Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
ebuzirto Yazdı:
Amacım tahkir ve tezyif değil gerçeklerin gün ışığına cıkmasıdır. Ben size neleri yazmışım siz bana nasıl cevap vermişsiniz Allah aşkına. Bakın ben sizde peygamber sevgisi eksikliği ve nedenlerini yazmıştım. Siz bana sadece Allahın kitabına inanmam gerektiğini yazmışsınız. Ben şükürler olsunki sadece allahın indirdiği kitaba iman eden insanım ve konum olmamasına rağmen sizden çok okuduğumu iddia ediyorum. Lütfen bana uzmanlık alanınızı yazarmısınız. Ben eminimki Allahın kitabını aslından okuyup anlamıyorsunuz. Sadece size başkalarının cevirdiği şekilde insanlara aktarıyorsunuz. Siz değişik yorumluyarak sadece kendinizi değil başka insanlarıda yanlış yola sevk ediyorsunuz. Ben hiç bir düşünce içerisinde değilim. Sadece size en kısa şekilde neleri yanlış yorumladığınzı yazdım ve namazın en azından benim bulduğum kadarıyla açık şekilde 2 vakit olmadığını Bakara 238 de açıkca salatı vusta diyor buda öglen namazı anlamına geldiği çok açık. iddialarınız asılsız ve yalanlarla doludur. Bakın Peygamberi oyle sıradanlaştırıyorsunzuki elbette herkes biliyor onun herkesten çok daha fazla kurana uydugunu zaten bende söylüyorum onun kuranın klavuzu olduğunu. Siz bana yine saçma fikirlerinizi yollayacaksınız biliyorum ama Herkesin alim olamıycağını ve insanların %95 veya daha fazlası kuranı okumuyor ve anlamıyor sizde dahil iddia ediyorum. çünkü bana uzmanlık alanınızı bildiremiyorsunuz ve verdiginiz saçma cevaplardan belli. Ben asıl olarak ağız dalaşı yapmak istemiyorum bunu bütün içtenliğimle söylüyorum. Ben sadece insanları nasıl zehirlediğinizle ilgileniyorum. Mademki insanlar okumuyor ve anlamıyorlar bu nasıl anlaşılacak elbetteki bu işin uzmanları okuyacak anlayacak insanlara aktaracaktır. 1.5 milyar müslüman var dünyada ve yaklaşık her kes namazın 5 vakit olduğunu başörtüsünün ne olduğunu her kes aynı şekilde anlıyorda siz farklı anlıyorsunuz. Size ayrı bir kitapmı geldi. Madem böyle o zaman internetten google üzerinden saçma meal ile değil gerçekten konu uzmanlarının üzerinde ittifak ettiği şekilde insanlara aktarılmalı diye düşünüyor ve bunu endişe ediyorum. Bakın savunduğunuz konulara bir müslüman kaygısı ile değil din düşmanlarının ittifakla söylediği şeyleri iddia ediyorsunuz. Zaten akıllı şuurlu insanlar bunun bir tuzak ve kumpas olduğunu anlıyor. Kuranı okumadığımı soylemişsiniz bir defa burda hakikati söylemediğinz ortada bunu Allah biliyor. Bende sizinle hemfikirim Peygamberimizin saçı sakalıyla değil hayatıyla yaşarkenki hayatıyla ilgilenmemiz gerekir. Bunun da en güzel yolu hadislerdir. Siz yoksa nasıl bileceksiniz onun yaşantısını. siz 1400 yıl geriden konuşuyorsunuz oysaki bu insanların çoğu 100 yıl veya daha yakın elbetteki bunların efendimizi daha iyi tanıması doğal olandır.Aktarmadaki bazı farklılıkları da önceki mailimde belirtmiştim. Lütfen onlara bir daha bakın |
|
|
Selam Ebuzirto,
Kendine bu ismi sen layık gördüğün için bu isimle selam vermek zorunda kaldım diye umarım kızmazsın. Bize yaptığın suçlamaları da, bütün iyiniyetimle, siteyi doğru dürüst okumadığına veriyor, hakaret içeren ifadelerini de duymamazlıktan geliyorum. Hatta okumuş bir insan olarak tek bir paragraf yapmadan yazı yazmana bakarak, edebiyat gibi derslerle aranın pek iyi olmadığını da düşünüyorum.
Şimdi bunları bir kenara bırakarak yukarıdaki bold karakterlerle işaretlediğin yere geçelim.
Vusta salat'ın öğle namazı anlamına geldiği çok açık demişsin. Neden açık olduğunu ben anlamadım. Vusta kelimesinin bir zaman'a işaret ettiğini neye dayanarak çıkarıyorsun. Senin mantığına göre Kütüb-i Sitte'de ki hangi rivayet doğru. İşte sana iki hadis:
Tanım: Resulullah (sav) Hendek Savaşı sırasında "Allah onların evlerini ve kabirlerini ateşle doldursun, bizim vusta namazımıza mani oldular, güneş batıncaya kadar kılamadık" buyurdu. Bir rivayette: "Bizi, salat-ı vusta olan ikindi namazından ahkoydular" denir. Bir diğer rivayette: "Sonra ikindiyi akşamla yatsı arasında kıldık" denir.
Tanım: Resulullah (sav) gecenin evvelinde yürüdü, sonuna doğru uyku molası verdi. Ancak güneş doğuncaya -veya bir kısmı ufuktan çıkıncaya- kadar uyanamadı. (Uyanınca) namazı hemen kılmadı. Güneş yükselince namazı kıldı. İşte bu orta namazdır (Salatul-Vusta).
Evet senin kaynaklarına göre ya geç kılınan sabah namazı ya da ikindi namazı olması gerekmiyor mu ? İki çelişkili hadis hangisi doğru ?
Şimdi gel Kuran'a bakalım Bakara 238 ve 239'un mealini birlikte okuyalım:
Bakara 238-239
Namazları ve vusta namazı koruyun. Tam bir saygıyla Allah'ın huzurunda kıyam edin.
Korkarsanız, yaya veya binekte iken kılın. Güvenliğe girdiğinizde ise, yine Allah'ı, bilmediğiniz şeyleri size öğrettiği gibi anın.
Vusta namazı Kuran'da bir tek bu ayette geçer ve kanımca ayetlerin bütününü göz önüne aldığımızda Vusta namazı da açıklanmış oluyor. Korku, Güvenlik sorunu olduğunda kılınan namaz, farklı, tam olarak yerine getirilemeyen bir namaz. Güvenlik sorunu kalmadığında ise namazı Allahın bize öğretmiş olduğu şekilde kılacağız.
Şimdi bu görüş temelinde yukarıdaki hadislere bakar isek, ve bu hadislerin ilkine bakar isek;
İlk bölümünde sadece vusta namaza mani olunduğu ifadesi geçmekte, ikindi namazı sadece o vakte denk geldiği için yapılan bir yorum. İkinci bölümde ise hadise biraz ekleme yapıldığı açık. Bilinen bir namaz için "ikindi namazı olan salat-ı vusta" tabiri kullanılmış ki, konuşma dilinde bu tür bir ifade kullanılması pek olası değil.
Şimdi biraz düşünelim... Hendek savaşı öncesi güvenli bir ortam var mıdır ? Kastedilen namaz benim görüşüme uygun mu ?
Ve yukarıdaki hadislere bakarak Hadislerde doğru veriler olsa bile içindeki yorum nedeniyle hadislerin hatalı olabileceğini iddia edersem hatalı mı düşünmüş olurum. Hangi hadis aktaran, kaynağının o andaki zihinsel durumuna vakıftır. Kaynak çok dürüst, bin defa yemin edip, bir kere bile hata yapmamış biri olsa bile bu onun hatalı yorum yapmasını engeller mi ? Kasıtlı olarak uydurulanlara, akla ziyan hadislere hiç değinmek bile istemiyorum.
Namaz hakkında diğer görüşlerimi daha önce bir başka yazımda belirtmiştim.
Muhabbetle.
__________________ O, odur ki, sizi karanlıklardan aydınlığa çıkarsın diye kulu üzerine, gerçeği apaçık gösteren ayetler indiriyor. Allah size karşı gerçekten çok şefkatli, çok merhametlidir.
|