Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
Merhaba arciden kardeşim. Kırmızı ile vurguladıklarınız benim de katıldığım görüşler. Ama biraz daha açık ifade edilmesine ihtiyaç var bence. Yani doğru anladığımdan benim emin olmam için.
RUH: insanda ruh yoktur,insana yalnız ruh üfürülmüştür,
İnsanda ruh yoktur; tamam ama Kuran'da sözü edilen RUH nedir?
Cebrail meleğinede CENABI ALLAH ayetlerde Cebrail, bazende ruh diye hitap eder;
Benim anladığım, RUH "vahiy"dir; Cebrail vahyi ilettiği için RUH adını alıyor. Tıpkı tarih profesörünün YÜRÜYEN TARİH adını alması gibi. Sizce neden RUH diye anılıyor?
ALLAH insanın ölümünde ruhunu değil,canını alır,işte ispatı;
Bu arabaşlık benim de doğru anlayabileceğim kadar açık ve net. Katılıyorum: Allah ölen insanın "can"ını alır, "ruh"unu değil. Ama CAN ile neyin kastedildiği de önemli. Zümer 42'de sizin CAN diye tercüme ettiğiniz NEFS insandan uykuda alınıyor. İnsan uykuda diri kaldığına göre ondan alınan, dirilik olamaz (Yâ Sin 70'teki hayy). O halde nedir?
ama şunu söyleyeyim CEBRAİL'E verilen ruh EMİR, İNSANA ÜFLENEN RUH, OKUMA, ANLAMA, İDRAK ETME, SONUÇ ÇIKARTMA
Yani insana üflenen RUH sizce "vahiy"dir; örneğin Cebrail'e verilen emir de insana verilen OKUMA, ANLAMA, İDRAK ETME, SONUÇ ÇIKARMA da "vahiy"dir. Açıklamanızdan bunu anlıyorum. Doğru mu?
Bence Adem'e, İsa'ya, kısacası insana üflenen RUH "vahiy"dir, örneğin Âl-i İmrân 59'dan anladığım budur: ALLAH'A GÖRE İsa'nın durumu Adem'in durumu gibidir.
Demek ki ALLAH Ademi nasıl yarattı ise İsa'yı da öyle yarattı yani "Ol!" diyerek. Allah Adem'e "Ol!" dediğine göre İsa'ya da "Ol!" dedi. O halde her ikisine de üflenen RUH "Ol!" emridir. Enbiyâ 91 ve Nisâ 171 de bu algılamayı pekiştiriyor:
Ve Meryem'e "ruh"umuzdan üfledik (21:91). ...Allah Meryem’e "o"nu yani Kendisinden "ruh"u attı (4:171). Bir işin olmasını isterse O'na düşen "Ol!" demek. Hemen olur (2:117, 36:82).
Emek isteyen ayrıntılı bir çalışma yapmışsınız. Duam: ALLAH emeğinizin ecrini versin.
Sevgi ile,
Hasan Akçay
__________________ hasanakcay.net
allahindini.net
|