Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
Koşullanmalardan uzak, temiz bir akılla düşünebilme dileğiyle…
9/103
Onların mallarından sadaka al, bununla onları temizlemiş, arındırmış olursun. Onlara dua et. Doğrusu, senin duan, onlar için 'bir sükûnet ve huzurdur.' Allah işitendir, bilendir.
8/11
O zaman sizi, Allah'tan bir güven olmak üzere hafif bir uyku bürüyordu; sizi onunla temizlemek, şeytanın pisliğini sizden gidermek, kalplerinizi birbirine bağlamak, ayaklarınızı sağlam bastırmak için üzerinize gökten bir su indiriyordu.
3/55
Allâh demişti ki: "Ey Îsâ, ben senin canını alacağım, seni bana yükselteceğim, seni inkâr edenlerden temizleyeceğim ve sana uyanları kıyâmet gününe kadar inkâr edenlerin üstünde tutacağım. Sonra dönüşünüz bana olacaktır. Ayrılığa düştüğünüz şeyler hakkında aranızda ben hükmedeceğim."
9/108
Orada asla namaza durma, tâ ilk günden takvâ üzere kurulan mescid, elbette içinde namaza durmana daha uygundur. Onda temizlenmeyi seven erkekler vardır. Allâh da temizlenenleri sever.
74/4 Elbiseni temizle. 22/26 Bir zamanlar Kâbe'nin yerini İbrahim'e şu şekilde hazırlamıştık: Sakın bana hiçbir şeyi ortak koşma; tavaf edenler, orada (kıyama) duranlar, ruku edenler ve secdeye varanlar için evimi tertemiz et.
2/125
Hatırla o zamanı ki, biz Beytullah'ı insanlar için sevap kazanmaya yönelik bir toplantı yeri ve güvenli bir sığınak yaptık. Siz de İbrahim'in makamından bir dua yeri edinin. İbrahim ve İsmail'e şu sözü ulaştırmıştık; "Tavaf edenler, kendini ibadete verenler, rükû-secde edenler için evimi temizleyin!"
27/56
Kavminin cevabı sadece şöyle demek oldu: "Lût âilesini kentinizden çıkarın, çünkü onlar temiz kalmak isteyen kimselermiş(!)"
56/77-79
Muhakkak ki o, elbette bir kerîm Kur'an'dır. Bir mahfûz kitaptadır. Ona, temizlenip-arınmış olanlardan başkası dokunamaz.
3/15
De ki: "Bu sayılanlardan daha iyisini size haber vereyim mi? Sakınıp korunanlar için, Rableri katında, altlarından nehirler akan, içinde sürekli kalacakları cennetler, tertemiz eşler ve Allah'tan bir hoşnutluk olacaktır. Allah, kulları en iyi biçimde görmektedir."
98/2
Allah tarafından gönderilen, tertemiz sayfalar okuyan bir resul gelinceye dek.
33/33
Evlerinizde de vakarlı oturun. İlk cahiliye teşhirciliği gibi kendinizi teşhir etmeyin. Namazı kılın, zekâtı verin, Allah'a ve resulüne itaat edin. Allah sizden kiri/lekeyi gidermek istiyor ey Ehlibeyt, sizi tam bir biçimde temizlemek istiyor.
Ayetler çoğaltılabilir…
Yukarıda tahur/tetahhur kelimesini geçtiği bazı ayetler var. Ayetler ışığında şunu rahatlıkla söyleyebilirz ki: Temiz olmak kavramı soyut bir temizlik. 33/33 de kir/pislik(rics) kavramının yaklaşık olarak karşıt kelimesi olarak kullanılmış, tetahhur ifadesi.
2/222 de
Sana 'kadınların aybaşı halini' sorarlar. De ki: "O, bir rahatsızlık (eza)dır. Aybaşı halinde kadınlardan ayrılın ve temizlenmelerine kadar onlara (cinsel anlamda) yaklaşmayın. Temizlendiklerinde, Allah'ın size emrettiği yerden onlara gidin. Şüphesiz Allah, tevbe edenleri sever, temizlenenleri de sever."
Bayanın temizlenmesi; adet halinin bitmesi. Kişinin adet hali bittiğinde temizlenmiş olur. Bu kelime, bu ayette önceki ayetlerde kullanıldığı anlamlar da kullanılmamış.
Ayetin sonunda “Allah temizlenenleri sever” ifadesinde temizlenme kelimesi, diğer ayetlerde anladığımız gibi soyut bir temizlik. Çünkü Allah bizlere bir yasak koymuş. Nedir o yasak? Regli halindeyken cinsel ilişkiye girmeyin ve Allahın emrettiği yerden onlara gidin. Bu yasağa uymak temizlenme(soyut) yolunda atılan bir adımdır. Çünkü Allahın emirlerine uyuyorsun.
“Allah temizlenenleri sever” ifadesine bakarak, temizlenmeme durumu nasıl olur diye sorsam… Cevabım: “Allah’In yasaklarını yasak bilmemek, şeytanın pisliğinden uzak durmamak” olur, diğer ayetleri de hatırlayarak.
“temzilenmelerine(regli halinin bitimine) kadar onlara yaklaşmayın”. burada regli olan bayanın temiz ya da pis olmasından bahsedilmiyor. Ayetin başında regli durumunun/sürecinin eza(rahatsızlık) olduğu söyleniyor. sadece regli olayının bitimine temizlenmek deniliyor. Buradan kesin olarak anlayabileceğimiz şu: regli olayının bitimi temizlenmektir. Başka bir ayette regliyle ilgili bilgi yoktur. Tathir kelimesinin regli konusunda kullanılma şeklini sadece bu ayette görmekteyiz. Ve bu ayetten kesin olarak söyleyebileceğim tek şey: regli halinin bitiminin temizlenme(thr) olarak ifade edildiği.
regli süreci, temiz olmama/pis hal durumu mudur?
İşte ben bunu kesin olarak söyleyemiyorum. Neden? Kişinin Tahir olmama durumu; pisliklere yakın, doğrulardan uzak olma, Allah’ın ayetlerine uymama durumudur. Bundan eminim. Ayetler ışığında bunu söyleyebiliyorum.
Regli halinin bitimi, tathir kelimesiyle ifade edildiği için, regli sürecini tathir olmama olarak tanımla ihtiyacı neden? “Peki öyle demeyeyim de ne diyeyim?” dediğini duyabiliyorum :) Regli süreci bir eza dır diyebiliriz.
“Tathir olmamak nedir?” diye sorsalar. Bu konuda ayetlere baksam. İlk vereceğim cevap “Şeytanın pisliklerine yakın olmak, Allahın yasaklarını dikkate almamak” olur.
5/6
Ey inananlar, namaza dur(mak iste)diğiniz zaman yıkayın: yüzlerinizi ve dirseklere kadar ellerizi; meshedin: başlarınızı ve topuklara kadar ayaklarınızı. Eğer cünüp iseniz tam temizlenin. Hasta, yahut yolcu iseniz, yahut biriniz tuvaletten gelmişse, ya da kadınlara dokunmuş da su bulamamışsanız temiz toprağa teyemmüm edin; ondan yüzlerinize ve ellerinize sürün. Allâh size güçlük çıkarmak istemiyor, fakat sizi temizlemek ve size olan ni'metini tamamlamak istiyor ki, şükredesiniz.
“fakat sizi temizlemek ve…” soyut bir temizlik olduğu anlaşılıyor.
“Eğer cünüp iseniz tam temizlenin” namaz kılmak için…
Temizlenmek ifadesinden yola çıkarak konuya yaklaşalım:
Burada tathir kelimesinin iki anlamını da düşünelim.
Biri kişinin iradesinde olan Allah’In yasaklarına uyarak temizlenme gayreti.
Diğeri kişinin iradesinde olmayan, biyolojik olan akıntının durması.
4/43
(NİSA suresi 43. ayet) Ey iman edenler, sarhoş iken, ne dediğinizi bilinceye ve cünüp iken de -yolculukta olmanız hariç- gusül edinceye kadar namaza yaklaşmayın.
Cunup ifadesinden yola çıkarak konuya yaklaşalım:
Cunup iken, namaz kılmadan önce bizden istenen iki şey var. 5/6Temizlenmek(thr) ve 4/43gusl(yıkanmak)
…
__________________ Artık kim tağutu tanımayıp Allah'a inanırsa, o, sapasağlam bir kulpa yapışmıştır; bunun kopması yoktur.
|