Şu da emredildi: Yüzünü dine bir Hanif olarak çevir. Sakın müşriklerden olma.
Yunus Suresi 105
Ben bir Hanif olarak yüzümü gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Müşriklerden değilim ben.
Enam Suresi 79
İbrahim ne bir Yahudi idi, ne de bir Hıristiyan. O sadece hanif bir müslümandı. O müşriklerden değildi.
Ali İmran Suresi 67
Şu da kuşkusuz ki, İbrahim başlıbaşına bir ümmetti; bir Hanif olarak Allah'ın önünde eğiliyordu. Müşriklerden değildi.
Nahl Suresi 123
De ki Allah doğrusunu söylemiştir / vaadinde sadıktır.Haydi artık Hanif olarak İbrahim'in Milleti'ne uyun! Müşriklerden değildi o.
Ali İmran Suresi 95
Allah'a ortak koşmadan, Hanifler olarak... Allah'a ortak koşan kişi, gökten düşmüş de kendisini kuşlar kapışıyor veya rüzgar onu uzak bir yere fırlatıp atıyor gibidir.
Katılma Tarihi: 24 haziran 2006 Yer: Turkiye Gönderilenler: 669
Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
selam,
ben namazda bazen arapça bazen meal ve bazen de ne arapça ne meal okumadan kılıyorum,
çoğunlukla namazlarımda arapça ve meali okumuyorum.onun yerine içimden gelen,o an ne söylemek istiyorsam onu söylüyorum,
benim şahsi düşünceme göre namazda arapça yada meal okuma zorunluluğu yok,var diyenler ise ayetleri teville var olduğunu ispatlamaya çalışmış,bazı meallerde bu örneğe rastladım,
ibn-i kayyım el cevziyyenin pınar yayınlarından çıkan (geleneksel anlayışa göre değiştirilmiş olsa dahi)zadül mead adlı eseri okuduktan sonra bu kanıya vardım,
umarım kafa karıştırmadım,
selam ile
__________________ Herkes kendi ameliyle Allah’ın huzuruna gider
Nisa 119 'Yemin olsun onları saptıracağım, onları kuruntulara/hurafelere/anlamını bilmeden okumaya mutlaka iteceğim.
Nisa 120, 123 ile Muhammed Suresi 24 ve Hadid Suresi 14 aynı yöndedir. Bu surelere kurandakidin.com ya da yeniboyut.com adresinden ulaşabilirsiniz. Anlamını bilmeden okumak, okumak değildir. Ve bir kısım arkadaşların, orta yolu bulmak adına, Kur'an'ı Arapça okuyup anlamını akıldan geçirmeyi tavsiye ettiklerini görüyorum. Böyle bir şeyin insanın yetenekleri dahilinde olduğunu düşünmüyorum. Telaffuz ettiğiniz kelimenin anlamını bilmeden ayetin anlamını nasıl aklınızdan geçiyorsunuz. Bunu yapmak için dili bilmeniz gerekir. Dili bilmeden böyle birşey mümkün değil. Bunu yapmakla ancak anlamını bilmediğiniz bir dili telaffuz etmiş, ve sonrada aynı ayeti türkçe ezberinizden söylemeniz gerekir ki bu zaten Türkçe namaz kılmak olur.
Arapça kılıyorken, insanlar ne dediğini anlamadıkları için, içerikten yoksun, yavan , huşu duyulmaksızın kılınan bir namaz ortaya çıkıyor...
Bu bağlamda anadilde ibadet şarttır, kimse de buna günahtır kılıfını yapıştırmamalı, amaç anlayarak, ne dediğni bilerek kılmaksa, bırakın insanlar anladığı dilde yapsınlar namazlarını...
saygı ile...
__________________ Ne kadar uzak olsak da çok yakınız, daha yürekten olamazdım, daima kim olduğumuza güveniyorum ve başka hiçbirşey önemli değil... Metallica-Nothing Else Matters
Katılma Tarihi: 23 agustos 2006 Yer: Almanya Gönderilenler: 27
savas1 osmanlıda nasıldı hürmü idi namazı ıcınden dıısından turkce arapca okumak yanı ozgurluk ozmn da bı tek osmanlının elınde ıdı dımı nasıldı sultanlar acıklarmsın yanı herkes acıklayabılır?
Katılma Tarihi: 30 nisan 2006 Yer: Turkiye Gönderilenler: 1235
selam
Efekentli neden sevildi osmalı bu kadar demişsin.bu soruyu neden sordun anlamadım.Namazı tükçe kuran okuyarak kılmakla osmanlının ne alakası var?
Osmanlı bir imparatorluktu geldi geçti.Osmanlı çok sevildi diyorsun.Neyi sevildi? Fetih ettiği ülkelere islamı uygulama ve yayma şeklimi?
Bu konuda değerlendirme tamamen kişilerin bakış açısına göre değişir.
Osmanlı imparatorluğu Kimine göre çok adil ve sevilen bir imparatorluk olarak , kimilerine görede zalim ve baskıcı bir imparatorluk olarak tarihte yerini almıştır.
Mesela Bosnada yaşanan müslüman katliyamını yapan sırpların gerekçesi sizce neydi?
Onlara göre osmanlı onların çocuklarını ellerinden alıp yeniçeri olarak yetiştirip sonra kendi çocuklarına onları öldürtmüştü.
İşte bu gerekçe 21.yy tarihte az rastlanır bir vahşetin olmasına ve binlerce müslümanın katledilmesine sebep olmuştu.
__________________ O, yaratıp şekillendiren, âhenk veren ve düzene koyandır
Osmanlının Kur'an'ı türkçe anlayarak okumayla hiçbir ilgisi yoktur doğru; osmanlı sempatizanları genelde geleneksel dinci kişilerdir. Bunun nededi de kendilerince osmanlı zamanında asıl islamın yaşandığı yonunde duşunmeleridir. Medreselerde arapça okutulması, halkın haremlik selamlık yaşaması geleneksel bakış açısına sahip kişlerin sempati duydukları onemli konular arasında.
Halbuki bu uygulamaların çoğu Kur'ani değil padişahidir. Osmanlıda padişahın kendisi başta bir ilahtır. Haramalar helaller üretir; bunu kendi üzerinde din adına taşıdığı hilafet kisvesiyle yapar.
Kuranın Türkçe okuyarak anlaşılmasının önunde engel teşkil eden bu arap sempatizanlığı osmanlıya dayanır. Kuran ırkçı, milliyetçi bir din değildir. Allah'ın gözunde hepimiz sadece birer kuluz arabı da türkü de kürddü de. Dolayısıyla namaz kılarken türkçe okuyarak kılmamız tamamen Kur'ani dir.Zaten dillerimizin ayrı, ırklarımızın ayrı olması da Allah'ın bir ayetidir.
30/22- O'nun delillerinden biri de, gökleri ve yeri yaratması, lisanlarınızın ve renklerinizin değişik olmasıdır. Şüphesiz bunda bilenler için (alınacak) dersler vardır.
Namazda türkçe okumada amaç Allah'a dua ederken bilinçli olarak, ne dediğimizi bilerek dua etmemizdir. Yani bu uygulama kişilere yöneliktir; çünkü Yüce Allah her dili anlar ve işitir; dili anlamayan bizleriz o zaman anladığımız dilden okucaz bu kadar basit!!!!!!!!!
4/43- Ey iman edenler! Siz sarhoş iken -ne söylediğinizi bilinceye kadar- cünüp iken de -yolcu olan müstesna- gusül edinceye kadar namaza yaklaşmayın....
41/44-Eğer biz onu, yabancı dilden bir Kur'an kılsaydık, diyeceklerdi ki: Ayetleri tafsilatlı şekilde açıklanmalı değil miydi? Arab'a yabancı dilden (kitap) olur mu? De ki: O, inananlar için doğru yolu gösteren bir kılavuzdur ve şifadır. İnanmayanlara gelince, onların kulaklarında bir ağırlık vardır ve Kur'an onlara kapalıdır. (Sanki) onlara uzak bir yerden bağırılıyor (da Kur'an'da ne söylendiğini anlamıyorlar.)
1-Allah'a dua ederken bilinçli olarak, ne dediğimizi bilerek dua etmemizdir. Yani bu uygulama kişilere yöneliktir;
2-Bizim dili anlama konusundaki yetersizliğimiz. Yüce Allah her dili anlar ve işitir; dili anlamayan bizleriz o zaman anlamadığımız dilden değil; anladığımız dilden okucaz bu kadar basit!!!!!!!!!
Çevirinin yani mealin asla aslı gıbı ,orjinali olmayacaği konusundaki eleştırılere bende cevaben bır kaç düşüncemi ekliycem.
Arkadaşlarında ayetlerden değindiği gibi sarhoşvari namaz olmamalı ne değimiz anlaşımlalı.İnsana zaten anladığı kadarı vardır,namaz diyalogtur.bız turkuz ve arapça ögrensekte yıne kafamızda turkçe duşunup anlam verıyoruz,yani yıne anladığımızı söyluyoruz dılımız orjınalını okusada çunku DUA BIR DIYALOGSA İNSAN ZATEN NAMAZDA ANLADIĞI KADARINI SÖYLEMİŞ OLUR ORJINALINI OKUSADA...
Örneğin telefonda bır dıyalog gerçekleştırıyosunuz arapça öğrenıp arapça bır sohbet yaptınız,size telefonda ne konuştun dıye sorulduğunda yıne sarfettığinz kelımelerden anladığınızla turkçe meallendirerek yaptığınız konuşmayı anlatırsınız.Kurandan kolayı gelen dualar okunur meallerıyle yada içten kendi kelimelerıyle dilekve yakarıışlar yapılır ,samımı olan budur ....
Sizin yetkiniz yok foruma yeni mesaj ekleme Sizin yetkiniz yok forumdaki mesajlara cevap verme Sizin yetkiniz yok forumda konu silme Sizin yetkiniz yok forumda konu düzenleme Sizin yetkiniz yok forumda anket açma Sizin yetkiniz yok forumda ankete cevap yazma