Şu da emredildi: Yüzünü dine bir Hanif olarak çevir. Sakın müşriklerden olma.
Yunus Suresi 105
Ben bir Hanif olarak yüzümü gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Müşriklerden değilim ben.
Enam Suresi 79
İbrahim ne bir Yahudi idi, ne de bir Hıristiyan. O sadece hanif bir müslümandı. O müşriklerden değildi.
Ali İmran Suresi 67
Şu da kuşkusuz ki, İbrahim başlıbaşına bir ümmetti; bir Hanif olarak Allah'ın önünde eğiliyordu. Müşriklerden değildi.
Nahl Suresi 123
De ki Allah doğrusunu söylemiştir / vaadinde sadıktır.Haydi artık Hanif olarak İbrahim'in Milleti'ne uyun! Müşriklerden değildi o.
Ali İmran Suresi 95
Allah'a ortak koşmadan, Hanifler olarak... Allah'a ortak koşan kişi, gökten düşmüş de kendisini kuşlar kapışıyor veya rüzgar onu uzak bir yere fırlatıp atıyor gibidir.
Kur'an-ı şahsen ben örnek bir yaşam modeli olarak değerlendiriyorum. Şimdi siz yönetim biçimi ile ilgili tek bir ayet gösterebilirmisiniz?
Bazı grup ve kitlelerin (özellikle ülke dışından) ülkemizi karıştırmaya yönelik faaliyetlerinden bahseder dururlar aklı başında insanlar. Nedense bu karıştıma eylemlerine de genelde dini aracı kılarlar, Kur'an ayetlerini hep siyaselleştirip, slogan şekline getirerek kullanacakları kitlelere yuttururlar.
Örneğin: 5/44 ayetinin ilgili yerini alıp "Allah'ın indirdikleriyle hükmetmeyenler kafirlerin ta kendileridir " der dururlar, sormak lazım acaba ayetin siyak ve sibakı nedir, veya neden sen kendini ferdi olarak bu hükümlerin emrettiği doğrultuya yönlendirmiyorsun, şeytani fikir ve eylemlerden soyutlamışmısın kendini. Varsa yoksa siyasi...
Belki bu konuda okunabilecek kitap olarak, Cengiz Özakıncı'nın "İblisin Kıblesi" ve Y.Nuri Öztürk'ün "Allah ile aldatmak" isimli eserlerini önerebilirim.
Allah teala Kur'an yeter diyor ve sorumluluk alanını belirliyor, adamın oğlu kalkmış bir sürü hüküm icad etmişte buda dinin emri diyor ve kendini Allah'a ortak kılıyor vs vs.
5/101,102 ayetleri benim için bu konuda çok şey ifade ediyor:
"Ey iman sahipleri! Size açıklandığında canınızı sıkacak şeylerle ilgili soru sormayın. Kur’an indirilmekte iken onları sorarsanız size açıklanır. Allah onlardan vazgeçmiştir. Allah Gafur’dur, Halim’dir."
"Sizden önceki bir toplum da onları sormuştu; sonra tutup hepsini inkar ettiler." 5/101,102 (y nuri öztürk)
Hal böyle iken adam bir yığın hüküm uydurmuş kıldan tüyden, bağdan bahçeden...
Muhabbetle..
__________________ Benliğin galebe çaldığı hiçbir yerde, vahiyden, adaletten ve merhametten bahsedilemez.
allahın indirdiğiyle hükmetmek... benim anladığım...
innallahe yemuru bil ADL.... adaletle hükmetmek... adaletle hükmetmeyenler adilce iş görmeyenler zalimlerin nankörkerin fasıkların ta kendileridir...
__________________ O halde yüzünü, Allah'ı bir tanıyarak dine, Allah'ın insanları üzerine yaratmış olduğu fıtratına doğrult. Allah'ın yaratışında değişiklik bulunmaz. Dosdoğru din budur. Fakat insanların çoğu bilmezler.
Allah'ın ayeti açık seçik durururken,'hem 21.yy da' diyerek başlayan, sütanne ve sütkardeşi eleştiren veya hafife alan veya (en azından ben öyle anladım), bu cümlenizi eleştirdim.
Sormuş olduğunuz soruya ilişkin düşüncemi arz etmeye çalıştım. Kur'an ın buyruklarını hafife almak gibi bir anlayışım olamaz. Kur'an ın örnek bir hayat modeli olduğuna inandığımı ifade etmeye çalıştım o kadar. Eğer sormuş olduğunuz konuya dair varsa bir fikriniz buyrun memnuniyetle dinliyorum sizi.
Muhabbetle...
__________________ Benliğin galebe çaldığı hiçbir yerde, vahiyden, adaletten ve merhametten bahsedilemez.
Vahim birolay neticesi derken ne kastettiniz anlamadım lakin, Allah'ı yegane Rab olarak kabullenen ve Rabbine karşı sorumluluk bilinciyle hareket eden mümin şunu bilir ki;
"Biz, insana anne babasını önerdik. Annesi onu güçsüzlükle taşımıştır. Sütten kesilmesi de iki yılda olmuştur. O halde bana ve ana babana şükret. Dönüş banadır." 31/14 (y nuri öztürk)
Yani çocuğun emme döneminin süresi 2 yıldır ve bu süre en ideal süredir diye inanıp uygular.
Evlilik sekteye uğradı ise şayet;
"Kadınları boşadığınız zaman bekleme sürelerini tamamladıklarında, kendi aralarında örfe uygun olarak anlaşmışlarsa eski kocalarıyla nikahlanmaları hususunda onlara engel çıkarmayın. Bu, sizin Allah'a ve âhıret gününe inanmış olanınıza verilen öğüttür. Bu sizin için daha isabetli ve daha temizdir, Allah bilir ama siz bilmezsiniz."
"Anneler çocuklarını - emzirmeyi tamamlamak isteyen kimseler için - tam iki yıl emzirirler. Annelerin yiyeceklerini ve giyeceklerini örfe uygun biçimde hazırlamak çocuğun babasına aittir. Hiç bir benlik yaratılış kapasitesi dışında bir şeyle yükümlü tutulamaz. Anne çocuğu yüzünden, çocuğun babası da kendi çocuğu yüzünden zarara sokulmasın. Mirasçı için de aynı ilke uygulanır. Eğer anne-baba karşılıklı anlaşma ve danışma sonucu çocuğu sütten kesmek isterlerse, kendilerine günah yoktur. Çocuklarınızı sütanneye emzirtmek isterseniz, örfe uygun olarak belirlediğiniz ücreti güzelce teslim etmek şartıyla, bunu yapmanızda bir günah yoktur. Allah'tan korkun ve bilin ki Allah, yapmakta olduklarınızı en iyi biçimde görmektedir." 2/232,233 (y nuri öztürk)
Tabi ki bu emirler Allah'a karşı sorumluluk bilinciyle hareket edenlere aittir. İnanmayan kişiye ise söyleyecek ne olabilir ki...
Muhabbetle...
Vahim bir durum( Annenin ölmesi, evi terk etmesi, kaybolması, meme hastalığı v.s) nedeniyle bebeğin anne sütünü alamaması...
Tekrar soruyorum : Bu bebek nasıl anne sütünü alacak ?
"......Çocuklarınızı sütanneye emzirtmek isterseniz, örfe uygun olarak belirlediğiniz ücreti güzelce teslim etmek şartıyla, bunu yapmanızda bir günah yoktur......"2/233 (y nuri öztürk)
İlave söyleyecekleriniz varsa buyrun.
Muhabbetle...
İkinci sorum:Anne,bebeğini 2 sene emzirdi ve emzirme süresini tamamladı. Artık anne sütüne gereksinim olmayan bu bebeğin ailesi,( ölüm , boşanma ,yoksulluk v.s) nedenleriyle dağılırsa, ortada kalan bu bebeğe kim annelik babalık yapacak?
Nerede bu bebeğin annesi, babası?
Aynı soruya devam edersek, sokağa bırakılan 10-15 günlük bebeklerin anne ve babaları kim olacak?
Sizin yetkiniz yok foruma yeni mesaj ekleme Sizin yetkiniz yok forumdaki mesajlara cevap verme Sizin yetkiniz yok forumda konu silme Sizin yetkiniz yok forumda konu düzenleme Sizin yetkiniz yok forumda anket açma Sizin yetkiniz yok forumda ankete cevap yazma