Şu da emredildi: Yüzünü dine bir Hanif olarak çevir. Sakın müşriklerden olma.
Yunus Suresi 105
Ben bir Hanif olarak yüzümü gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Müşriklerden değilim ben.
Enam Suresi 79
İbrahim ne bir Yahudi idi, ne de bir Hıristiyan. O sadece hanif bir müslümandı. O müşriklerden değildi.
Ali İmran Suresi 67
Şu da kuşkusuz ki, İbrahim başlıbaşına bir ümmetti; bir Hanif olarak Allah'ın önünde eğiliyordu. Müşriklerden değildi.
Nahl Suresi 123
De ki Allah doğrusunu söylemiştir / vaadinde sadıktır.Haydi artık Hanif olarak İbrahim'in Milleti'ne uyun! Müşriklerden değildi o.
Ali İmran Suresi 95
Allah'a ortak koşmadan, Hanifler olarak... Allah'a ortak koşan kişi, gökten düşmüş de kendisini kuşlar kapışıyor veya rüzgar onu uzak bir yere fırlatıp atıyor gibidir.
Kafam çok karışık,her gün müşehade ettiğim,yerin ve göğün melekütü ile ilgili,kafamda yüzlerce soru var.Bu sorularımı ilah edindiğim,yazılı Kur"an"a sık sık soruyorum.Ama Kur"an bana kolay kolay cevap vermiyor,bazı sorularıma cevap versede,bu defa,kafamda başka bir soru takıyor.Ne yazık ki,ben,senin ilah edindiğin ataların gibi Hurufi Mukatta harfleri hariç,Kur"an"ın tüm diğer ayetlerini tefsir etmiş değilim!Ben,Kur"an"ın %0,4 üne vakıf bir insanım.Onun için,sizinde tahmin ettiğiniz gibi kafam çok karışık.
Semazen yazdı
Detaylı cevap daha sonra demiştik.. Dolayısıyla, tâli olarak yukarıdaki cümlelere şaşkınlıkla baktığımızı vurgulayalım..
-"Yazılı Kurân'ı İLAH EDİNMEK" nedir anlamadık?!
Naci Çelik yazdı.
Anlatayim:Ben,kendi hür ve özgür irademle,Kur"an ayetlerine yaptığım yorumların doğru olduğuna inanıyor ve bu doğrularımın ardından gidiyorum.Halbu ki,bu yorumlarımın doğru olduğuna dair,Allah"tan vahiy almadım.Böylece kendi yorum veya algılarımı,bana göre,ilah edinmiş oluyorum.Yani yaptığım yorumları veya kendimi Allah"a ortak koşuyorum.Allah beni affetsin.
Semazen yazdı.
-"Atalarımı ilah edindiğim" iddianızı destekleyecek hangi bilgiye ve delile sahipsiniz?!
Naci Çelik yazdı.
Siz inandığınız dini ilkelerin,bana ilim diye takdim ettiğiniz değerlerin,yüzde yüz doğru olduğuna dair vahiy mi aldınız? Onların doğru olduğundan nasıl emin olabiliyorsunuz?Peygambere bizzat muhatap olmadığınız halde.Bundan dolayı,sizde Allah"a ortak koşarak inanıyorsunuz.Yani aramızda hiç bir fark yok.
Yanlış yazmişim.Kur"an"ın,yüzde 0.4,üne vakıf olduğumu söylemek istemiştim.Yani Kur"an"ın yüzde birine dahi vakıf değilim.
Semazen yazdı.
-Kafanızın çok karışık olduğuna bizi iknâ ettiniz.. Daha fazla delile ihtiyaç yok... :)
Naci Çelik yazdı.
Dedim ya,benim bizzat Allah"tan veya peygamberlerden başka, vahye dair ilmine ve bilgisine mutlak anlamda itibar ettiğim,itibar edeceğim,hiç kimsen yok.Allah bana vahiy göndermiyor,peygamber değilim ki,Mele i Ala"daki peygamberler bana yardım etsin.İşte bundan dolayı kafam çok karışık,çok.
Peygamberlerin bile,kafası çok karışiyordu.Onlara,bazan vahiy bile yetmiyor,kendilerinden evvelki peygamberlerle de ayrica görüşmek istiyor ve görüşüyorlardı da.Aşağıda vereceğim ayet,bu olayı vurguluyor.
Allah peygamberlerden şöyle söz almışti:Bakın,size kitap ve hikmet verdim;imdi yanınızda bulunanı doğrulayıcı bir peygamber geldiğinde,ona mutlaka inanacak ve ona mutlaka yardım edeceksiniz...3/81
"bu tip insana bişey kazandırmayacak imanını artırmayacak sokaktaki insanı imana getirmeyecek (allah bilir gerçide) konularla uğraşacağımıza allah bizden neyi istiyor onlara bakalım bi.."
mindarın bu eleştirisine katılıyorum. Konu araştırmak, allah'ın ayetlerini anlamaya çalışmak çok önemli ve olması gerekir. Ancak yaşam ile birlikte gittiğinde, bunlar bir bütünlük kazanıyor. salt kuru bilgi insanı yarı yolda bırakır.
Yaşamsal olmak, söylediklerimizin/ilgilendiklerimizin/gündeme getirdiklerimizin hayat içinde kullanılabilir olup olmamasıyla yakından ilgilidir.
Kişi bildiği kadarıyla sorumludur. 3 ayet bilirim, onlara sarılırım... ve doluyumdur.
Çok Kuran bilgisine sahibimdir ancak tutunduğum ayet sayısı bilgime-sorumluluğuma göre çok azdır.. boşluk budur.
__________________ Artık kim tağutu tanımayıp Allah'a inanırsa, o, sapasağlam bir kulpa yapışmıştır; bunun kopması yoktur.
Sevgili kardeşim,sende beni bağışla,ama senin,beni anlaman için,daha bir fırın ekmek yemen lazım.
Savana Yazdı.
Selam naci bey
Sizin kurana bakış açınızı anlamak için kırk sunnileri anlamak için kırk alevileri anlamak için kırk falanca şeyhi filanca alimi anlamak için kırk fırın ekmek ne olacak bizim halimiz?
Musluman mahallesinde salyangoz satan saticiya benzettim sizi. Salyangoz yemeyenlere yemedikleri icin kizmassiniz umarim.
Onlarin atalarida yemezlerdi, onlarda yemiyecektir. Hele mahallenin koruyucusu Yesil Delikanli'ya hic yakismaz, siz ona aldirmayin tat alma duyusu korelmis garibin, her yeni seye mindar der cikar.
Sattiginiz ne kadar degerli bilmiyorum ama gayretiniz, samimiyetiniz ve mahalleye senlik getirdiginiz ortada.
Acele planlama ve pazar arastirmasi yapmadiginizi umit ediyorum. Hayirli isler...
bir sitemde diğer kullanıcılara,eğer bu naci çelik,sitesi olmayan,orda bazı yorumlar yapmayan biri olmamış olsa idi. alaya alınır belki hakaret edilir hatta siteden atılabilirdi.. ama hiç biri yapılmadı çünkü sitesi olduğu için bir nevi milletvekili gibi dokunulmazlığı oldu..:)
bu sözüm yanlış anlaşıldı ise naci kardeşimden ve site sakinlerinden özür dilerim.... bilhassa kırmızı yer biraz ağır olmuş ama şu varki bu benim görüşüm değil ben böyle olsun istemiyorum..kuran üzerine konuşmak yorum yapmak doğruyu bulmaya çalışmaktan daha güzel ne olabilir... ben sadece bazı şeyleri anımsatmak istedim...
aslında gerçek bi olgudan bahsettim. çünkü bu sitede namazla alakalı bir konuşma yapan kişiler alaya alınmış ve siteden atılmıştı. ama bence naci bey en az onlarınki kadar iddalı şeyler söylüyor... bilmem anlatabildimmi
bu arada yediğim ekmeklerde 40 fırını geçti...:)
birde balkanturan kardeşimden bi isteğim olacak benim nik mindar yazınızda bahsettiğiniz şey mundar olmalı mindar değil...
Sevgili 40 fırın ekmek yemiş,mindar değil,Mundar olduğunu öğrediğim kardeşim.
Sen onu bunu bırak"ta,sana sorduğum soruların cevabını ver.40 fırın ekmek yemiş ve Kur"an"ı kolayca anlamış adam.
“Nefislerine yazık eden kimselere, canlarını alırken melekler: "Ne işte idiniz?" derler. "Biz yeryüzünde güçsüzler idik" diye cevap verirler.
Melekler derler ki: “Allah'ın yeri geniş değil miydi ki, onda hicret etseydiniz.” İşte onların durağı cehennemdir, ne kötü bir gidiş yeridir orası.” (4/97 S. Ateş çev.)
Ayrica,aklıma gelmişken sorayım.Ne zaman ve nereye hicret ediyorsun.Yoksa sen de ataların gibi,ayete bir kılıf uydurdun mu?
Ayrica,sözünü ettiğin,namazla ilgili farklı şeyler söyleyen kişiler hakkında bana bilgi verirmisin.Ne söylüyorlarmış. çünkü bende namazı atalarım gibi anlamıyorum.
Sevgili 40 fırın ekmek yemiş,mindar değil,Mundar olduğunu öğrediğim kardeşim.
Mindar yazdı.
Uslubunu beğenmedim.. kardeşim hakaret etmek zorunda değilsin seni allaha havele ediyorum. Söylediğim şeyi bile anlamamışın balkan
kardeşimiz mundar yazacağına mindar yazmışta onun için yazdım onu konuyu saptırma lütfen.
Naci Çelik yazdı..
Sen onu bunu bırak"ta,sana sorduğum soruların cevabını ver.40 fırın ekmek yemiş ve Kur"an"ı kolayca anlamış adam.
Mindar yazdı.
Kuranı anlamak için kırk fırın ekmek mi yemek lazım dalga geçmeyi bırak benim sana söylemediğim şeyleri bana yakıştırma ben kuranı kolayca anlamış adamım diye bişey demedim sana, öyle bi iddam yok..
sadece kuranın anlaşılanbileceğini söyledim okuyup anlamak isteyen için ..
Naci Çelik yazdı..
“Nefislerine yazık eden kimselere, canlarını alırken melekler: "Ne işte idiniz?" derler. "Biz yeryüzünde güçsüzler idik" diye cevap verirler.
Melekler derler ki: “Allah'ın yeri geniş değil miydi ki, onda hicret etseydiniz.” İşte onların durağı cehennemdir, ne kötü bir gidiş yeridir orası.” (4/97 S. Ateş çev.)
Ayrica,aklıma gelmişken sorayım.Ne zaman ve nereye hicret ediyorsun.Yoksa sen de ataların gibi,ayete bir kılıf uydurdun mu?
Mindar yazdı.
Hicret etmedim senin anladığın manada, ama eski atalar dininden hicret ettim ….
Bunun bizimle ne alakası varki allaha hamdolsun ki bu vatanımızda dinimizi yaşayabiliyoruz.. Salih amel işleyebiliyoruz allaha şirksiz bi şekilde iman ediyor ve ibadet edebiliyoruz hicret etmelik bi durummu var. Birde bana böyle dediğine göre galiba sen hicret ettin açıklarmısın senin hicretini nerden nereye ve ne için hicret ettin..
Naci Çelik yazdı..
Ayrica,sözünü ettiğin,namazla ilgili farklı şeyler söyleyen kişiler hakkında bana bilgi verirmisin.Ne söylüyorlarmış. çünkü bende namazı atalarım gibi anlamıyorum.
Selam ile.
Mindar yazdı.
Tamam zaten senin benim nasıl anladığımız değil önemli olan bu sitede farklı görüşlere verilen tepkiyi dile getirmek istedim. Bende namaza atalar dinindeki gibi bakmıyorum..
Son olarak benim kimseyle kavga etmek gibi niyetim yok çünkü hepimiz sonuçta aynı çatı altındayız.. İslam catısı aynı kitaba inanıyoruzyorumlarda fark olabilir bunlarıda istişare ederek bir sonuca ulaşabiliriz yeterki biribirimize kin duymayalım. Çünkü bu tip konuşmaların sonu hep birbirinin kalbini kırmaya kadar sonrasında ise kin duymaya kadar gidebiliyor… o yüzden lütfen saygı ve sevgi çercevesinde tartışalım..
Çok kıymetli iletinizi gördüm ve biraz okuduktan sonra,okumayı askıya aldım.Bu çalışmayı tertil ede ede okuyacağım.Galiba boş bulunup,boyumdan büyük bir söz ettim.Dersime çalışıp,inşallah size döneceğim.
Selam ile.Naci Çelik
naci bey yukarıdaki yazıyı yazdınız ama siteniz eskisi gibi duruyor bence dersinize çalışın ve yeni bi site açın eğer o siteyi gülelim diye açtıysanız baya bi güldük
ama yeter çünkü sende yakında uydurduklarına inanacaksın
__________________ onlara allahın indirdiklerine uyun denildiği zaman onlar :"hayır biz sadece atalarımızı üzerinde bulduğumuz şeye uyarız" derler.peki ya ataları bir şeye akıl erdirememiş ve doğruyu bulamamış idilerse.
birde ufak bir sorum olacak ama sakın yanlış anlaşılmasın
bunu naci beyin dışındakilere soruyorum yoksa baksanıza onun ayakları yerden iyice kesilmiş
uçuyo mübarek
"Bebeğini kucağına alıp yakınlarının yanına gelince kendisine dediler ki; Ey Meryem, sen çok utandırıcı bir suç işledin.
Ey Harun'nun kız kardeşi, baban bir kötülük adamı değildi, annen de kahpe değildi "(19/27-28)
harun gerçektende meryemin kardeşimi yoksa mecazi bir kelimemi kullanılmıştır bilgisi olan varsa lütfen açıklasın
(inşallah dost1 bunada cevap verir)
__________________ onlara allahın indirdiklerine uyun denildiği zaman onlar :"hayır biz sadece atalarımızı üzerinde bulduğumuz şeye uyarız" derler.peki ya ataları bir şeye akıl erdirememiş ve doğruyu bulamamış idilerse.
Anlatayim:Ben,kendi hür ve özgür irademle,Kur"an ayetlerine yaptığım yorumların doğru olduğuna inanıyor ve bu doğrularımın ardından gidiyorum.Halbu ki,bu yorumlarımın doğru olduğuna dair,Allah"tan vahiy almadım.Böylece kendi yorum veya algılarımı,bana göre,ilah edinmiş oluyorum.Yani yaptığım yorumları veya kendimi Allah"a ortak koşuyorum.Allah beni affetsin.
"İliiiim! İliim! Bilmektir!" :(
Sizin mürekkep yaladığınıza vurgu yapmıştım önceki mesajlarımda.. Siz yazmaya devam ettikçe bu mürekkebi direkt mürekkep balığından aldığınızı ve mürekkep balığını yalayıp yuttuğunuzu düşünüyorum.. Vaziyetiniz pek yaman! :(
Nasıl bir illme sahipsiniz ki, bu ilim size Kurân'ın hak olarak (göreceliği bitiren mutlak doğru) sunduğunu anlamanın ve kavramanın ancak ekstra vahiylere bağlı olduğunu söyletiyor...
Oysa, gerçek ilim şunu söylüyor ve ehline şunu söyletiyor.. Kurân âyetlerini kavramaya çalışan "okur", edindiği görüşünü Kurân'ın her yönünden tartışılmaz kılacak seviyede delillendirinceye kadar "yorum" yapmaktadır. Deliller sübût edince tartışma ve izâfiyet biter; hak zuhûr eder.. Delilleri kendi içinde ve mukayeseli olarak değerlendirmek de ayrı bir ilmî düzey gerektirir.. Bütün bu okuma, anlama, kavramı süreci Vahy'e istinâd eder! Yâni, zâten Vahy'in üzerinde yol almaktadır.. Vahy'in üzerinde yol almak için ayrıca Vahy'e gerek olur mu? Olmaz!!
"Olur mu; olmaz mı" demek bile akla ziyândır!
Böyle bir şey olabilir mi? Hz. Muhammed peygamberliğini ilân edecek; biz kendisine îman etmek için ayrıca bireyler olarak O'nun peygamberliğine şehâdet eden vahiyler almayı bekleyeceğiz..??! Böyle zırva olur mu?? O "bu Allah'ın kitabıdır" diyerek Kurân'ı bize sunacak; biz "nereden bilelim?" diyerek ve emin olmak için ayrıca vahiy bekleyeceğiz?! Bu ne saçmalık??
Bu akıllara ziyân beklentiler (??) içinde, Kurân'ı anlamaya çalışacağız ve görüşler edineceğiz ve fakat görüşlerimizi doğrulayacak vahiy almadığımıza göre şirk koşmuş olacağız??!!! Bu ne ebleh bir mantık??!!
naci çelik Yazdı:
Siz inandığınız dini ilkelerin,bana ilim diye takdim ettiğiniz değerlerin,yüzde yüz doğru olduğuna dair vahiy mi aldınız? Onların doğru olduğundan nasıl emin olabiliyorsunuz?Peygambere bizzat muhatap olmadığınız halde.Bundan dolayı,sizde Allah"a ortak koşarak inanıyorsunuz.Yani aramızda hiç bir fark yok.
Herhangi bir konuda sahip olduğumuz görüşlerin doğruluğundan değişik oranlarda emin olabiliriz.. Bu bâzen yüzdeyüz bile olabilir.. Yüzdeyüz doğruluğundan emin olduğumuz Kurânî bir meselede bizim eminliğimizi ve başkalarının bunu kabulünü sağlayacak şey delillerimizdir.. Yâni, ispatımızdır! Dolayısıyla, ispatına güvenen bir ilim sahibi yeri geldiğinde "bu Allah'ın muradıdır" diyebilmelidir.. Çünkü, Allah muradını kullarının anlayabileceği şekilde açıklamaktan -hâşâ- aciz değildir! Kısacası, bu iş ilmî seviyemize bağlıdır.. Seviyemizi yükseltelim; bu bize yeter!
naci çelik Yazdı:
Not:Dostum,bana takılma yoksa kafan karışacak.
Hiç merak etmeyin! Ben size takılırım ve kafam hiçbir zaman karışmaz! Fakat, siz bana takılın; kafanız biraz salah bulsun!
Sizin yetkiniz yok foruma yeni mesaj ekleme Sizin yetkiniz yok forumdaki mesajlara cevap verme Sizin yetkiniz yok forumda konu silme Sizin yetkiniz yok forumda konu düzenleme Sizin yetkiniz yok forumda anket açma Sizin yetkiniz yok forumda ankete cevap yazma