geçinceye kadar, bütün güçlerini yok edip bütünüyle sindirinceye kadar; öldürün , aman vermeyin, boyunlarını vurun, teslim olmak isteyeni esir olarak tutuklamayın, bağışlamayın, hepsini kılıçtan geçirin, diyor. 5/89'da da ceza olarak bir köle(nizi) serbest bırakın diyor.
Hak gelenek; Eğer Kur'an'ı anlamak ve yaşamak gibi kendine mutlak bir hedef koymuşsan ve bunu Kuran elçiyle yaşanmıştır, bu gün de imam ile yaşanır diye yorumluyorsan, O zaman senin Allah üzerinden aldatılmak gibi bir handikabın olacak demektir. Sendeki bu zaafı fark eden bir asalak türlü oyunlarla senin çek defterine, evine, aile huzuruna musalat olabilir demektir. Kur'an Haylaz bir sınıfa dalan/seslenen öğretmenin hitabıdır. ve sadece bir hatırlatmadır. Hatırlanacak olan şey zaten insan doğasına kodlanan esma dır. Bunu unutmuş olan bundan kopuk yaşayan bir topluma bunu hatırlatan hatırlatıcı bir mesajdır kuran. Hayata ikame edilmek gibi bir bağlayıcılığı yoktur. İnsanın İnsan gibi bir insan olmaktan başka bir ÖDEVİ yoktur. Allah insan hayatına zorla eklemlenmeye muhtaç olan bir megaloman değildir. İsrailoğularının firavun karakterini Tanrıya yansıtmaları gibi bizde de kabile şefinin totaliter karakterini tanrıya yansıtmak ve onu başımıza tiran olarak oturtmak senin imam dediğin megaloman dolandırıcıların çok işine gelir. O Öyle bir karakter olmalı ki sen O'nun adına yapılan yorum ve saçmalıklara sorgulamadan kanmaya devam etmelisin ve de O da yaşam standartlarını aynen sürdürebilsin. Bunun için Kur'an uyarıyor: "oğlum aptal olmayın, kazık yemeyin" diye. Benim üzerimden yalan iftira edenler en zalimdirler diye. Bana gelince benim işim çocuklarımıza Allah'ı öyle bir tanıtmak ki, asla kazık yemeyen, eleştirel düşünen, babaların ve annelerin, piskopat/megaloman/şizofren imamların/mütebebbilerin ve devletin kendi ideoloji ve takıntılarına kurban olan kurbanlık hayvanlar olmamalarını sağlamak. İnsan asla araç değildir. Ayetler, hadisler, doğa... herşey araçtır. İnsanın mutluluğu ve refahı için. Japonların kuranı yoktur piskopat/megaloman imamları da yoktur Ama ahlaklı olmayı daha iyi başarıyorlar. Ve daha az kazık yiyorlar. Ben insanlara uyanık olmayı öğretiyorum, Kurbanlık bir inek olmadıklarını.. Şükürler olsun ki 2006 da devlet te batılıların eğitim stratejisini benimseyerek, yaratıcı düşünce becerisi, eleştirel düşünce becerisi olan insanlar yetiştirin diyerek zaten yapageldiğim şeyi teyid etmiştir. Laik devlet bile Bazı sözümona dindar ebeveynden daha fazla nesli korumaya çalışıyor. Çocuklarımız malımız değildir dostum, bize emanettir. Onların tanrısı değiliz. Onların bizden bağımsız kişilikleri vardır. Kamu otoritesi Çocukları bizim yanlış ve baskıcı eğitimimizden korumalıdır. Onları kurban etme lüksümüz yoktur. Yook ila da ben birinin ardından gideceğim, mutlak itaat edeceğim, ecrini Alah verecek diyorsan, benim gibi öğretmenin olmamasındandır. Olsa idi niçin ve acaba sorularını öğrenmiş olacaktın. sorun değil, madem gideceksin veya gidiyorsun, çek defterini, tapularını yanına almayı unutma. genel bir vekalet iyi olur. Allah kabul etsin. kısaltarak yazdığın şeyi anlamadım. olmuşsun diye biten var ya... olmuşumdur belki o her neyse. Ama ben benim başkası değil. seni seviyorum.
pascalos!!
İnsan fıtratında mı var bilmiyorum ki, sevgilisinden ayrılan sevgilisini başkasına karalıyor, koca, koca adamlardınız sevgilinizle tanıştığınızda, ondan sonrada yeni yeni köleler ararken ne olduda şimdi bu kölelere uyarı yapıyorsunuz.
yürüyemediğiniz bir yola neden birilerini davet etmek için geceler boyu kitapçı dükkanların da şimdi okulda öğretmediklerinizi öğretiyordunuz.
bu ilkesizlik değilde nedir, şimdi enayi olmayın diye öğrettikleriniz yerine yıllarca insanlara şimdi kınadığın dersleri öğretiyordun,ne oldu maymun gözünümü açtı,yoksa giymek istediğin gömlek mi bol geldi.
sen yıllarca ikinci adam rolünde idin tahtın altından çekilince karalama yapman hiç etik değil,demekki rantı kaptırdın başladın taşlamaya haşlamaya.
yapma biraz edep.biraz ahde vefa.
__________________ Nahl.6:Bir güzellik de vardır onlarda sizin için: Sabah saldığınız sırada, akşam topladığınız sırada. Ve lekum fîhâ cemâlun hîne turîhûne ve hîne tesrehûn
selam hak gelenek, sadece tezekkür ettim, ve Allah'ın tatmin olmayı bekleyen bir piskopat olmadığını, ve bu tatmin olmanın da insana rağmen insanın hırpalanmasına rağmen gerçekleşemeyeceğini keşf ettim. 3 saat süren ve kayıt altına aldığım bir konuşma ile kendisinin de kabul ettiği ve helallik dilediği, şeyleri bu mütenebbi ve saf insanların sırtına kene gibi yapışan ileri derecede şirofren mağdur arkadaşa söyledim.
tedavi olamyı bile kabul etmişti. çıktıktan sonra kafir olduğumu duyurdu. Bu beni yaralamadı. Ama koca koca iyi niyetli insanın sırf Alah'ın ayetlerini size yaşatacağım vaadiyle Alah adına ezim ezim ezildiğini son günlerde yeniden öğrendim. Yine cüneytliğim tuttu. Yediği içtiği giydiği gasp olan, üç tane izleyicisini birbileri ile dost tutamayan bunu kıskanan karakter hasta bir karakterdir. Şizofren insanlar ardıl bulduklarında nasıl olurlar sen bizzat yaşıyorsundur dostum.
Açık söylüyorum. Ben Allah'ın bizim iyi insan olup olmadığımızla ilgilendiğini düşünüyorum. neyi yaşadığımızla değil. Sırf Alah'ın ayetlerini(atla deveymiş gibi) yaşamak için insanın bu kadar hırpalanması Allah'ın muradı değildir. Bir kişinin kutsallaştırılması onu kutsalaştıranlarda şahsiyet bölünmesi, kutsalaşanda da kibr gurur ve ahlaki sınır tanımamayı getirir. Ben kamu otoritesinin akıl ve bilim temelinde her türlü tasarrufunun doğru olduğunu hatta ilahi referansı olmasa da ilahi olduğunu kabul eden biriyim. benim yumuşak karnıma vurmaya çalışıyorsan kardeş onu bulamazsın. bana söyleyebileceğin heeer itham beni yaralamaz. yaralasa da senin derdine derman olmaz. Artık ben hayata sadece kuran penceresinden bakmıyorum, penceremden baktığımda kuran onlardan sadece birisidir. Ve herkes ve her şey benim için sorgulanabilirdir, Alah bile. Herkes Makul yaşamak ve davranmak zorundadır. Sabret bekle,, gibi gizemli avutmalara gelmem ben musa gibi açıklama beklerim açıklama. bana açıklama yapmayanın ya sakladığı bişey vardır, ya da bilmiyordur. canı cehenneme kim olursa. bana saygı duymayan bir tanrı ya inanmam. Şükürler olsun ki Benim Öğretmen tanrım öyle değil. senin mütenebbin imamın açıklama yapmadı çektim si....u. ne oldu sonra? pislik içinde gah bir evli hanımın evinde, kah bir masumun arsasında, kah bir evsizin evini gasp etmekte sürünüp giden bir asalak oldu. Bu süreçte ben hep çalıştım. Bir öğrencim bana çay bile ısmarlayamadı. onurla yaşıyorum kafir ama kafam rahat. insan gibi.
Unutma Dostum: Allah İYİ dir, Ahlaklıdır. Alah'ı bile sınırlayan yasalar/ilkeler varken Bu zavalı hikmetinden sual olunamaz bir adam nasıl olabilir senin gibi akılı bir adamın gözünde. Açık söylüyorum seni düşünmüyorum. Onu düşünüyorum, Onun tedaviye ihtiyacı var. siz onu okşadıkça bu çok zor. Ama putlar öyle değil mi zaten, birileri onları ayakta tutar. kendi başlarına bişey değillerdir.
"İmamların stratejilerini ancak kendileri anlattımı anlaşılacak bir
hale gelir aksi taktirde bu süreçte sabredip teslimiyetini sürdürenle
sabredmeyip nefsine uyanın ayrılması nasıl gerçekleşecek.
bu süreç insanı şizofren yapar ama sağlam durmak isteyen allahın izni ile tekrar yoluna devam eder."
Amaniiin cümlelere baksana. bunlar kutsal sözlere benziyorlar. yani siz ölünün yıkayıcısına teslim olduğu gibi teslim olun. maşaallah.
Resule tabi olmak şudur abicim:
Kamu otoritesinin makul ve konsensüsle akıl ve bilgi/ bilim temelinde koyduğu yasalara ittiba et. Bu ayetler medenidir. elçi artık kamu otoritesini temsil ediyor. yasalara uymaktır.
Sizin burda kuruntular var, akşamdan sabaha değişen, ve sorgulanamayacak kuruntular. kendinin bile uymadığı...
Ve sömürü var gasp var, kısaca CÜRÜM var. cürüm işlemek için teşekkül oluşturan bir suç odağı var. Mücrimler iflah olmaz.
Son sahneyi görmek dışında aradaki süreci özelikle izlemedim, üzülüyordum. Ama çadır karıştı, artık içine çıkabileceği yüzüne bakabileceği insan yoktur. belki inad uğruna bir iki budala devam eder, ama filmin son karesini görür gibiyim. Umarım hastanede biter de o insan da zarar görmez. Bunu samimi olarak diliyorum.
Arkadaşlar,şunu tecrübe ettim ki;insan yaptığı en küçük hatanın bedelini bile yaşadığı hayatta ödüyor.hatalar insanın peşini bırakmıyor,kene gibi yapışıyor sahibine..taki bedelini ödeyip kapatana dek..evet,bizler ahmakça bir samimiyetin kurbanı olduk..çok bedeller ödedik ahmaklığımızdan dolayı..yani,ahmaklık aynı anda bizlerin borcu oldu kendimiz namına oluşturduğumuz..bu bizim tarafımız..
şimdi hakgeleneğin sayfasını kullanarak kendini ak (!) lamaya çalışan -------- ------:
zannediyormusunuz ki hayatının bundan sonraki kısmını aydınlık ve sefahatla geçirecek?
asla!!!
bu bir yürek soğutma değil,bilakis acıma hissi ile yapılan gerçekçi bir eleştiridir..
1500 yıllık "islam" sokağa çıkabiliyor mu?
çağımız insanına "çözüm bende" diyebiliyor mu?
ne yapıyor??
ılımlılık maskesini takıyor?
olmuyor,demokratiklik maskesine sığınıyor..
imam hatip te okur iken okulumuzu saklardık!!
şeriatçılığımızı karanlık odalarda sadece birbirimize söylerdik..!
uzatmayayım.başımızı ancak takiyyeyi ve çok kimlikli olmayı profosyonelleştiren uzman(!)larımız sayesinde çıkarır olduk son dönemlerde...
malum şahıs!
yaptığın hatalar senin zındanın olacak..insanlar aralarına karıştırmayacak seni ------ bulaşmasın diye kendilerine..yüzüne tükürecekler içlerini soğutmak için..ve en büyüğü,yaratıcı seni ------ nereye konuşlandıracak? inan bunu düşünmek bana bile eza veriyor.senin için çözüm arıyorum bulamıyorum..dua et de bütün bu yaşananlar sadece filim icabı olsun!!!yoksa ----- -------!!!
bu cevabım muhatap olduğun kişi adına veya görüşlerine dayalı değil, sadece kendi kanaatlerim için...kendi adıma... o muhammede uymaya çalışıyor
o ne verirse alın ne vermezse almayın.. o ne derse itaat edin.. yanında sesinizi yükseltmeyin
bizzat bende Muhammed'e uymaya çalışıyorum...O bize "insan " olmayı öütlüyor... O bir " daiyallah..." yani Yüce Allah'a çağırıyor...Adem/ adam olmamız için " dilsiz "olmayan Allah'ın sözleriyle emrediyor...O'na itaat, vahiy kitabı+kainat kitabı+insan kitabına itaattir...seni yaratan zat'a itaattir...:
o bize ne yapmamazı istiyor ki, siz deist'ler bu kadar rahatsız oluyorsunuz :
Yüce Allah her türlü kula kulluğu, heva ve heveslerini kendine tanrı edinmeyi, adaletsizliği, zulümü, içkiyi, fuhuşu, aşırı gitmeyi, hırsızlığı, kumarı, kavmiyetçiliği asabiyeti, çirkin zannı, kibri, hasedi, dedikoduyu, kainat ve insan kitabına zarar vermeyi , cehaleti , boşluğu / boş boş dolaşmayı yasak ediyor ve bunlardan hoşlanmadığını, bunları yapanların mes'ul olacağını, hesap gününde mutlaka bunların / elleriyle yaptıklarının / dilleriyle konuştuklarının karşılığını bulacaklarını buyuruyor çünkü ilahi vahyinde/ kitabında...
evet...,
ne yapmamızı ve yapmaMAmızı istiyorki "Kur'an vahyinde "siz deizm dini mensupları " Kur'an'dan "bu kadar çok rahatsız oluyorsunuz?
peki ne yapmaMAmızı ister acaba vahyinde/ kitabında?
" O " biz aciz kullarından :
kendisine ortak koşmamayı, sözün en güzeline tabî olmayı, BİRR'i, iyilkle muamele etmeyi, ihsanı, infakı, adaleti, ölçü ve tartıda HÎLE yapmamayı, nefis-can-mal emniyetine dikkat etmeyi, çalışmayı, dünyayı imar etmeyi, sabırlı olmayı,fazileti, ilmi, salatı, zekatı, orucu, haccı, mustazafları /zayıfları görüp gözetmeyi, düşkünleri düştükleri yerden kaldırmayı, yoksulu doyurmayı, dilenciyi azarlamamayı, ahde vefa gösterenlerden olmayı, yetime şefkatli davranmayı, fışğ/ boş boş konuşmamayı, emanete sadık olmayı, iffetli olmayı, bakışlarını karşı cinse karşı kısmayı, kadınlara güzel davranmayı, ırzını korumayı, ana babaya karşı " of " bile dememeyi, ve daha daha birçok birçok güzelliği emrediyor, tavsiye buyuruyor...bu emirlere uyanları ödüllendireceğini, asla mükafatsız bırakmayacağını, karşı gelip de riayet etmeyenleri ise ilahi adalet ve hesap gününde mutlaka cezalandıracağını , "o gün " kendisini hiçbirşeyin " ama " hiçbirşeyin mücazattan " kurtaramayacağını buyuruyor...
öyleyse Allah'ı, kitabını, sabiteleri kim istemez diye hâla aramamıza(!) gerek kalıyor mu?
fazla soru da sormayın..yoksa köleleriniz gider halbu ki bırakın sizi onun bile kölesi yok daha oysa uymaya çalıştığı peygamberin köleleri vardı cariyeleri vardı savaşlarda sırf mal mülk değil insan ganimeti de vardı.. yani şu an en ilkel kabileler de dahi gülünecek bir sistemin hukukunu anlatıyor kitap.. peki köle hukukunu anlatan ayetler kime okunacak?
yok amaç köleliği yavaş yavaş kaldırmakmış.. peki onca şeyi bir kalemde yasaklayan bir kitap neden köleliği kaldırmayı ima yollarına bıraktı? bakın emri geçin tavsiye bile yok.. zaten olması çelişki yaratır böyle tavsiyelik bir şeyse sormazlar mı adama neden peygamber bile uymadı?
hem şu saçmalığa bakar mısınız? köle sistemine alışık bir toplum pat diye yasağı kaldıramazmış? haşa Allah korkacakta insanlar dinini kabul etmeyecek diye "neyse kötü bir sistem ama şimdilik takılsınlar" diyecek.. bence köle olsaydınız anlardınız...
ben ilkokul çağlarında arabistanda nispeten yarısını yaşadım orada çalışan her yabancı bir suudili kefil edinmek zorunda ve ondan habersiz bir yere gidemezsin okula kayıt yaptıramazsın araba alamazsın hatta kaza yapsan kefilinin imzası olmadan hiç bir işlem yapamazsın 6 sene kaldık medinede babam iyi para alıyordu..ve dindar biri olduğu için de kutsal bildiği bu yerlere aşıktı ama bu esaret ve ikinci sınıf olmak onu bile yıldırdı ve kesin dönüş yaptık.. siz bir de gerçek köleliği düşünün ne menkul ne de gayrı menkul sahibi olamıyorsunuz onu terkedemiyor başka bir iş yapamıyorsunuz
sizin Kur'an'dan haberiniz yok...O'nunla tanışmamışsınız bile...sizi suçlamıyorum bu yüzden...tarihten ve insanlık geçmişinden de haberiniz yok...sizi suçlamıyorum bu yüzden...
sen, hiç kılıç kılıca birbirini doğrayan insanların arasında bulundun mu? ben bulunmadım mesela...peki karşı taraftan gelip az evvel kendisini doğramaya çalışan adamı, esir olarak ele geçirirse, " hadi bakalım, bu sefer beni doğramayı başaramadın( şimdilik canımı senin elinden kurtardım), gid te , biraz daha palazlan, güçlen ve bir dahaki sefer de gel de beni başarılı bir biçimde biç!..doğra !... mı diyecek?...elbetteki ya bu adamı kişisel özelliklerine , durumuna, yapıp ettiklerine, tehlikesine göre ya öldürecek yada köle edip, ıslah olma ihtimalini bertaraf etmeyecek...köle-cariye mevzuunun mihveri / odak noktası budur...başka değil...kendisini katletmeye gelecek olanlar bilecek ki, ya ölecek, yada köle olacak...hadi gülüm bir şey olmaz, beni doğramaya geldin ama yinede birşey olmaz ,hadi canın sağolsun, hadi ehline geri dön, ha dur sana gitmeden önce bir de kebap ısmarlayayım mı diyecek ti? bu insanlık değil...insanlığı yükseltecek bir şey hiç değil...bu olsa olsa insanların biribirlerine musallat olmaları, biribirlerini katletmeleri için bir koca DAVETİYE olsa gerek...bu kadar saçmalık olabilir mi...madam ölmek veya köle olmak istemiyorsun, beni kesip biçmeye niye koşuyorsun?...diye sormazlar mı adama...
sahibiniz ne derse o oluyor yani bir köpek gibi ya da eşek gibi bir malsınız alınır satılırsınız.. arkadaş böyle bir sistemin hukuku olsa ne olur olmasa ne? diyeceksiniz ki: "ama hayvanlarımız halen var" doğru belki de Yaratıcımız o hukuku şimdi hayvanlarımıza karşı uygulayalım diye korudu
mealen " hayvan hakları " aklıma geldi...bir arkadaşa " et " yiyor musunuz? diye sormuştum...cevap alamadım...şimdi size de aynı soruyu soruyorum...yoksa vejateryen misiniz? yanlış anlaşılmasın, konu ile alakalıdır...özel bir mevzu olarak sormadım yani...
bu arada bir ilave :
Kanatlarıyla uçan kuşlar dahil yeryüzündeki tüm yaratıklar sizin gibi birer toplum. Biz kitapta hiçbir şeyi eksik bırakmadık. Sonra onlar (tüm yaratıklar) Rab'lerinin huzuruna toplanacak.( ilahi vahy...)
yoksa taliban gibi en ilkel islam yorumları bile köle sünnetini terketmişken
başka ne diye korunsun?
hasan abim diyordu ki:folk balıklarına bakışım kuranla oluştu tam tersine abicim kuranın ruhuna göre her şey insanın emrine verilmiştir savaşlarda sırf karşı tarafı yıldırmak için ağaçların kesilmesini hoş gören bir bakış neden folklara acısın? hayvanlara karşı eziyeti kötüleyen tek bir ayet var mı? hatta cinsel birlikteliği.. bakın gülmeyin bizim köyde bir amca vardı adamı kaç kez eşşeğiyle beraber yakaladılar ama hemcinsleriyle yapmıyor..niye? çünkü zina günah diye yahu hangisi daha sağlıksız bir şey? diyorum en azından Allah bir parantez açıp o köle sözcüğünün yanına "hayvanlarınızı da" yazsaydı ya.. onca şeyi tekrar edip dururken buna mı fırsat kalmadı? ama ne gerek var? önemli olan o günün insanlarıydı tüm yazılan çizilen onlar içindi bir savaşı kazanıyorsunuz şehri ele geçirip her şeyi ganimet görüyorsunuz? ee öyle olmasa kaç kişi savaşır? şehitlik için vaadedilen şeyler yeter mi amcalara? ama dinin hakim olması gerek her şey reva.. çünkü din/kuran herşeyin ve de herkesin üstünde.. onun yeryüzüne hakim olması gerek ki bize ulaşsın ve biz de bön bön okuyabilelim o köle/ganimet ayetlerini..
büyük bir yanılgı içerisindesiniz...Sevgili Hasan Akçay'ın bu konu ile ilgili bir hayli yazısı var...ve bunları okumanızı tavsiye ederim...ve bütüncül anlamda bakmayı...fotoğrafın tamamını görmeyi...bir köşeden cımbızla çekip veya makaslayarak bakmayı değil...
__________________ Andolsun, size öyle bir kitap indirdik ki sizin bütün şeref ve şanınız ondadır. Hâlâ aklınızı kullanmayacak mısınız? ENBİYA 10
sn dermanbeg, hakgeleneği kullanan benim,burda hata yapıyor yanılıyorsun. lütfen zanda bulunma...
sn günaydın çok yakın bir zaman içinde kapalı bir alanda malum kişi ile karşılaştığında seni bende gördüm kaçacak delik aradın renkten renge girdin,ben burda avukatlık yapmıyorum,ama sen seni tanımayanlara anlatıyon burda kendini onlar bunu yerler emme ben yemem.
sana şu zazaca atasözü çok uygun düşer günaydın bey,
korkak insanlar kalabalıkta cesurlaşırmış!!!!
bakın diğer bir sayfada adalet bey dermanbegin düştüğü durumdan dolayı üzüntüsünü dile getiriyor,ama karalamadan ama eleştirmeden, adaletbey tamamen kalbi olarak konuşuyor,bu arada dermanbegin düştüğü durum bir süreçtir, inşaallah ona hayırlar getirir.
insan biraz kadirşinas olur,biraz.
Sizin yetkiniz yok foruma yeni mesaj ekleme Sizin yetkiniz yok forumdaki mesajlara cevap verme Sizin yetkiniz yok forumda konu silme Sizin yetkiniz yok forumda konu düzenleme Sizin yetkiniz yok forumda anket açma Sizin yetkiniz yok forumda ankete cevap yazma