medeni0002 Uzman Uye
Katılma Tarihi: 15 kasim 2010 Yer: Turkiye Gönderilenler: 936
|
Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
selamlar,kıymetli haktansapmaz dostum, eleştirmek dünyanın en kolay şeyiymiş,anlaşılan sen kolay yolu tercih etmişsin. 2.hususta şudur bizim mealcilerin bir yöntemini sana hatırlatayım,eş anlamlı kelimeler kullanarak mealler yapmışlar.zavallı okuyucularda farklı bir mealmiş gibi gidip o meal kitabına para verip okuyorlar.neyse okuduklarınada şükrediyoruz. tenkidinde haklı olduğun yönlerde var fakat sen bir şeye dikkat etmemişsin dostum.sözlükçü(kaynağı)buraya eş anlamlı kelimelerde katmış ve sayı çoğalmış.bunu, ''zengin kelime kaynağı'' olarakta değerlendirebiliriz. '' أثر ''nın verilen kelimelerine dikkat eder misin? alçalmak,alçaltmak az miktar,azalmak,azaltmak,azıcık miktar, başı olmak,başında olmak, batak,bataklık,batmak,batırmak, birleştirmek,bitişik olmak, çabalamak,çalışmak,çalıştırmak, çizgi,çizmek, çökmek,çukur, damga,damgalamak, dayanmak,dayandırmak,değmek,dokunmak,dokunuş,dokundurmak, etiket,etiketlemek, etki,etki etmek,etkilemek,etkili olmak,etkisi olmak, gömmek,gömülmek vb.. sözlükçü çok akıllıymış,kelimelerin hem isim halini,hem fiil halini,hem sıfat halini,hem etken halini hemde edilgen halinide unutmamış ve bize sunmuş.sözlükçü hizmet erbabına teşekkürlerimi sunuyorum. haktansapmaz dostum,yinede hatırlatman için teşekkür ediyorum. burada normal tahsil seviyesindeki bir insan,örneğin: ''etki,etki etmek,etkilemek,etkili olmak,etkisi olmak'' kelimelerini okuduğu zaman,burada esas kök kelimenin ''etki'' kelimesi olduğunu bilir. kıymetli dostlarım,ben kaynağı hiç değiştirmeden veriyorum,kaynağa müdahelem sözkonusu değildir.wikiled sözlüğündeki kelimeleri ise redakte ediyorum,çünkü ö,ş,ğ,ç,ü,ı gibi türkçe harfleri göstermiyor,ben buraları türkçe karaktere uyumlu hale getirip size sunuyorum,yani kaynağa müdahale etmiyorum. bu kelime zenginliğinin bir faydasıda şu olacaktır.herhangi bir yerde bir meal buldunuz.kaynağı belirsiz bir meal diyelim.işte burada kelimeleri karşılaştırma mukayese imkanı bulacaksınız.alakası olmayan bir kelime yazılmışsa bunun doğruluğunu test etme imkanına nasıl sahip olacaksınız?,işte bizim bu hizmetimiz size bu imkanıda sunmaktadır. keşke haktansapmaz kardeşim de başka kelimelerin kök anlamlarını vererek bu işe katkıda bulunsaydı. selamlar,sevgiler.
__________________ medeniyet
|