Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
Bıisim Allah erRahman erRahim
Allah ın izni ile
********* ya sabır ********
sayın cin13
geçenlerde bilim sayfasında seni cin çarpmıştan beter ettiğimi düşünmüştüm. meğer yanılmışım. ders almamışsın. bakalım bu sefer ne olacak...
ben 1982 (çukurova üniversitesi fen fakültesi) girişli ve 1989 mezunuyum. okuldan iki kere atıldım. birincisinde mahkeme kararı ile geri döndüm, ikincisinde aftan yararlandım. en sonunda iteleye kakalaya, kopye ile fizik mühendisi olarak mezun oldum.
sene kendini anlat da kiminle muhatabım onu bileyim...
“Yobazlıkta sınır tanımamanıza ilaveten şimdi de kibirinizi gözümüze sokuyorsunuz.Örnekler:” demişsin. kibir doğru. yorumlarımın doğruluğuna o kadar inanıyorum ki, onları da sizlere aktarıyorum. çekingem olmadığı için kendime güvenimde tam. sonuçta bunu kibir olarak adlandırıyorsanız, doğru. yobazlık için internette araştırdım, aşağıda birkaç tanım aktarıyorum. bakalım ben yobazlıkta hangi guruba giriyorum:
(1) http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=89987
Farklı görüş ve inanca sahip insanlarımızın birbirine olan
saygısının zayıflatılmaya, yüce Türk milletinin birlik beraberlik
olgusunu bu gibi erezyonlar ile tahrip etmeye çalışıldığı ve bu
tartışmaların uç noktalara taşındığı şu günlerde, istismarcıların ve
onların tuzaklarına düşen zavallı bir kaç grubun içinde bulunduğu
hali görünce gündeme dair bilimsel birkaç meseleyi satırlarıma
taşımak istedim.Acınacak halde olan bu bir kaç zavallı kanaatimce bu
protestolarla hangi zihniyete hizmet ettiğini dahi bilmiyordur.Zira
böyle bir basirete sahip olsalardı kuşkusuz ki farklı inanç ve
kültürlere sahip olan insanların bu paralelde olan hürriyetlerini
onlara çok görme hatasına düşmezlerdi.Müstesna olanlar hariç , nasıl
ki edebi ve ahlaki sınırları aşan bir şekilde açık saçık giyinip
gezen , gerekli dini olgunluğa ve karakterist olgunluğa kavuşmamış
erkek yada bayanların hasta ruhlarını tahrik eden ve bu hastalığın
ilerlemesine çanak tutan insanlara kimse karışmıyor ve isteyen
istediği gibi bu şekilde giyinebiliyorsa en büyük saygı ve takdiri
bizce hak eden , yaratan ve yaratılan arasındaki bağa ayak uyduran,
bu doğrultuda bir Rab tanıyan ve o Rabbin emirlerini uygulamaya
çalışan insanlarımızın başını örterek giyinmesine ve yüksek öğrenim
görmesine de bir engel koyulmamalı , açıkça çifte standart
uygulanmamalıdır.Bu insanlara iftira edip rejim düşmanı damgası
basılmamalıdır.Kendi menfaaetlerine uymadığı noktada açıkça din
düşmanlığı yaparak bu insanların eğitimine engel olup bu hakları
ellerinden alınmamalıdır.Bu insanları dünyevi ilmlerde cahil
bırakmaya kimsenin hakkı yoktur , buna yeltenen zihniyetler bu
milletin gerçek düşmanıdır ki , insanımızı ikiye bölüp gücümüzü ve
biribirimize olan saygımızı kaybettirmeye çalışmaktadırlar.Nasıl ki
başı açık olan bizim kardeşimiz ise elbette başı kapalı olanda bizim
kardeşimizdir.Her ikisininde inanç ve kültürlerine her bireyimiz
saygı duymak durumundadır.Aksi halde milletimizin içine düşürülmeye
çalışıldığı kuyu karanlık ve dipsiz bir kuyudur.
Yobaz, bütün hakikatler kendisine gösterildiği halde, kabul etmeyen,
kendi indi ve hatalı görüşünde körü körüne ısrar ve inat eden kaba,
cahil kimse demektir.
Her mesleğin, her ideolojinin yobazı olur. Mesela din yobazı, fen
yobazı, devrim yobazı, evrim yobazı, siyaset yobazı, laiklik yobazı
gibi çeşitli yobazlar vardır.
Yobazların en zararlısı, mal, para, makam elde etmek için yabancı
ideolojilerin, dinde reformcuların ve mezhepsizlerin
propagandalarını yaparak, milletin imanını, ahlakını bozan,
satılmış, din, fen ve siyaset yobazlarıdır. Bu yobazlardan
bazılarına birer misal verelim:
1- Cahil yobaz: Din ve dünya bilgilerinden mahrum olanlardır.
Bunlar, bölücülük yaptıkları gibi, din düşmanlarına çabuk aldanıp,
zararlı yollara kolayca sürüklenebilir. Osmanlı tarihini kana
boyayan Patrona Halil, Kabakçı Mustafa, mehdiyim diyen Celâli gibi
kimseler bu yobazlardandır.
2- Din yobazı: İlimleri biraz varsa da, sinsi maksatlarına, mala,
mevkiye kavuşmak için, bilmediklerini veya bildiklerinin tersini
söylerler ve yaparlar. İslamiyet’in dışına çıkarlar. Kötülükte, dini
yıkmakta, cahillere örnek olur, rehberlik ederler.
3- Fen yobazı: Gençlerin imanlarını bozmak, bunları dinden,
İslamiyet’ten ayırmak için, uydurdukları şeyleri fen bilgisi, tıb
bilgisi, ilericilik olarak anlatıp, “Din kitapları bu bilgilere
uymadığı için yanlıştır, bunların gösterdiği yolda yaşamak
gericiliktir” derler.
4- Devrim yobazı: Devrim deyimi, Batı dillerindeki revolution
deyiminin çift anlamını taşımakta ve hem dönüşme, hem de zorla
değiştirme, [ihtilâl] anlamlarındadır. Diyalektik maddeciliğe göre,
evrim ve devrim birbirine kökten bağlıdır. Devrim, evrimin zorunlu
sonucudur. Devrimci yobazlara göre, bütün dünya, dinden uzaklaşarak
mutlaka komünist olacaktır.
5- Evrim yobazı: Kimi ilk insanın bir hücreden, kimi maymundan, son
olarak da ayıdan geldiğini ileri sürenler çıktı. Bilimsel olarak,
bunların yanlışlığı ispat edildiği halde, kabul etmez, kendi yanlış
görüşünde körü körüne inat edip, maymun soyu olduğunda ısrar eder.
6- Siyaset yobazı: Kendisi iktidarda olmadığı müddetçe, diğer
partilerin hepsi demokrasi düşmanıdır, ülke ise baştanbaşa sefalet
ve karanlık içindedir. Muhalifleri iyi bir şey yapsa da desteklemez.
Onun vazifesi iyiye köstek olmaktır. Seçimi kaybetse de, zafer yine
onundur.
7- Laiklik yobazı: Önce laiklik nedir? Laikliğin ne olduğunu yetkili
bir ağızdan, Anayasa hukuku profesörü Ali Fuat Başgil’den öğrenelim:
Ord.Prof. Başgil diyor ki
(Laiklik, Batı hukukunda, din ile devletin ayrılması, devletin din,
dinin de devlet işlerine karışmaması, dinin manevi hayatın nizamı
olarak hüküm sürmesidir. Laikliğe bağlı olarak üç türlü devlet
sistemi vardır:
1- Laik olan devlet sisteminde: Din ve devlet birbirinden ayrılır ve
biri diğerine karşı muhtar (autonome) bir vaziyet alır. Devlet din
bezirgânlığı yapmadığı gibi, din düşmanı da kesilmez. Böylece
laiklik en iyi bir itidâl ve muvazene sistemidir. Din hürriyeti,
ancak laik bir devlette gün görüp yaşayabilir.
2- Dine bağlı devlet sisteminde: Bu sistemde, bir zamanlar Batı’da
olduğu gibi, din görevlileri memurlaşır, birtakım hurafe ve taassuba
kapılabilir.
3- Devlete bağlı din sisteminde: Diyanet siyasete kurban edilir.
İktidar, din adamlarına hakim olur. Dini kurumları onlar kurup,
onlar kapatır. Maaşını, mükafat ve cezasını onlar verir. Din
adamları memurlaştırılarak emir kulu haline sokulur. Hiçbir
muhtariyet ve salahiyeti kalmaz. Dinsizlik, din ve din adamları ile
alay etmek moda haline gelir.)
Laiklik birinci maddede bildirildiği gibidir. Fakat laiklik
yobazları, üçüncü maddedeki sistemi uygulamaya çalışırlar. Din
yobazları dine düşmanlık etmekte, laiklik yobazları da laikliğe
düşmanlık etmektedir.
Ne yobazı olursa olsun, yobazlık aşırılıktır. İslamiyet aşırılıktan
uzak orta yoldur.
(2) http://tr.wiktionary.org/wiki/yobaz
Anlamlar:
[1] (din) Dinde bağnazlığı aşırılığa vardıran, başkalarına baskı yapmaya yönelen kimse.
[2] (mecaz) Bir düşünceye, bir inanca aşırı ölçüde bağlı olan kimse.
[3] (halk ağzı) Kaba saba, inceliksiz.
Örnekler:
[1] "Bu memleketi de dört buçuk yobaza bırakamayız." (A. Gündüz)
Anlamlar:
[1] Bir düşünceye, bir inanca aşırı bağlılık.
"http://tr.wiktionary.org/wiki/yobaz" adresinden alındı.
(3) http://www.mumsema.com/y-z/1687-yobaz.html
YOBAZ
Kaba-saba, haşin, saldırgan; dinde taassubu aşırılığa vardıran ve başkalarına baskı yapmaya yönelen, müsamahadan yoksun, düşüncelerinde aşırılığa kaçan kimse
Yobazlığın temelini oluşturan taassub duygusu, kişinin sevdiği ve nefret ettiği şeylerde aşırılığa kaçması ve kendi bildiklerini tartışmasız doğru, başkalarınınkini de tartışmasız yanlış kabul etmesinden kâynaklanır Cehalet ve bencillikten beslenen bu duygunun dinle -İslâmla- hiçbir ilgisi yoktur Hz Peygamber (sav) böyle olan Cahiliyye Araplarıyla mücadele etmiş, cehaletleri ve taassupları yeni dini kabule mani olduğu için de temsil ettikleri düşünceye, daha doğrusu bu kör inada "Cahiliyye" denilmiştir
İslâm'a göre en büyük düşman cehalet; cehaleti yok eden ilim ise gerçek rehberdir Belirli bir seviyede ilim -yakîn- olmadan kişinin imanı da makbul değildir Müslümanda bulunması gereken dînî aşk, desteğini bilgisizlikten alırsa, dinî davranışlarda sapma olabilir; kişi taassuba, yobazlığa düşebilir Fakat dînî sevgi bilgi ile, İslâm'ı daha iyi tanıma ile desteklenirse, davranışlar hoşgörü ve müsabamahaya dönüşür Peygamber Efendimizin, insanların en müsamahalısı olmasının sebebi, dini en iyi bilen olmasıdır Her konuda Hz Peygamber'i örnek alması gereken Müslümanın hoşgörülü olması ve asla yobaz olmaması gerekir Yobazlık sadece dinde olmaz Kendi düşünce ve bilgisinden başka doğru kabul etmemek de yobazlıktır İki tür yobaz vardır: Dini bilgisi kıt olan dindarlar ve İslâm'ı yeterince bilmediği, tanımadığı halde ona karşı çıkan, sözde aydınlar Böylelerinin cehli, basit bir bilgisizlik değil, cehl-i mürekkebtir Yani, bilmediklerini de bilmezler Onun için tedavisi zordur
Son iki yüz yıldır devam eden batılılaşma sürecinde bazı aydın yobazlar, topyekün bütün müslümanları, hatta İslâmî böyle tanıtmaya gayret etmemişlerdir Bazı Müslümanlar; bilgisizlikleri, batıla olan kinleri ve çeşitli kışkırtmalar sorucu yobazca davranışlarda bulunmuşlarsa da bu, İslâm'dan kaynaklanmayan bir reaksiyondur ve istisnâi bir durumdur Fakat, müsbet ilim teranelerini dillerinden düşürmeyenlerin İslâmî ve millî değerlere karşı sergiledikleri yobazlık daha geniş ve daha derindir Müsamahanın kaynağı olan ilme layık olduğu en büyük değeri veren İslâm, yobazlığın kaynağı olan cehaleti de, yok edilmesi gereken bir tehlike ilan etmiştir Bunun içindir ki Peygamber (sav), bilgisizlikten ve faydasız bilgiden Allah'a sığındırdı
Akif KÖTEN
(4) http://nedir.net/yobaz.html
1. kisaca bagnaz yani cok fazla tabu dusuncesi olan kisilere bu ada verilsede genellikle seriatcilara da bu sekilde seslenilir..
2. bunlar oyle tipler dirki kendilerini kovalayan sokak kopeklerini bile dinsiz olarak nitelendirip okuyup üfleyip onlari birer müslüman köpege çevirip secde etmelerini saglarlar*
3. sözcük genellikle dinde bağnazlık yapanlara yöneltilmekle beraber*, herhangi bir inanç ya da ideolojide dar kafalılık edenler için de kullanılması caizdir*. olumsuz bir sıfattır, halk arasında da "kaba saba, inceliksiz" demekmiş nitekim.
4. kör ve zekası 40 altı insanlardan;gözü gören ve ortalama üstü insanlarca bahsedilme şekli...
5. herşeye önyargılarıyla yaklaşan, düşüncelerini geliştiremeyen, yeni düşünceleri kabullenemeyen insanlar için kullanılan söz.
6. dinde bağnazlığı aşırılığa vardıran, başkalarına baskı yapmaya yönelen (kimse): "bu memleketi de dört buçuk yobaza bırakamayız."- a.gündüz. 2 . mecaz bir düşünceye, bir inanca aşırı ölçüde bağlı olan (kimse). 3 . halk ağzında kaba saba, inceliksiz (kimse).
(bkz: tdk)
7. "islam yasaklansa da, kurtulsak hepsinden" cumlesindeki "hepsinden" sozcugunun belirttigi topluluk.
8. Ülkemizde islamcı kesimde ideolojileri gereği bolca bulunan, sol kesimde ise seçimlerde alınan oylar göz önünde bulunursa ne kadar etkin oldukları aşikar olan dar kafalı insan.
10. saplantili kisi yada kurulus.
12. dünyaya yeşil gözlüklerle bakan, herşeyin dinden ve tanrıdan ibaret olduğunu düşünen, olay ve olgulara bu gözle bakan insanlardır. *
16. bu kelimenin kimi kullanımının yarattığı rahatsızlığın, ki bu genel olarak sadece dininde imanında veya namazında niyazında insanları karalamak için kullanıldığı yönünde bir rahatsızlıktır, farkında olarak "yobaz" nedir, nasıl algılanır, kitapta filmde nasıl işlenir şeklinde bir denemeye girişirsek eğer; (kendi görüşlerim olmadığını da belirterek)
görsel olarak yobaz, "tasvir edildiği şekliyle" genelde tabiiki sakallıdır, ama çok düzensiz, karma karışık bir sakaldır bu. cübbelidir, sarıklıdır. kimileri şalvar giyer. kimileri bol kumaş pantolonla yetinir. şehrin göbeğinde de olsa elinde bir adet sopa ile gezinir. karısı veya karıları var ise çarşaflıdır, kendisini üç beş adım arkadan takib ederler. yobaz, "tasvir edildiği şekliyle", adab-ı muaşeretten pek nasibini almamıştır. mütemadiyen gaz çıkarır ve "elhamdülillah" der. yemeği elleriyle yer. *
yobaz, "tasvir edildiği şekliyle", çok açık sözlüdür. şimdi bu ne demektir derseniz, açıklamaya çalışayım, normal bir insanın ağzına almaktan utanacağı şeyleri mütemadiyen, lanetlemek, küfretmek, günah olduğunu belirtmek için şaşkınlık verici derecede açık seçik söyler. günümüz yobazı (ve gene tasvir edildiği şekliyle) misal "göbeğini açarak gezen" veya "mini etekle dolaşan" kızları yererken bu kendince lanetlenesi durumları öyle açıklıkla ortaya koyar ki, hiç bir islami jargona, üsluba sığmayacak şekillere varır bu. bu örnekte mesela göbeğini açan kızın, mini eteklinin vücudunun hatlarını, görünen ve görünmeyenleri o kadar güzel anlatır ki (ve tabiiki mütemadiyen lanetler bunu) şaşar kalırsınız. gene günah ve lanetlenesi şeyleri lanetlerken, bilemiyorum tabiiki, gene islami jargona uymayan küfürler, hakaretler kullanır. yobazın açıksözlülüğü sadece bu konuda değil, insan hayatını ilgilendiren ama mesela "mahrem" olan bir şeyi de çok açıklıkla ortaya koymasında da vardır. özellikle ailesine ve yakın insanlara karşı çok daha belirgin bir özelliğidir bu yobazın.
yobaz, "tasvir edildiği şekliyle" başkalarının hayatlarına karışmada ve dedikodu yapmada çok başarılı ve aksiyonerdir. yeter ki birisi din elden gidiyor desin, en ön safta aksiyona katılır. ahlaka mugayyir (ki bu yobazın ahlakı oluyor) davranan vatandaşın arkasından yapılan konuşmalarda, bu vatandaş aleyhinde bir kamuoyu oluşturmada sınır tanımaz.
şimdi bunları nerden çıkardın diye sorarsınız belki, yobazın şu özelliği şu kitapta, şu filmde şu şekilde gösteriliyor diyemem. "yobaz" kelimesinin altı muhayyilemde bu şekilde dolmuş. peki bunu neden yazdım: "yobaz kelimesinin yalnızca dindar kişi manasına gelmediğini" açıklamak için. çünkü gelmez. siz de biliyorsunuz.
“Nasıl bir dünyada yaşadığınızı bilmiyorum ama sizi tevazuya ve yazdıklarınızı kanıtlamaya davet ediyorum.
"Bilgilenmemiz" için yönlendirdiğiniz adresteki fikirlerinizi okudum. Bakınız, bilim dediğiniz şey laf salatası değildir. Tespit ve tahminlerinizi matematiksel olarak ifade etmeniz gerekir. Mevcut bilimin öngörüleri ve bulgularının görünür evren ile uyuşmayan noktalarını ortaya koymanız, sizin bulduğunuz denklemler ile planlı deneyleri öngörmeli ve bunlar ile tam bir uygunluk sağlamanız gerekir.
Bunları yapamıyorsanız lütfen gölge etmeyiniz.
Binlerce yıllık bilimsel bilgi birikiminin yanlış olduğunu ve yepyeni bir bilim getirdiğini iddia etmenin sizi ne kadar komik bir duruma düşürdüğünün farkına varmanızı umuyorum. Komik kelimesini seçtiğim için üzgünüm ama size verilen cevaplara kahkahalarla güldüğünüzü söylerken acaba kendinizi hiç düşünüyor musunuz?
Bu, kara cehalet dolu, sözde çalışmalarınızın masumiyetten ne kadar uzak olduğunu, amacınızın öğrenmek değil, öğretmek olduğunu, kişisel gelişme çabalarından çok gösteri ve tatmin amaçlı olduğunu da kanıtlamış oldunuz.” demişsin. yukarıdaki bilimsel fikirleri benim yazımı okumadan ve anlamadan başka birisine yazdırmışsın gibime geliyor. neden mi... aşağıda belirteceğim... evet amacım öğrenmek ve bildiğimi öğretmek tir. bunu yaparken de kişisel gelişme çabaları gösteriyor ve bildiklerimi aktarırkende gösteri yapıyor ve kendimi tatmin ediyorum diyorsanız, öyledir doğru.
“Öyle sallıyorsunuz ki, bu konulara yabancı biri sizin söylediklerinizdeki birkaç terime kanıp, sizin ciddi sözler söylediğinizi sanabilir.
Parçacıkların silindirik hareketi..İki boyutlu uzayda harmonik hareket..Üç boyutlu uzayda silindirik hareket vs..Bunların tümü uydurma.
Eğer yanılıyor isem buyrun kanıtınızı getirin.
Bir de, yeni biliminizin denklemlerini yazıverin ki onların üzerinden konuşalım. Ne de olsa matematik yalan söylemez.” demişsin. ya cin13 kardeşim... sana daha öncede söylemiştim. senin bilim bilgin fizik bilgin koskoca bir sıfır. ilimden hiç anlamıyorsun. madem başkalarını karalayıp hava atacaksın bari biraz araştır ve bilgilen de ondan sonra ne yapacaksan yap. “İki boyutlu uzayda harmonik hareket..” ... “Bunların tümü uydurma.” hemen yukarıda senin yazından aktardım. ya cicim ya canım, ben zaten bu teoriyi yıkmaya çalışıyorum. senin bu uydurma dediğin şey günümüzde bütün lise kitaplarında okutulan elektriğin hareketini anlatan tanım. ben ise “elektrik üç boyutlu uzayda ve silindirik hareket eder” diyorum. anlıyormusun... Allah ını seversen sen nereden gelmişsin...
sağlıcakla kalın...
mehmet rende
...
__________________ 16cdgaabçcg
|