Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
Merhaba
Daha önce üzerinde duruldu mu bilmiyorum ama, konuyla alâkalı bazı ayetlere dikkat çekmek istiyorum.
[Cin/26-27]: Gaybı bilendir. Ve de gaybını kimseye açık etmez. Ancak resûllerden hoşnut/razı oldukları hariç. Çünkü O, Rablerinin gönderdiklerini tebliğ ettiklerini bilsin diye onların önlerinden ve arkalarından gözetleyiciler salar. O, onların yanlarında olanları kuşatmıştır ve her şeyi sayısı ile saymıştır.
Ayetlerden anlaşıldığına göre Allah gaybı bildirme hususunda bütün resûllerden razı değildir. Yani gaybını her resûle izhar etmez. O hâlde burada bahsedilen gayb nedir?
[Şuara/105]: Nuh kavmi gönderilmişleri yalanladı.
[Şuara/123]: Âd gönderilmişleri yalanladı.
[Şuara/141]: Semûd gönderilmişleri yalanladı.
[Şuara/160]: Lût kavmi gönderilmişleri yalanladı.
[Şuara/176]: Eyke ashabı gönderilmişleri yalanladı.
[Hicr/80]: Ve ant olsun, Hicr ashabı da gönderilmişleri yalanladılar.
[Furkan/37]: Nuh kavmini de resûlleri yalanladıklarında onları boğduk ve insanlar için bir ayet kıldık. Ve zalimler için elim bir azap hazırladık.
Bu ayetlerde ise ezberimiz bozuluyor ve kavimlere birden fazla resûlün gönderildiğini anlıyoruz. Sahi, kimler bu resûller?
[Yasin/13-14]: Onlara, gönderilmişlerin geldiği o kentin ashabını örnek ver. Onlara iki [resûl] göndermiştik de ikisini de yalanlamışlardı. Biz de üçüncü ile güçlendirmiştik de onlar: “Şüphesiz biz size gönderilenleriz.” demişlerdi.
Bir kente üç nebi mi?
[Zuhruf/45]: Senden önce gönderdiğimiz resûllerimizden sor: Rahman’dan başka/Rahman’ın astlarından kulluk edilecek ilahlar kılmış mıyız?
Muhammed Peygamber kendisinden önceki resûllere nasıl soracaktır?
Ayetleri ve soruları çoğaltmak mümkündür. Kafalardaki resûl kavramının sorgulanması açısından faydalı olacağını umuyorum. Ayrıca meselenin ümmet kavramıyla da doğrudan ilişkili olduğunu belirtmem lâzım.
Selam
|