Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
3. Evlat edinen ile evlatlığın veya bunlardan biri ile diğerinin altsoyu ve eşi arasında (evlilik yasaktır). Medeni kanunumuzda geçen bu 3. maddeyi, Azhab suresi ile ilişkilendiriniz...
İlişkilendirmişim: mealen, elin günün evlat edindiğiniz çocuklarını Allah sizin özevladınız yapıvermez, deniyor (33:4). Onları babalarının adıyla çağırın (Ud'ûhum li ébâuhum); Allah katında adil olan budur (huve aksatu ınd allah). Babalarını bilmiyorsanız onlar sizin din kardeşleriniz, dostlarınız (33:5).
O halde başkalarının çocuklarını (1)özevladınız saymıyacaksınız, (2)kendi adınızla değil özbabalarının adıyla çağıracaksınız ya da kardeş diye çağıracaksınız.
Hani peygamberimiz evlatlığını, amcasının kızı Zeynep'le evlendirmişti ONLAR DA ANLAŞAMAMIŞLARDI DA AZHAB SURESİ UYARINCA ZEYNEP'LE EVLENMİŞTİ.
Evet.
AZHAB SURESİ VE BU OLAYLAR NETİCESİNDE, EVLATLIK KURUMU ARAP TARİHİNDEN KESİNLİKLE ORTADAN KALDIRILMIŞTI.
Bu, Arapların o olaydan ve Ahzab 4-5’den çıkardıkları hüküm. Kendilerini bağlar. Tıpkı Ahzab 59’dan çıkardıkları peçe hükmü gibi. Arapların peçe hükmü Türkiye'deki Müslümanları bağlamıyor. Sizi bağlıyor mu?
Bunları benden daha da iyi bildiğinizi biliyorum.
Ben bilen değil, öğrenmeye çalışan biriyim. Bazı görüşlerim onaylanıyorsa bu ben onları sizden daha iyi bildiğim için değil, onlar akla yattığı içindir. Önemli olan bu. İslamın akılla barışması gerekiyor.
Bütün bunlar ortadayken,'evlatlıkla evlenmek yasaktır'. cümlenizi anlayamadığım gibi, sizin de inanarak söyleyeceğinizi kabul edemeyeceğim.
Bu konuda daha önce yazdıklarım:
Laik devlet, dinen tarafsız duruşunun gereği olarak, Türkiye'li Müslümanların evlat edinmekten uzak durmasını onaylar. Türkiye'li Hristiyanların evlat edinmesini de. Ama evlatlığın istismarına izin vermez: evlatlıkla evlenmek yasaktır.
Bakın, evlatlıklarla evlenmek haramdır, dememişim. Yetimelerle evlenmek helal olduğuna göre (Ateş, Elmalılı: Nisa 3), o iki sakınca giderilmek koşuluyla, evlatlıklarla evlenmek te helaldır. Ama ahlakî olur mu, o başka.
Laik yasa evlatlığın istismarını önlemek için evlatlık sahibinin evlatlığıyla evlenmesini yasaklamış. Çok iyi etmiş. Allah o laik yasayı çıkaranlardan razı olsun.
Sevgi ile,
Hasan Akçay
|