Şu da emredildi: Yüzünü dine bir Hanif olarak çevir. Sakın müşriklerden olma.
Yunus Suresi 105
Ben bir Hanif olarak yüzümü gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Müşriklerden değilim ben.
Enam Suresi 79
İbrahim ne bir Yahudi idi, ne de bir Hıristiyan. O sadece hanif bir müslümandı. O müşriklerden değildi.
Ali İmran Suresi 67
Şu da kuşkusuz ki, İbrahim başlıbaşına bir ümmetti; bir Hanif olarak Allah'ın önünde eğiliyordu. Müşriklerden değildi.
Nahl Suresi 123
De ki Allah doğrusunu söylemiştir / vaadinde sadıktır.Haydi artık Hanif olarak İbrahim'in Milleti'ne uyun! Müşriklerden değildi o.
Ali İmran Suresi 95
Allah'a ortak koşmadan, Hanifler olarak... Allah'a ortak koşan kişi, gökten düşmüş de kendisini kuşlar kapışıyor veya rüzgar onu uzak bir yere fırlatıp atıyor gibidir.
Haklısınız Abdurrahman Bey. Keşke, ne düşündüğümü açıkça yazsaydım.Ne düşündüysem tam tersini anlamanıza yol açmış. Umarım bu kez, istediğimi doğru anlatabilirim.
Amacım ayetlerdeki benzerliğe dikkat çekmek. Ne Beyt'in,ne mescitlerin ne de Mescid-i Haram'ın maddi olduğunu düşünüyorum. Seçtiğim ayetlerden bunun açıkca anlaşılacağını sanmıştım.
Evet, Mescid-i Haram yüzümüzü çevirmemiz gereken kıblemiz. Orası Beyt. Oraya giren güvene kavuşur, korku yoktur, İbrahim'in makamı vardır orada, orada ayetler var, bereketli bir belde. Oraya ancak secde edilerek, saçları keserek girilir. Orada kalırsak, yaşarsak nimetimiz tamamlanır.
Bazıları da vardır ki insanları oradan çıkarmak isterler.Bunların mescitleri farklıdır. O mescitlere girmememiz gerekir. Bu kişilerle savaşmamız gerekir. Hidayet üzere kurulan mescide ancak temizlenmek isteyenler girer. İşte bu hidayet üzere olan mescit, Mescid-i Haram'dır.
Siz, Beyt'in, mescitlerin,mesacidullahın hiçbir maddi karşılığı olmadığını görmenize rağmen, yüzümüzü dönmemiz gereken Mescid-i Haram'ı somut Mekke olarak anlıyorsunuz. Kaldı ki "vech" in ne olduğunu siz anlatıyordunuz. Buna şaşırıyorum.
Sizin takıldığınız nokta, Mescid-i Haram'da savaşma, öldürme konusu değil mi? Mescid-i Haram maddi bir yer, yani Mekke olmalı ki, orada savaşmak olsun.
Oysa savaşın, öldürmenin ne olduğunu 59/14-15 ve 4/91 veriyor.
59/14: Onlar sizinle toplu olarak savaşamazlar, ancak müstahkem şehirlerde
yahut duvarların ardından sizinle savaşmak isterler. Kendi aralarındaki
çekişmeleri şiddetlidir. Sen onları toplu sanırsın, ancak onların
kalpleri dağınıktır. Böyledir, çünkü onlar düşünmez bir topluluktur.
15: Onların durumu, kendilerinden az bir zaman önce, yaptıklarının vebalini
tatmış olanların durumu gibidir. Onlar için ayrıca acı bir azap vardır.
4/91: Diğer bir takımını da hem sizden emin kalmak hem de kendi milletinden
güven içinde olmayı ister halde bulacaksın. Fitneye sürüklendikçe de
döner döner içine atılırlar. Eğer bunlar sizden çekinmez ve barışa
yanaşıp saldırıdan geri durmazlarsa, kendilerini bulduğunuz yerde
yakalayıp öldürün. İşte bunların aleyhine size açık bir yetki verdik.
Mescid-i Haram'daki savaşın kılıçla, kalkanla mı olduğunu düşünüyorsunuz?
Allah zaten Mekke demek istediği yerde Mekke demiş. Ne Mescid-i Haram Mekke olabilir ne de Bekke.
Mescid-i Aksa'ya yürümek..Ancak, az sayıda insana nasip olabilecek bir tekamül yürüyüşü. Ama önce Mescid-i haram'a girmek gerek.
----
Sanırım anlayış farkımız, benim tüm ayetlerin evrensel olması gerektiğine olan inancımdan kaynaklanıyor.
Çünkü, bana göre, her noktasında, her anında, çok üstün zeka ve gizem barındıran, anlatmaya denizler dolusu mürekkebin yetmeyeceği evreni yaratan Tanrı ile evrenin yanında zerre kadar bile bir yere sahip olmayan belirli bölge, halk ve zamana özel haberler ( bunun da bizim hayatımıza ne katkısı varsa) veren Tanrı aynı Tanrı olamaz.
__________________ Dinin bakış açısına göre,tüm bu fantastik harikulade evren,tüm bu karmakarışık şeyler, ancak, Tanrı’nın, insanların iyi ve kötü için çabasını gözlediği bir sahnedir.. Bu sahne,bu oyun için çok büyük!
Sizin yetkiniz yok foruma yeni mesaj ekleme Sizin yetkiniz yok forumdaki mesajlara cevap verme Sizin yetkiniz yok forumda konu silme Sizin yetkiniz yok forumda konu düzenleme Sizin yetkiniz yok forumda anket açma Sizin yetkiniz yok forumda ankete cevap yazma