Şu da emredildi: Yüzünü dine bir Hanif olarak çevir. Sakın müşriklerden olma.
Yunus Suresi 105
Ben bir Hanif olarak yüzümü gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Müşriklerden değilim ben.
Enam Suresi 79
İbrahim ne bir Yahudi idi, ne de bir Hıristiyan. O sadece hanif bir müslümandı. O müşriklerden değildi.
Ali İmran Suresi 67
Şu da kuşkusuz ki, İbrahim başlıbaşına bir ümmetti; bir Hanif olarak Allah'ın önünde eğiliyordu. Müşriklerden değildi.
Nahl Suresi 123
De ki Allah doğrusunu söylemiştir / vaadinde sadıktır.Haydi artık Hanif olarak İbrahim'in Milleti'ne uyun! Müşriklerden değildi o.
Ali İmran Suresi 95
Allah'a ortak koşmadan, Hanifler olarak... Allah'a ortak koşan kişi, gökten düşmüş de kendisini kuşlar kapışıyor veya rüzgar onu uzak bir yere fırlatıp atıyor gibidir.
Saç eğer iddia edildiği gibi zinetten ise ve maksat eğer çekiciliğe ket vurmak ise bu yapılan neyin nesi?
Ha saç ha peruk ne farkediyor?
Ahmed Şahin bir zaman önce işlemiş bu konuyu köşesinde. Adam araştırmış bu konuda kimin ne fetvalar verdiğini. Konunun uzmanı şahıslar bir karara varamamışlar bu konuda. Çözümü kıyas yapma da bulmuşlar, 1400 yıl önceki Arap modasından.
Ahmed Şahin:
Saç kadının ziynetidir. Bu ziynetini güzelleştirmek için saç
örgünlerinin uçlarına kadın saçı dışında başka saç görüntüsü veren
şeyler ekleyebilir. İpek, yün, naylondan yapılan ipliklerden ekleme
yapmak gibi.
Prof. Dr. Hamdi Döndüren’e göre:
–Kadının başına naylon, bitki veya hayvan deri ve kıllarından
yapılmış peruk takması, ya da saçlarına ek yapması caiz görülmüştür.
(Aile İlmihali s.574)
Doç. Dr. Faruk Beşer’e göre:
– Kullanılan peruk insan saçından başka bir şeyden olması
halinde caiz olacağı söylenmiştir. Ancak peruğu kadının baş örtüsü gibi
kullanması ayrı bir olaydır. Çünkü peruk çekiciliği eksiltmez, artırır.
Konuyu iyi araştırmak gerek. (Hanımlara Özel İlmihal s.114)
Bütün bunlardan sonra denebilir ki (Ahmed Şahin):
– Kadın saçından olmayan peruğu kendini dikkat çekici, cazip
hale getirmeyecek şekilde kullanmak haram değildir. Mecburiyet duyanlar
bir çıkış yolu olarak görebilirler. Çünkü naylon eşya ile saçını
örtmüş, tesettür temin etmiş sayılabilir.
Bir de aşağıdaki haberi okuyun ve bu konunun fikir babasının kimler olduğunu görün.
Peruk başörtüsünün yerini tutar mı?
İsrail, başörtüsü yerine kullanılan perukları tartışıyor.
07 Haziran 2006 09:12
Aşırı dindar Yahudi kadınların saçlarını örtmek için kullandığı
peruklar, İsrail’de tartışma konusu oldu. Kimi din adamları, kendi
saçlarını gizleyebildiği için peruk uygulamasının mübah olduğunu
söylerken, kimileri ise kendi saçından bile güzel olan bu perukların
uygun olmadığı görüşünde. Tartışma devam ederken koşer perukların
fiyatı 2 bin dolara kadar fırladı.
İSRAİL’de aşırı dindar Yahudi kadınların, saçlarını örtmek için peruk
kullanması tartışmaya neden oldu. Kadınların kullandığı perukların
Hindu tapınaklarında ibadet çerçevesinde kesilen saçlardan yapıldığının
ortaya çıkması üzerine Yahudi dininin kurallarına göre elde edilmiş
koşer perukların fiyatı fırlarken, "örtünmek için peruk caiz mi"
tartışmaları da alevlendi.
Aşırı dindar Yahudi geleneğine göre, evli kadınların yabancı erkeklerin
yanında başını örtmesi gerekiyor. Yahudi kadınların bir kısmı
başörtüsüyle kapanırken, modern görüntüsünden taviz vermek istemeyen
bazı dindar Yahudi kadınları ise peruk takarak bu kurala uymaya
çalışıyor. Peruk tartışması ise yaklaşık iki yıl önce Yahudi kadınların
kullandığı perukların Hindu tapınaklarından toplanan saçlarla
yapıldığının ortaya çıkmasıyla başladı.
..din alimlerinin bir kısmı (bunların içinde ben
de varım) ferde ve cemiyete ait zaruretlere dayanarak, mesele köklü bir
çözüme kavuşuncaya kadar zorunlu yerlerde ve durumlarda kızlarımızın
başlarını açarak –zorunlu olmayan yerlerde ve durumlarda derhal
kapatarak- okuyabileceklerine ve çalışabileceklerine fetvalar verdiler.
Kimileri de peruk formülü ile çözüm teklifini ileri sürdüler. Benim
kanaatime göre dindarlıklarında bir değişme olmadığı hatta daha
güçlendiği halde başlarını açanlar, başörtüsündeki azalma işte bu
fetvalar sonucu olmuştur. Fetvayı verenler sorumludur, ama alıp da
uygulayanlar günah işlemiş (dindarlıkları azalmış) olmaz; yani
dindarlık da artmıştır, mesele çözüme kavuşsa başını örtecek olanlar da
artmıştır.
Katılma Tarihi: 24 haziran 2006 Yer: Turkiye Gönderilenler: 669
Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
Selam, başörtüsü meselesi Türkiye'nin meselesi değildir...Anadoluda kimse herhangi bir siyasi amaç güderek başörtüsü takmaz..gelenektir alışkanlıktır... bu mesele büyük şehirlerde konuyu siyasi olarak algılayan çevrelerce benimsenmiştir... bu kadar hassas olanlar..gerçekte hep böyle hassas olsalar ancak yazık ki başta örtü..dudakta ruj ile bu hassasiyet sağlanmıyor... çözümsüz arapsaçı gibi görülüpte çözümsüz bırakılan bir mesele.. çözüm herkesin cennete yada cehenneme gitme özgürlüğünün var olduğunun farkına varılması... kişi başörtüp ruj sürüyorsa o onu ilgilendirir..onun samimiyeti onu ilgilendirir..Allah ile kendi arasında... şu da var..Allah kimseyi neden başını açtın diyede cehenneme yollamaz.... kardeşlik duyguları içinde birliği sarsmadan sarsacak söylemlerden kaçınarak örtme yada örtmemenin bir sakıncası yok toplumun birarada huzurlu yaşaması açısından tabi. işin dini yanına bakılınca erkek olsun kadın olsun iffetli olmak ve korumak ...buna dikkat edilmeli.... şahsım adına dünyanın ve memleketin bu kadar ahlaki bozunuma uğramış olmasından dolayı... bir hanımın dikkat çekici giyimden uzak durması kanaatindeyim tabi hak ölçüleriyle...
__________________ Herkes kendi ameliyle Allah’ın huzuruna gider
HADİSE GÖRE KADINLARA PERUK YASAKTIR. ZOR KOŞULLARDA BİLE...
Hz. Esma (radıyallâhu anhâ) anlatıyor: "Bir kadın Resülullah (aleyhissalatu
vesselâm)'a gelerek: "Kızım çiçek hastalığına yakalandı ve saçları döküldü. Ben onu evlendirdim, iğreti saç takayım
mı?" diye sordu. Aleyhissalâtu vesselâm: "Allah takana da taktırana da
lânet etmiştir?" diye cevap verdi." Buhârî, Libâs 83, 85; Müslim, Libâs
115, (2122); Nesâî, Zînet 71, (8,187,188).
Başörtüsü meselesi;yıllardır insanların tam olarak çözüm getiremedikleri bir sorun olmuştur..Bu konuda çok yazıldı,çizildi..Halen tam olarak netlik kazandırılmış bir durum olamadı ne yazık ki.Ben kendi açımdan şöyle düşünüyorum.Eğer gerçekten başörtüsü takmak farz ise,başörtüsü takmayanlar bunun hesabını verecekler ahirette.Ama farz değil ise yanlış anlaşılıyor ise başörtüsü mevzusu takmayanlar için bir sorun olmayacak.Takanlar da taktıkları için sorgulanmayacaklar..Onun için her ne olursa başörtüsü takmakta fayda var diyorum ben..Ayrıca kafama takılan başka bir soru var:Onu da yeri gelmişken buraya yazmak istiyorum.Saç kılının ne gibi etkileyici bir özelliği olabilir?Ona bakarsak gözler saçtan daha çok etkileyicidir gibi geliyor bana.Bakışlar biçok şeyi anlatır karşıdaki insana.Yani demek istediğim gözler saçtan daha çok ziynet özelliği taşımıyor mu sizce?Bize niçin o zaman gözlerinizi de kapatın ya da peçe takın denmiyor?
__________________ FATİHA: 6, 7/ Bizi doğru yola, kendilerine nimet verdiklerinin yoluna ilet; gazaba uğrayanlarınkine ve sapıklarınkine değil.
Katılma Tarihi: 25 nisan 2005 Yer: Turkiye Gönderilenler: 450
Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
şeyma Yazdı:
Saç kılının ne gibi etkileyici bir özelliği olabilir?Ona bakarsak gözler saçtan daha çok etkileyicidir gibi geliyor bana.Bakışlar biçok şeyi anlatır karşıdaki insana.Yani demek istediğim gözler saçtan daha çok ziynet özelliği taşımıyor mu sizce?Bize niçin o zaman gözlerinizi de kapatın ya da peçe takın denmiyor?
Saç kılının ne gibi etkileyici bir özelliği olabilir?Ona bakarsak gözler saçtan daha çok etkileyicidir gibi geliyor bana.Bakışlar biçok şeyi anlatır karşıdaki insana.Yani demek istediğim gözler saçtan daha çok ziynet özelliği taşımıyor mu sizce?Bize niçin o zaman gözlerinizi de kapatın ya da peçe takın denmiyor?
Gördüğünüz gibi,bende sizinle aynı düşünceyi paylaşıyorum.Verdiğiniz link içinde teşekkür ederim.Bu konuda düşüncelerimi yazmamın sebebi aslında siz ve sizin gibi düşünenlere değildi..Saç kılının kutsallığı hakkında çok bilmiş hadisçilerin çıkıpta bişeyler yazacağı düşüncesi ile yazmıştım.Ama siz cevap vermişsiniz.Son noktayı koymuş olduk böylece..Esen kalın:)
__________________ FATİHA: 6, 7/ Bizi doğru yola, kendilerine nimet verdiklerinin yoluna ilet; gazaba uğrayanlarınkine ve sapıklarınkine değil.
Sizin yetkiniz yok foruma yeni mesaj ekleme Sizin yetkiniz yok forumdaki mesajlara cevap verme Sizin yetkiniz yok forumda konu silme Sizin yetkiniz yok forumda konu düzenleme Sizin yetkiniz yok forumda anket açma Sizin yetkiniz yok forumda ankete cevap yazma