Şu da emredildi: Yüzünü dine bir Hanif olarak çevir. Sakın müşriklerden olma.
Yunus Suresi 105
Ben bir Hanif olarak yüzümü gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Müşriklerden değilim ben.
Enam Suresi 79
İbrahim ne bir Yahudi idi, ne de bir Hıristiyan. O sadece hanif bir müslümandı. O müşriklerden değildi.
Ali İmran Suresi 67
Şu da kuşkusuz ki, İbrahim başlıbaşına bir ümmetti; bir Hanif olarak Allah'ın önünde eğiliyordu. Müşriklerden değildi.
Nahl Suresi 123
De ki Allah doğrusunu söylemiştir / vaadinde sadıktır.Haydi artık Hanif olarak İbrahim'in Milleti'ne uyun! Müşriklerden değildi o.
Ali İmran Suresi 95
Allah'a ortak koşmadan, Hanifler olarak... Allah'a ortak koşan kişi, gökten düşmüş de kendisini kuşlar kapışıyor veya rüzgar onu uzak bir yere fırlatıp atıyor gibidir.
Namazı ve tüm ibadetleri anlayarak kendi dilimize olması gerektiği mesajını tüm siteden aldım; gerçekten bu çok sevinidirici yıllarca bizim önümüze "sen anlayamazsın" dediler. hep bizim yerimize birileri anladı(ne kadar anladıysa), bize anlattı bu nedenle de biz bir türlü aklımızı kullanamadık gerçekleri göremedik.
Yaptığınız açıklamalar çok mantıklı olmakla beraber, şahsen namazlarımızdaki kıraatin -muhakkak- Kurân'ın aslından (arapça olarak) yapılması taraftarıyım....
Çünkü, "Kurân" olmakla, Kurân'la ilgili olmak arasında ölçümlenemeyecek derecede büyük farklar var.... Bu yüzden, elimizdeki mealler "Kurân" değil; Kurân'la ilgilidirler....
Dolayısıyla, Kurân'dan yararlanmak için yapılan okumaların namazların dışında mealler vasıtasıyla yapılması yeterli ve fakat namaz içinde Kurân'ın aslı ile kıraat edilmesi (aslına mahsus sayısız bilinen bilinmeyen mûcizeler sebebiyle) yerinde olacaktır...
Selamlar,
N_S
Varya yıllarca bunu yaptım da ne elde edebildim. Yarabbime bin şükür şimdi secdeye kapandığımda, ayakta durduğumda ona hiç olmadığım kadar doğru ibadet ettiğimi hissediyorum. Anlamadan insan zombiden ne kadar farklı? Akıl bunu mu söylüyor. Allah' ın rahmeti sürekli aynı şeyleri tekrar edenlerin üzerine mi? Hemide bilmedikleri bir dilde...
selam,
bir ayette şu var dı''bana benim isimlerimle dua edin''
Allahın isimleri işler isimlerdir,
adamın adı kahramandır ancak o kazıkçı bir esnaftan başka bir şey değildir
ben namazıma şöyle başlarım..
ellerimi kulaklarıma yaklaştırıp Allahhh büyüktür..rabbim azizsin,rahman ve rahimsin,
sonra da içimden ne geliyorsa onu söylerim,illa da meal okuyacaksın diye bir şey yok,
yaşar hoca bunu söylemişti,hüseyin atayda bunu söylemişti..
850 yıl önce yazılan zadul mead adlı eserin sahibi ibn-i kayyım el cevziyye de..
bu alim peygamberin nasıl namaz kıldığını teferruattlı şekilde
anlatırken ..bizim sübhaneke,tahiyyah tesbihler diye bildiklerimizi
peygamberin kalıpçı olarak değilde içten gelen o an yakarışlar olarak
detaylandırışı..
ve açıklaması..
bir gün bir grupta bu konuda sünnetten bahsedildi,gelenekçi taraf benim
sünnete uymadığımı söylemişti,onlara verdiğim cevap karşısında
bocalamışlar ve adeta bir zaman susmuşlar sonra o yaygarada hakkı
kaybetmek gizlemek saplantılarına tekrar dönmüşlerdi..
ben namazda ana dilimde ibadet etmekle sünnete uyduğumu söylemiştim..
nasıl mı?
peygamberde ana dilinde ve anlayarak ibadet ediyordu..sadece ana dilinde..
selametle
Katılma Tarihi: 04 ekim 2006 Yer: Netherlands Gönderilenler: 44
Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
Selam,
Haklisiniz arkadaslar. Farzedelim ki hoca Kuran dan DEKI ile baslayan bir sure okumaya basladi veyahut Savastan bahseden bir sure ile o zaman biz de anlamadigimiz icin Allah in bize soyledigini tekrar Allah a soylemis oluyoruz. Bu nekadar dogru bilemiyorum ama bana biraz ters geliyor.
Katılma Tarihi: 30 nisan 2006 Yer: Turkiye Gönderilenler: 1235
"ellerimi kulaklarıma yaklaştırıp Allahhh büyüktür..rabbim azizsin,rahman ve rahimsin, sonra da içimden ne geliyorsa onu söylerim,illa da meal okuyacaksın diye bir şey yok,"özzalim yazdı
Selam özzalim
kuranda müminlere buyrulmuştur ki namazı hz ibrahimin kıldığı gibi kılın ancak bundan sonra namazda kuran okuyun.Ben bu ayete uyarak meal okumayı uygun görüyorum.
Namazın amacı Allahın kullara indirdiğini herzaman hatırlaması ve bunu yaşamına uygulamasını sağlamaktır.
__________________ O, yaratıp şekillendiren, âhenk veren ve düzene koyandır
Katılma Tarihi: 30 nisan 2006 Yer: Turkiye Gönderilenler: 1235
BenF Yazdı:
Selam,
Haklisiniz arkadaslar. Farzedelim ki hoca Kuran dan DEKI ile baslayan bir sure okumaya basladi veyahut Savastan bahseden bir sure ile o zaman biz de anlamadigimiz icin Allah in bize soyledigini tekrar Allah a soylemis oluyoruz. Bu nekadar dogru bilemiyorum ama bana biraz ters geliyor.
Saygilar.
selam
Kuranda anlatılan tüm kıstasların bir sebebi ve verdiği bir mesaj vardır.
Anlatılan kıstaslarla insanlara verilmek istenen mesaj önemlidir.Ayrıca bana göre bu en iyi öğretme tekniğidir.Bir insan 15 tane kibirin sebep olduğu kötülükleri anlatan kıstası okuyunca bilinç altında kibirin nelere sebep olabileceği, kötü bişey olduğu ,kibire kapılmanın yanlış olduğu öğretisi yerleşir.
Bu yüzden namazda bu kıstasların okunmasında ben bir terslik göremiyorum.Önemli olan ne okuduğumuzu anlamak.Ve verilen mesajı görebilmek.
__________________ O, yaratıp şekillendiren, âhenk veren ve düzene koyandır
selam,
önce kısa bir bilgi vereyim..
15 yaşında kuranla tanıştım 19 a kadar sorun yoktu,
kimse aksini iddia etmemişti kimse de ortalarda görünmüyordu..
din diye,dini daha doğru yaşama diye farkına varmadan 26 yaşıma kadar din adına zehirli ne varsa aldım..öyle perişan bir inanç..
engelleyemezdim içimde ki dine küfreden sesi...
27 yaşında ise yeniden ve şaşmaz bir şekilde ayağa kalkıp dosdoğru yola
koyuldum...din artık bir müjde idi..Allah ise en sevilen...
bunları anlattım çünkü geçtiğim badireleri bir ben, bir Allah bilir..
kurandan kolayınıza geleni okuyun emrini, namazda kurandan kolayınıza
geleni okuyun şekilde çevirmek doğru bir yaklaşım, asla değil..
şarhoşken ne dediğinizi bilmez halde namaza yaklaşmayın''
uyarısıda ortada iken...
bu;arkadaşlar namazlarda ana dilinizde içinizden geldiği gibi dualar
edebilirsiniz ''sözü, bu yürekten kolay çıkmadı ,seneler ve araştırmalar
aldı
vakit aldı,yoksa asla kolay değil...insanlar sanıyorlarmı ki biz
keyfimize geldiği gibi hemencecik fikir değiştirip basitçe,
ehemmiyetsizce konuşuyoruz?
hayır..kolay olmadı...
benim anam ve babam namaz kılmasını bilmezlerdi..onlara arapçasından
şöyle şöyle yapacaksınız diye öğretmeye çalıştım.bir fatihayı dahi, bir
ayda öğrenemediler...ne zaman ki Allahın ilhamı cevap olarak
yüreklerimize aktı ve taştı..o zaman..
ana baba size 5 dakikada öğreteceğim dediğimde umutsuzca tamam demişlerdi...
ben sadece bir rekatı tek bir kere ana dilimle dua
ederek kıldım..kalktığımda ise ikisininde göz
yaşları pınar olmuş akıyordu..
hediye almış bir çocuk sevinciyle..böylemi? böylemi?diye hemen öğrenmeye başlamışlardı..
sevgili dostlar, Allahın dini insan fıtratına
göre indirilmiştir..bu fıtrat doğruyu
bulduğunda ona sımsımkı yapışır...
onca imamın diyanetin kitabın namaz kıldıramadığı anam ve babama
doğru bilgi bir anda, namazı terketmeksizin, her vakitte neşe ile kıldırır olmuştu.
Allah arapça da türkçede kılanların ibadetlerini kabul eylesin..
benim anam ve babam namaz kılmasını bilmezlerdi..onlara arapçasından şöyle şöyle yapacaksınız diye öğretmeye çalıştım.bir fatihayı dahi, bir ayda öğrenemediler...ne zaman ki Allahın ilhamı cevap olarak yüreklerimize aktı ve taştı..o zaman.. ana baba size 5 dakikada öğreteceğim dediğimde umutsuzca tamam demişlerdi... ben sadece bir rekatı tek bir kere ana dilimle dua ederek kıldım..kalktığımda ise ikisininde göz yaşları pınar olmuş akıyordu.. hediye almış bir çocuk sevinciyle..böylemi? böylemi?diye hemen öğrenmeye başlamışlardı.. sevgili dostlar, Allahın dini insan fıtratına göre indirilmiştir..bu fıtrat doğruyu bulduğunda ona sımsımkı yapışır... onca imamın diyanetin kitabın namaz kıldıramadığı anam ve babama doğru bilgi bir anda, namazı terketmeksizin, her vakitte neşe ile kıldırır olmuştu.
__________________ "Bir kavme olan kininiz sizi adaletten ayırmasın.."
Sizin yetkiniz yok foruma yeni mesaj ekleme Sizin yetkiniz yok forumdaki mesajlara cevap verme Sizin yetkiniz yok forumda konu silme Sizin yetkiniz yok forumda konu düzenleme Sizin yetkiniz yok forumda anket açma Sizin yetkiniz yok forumda ankete cevap yazma