Şu da emredildi: Yüzünü dine bir Hanif olarak çevir. Sakın müşriklerden olma.
Yunus Suresi 105
Ben bir Hanif olarak yüzümü gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Müşriklerden değilim ben.
Enam Suresi 79
İbrahim ne bir Yahudi idi, ne de bir Hıristiyan. O sadece hanif bir müslümandı. O müşriklerden değildi.
Ali İmran Suresi 67
Şu da kuşkusuz ki, İbrahim başlıbaşına bir ümmetti; bir Hanif olarak Allah'ın önünde eğiliyordu. Müşriklerden değildi.
Nahl Suresi 123
De ki Allah doğrusunu söylemiştir / vaadinde sadıktır.Haydi artık Hanif olarak İbrahim'in Milleti'ne uyun! Müşriklerden değildi o.
Ali İmran Suresi 95
Allah'a ortak koşmadan, Hanifler olarak... Allah'a ortak koşan kişi, gökten düşmüş de kendisini kuşlar kapışıyor veya rüzgar onu uzak bir yere fırlatıp atıyor gibidir.
Katılma Tarihi: 01 haziran 2010 Gönderilenler: 197
Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
Beyin neredeyse tüm varlıklarda ortaktır. (Tek hücreli organizmalar hariç) Sinir sistemi omurgalılarda aşağıdan yukarıya doğru sinirler, omurilik, beyin sapı ve beyin olarak devam eder. En üst seviye beynin en üst tabakasıdır yani ön korteks ve insanlarda ön korteks gelişmiştir.
Ham düşünce yani benlik bilinci beynin en aşağı noktasında yani beyin sapında. Beyin sapı herzaman ham düşünce ve ilkel düşünce üretiyor. Benlik yani EGO yani İD ortaya çıkıyor. Hayvanla aynı
dürtüleri ortaya çıkaran burası, açlık
hissi, susuzluk ve cinsellik isteği gibi. Örneğin güzel bir bayan gördüğünüzde cinsel ilişki isteği veya açken yemek gördüğünüzdeki yeme isteği gibi. İşte CAN bu.
Bunun üzerinde ise bir üstbenlik olan süperego yer alıyor. Süperego
denetim mekanizmalarımızdır. İçimizden gelen ses bize yapma diyen şeydir. VİCDAN yani. Hakk bilinci yani. Yeteri miktarda alkol ile de süperego denetimi
kaybolur. İşte vicdan: hakk bilinci: RUH bu.
Peki nasıl oluyorda insanoğlu keşfediyor, icat yapıyor, uzaya çıkıyor? İnsanı diğer canlılardan ayıran ne? Bence burada akletme, doğru ve yanlışı bilme olarak niteleyeceğimiz akıl ortaya çıkıyor. Akıl (eşyaların isimlerini adlandırabilme) Rabbimizden bir hediye. Beynin ön lobunda ve kortekste. İşte AKIL bu.
Peki kalbe ne oluyor da bu sisteme dahil oluyor. Kişisel fikrim süperegonun kaynağının kalp olmasıdır. İç ses: vicdan. Bizi uyaranda bize yapma uygun değil diyen de bu ses ve kaynağı kalp.
İnsanoğlu ise hep vücudunun ihtiyaçlarını ön plana çıkartan ham düşünce üreten beyin sapı ile onu denetleyen kalp arasında kalıyor ve akletme ile seçimini yapıyor. Yani CN ile RUH arasında kalıyor ve AKIL ile seçimini yapıyor.
Kalbiyle düşünmek demek vicdanının sesini dinlemek demek. Kalp gözü kör olmak, kalpleri var görmezler demek vicdanını dinlememek
demek. Onu dinlemeyenler tıpkı bir hayvan gibi egolarının esiri olmuşlardır ve böylelerinin kurtuluşundan doğal olarak bahsedilemez.
Yeteri miktarda alkol ise sarhoş edip vicdanın sesini ÖRTÜP egoyu CANI ortaya çıkardığı için, denetim mekanizmalarının işletilmesine engel olduğu için yasaktır.
Hakk bilinciniz ile benlik bilinciniz arasındaki savaşta AKLINIZI kullanınız. Selametle
__________________ Ancak bir cehennem öğretebilir insana
Kırık ayaklarla cennete girilemeyeceğini...
Beyin neredeyse tüm varlıklarda ortaktır. (Tek hücreli organizmalar hariç) Sinir sistemi omurgalılarda aşağıdan yukarıya doğru sinirler, omurilik, beyin sapı ve beyin olarak devam eder. En üst seviye beynin en üst tabakasıdır yani ön korteks ve insanlarda ön korteks gelişmiştir.
Ham düşünce yani benlik bilinci beynin en aşağı noktasında yani beyin sapında. Beyin sapı herzaman ham düşünce ve ilkel düşünce üretiyor. Benlik yani EGO yani İD ortaya çıkıyor. Hayvanla aynı
dürtüleri ortaya çıkaran burası, açlık
hissi, susuzluk ve cinsellik isteği gibi. Örneğin güzel bir bayan gördüğünüzde cinsel ilişki isteği veya açken yemek gördüğünüzdeki yeme isteği gibi. İşte CAN bu.
Bunun üzerinde ise bir üstbenlik olan süperego yer alıyor. Süperego
denetim mekanizmalarımızdır. İçimizden gelen ses bize yapma diyen şeydir. VİCDAN yani. Hakk bilinci yani. Yeteri miktarda alkol ile de süperego denetimi
kaybolur. İşte vicdan: hakk bilinci: RUH bu.
Peki nasıl oluyorda insanoğlu keşfediyor, icat yapıyor, uzaya çıkıyor? İnsanı diğer canlılardan ayıran ne? Bence burada akletme, doğru ve yanlışı bilme olarak niteleyeceğimiz akıl ortaya çıkıyor. Akıl (eşyaların isimlerini adlandırabilme) Rabbimizden bir hediye. Beynin ön lobunda ve kortekste. İşte AKIL bu.
Peki kalbe ne oluyor da bu sisteme dahil oluyor. Kişisel fikrim süperegonun kaynağının kalp olmasıdır. İç ses: vicdan. Bizi uyaranda bize yapma uygun değil diyen de bu ses ve kaynağı kalp.
İnsanoğlu ise hep vücudunun ihtiyaçlarını ön plana çıkartan ham düşünce üreten beyin sapı ile onu denetleyen kalp arasında kalıyor ve akletme ile seçimini yapıyor. Yani CN ile RUH arasında kalıyor ve AKIL ile seçimini yapıyor.
Kalbiyle düşünmek demek vicdanının sesini dinlemek demek. Kalp gözü kör olmak, kalpleri var görmezler demek vicdanını dinlememek
demek. Onu dinlemeyenler tıpkı bir hayvan gibi egolarının esiri olmuşlardır ve böylelerinin kurtuluşundan doğal olarak bahsedilemez.
Yeteri miktarda alkol ise sarhoş edip vicdanın sesini ÖRTÜP egoyu CANI ortaya çıkardığı için, denetim mekanizmalarının işletilmesine engel olduğu için yasaktır.
Hakk bilinciniz ile benlik bilinciniz arasındaki savaşta AKLINIZI kullanınız. Selametle
alkol aklı örtmüyormu ? birde anladığımı kadarıyla şunu idda ediyorsunuz dimi? evet düşünen kalptir. eğer böyle ise bilimle çelişiyor bu tez.. eğer bu mecaz mana ise kuranda neden sadece bu konunun hep mecazı varda gerçek anlamı yok.
Alkol aklı örten bir şeydir ancak yeteri miktarda alındığında aklı örter. Yani yasak olan bence aklı örtecek miktarıdır ve kişiden kişiye değişir. Örneğin bir bira içtiniz trafikte yakalandınız 0.2 promil çıktı. Bırakırlar gidersiniz gibi. Ama bence trafiğe çıkmadan önce yine de alkol alınmamalı :))
Kalbin düşündüğünü sanmıyorum. Düşünce beynin ürünüdür. Kalpte saklı olan şeyin Hakk bilinci, doğruyu öğütleyen şey, vicdan olduğunu düşünüyorum. Bu iç sesin vicdanın insanı doğruya kılavuzlayacağına inanıyorum. Hep demezmiyiz zaten kişiyi önce vicdanı yargılar diye. Yanlış yaptığımızda bizi tövbeye sevk eden bu iç sestir bunu dinlemeliyiz diye düşünüyorum. Bu iç sese kulak asmayanların da kafaları alkol almasa da örtülüdür zaten.
Kuranın burada anlatmak istediği şeyin mecazi bir anlatım olduğunu düşünüyorum. Kalpleri var görmezler demek kalbin gören bir organ anlamına gelmediği gibi. Kuran teşbihi anlatımlarla olayı çok güzel açıklar. Kalp gözü kör demek diye bir tabir var orada ne denmek istenmiş ise Rabbim de bize onu söylüyor. Yani saf beyin sapı ile hareket edersek hayvandan pek farkımız kalmaz akıl dışında. Bu çağda yaşadığımız şey de bu zaten. Vicdanı ötelemek yani. Ölmeden evvel bence içinizde saklı o Hakk bilincini harekete geçirin ve sizi yanlış yapmaktan alıkoyan o sese kulak verin.
Kuranda neden bu konunun hep mecazi anlamda kullanıldığı sorusunun muhatabı ben değilim. Umarım rabbim bu konuda bizim anlayabileceğimiz ölçüde ufkumuzu genişletir. Selametle
vicdan kalptemi demek istiyorsunuz vicdan dediğimiz şey beyinin düşüncesi değilmi vicdan eden sonuçta düşünce ile etmezmi his dediğimiz şey düşünce değilmi. kurandan mecazi manada demişin ama hep mecazi niye gerçek anlamında kullanılmamış acaba.
Kişilik bilinci yani ego yani can, kaynağı beyin (kesin ve ispat edilebilir) Akıl yani doğru ve yanlışı ayırt etme gücü, kaynağı beyin (kesin ve ispat edilebilir ) Hakk bilinci yani vicdan yani süperego yani ruh, kaynağı kalp (kesin değil, ispat edilemez ve benim fikrim ) Vicdanın beynin bir ürünü olduğunu sanmıyorum. Ruhül kudüs ve ruhül emin ide bu bağlamda değerlendiriyorum. Niye hep mecazi anlamda kullanılmış şimdilik bilemiyorum. Bu konuda başka arkadaşların katkıları olabilir. Okumaktan zevk duyarım. Selametle
Sizin yetkiniz yok foruma yeni mesaj ekleme Sizin yetkiniz yok forumdaki mesajlara cevap verme Sizin yetkiniz yok forumda konu silme Sizin yetkiniz yok forumda konu düzenleme Sizin yetkiniz yok forumda anket açma Sizin yetkiniz yok forumda ankete cevap yazma